2009-04-21

Jordskredsseger för 138 i utskottet! Tack!


Wow! Europaparlamentets industriutskott röstade med siffrorna 40-4 för amendment 138 (46) till telekompaketet. Åter säger parlamentet alltså att man inte får stänga av fildelare från nätet utan rättslig prövning.

(Vi får dock inte glömma att huvudvoteringen, i plenum, inte äger rum förrän den 5 maj.)


Först och främst - Honor is Due: Tack till de svenska ledamöterna i industriutskottet! Det var ni som tog striden om det som alla vi andra bara hade åsikter om.

Och på en mycket god andra plats: Tack alla läsare, vänner, bloggkollegor och alla andra som med era insatser varit en del av allt detta!

Någon insåg att det var ett stort misstag att börja baka in saker om upphovsrätt och nätets frihet i telekompaketet. Det blev ett hot mot paketet som sådant. Så nu har man bestämt sig för att fransmännen får sura hur mycket de vill. Utskottet säger ja till 138:an. (Nu nr 46.)

Ett djuupt andetag, så börjar vi jobba för att detta även blir beslutet i plenum i maj.

Men först blir det ett förhandlingsvarv till mellan parlamentet och rådet.

Själv satt jag i panelen på ett seminarium om integritet hos Timbro (Bambusersändning kommer) när ryktena surrade och SMS:en började trilla in. Sedan utbröt spontan glädje och rikligt öldrickande på Pressklubben. Så jag vet att jag är lite sen med denna bloggpost... ;-)

Nu börjar planeringen för att övertyga alla andra ledamöter i Europaparlementets om att rösta för 138/46 i början av maj. Det kommer att gå lättare nu, med utskottets beslut i ryggen. Men än är vi alltså inte hemma.

Orosmomentet ligger, som sagt, främst i vad som kommer att ske i förhandlingarna mellan parlamentet och rådet innan dess.

Länkar:

Gunnar Hökmark | Lena Ek | Göran Färm | Christofer Fjellner | Erik Josefsson | Le domaine d'Anaïs | Monica Horten | La Quadrature du Net | SR Ekot | SvD | DN | Aftonbladet | Expressen | SVT Nyheter | Nyheter 24 | Mårtensson | Scaber Nestor | Farmorgun | Bloggvärldsbloggen – och många, många andra!

17 kommentarer:

 1. Mycket glädjande! Nu tycker jag att det är på sin plats att alla vi som mailat och hört av oss som tokiga till politikerna i utskotten även hör av oss och tackar och visar vår uppskatting! Dom ska veta att det lönar sig att lyssna på medborgarna!

  SvaraRadera
 2. Men... Hur många chanser ger systemet egentligen Rådet att mygla igenom saker.

  Det känns som en hydra. Varje gång rådet inte får som de vill får de automatiskt en ny chans.

  SvaraRadera
 3. Jag blev riktigt glad när jag läste nyheten! :) Det här känns som första segern på alldeles för länge i kampen för integriteten och ett fritt internet. Det finns kanske lite hopp ändå, vad som helst går inte igenom.

  Och bättre ska det bli efter EU-valet i juni! :) PP FTW!

  SvaraRadera
 4. Låt se nu.. det här betyder ju att domstolar kan döma till folk avstängd telefon och internet.

  Då gäller det att ta i ordentligt om man skulle begå brott, så att man hamnar i fängelse, för där har man viss tillgång till telefon och troligtvis även internet.

  /Nicke Nick

  SvaraRadera
 5. 40-2 + 4 nedlagda enligt La Quad.

  SvaraRadera
 6. Jepp. Tackar, bockar till höger och vänster, och bug(g)ar. :-()

  Är det någon annan som tänkt på att idén om demokratiska mänskliga fri- och rättigheter tillsynes är likt sk Buddistisk Absolut Sanningarna som faktiskt inte går att rubba på, dvs en abstrakt sanning som håller oavsett hur många hundra och tusen år som passerar, ideologier till trots?

  Men det återstår ju att se om överliggande saker som ideologier kommer att spela roll eller inte, i maj, men so far ser ju allting i alla fall bra ut, från höger till vänster, vänster till höger. I alla fall i denna fråga, men ju fler frågor som den grundläggande konventionen håller i, destå bättre, då den inte handlar om höger eller vänster, utan bara det som ska gälla, och dom som inte tycker det bör snarast söka professionell hjälp. :p


  //ST

  SvaraRadera
 7. Det var ett intressant seminarium tidigare ikväll där alla i panelen tog upp viktiga punkter.

  Angående engagemanget med telekompaketet inför omröstningen, visar det återigen att medborgare tillsammans kan påverka.

  SvaraRadera
 8. OK, det var utskottet - men omröstningen i parlamentet kommer som sagt om någon vecka och innan dess så sker nya förhandlingar mellan rådet och EP.

  Hur vore det att försöka påverka vår svenska regering? Vi vill se ett svenskt veto i rådet eller hur?

  SvaraRadera
 9. Det känns som att det var "vi på nätet" som lyckades påverka detta.
  Jag har inte sett mycket i tidningarna förrän på slutet här.
  Redan för en månad sedan hittade jag hit och härifrån vidare till andra, bla Erik Josefsson och Christofer Fjellner.

  Bloggvärlden börjar växa sig stark!

  SvaraRadera
 10. Vill egentligen inte dra ner stämningen, men att vara glad nu är knappast smart. Ni måste förstå att nu kommer man lägga in en ännu högre växel för att få igenom övervakningssamhället.
  Man kommer försöka om och om igen tills man får sin vilja igenom, sedan stänger man möjligheterna att få beslutet omprövat.

  Men när deras beslut inte går igenom, blir det omprövning efter omprövning.

  Vi måste bevaka varje politiker personligen och redovisa tydligt på en hemsida, hur alla röstat. Samt kräva de dåliga politikernas avgång och vägra rösta på partier som har dessa ohederliga politiker i sina led.

  Svartlista partier som inte tagit bort de politiker som är för övervakning.

  kom-hem-tomten

  SvaraRadera
 11. Hoffa "Men... Hur många chanser ger systemet egentligen Rådet att mygla igenom saker."

  Tja...

  Hur långt är ett snöre?

  SvaraRadera
 12. Nicke Nick "Låt se nu.. det här betyder ju att domstolar kan döma till folk avstängd telefon och internet."


  Suck!

  Detta betyder att OM ett land bestämmer att fildelare skall kunna stängas av från nätet, DÅ får det INTE ske med mindre än en domstolsprövning.

  Det vill säga att vi skall ha rättssäkerhet.

  SvaraRadera
 13. Som calandrella mycket riktigt påpekar handlar det här inte om avstängning av fildelare, utan om avstängning av personer som misstänks för illegal fildelning. Utan domstolsbedömning går det ju faktiskt inte att komma längre än misstanke.

  SvaraRadera
 14. Appropå Hökmark och hur det kunde låta från moderaterna 1982:
  http://kopieringsmaskinen.wordpress.com/2009/04/21/gunnar-hokmark-sager-kraftfullt-nej-till-skarpt-upphovsratt-1982/

  En liten teaser:

  ---8<---
  För det fjärde finns det inte någon anledning att lagstiftningsvägen hindra nya och vitala former för spridning och distribution av kultur.
  För det femte borde det vara intressant för regeringen att värna om de enskilda konsumenternas intresse att på ett billigt och enkelt sätt få tillgång till nya kulturupplevelser.
  ---8<---

  Saxat från kopieringsmaskinen.

  SvaraRadera
 15. Nu laddar vi om!

  Tillsammans formar vi nyskapande nätaktivism

  http://tinyurl.com/cchwrv

  SvaraRadera
 16. Se upp för Sarkozy. Det krävs mycket för att sätta honom ur spelet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.