2009-04-26

Snart måste det hända något i (s)


Det är ju inte bara i de allmänna opinionssiffrorna som (s) rasar.

Även förtroendet för partiledaren, Mona Sahlin, faller fritt. På en månad har hennes förtroendesiffror dalat med sju procent, till rekordlåga 23 procent.

Inte ens bland sina egna har hon något större stöd. Bland (s)-väljarna har bara 51 procent förtroende för henne.

Man kan undra hur länge detta kommer att tillåtas fortsätta innan det blir uppror i partiet. Kommer revolten redan efter EU-valet? Eller kommer de att dra ut på pinan till efter valet 2010?

Samtidigt skall man veta att (s) problem inte bara är Sahlins fel. Hon saknar visserligen den trovärdighet som väljarna kräver av en statsminister. Men ett minst lika stort problem är att traditionalisterna och LO brutalt satte stopp för hennes planer på en förnyelse av partiet.

25 kommentarer:

 1. Undrar varför "förnyelse" alltid innebär gå åt höger...

  SvaraRadera
 2. Inte nödvändigtvis. I vart fall inte i traditionell mening. När SSU en gång talade om egenmakt, då var det inte en förflyttning på den ekonomisk-politiska höger - vänsterskalan, utan snarare en förflyttning från kollektivism mot ökad individuell frihet.

  SvaraRadera
 3. "Undrar varför "förnyelse" alltid innebär gå åt höger..."


  För att vänster är där de är just nu. Och där finns inga bra svar.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Jag tror att loppet är kört, de är fast med Sahlin till 2010. Alla rådslag och samarbetet med mp + v gör att de inte kommer kunna ändra kurs nu. Och om de skulle göra det, med mindr eän 1 år tillbaka, tar de en stor risk. Väljarkåren skulle inte lita på de trygga sossarna omde byter partiledare och politik hej vilt.

  Däremot blir det säkert så att borgarna vinner 2010, och att sossarna tar in Pär Nuder eller Lars Stjernkvist kort därefter.

  SvaraRadera
 7. Trodde banne mig att Bodström dragit igång en charmoffensiv förra veckan, vilket givetvis framkallar ångestkänslor.

  /Smen

  SvaraRadera
 8. Tills sossarna röjer upp i partistyrelsen så njuter jag av att högeralliansen äger sönder dem i debatterna och att PP ökar som fasen i medlemsantal. Detta gör mig en ännu gladare medlem av Piratpartiet som snart är 3:e störst i medlemsantal.

  Sahlin är varken en bra talare eller har särskilt bra utstrålning samt är inkvoterad som partiledare så det kommer att bli tufft för sossarna framöver.

  SvaraRadera
 9. Vänstern kommer vinna 2010. Men det kommer bli jämt.

  SvaraRadera
 10. Kommer revolten redan efter EU-valet? Eller kommer de att dra ut på pinan till efter valet 2010? Frågan är snarare vad moderatregeringen ska hitta på om Kristdemokraterna faller ur riksdan.

  Den frågan är större och viktigare än om Sahlin är partiledare eller inte.

  SvaraRadera
 11. Micke, (kd) kommer inte att ramla ur. Lika lite som (vpk) ramlade ur under Lars Werners ledning.

  SvaraRadera
 12. Dom är utanför riksdagen enligt samma siffror som ni dömer Sahlin med.

  Det är bara en fråga om vad man väljer att berätta eller hur....Jonas N och om man utgår från samma siffror och att Reinfeld inte kommer att gå i allians med fascisterna så är det sossarna som bildar regering....med samma siffror som i dömer Sahlin med.

  Ok?

  SvaraRadera
 13. Tidigare var det borgarna som hade en massa sympatisörer som låg på "soffan." Nu är det Sossarna som är där och att det då är "lika" i opinionen är ju faktiskt ett ganska bra utgångsläge...
  Det är faktiskt ganska troligt att de rödgröna vinner nästa val, historien visar det om inte annat!

  SvaraRadera
 14. Njae Micke

  Det är ett bra tag kvar till valet. Och Sahlin har fortfarande kvar att både presentera sitt 'alternativ' och argumentera för det. Samt förstås att vända trenden och börja bygga upp ett förtroende för att hon är rätt person att leda ett rödgrönt alternativ.

  Sen får hon dessutom hoppas att de som säger sig föredra det alternativet masar sig till valurnorna ocskå, och gör handling av sina önskningar också.

  Men jag vill minnas att du under flera år (sedan valet) har ylat om opinionssiffrorna och vad de skulle visa ..

  SvaraRadera
 15. Ligger väl nära till hands att tro att debatten kan bli rätt livlig i sommar om sahlins framtid. Jag tror vi får tronskifte i svensk politik i Eu valet, moderaterna blir större än sossarna och då kommer debatten bli rejäl inom s.

  SvaraRadera
 16. Jag hoppas att stormen om/kring Sahlin bedarrar snart. Och jag tror också att det sker.

  Jag håller det för extremt otroligt att hon kommer att kuppas bort innan 2010. Och att hon själv inser det lämpliga i att kliva tillbaks håller jag för lika osannolikt. Och (s) hanterar heller inte sina kriser på det viset.

  Snart kommer säkert också medias många negativa artiklar om henne, förtroendet och stödet för henne ge en motreaktion. Dvs att det stabiliserar sig.

  Hur som helst, jag ser helst Sahlin som statsministerkandidat i valet 2010. Som en försäkrningsåtgärd sas ...

  SvaraRadera
 17. Även om Mona Sahlin avgår, vem skulle efterträda henne? Hon fick faktiskt jobbet därför att ingen annan ville ha det. Med den nuvarande politiska situationen, vore det att lägga huvudet på stupstocken.

  SvaraRadera
 18. Det är väl mer troligt att regeringen sitter kvar även efter nästa val om inget av blocken får majoritet. Så frågan är minst lika berättigad att ställa till S, kommer de att samarbeta med Sd om de kommer in i riksdagen?
  Personligen tror jag det är lättare för Mp att stödja en borgerlig regering än att C eller Fp dansar ett sossepipan.

  SvaraRadera
 19. Så frågan är minst lika berättigad att ställa till S, kommer de att samarbeta med Sd om de kommer in i riksdagen?
  Dom har redan sagt att dom inte tänker samarbeta med det svenska fascistpartiet medan moderaternas partisekreterare svarade att frågan är hypotetisk när han tillfrågades ifall moderatrna skulle kunna tänka sig att samarbeta med ett parti vars ledning sjunger sånger som hyllar mordet på en svensk statsminiter och nazistiska kampsånger.

  D.v.d han lämnar fältet helt fritt för ett samarbete mellan SD och Moderaterna.

  SvaraRadera
 20. Men jag vill minnas att du under flera år (sedan valet) har ylat om opinionssiffrorna och vad de skulle visa .. Opinonssiffrorna visar sedan tre veckor efter valet att högern är i minoritet och dom visar FORTFARANDE att högern inte skulle få tillräcklig majoritet.
  OAVSETT hur mycket vissa av er hatar Mona Sahlin och tillsammans med SD stavar hennes namn Måna.

  Ok?

  Det är det ni ska hämta in innan valet.
  I lågkonjungtur som bara haft sin början.
  Men det gåt säkert bra.Ni kan ju vinna förra valet med defacto majoritet....nästa gång?

  SvaraRadera
 21. Micke

  Det måste vara surt att hejja på Mona-laget så mycket, och dessutom hantera SD främst är missnöjda sosse-röster.

  Nästa val avgörs på valdagen 2010, och av hur de olika alternativet lyckas hantera sina roller fram till dess. Opinionsundersökningar kan i bästa fall röra om lite i grytan, men de är inte och har aldrig varit samma sak som avgivna röster.

  Men det verkar iaf som om opinionsmätningarna ger dig lite tröst. Det är bra, men häng som sagt inte upp för måcket förhoppningar på dem.

  Eller mer allmänt, häng inte upp för mycket förhoppningar alls på att politiken (eller 'rätt' valresultat) skall göra din tillvaro bättre ens på lilla marginalen.

  Politiker är totalt ointresserade av att gnällväljarnas vardagsbekymmer. Men en hel del av dem låtsas vara det med ca fyra års mellanrum.

  Om du tror på sådant är det du som är losern ..

  SvaraRadera
 22. Mona och sossarna står o sitter säkert, säger hon... å då är det så.

  Å hör sen! ;-)


  /LD

  SvaraRadera
 23. Micke!

  Hon heter inte Måna, hon heter Toblemona.

  SvaraRadera
 24. Hon heter inte Måna, hon heter Toblemona.


  Aha jag förstår...eftersom du har koll ....Vad heter alla skenliga och tidigare ideologiska motiverade licensskolkare i och omkring regeringen?

  SvaraRadera
 25. Problemet är väl att gemene man än idag inte vet vad Sahlin vill? Jag tycker det är frapperande tydligt att socialdemokraterna inte har någon politik med visioner, de verkar mest vara sysslolösa administratörer.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.