2009-04-04

Nu blev svensk politik intressant igen

Fattar inte sossarna att de bara framstår som gnälliga? För gnäll är allt de har att komma med. Något nytt, spännande och intressant erbjuder de inte.

Vi är nu inne i ett läge där det förmodligen skulle gå bättre för socialdemokraterna om de slöt upp bakom regeringens krispolitik. Det skulle i vart fall se ansvarsfullt ut. (Och det skulle reta vansinne på Reinfeldt och Schlingmann.)

Socialdemokraternas problem är att de ser vad som håller på att hända, men utan att veta vad de skall göra åt det. Förnyelsen av partiet har gått i baklås. LO och traditionalisterna köpte den helt enkelt inte. Och i den allmänna samhällsdebatten är det inte läge för populistisk expansionspolitik samtidigt som alla andra hukar för en finanskris som mycket väl kan komma att bli ännu värre.

Samtidigt händer det intressanta saker i opinionen. Dels påstås den borgerliga alliansen nu vara större än det röd-gröna blocket, vilket den inte varit sedan oktober 2006. Och samtidigt är (m) nu större än (s) i opinionen. Detta är två saker som har en oerhört stor symbolisk innebörd för politiska junkies i båda lägren.

Visserligen skall man inte ta enstaka opinionsmätningar på allt för stort allvar. Men trenden är tydlig. Borgarna håller på att koppla greppet och sossarna håller på att tappa det.

Som om detta inte vore nog är Mona Sahlins förtroendesiffror nu nere kring 20-procentstrecket medan Reinfeldt ligger på 49 procent. Framför allt verkar det vara kvinnor, ungdomar och medelinkomsttagare som nu vänder Sahlin ryggen.

Och så är vi på väg mot ett Europaval som kan gå lite hur som helst. En socialdemokratisk genomklappning där – och man kan tala om en fullständig kollaps för partiet.

Men sossarna byter inte partiledare lättvindigt, bara för att det går dåligt. Och vem skulle efterträda Sahlin? En ännu mer irriterande Östros? En ännu tråkigare Österberg? Skulle Nuder kunna göra en palatskupp utifrån, utan plattform? Eller kanske, kanske Bodström – trots att han betraktas som nykomling och uppkomling inom partiet?

Detta kommer att bli spännande. Socialdemokraterna är helt enkelt inne i en tailspinn som det än så länge ser ut som om de inte kan häva.

Sedan finns det naturligtvis osäkerhetsfaktorer. (C) och (kd) ligger nu under fyraprocentsspärren. Och (sd) håller på att snabbt pumpas upp med besvikna sossar.

För första gången på länge har det svenska politiska spelet blivit riktigt intressant.

Nästa logiska drag borde vara att (s) gör något extraordinärt. Men det faller nog, som sagt, på att Mona Sahlin är bakbunden av facket och av traditionalisterna.

Expressen:

Nu är Reinfeldt störst
Mona Sahlins rekord-ras
Statsvetarna: M håller på att lyckas
Även Centern och KD har problem - SD vågmästare

36 kommentarer:

 1. Att föreslå arbetskraftsinvandring kanske inte hjälper till i opinionsmätningar. För om man har tre bananer och fem ska dela, ja då plockar man väl inte in tio till som ska dela?

  SvaraRadera
 2. Nej, då plockar man in fler som plockar bananer.

  SvaraRadera
 3. Plockar vilka bananer?

  SvaraRadera
 4. Då får väl vi pirater leverera en genomklappning för (s). Sossarna har haft max 28% i euval, senast 25%. Valu blir intressant.

  SvaraRadera
 5. Jag undrar om inte alliansen börjar fundera på en valallians för att inte riskera att förlora nästa val på att något av småpartierna åker ur. Jag trodde inte på det för två år sedan, men det vore nog ett effektivt sätt att ytterligare accentuera moraset inom opositionen. fast då försvinner ju nästan det enda hoppet att den här regeringen inte kommer att sitta kvar.

  SvaraRadera
 6. Precis som republikanerna på andra sidan Atlanten.

  SvaraRadera
 7. Något som skulle sätta ännu lite mer färg på tillvaron är ett succéval av PP i EU-valet.

  Det hoppas jag starkt på. :)

  SvaraRadera
 8. Schysst.

  Minoritetsdiktaturen har äntligen blivit majoritetsdikatur!

  Det var inte en dag för tidigt.

  Håller det en vecka?

  SvaraRadera
 9. Nästa logiska drag borde vara att (s) gör något extraordinärt. Men det faller nog, som sagt, på att Mona Sahlin är bakbunden av facket och av traditionalisterna.

  Det skulle knappast vara bra för Sverige om alla blev moderater och bakbundna av kapitalet.

  SvaraRadera
 10. Det skulle knappast vara bra för Sverige om alla blev moderater och bakbundna av kapitalet.

  Nej, det vore varje klassisk liberals mardröm. Sen kan partier bli bakbunda av EU också (som i sin tur låter sig bakbindas av både kapital, maktlystenhet och random vanvettiga idéer).

  SvaraRadera
 11. Sverige håller på att bli Danmark.

  Ett bruten socialdemokrati, långvarig borgerlighet och främlingsfientliga partier i riksdagen.

  SvaraRadera
 12. Tomas S: "Något som skulle sätta ännu lite mer färg på tillvaron är ett succéval av PP i EU-valet."

  Partido Popular har en del problem med korruptionsskandaler just nu, så succé lär det inte bli i EU-valet. Men visst, de kommer säkert att få fler mandat än Sverige.

  SvaraRadera
 13. Lol, skulle tro att han menade Piratpartiet.

  Inget av blocken lockar. Det blir ingen skillnad vad gäller FRA, Ipred eller ACTA oavsett vem som regerar så det får bli Piratpartiet för mig för allra första gången.

  SvaraRadera
 14. Undrade hur jag skulle rösta I EU parlament valet. Så jag sökte på nätet och fann sidan:

  http://ec.europa.eu/justice_home/fsj/citizenship/political/fsj_citizenship_vote_en.htm

  Länken till Svenska sidan är fellänkad:

  file:///C:/Documents%20and%20Settings/cabuzth/Local%20Settings/Temporary%20Internet%20Files/OLK5E/www.val.se

  Bra där. 8)

  SvaraRadera
 15. Jag skulle inte bli förvånad om KD åkte ur och ersattes av SD. Det skulle inte göra någon större skillnad. Båda partierna är rätt bakåtstråvande.

  SvaraRadera
 16. "Det skulle knappast vara bra för Sverige om alla blev moderater och bakbundna av kapitalet."


  Var får du allt ifrån Micke.


  Själv har jag just blivit definierad som borgerlig av somliga ivriga skribenter på s-bloggen.

  mvh

  Helena

  vice ordförande i Mickes fanclub

  SvaraRadera
 17. Tycker piratpartiet skall satsa ännu mer på PR. För det kommer intressera en hel del ungdomar. Jag som 23 åring, hade t ex redan glömt att hmm PP finns ju att rösta på, då jag anser resten av partierna vara totalt ointressanta samt en gäng med hycklare. Få in PP så att de kan visa politikerna att det faktiskt är en generation som de glömt bort att lyssna på.

  SvaraRadera
 18. Det är dags för Sverige, som modernt, miljömedvetet och politiskt korrekt föregångsland, att ta steget fullt ut och lägga ihop alla partier till ETT ENDA rättrådigt Parti. Det är dags att svenskarna lär sig veta hut och förstå att medborgarna finns till för Statens bästa och inte tvärtom.
  I praktiken skulle det inte göra så stor skillnad eftersom den så kallade högern är de mest socialiserade högerister hittills. Sverige blir ett alltmer tragiskt samhälle där KONSENSUS är viktigare än nåt som helst annat.

  SvaraRadera
 19. Mona Sahlin har fullkomligt förlamat sossarna. Sorgligt, och ute bland folk på golvet ses Jimmie Åkesson som mer lämpad s-partiledare. Medans Lars ohly tar Jinge-typerna. Mona är nämligen tom, innehållslös. Praktikplatsen borde upphört för länge sen.

  SvaraRadera
 20. ALLT BEROR PÅ KVINNOKVOTERINGEN AV SAHLIN


  Detta är följden av att socialdemokraterna i valet av sin partiledare kvinnokvoterade istället för att leta efter den kandidat som hade bäst förutsättningar att leverera en valseger.

  Visst finns det exempel på där gubbnätverk hindrar duktiga kvinnor att komma fram. Men motsatsen är också möjlig, att man sätter inkompetenta kvinnor på viktiga chefsposter för att ”nu är det dags för en kvinna”

  Visserligen är detta inte politiskt korrekt men i fallet Sahlin är det så övertydligt att någon måste ta upp denna aspekt.

  PS. Ingen tänker ursäktande tankar som ”vad bra att en kvinna fått komma fram” när det gäller Maud Olofsson, Vanja, eller Schyman. Varför? Därför att de varit uppenbart kompetenta för sin uppgift.

  SvaraRadera
 21. Ola Rask kan rädda det sjunkande skeppet.
  Mannen som lät partiet betala hans språkresor till Frankrike, skulle ju studera engelska.
  Dubbla årslöner, fri bil men glömde inte att dra av bilkostnaden.

  Läs mer godis på Wikipedia, innan internet stängs ner.
  /Stöd moderpartiet

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Centern får ju skärpa till sin och Alliansens rovdjurspolitik. Det förslag som Carlgren presenterade härom veckan är ett stort svek mot jägarkåren och de som drabbas av rovdjur på olika sätt. Och här finns ju centerns kärnväljare. Vi som jobbat lokalt för centern har inte fått så mycket skäll sammantaget på decennier av centerpolitiskt engagemang som vi fått för detta. Och ett antal av påringarna säger att nu röstar de på moderaterna istället. Och så ser det ju ut i opinionen också.

  För stadsbor ter sig rovdjursproblematiken löjlig och som ett utslag av fördomar. Men för de människor som tvingas bo i vargrevir så är problemen verkliga och påtagliga. Och innan man erkänner det på central nivå kan man inte lösa problemen.

  I valanalyserna syns det att exempelvis rovdjursfrågorna hade betydelse i valet.

  SvaraRadera
 24. Bra fråga. Sossarna har i evigheter visat sig fatta platt ingenting.

  Låt oss gå vidare. Hela LO:s ekonomi plus a-kassorna behöver granskas. Vart går pengarna?

  Dessutom dags att sätta fokus på Wanja Lundby-Wedins uppdragsgivare, den likaledes "grundlurade" Urban Bäckström. Också denne har ju visat sig oförmögen att läsa en årsredovisning, inte sant.

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 25. Visst är det intressant. Moderaterna kommer vara fyllda av självförtroende inför vårens val. Sossarna och Sahlin befinner sig i fritt fall, de kommer vidta åtgärder. Första bondoffret blir säkert Wanja Lundby-Wedin

  SvaraRadera
 26. Att plocka bort Wanja Lundby-Wedin är som att rycka ut en tand. Man slipper värken, men tuggar ju inte bättre för det.

  Sossarna kan undvika att förlora ännu mer genom att plocka bort den girige Wedin, men dom vinner ingenting.

  SvaraRadera
 27. Äntligen har kärringen Lundby-Wedin tvingats bort!

  SvaraRadera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. johan sa...
  Äntligen har kärringen Lundby-Wedin tvingats bort!
  Vad bra.
  Var det du som tvingade bort henne?

  Hursomhelst så slipper ju gubbjävlarna i styrelsen ta ansvar för sin skuld.

  Dubbelt så bra blir det med tanke på att gubbjävlarna politisk företreädesvis representerar högern och näringslivet.

  På så det viset kan man säga att det är bevisat att häxbränning är en bra metod att föda gamarna med så att man får deras stöd för den politik man driver.

  Utan gamar stannar Sverige.

  SvaraRadera
 30. Häxbränning -Då är Micke i första ledet.

  För de är precis det som sossarna gör med Wanja.

  Häxbränning för att föda gamarna med för att justera siffrorna. Ett desperat försök att med populism få deras stöd för den hycklande politik man driver... inte sant?

  Gamar stannar Sverige.

  SvaraRadera
 31. Hursomhelst så slipper ju gubbjävlarna i styrelsen ta ansvar för sin skuld.

  Tror du det är för att hon är kvinna? I så fall är det ju för jäkligt. Jag har hela tiden tänkt att det är Wanja som jagas för att man trodde att hon stod för något annat. Jag menar, kom igen, vem trodde att någon av gubbjävlarna skulle vara emot bonusströssel?

  Wanja borde sitta kvar i sina styrelser och lyfta arvode och istället sluta som LO-chef. Den posten måste någon med rätt ideal ha.

  SvaraRadera
 32. Så du menar att om tidigare chefer för svenskt näringsliv inte vet vad dom röstar på när det gäller att hälla pengar över folk som dom inte ska ska ha så är inte det några problem för om man befinner sig till höger?

  Det tycker jag i så fall är en jävla märklig inställning.

  Jag har oerhört svårt att förstå varför inte hela styrelsen avkrävs ansvar av folkdomstolen.

  Den folkdomstol som bortser från att både Bäckström och Tunhammar hävdar att det inte är osannolikt att styrelsen förts bakom ljuset vilket om det stämmer betyder att ingen i styrelsen är ansvarig för dom brott som folkdomsolen anklagar den för.

  SvaraRadera
 33. Häxbränning -Då är Micke i första ledet


  Herr rasist det är snarare du som befinner dig i gamflocken och väntar ppå utfallet av häxbränningen.

  Det är så mitt inlägg ska förstås.

  Nu blir det dock inget utfall till just er eftersom era ledare sjunger så bra.

  SvaraRadera
 34. Problemet för sossarna är inte Wanja. Problemet är att de har ingen egen politik och en svag ledare. Skönt att se att Sd får 4,2 för det behövs ett uppvaknande inom migrationspolitiken.

  SvaraRadera
 35. Ta inte Micke på allvar Micke är mentalsjuk.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.