2009-04-18

Kommer TPB-domen att leda till nätcensur?

Efter domen mot The Pirate Bay vill nöjesindustrin att internetoperatörerna blockerar siten i sina nät. De lutar sig bland annat mot tingsrättens märkliga glidning om att själva bittorrentprotokollet skulle vara något konstigt eller olagligt.

Operatörerna vägrar dock, tack och lov. Än så länge, får man väl tillägga.

Som om TPB bara skulle vara en kanal för illegal fildelning..? Där finns länkar till massor av lagligt material. Min lilla bok om bloggande och politik, till exempel. Fildelning håller på att bli en allt vanligare teknik för att distribuera information. Och för många är detta det enda sättet att nå ut till en bred publik.

Samtidigt pågår forskning och utvecklingsprojekt kring bittorrentprotokollet. Det kan rent av bli det vanligaste sättet för företag, univeristet och forskare att dela information i framtiden. Tänker man sätta stopp för det?

Vad vi ser är rop på censur och teknikfientlighet – vilket är oroande och beklämmande.

SvD | DN | Expressen

5 kommentarer:

 1. Om man ska hårddra det så fildelar vi alla. Det här inlägget är omöjligt att skriva och omöjligt att läsa utan att fildelning sker.

  Vad gäller illegal fildelning kan detta ske genom såväl webbläsare som genom andra program så det finns ingen som helst skillnad i tekniken som används, egentligen.

  Precis som i tidigare fall i historien har vi alltså en teknik som mest används lagligt men även kan användas olagligt. Praxis inom upphovsrättslagar är att man då inte stryper tekniken utan hittar andra vägar.

  SvaraRadera
 2. Men varför vill "industrin" stänga TPB? Enligt forskning som kom fram i rättegången har illegal fildelning tex ÖKAT antal biobesök. Vill dom inte ha fler biobesök? Jag hänger inte med.

  Knagge

  SvaraRadera
 3. Hur vore det om nätleverantörer som censurerade nätet undantogs från e-handelslagens ansvarsfrihet för tjänsteleverantörer?
  Ja, man kan ju alltid drömma...

  SvaraRadera
 4. Jag minns den gamla goda tiden när Napster var på tapeten som mest. Då rapporterade svenska TV-Aktuellt från rättegången något i stil med: "Blablabla... åtalad för att ha spridit det illegala filformatet mp3".

  SvaraRadera
 5. Det är förstås bara politiskt skådespel från APB & co. Det finns ingen lagakraftvunnen dom och det vet dom.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.