2009-04-26

Den svenska skurkstaten


När Sverige, med CIA:s hjälp, utvisade de två egyptierna Mohammad al-Zery och Ahmed Agiza till skenrätt och tortyr i deras gamla hemland – då avslöjade sig vårt land som en skurkstat. En skurkstat som inte bryr sig om människorätt, medborgarrätt och anständighet.

Och så i fredags avslöjade Expressen att ett helt flygplan med kedjade och huvade fångar transporterats med ett CIA-plan som mellanlandat i Sverige. Den då socialdemokratiska regeringen informerades. Men ingen gjorde något. Statsråden tittade åt andra hållet så mycket det bara kunde. I dag skriver samma tidning att den aktuella flygningen inte var någon enstaka händelse.

Vilket innebär att bland andra Göran Persson, Thomas Bodström, Leni Björklund, Anna Lindh och andra socialdemokratiska statsråd har farit med osanning inför så väl riksdagen som EU och FN. Och att de har gjort det medvetet.

Nu skall frågan utredas, igen. Och den skall även upp i riksdagens konstitutionsutskott, igen. En kvalificerad gissning är att det blir ännu en halvhjärtad utredning och att KU kommer att missa den rykande pistolen ännu en gång. Många vill inte veta. Andra har inte den kompetens som krävs för att gå till botten med det här. Och de flesta bryr sig egentligen inte.

Som vanligt kommer de inblandade socialdemokraterna att tjuvhålla på information. Som simpla tjuvar i en rättegång kommer de att tiga om allt som ännu inte är känt. Detta trots att de till och med har ordet "demokrati" i sitt partinamn. Man kan tycka att i en demokrati, där lägger man pappren på bordet och låter folket och deras valda representanter få insyn i det som sker. Tyvärr brukar partier och länder som har ordet demokrati i sitt namn inte vara så pigga på just den saken...

En viktig fråga återstår att ställa: CIA:s fångtransporter via Sverige har tydligen inte varit en engångsföreteelse. Så, har de fortsatt? Pågår de fortfarande? Har de även förekommit under den borgerliga regeringens tid? Och har regeringen i så fall känt till det?

Tills vi får svar på dessa frågor finns det skäl att anta att det inte bara är (s) som har intresse av att dölja sanningen.

43 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Jag förstår inte vad som är problemet....
  Här, hemma i Sverige, transporteras dagligdags misstänkta brottslingar, mellan häkten och arrester. Nästan undantagslöst är de här misstänkta brottslingarna både hand- och fotbojade. De här CIA-transporterna handlar ju också om misstänkta brottslingar (och terrorister)och de är hand- och fotbojade. Medialt låter väl kedjade lite mer barbariskt men vari ligger skillnaden? Är de huvan som stör dig Henrik, eller....?

  SvaraRadera
 4. Hej Petter,
  Vad är det du försöker säga?
  Du skriver bl annat
  "Det är Emma. Hon förstår inte alltid min agenda. "

  Jaha , och?

  SvaraRadera
 5. Kontitutionsdomstol - NU! sa...

  Jag tillåter mig att påminna om Montesqiues Maktdelningslära. Han hävdade redan för 300 år sedan att demokratin är sjuk om det inte råder balans mellan statsmakterna. I Sverige råder obalans sedan länge. Demokratier som tagit Montesqieu på allvar, mår betydligt bättre än vad Sverige gör. Länder som tar grundlagarna på allvar, straffar politiker och tjänstemän som bryter mot dem.

  Och har ett rättsystem som INTE är korrupt som t.ex. rättegången mot The Pirate Bay så tydligt visat att Sverige har. Medborgarna har allt mindre förtroende för rättsväsendet. Saknas denna tillit så visst, HAX, är det korrekt att kalla Sverige en skurkstat. Jag håller fullständigt med.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. "LillebrorSerDig.NU"

  Uhmm... allvarligt, lider du av en psykisk störning? Jag skämtar inte eller försöker inte förminska dig.

  Problemet är att jag läser det du skriver och kan inte få ut något vettigt ur det.

  Jag kan inte ens kritisera det du skriver, för det är lösryckta ord, ihopsatta på ett slumpmässigt sätt till något som på det stora hela blir en lösryckt samling irrelevanta och slumpmässiga meningar. Det finns inte ens en röd tråd.

  När jag läser det du skriver ligger uttrycket "rantings of a mad man" nära till hands.

  /J

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker LillebrorSerDig ska läsa en bok om kommunikation, så att han kan göra sig bättre förstådd för allmännheten, det är inte bara till Hax du skriver. Om nu Hax förstår vad du skriver är jag dock tveksam till.

  SvaraRadera
 13. Petter Griph är en av sveriges äldsta internettroll, vanligtvis känd som TrinityPeteParfalk Thunder/FOOL. Det finns ingen poäng i att försöka tolka det han skriver, det ser likadant ut överallt. ;)

  SvaraRadera
 14. Stackars Petter Griph hoppas han söker vård, det kan inte vara kul att lägga ner tid på oförståeliga meddelanden dag ut och dag in.

  SvaraRadera
 15. J: Jag får samma vibb av herr Griphs alster.

  Min kära mor är schizofren och hans klotter ser väldigt mycket ut som det hon klottrade på papper när hon var som sjukast (hon mår tack och lov mycket bättre nu, tack vare medicinerna).

  SvaraRadera
 16. @tobbe S:
  Ja det som skiljer det här ärendet från vanliga inhemska fåntransporter är ju TORTYR, SKENAVRÄTTNINGAR och den totala frånvaron av RÄTTSSÄKERHET. Kedjor och huva är väl snarast detaljer i sammanhanget.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 19. Tobbe "Jag förstår inte vad som är problemet...."

  Att Sverige medverkar till att människor som hålls fängslade utan rättslig prövning sänds till tortyr och fångenskap i de mörkaste hålorna i världen..?

  SvaraRadera
 20. Om de pågår under Obama-nation så borde det bli ett rejält ramaskri i staterna med tanke på vad Obama sagt om Guantanamo och dylikt...

  För övrigt verkar "lillebror" ha fått en knäpp. :-P

  SvaraRadera
 21. Har inte blogger något filter mot saker som innehåller en fras eller dylikt såsom wordpress har?

  Vore ju värt att undersöka även om censur är hemskt. Fast det kanske inte hjälper i längden, precis som "vanlig" censur.

  Jävligt trist att se skräp överallt bara...

  SvaraRadera
 22. Obama försökte nyligen få stöd i amerikansk domstol för att hålla fångar fängslade i Afghanistan utan rättslig prövning med hänvisning till att det var en krigszon. Det höll domstolen i princip med om var rimligt (i sig upprörande), det var bara det att det här var personer som fångats i andra länder och sedan transporterats till krigszonen Afghanistan, och det tyckte domstolen var lite väl fräckt så där fick Obama bakläxa.

  Det finns skäl att tro att Obama inte är så hemskt mycket bättre, även om han vill ha en mer polerad fasad och inte den öppna tortyr som skedde under Bush.

  SvaraRadera
 23. Thomas Palm: Det har du säkert rätt i. Dock verkar omvärlden inte ha en speciellt nyanserad bild utav Obama och hans förslag.

  Det är så trist när folk hänger sig åt den typen utav dyrkan att dom helt släpper det kritiska tänkandet.

  SvaraRadera
 24. Vad är det anmärkningsvärda att man gör en mellanlandning? Är inte det sunt med tanke på att bränslebrist gör att flygplan störtar?

  Att du sedan har en felskriven rubrik gör saken ännu mer konstig. Det är ju på planet skurkarna är. "Skurkplan" isåfall Hax

  Packard Bell

  SvaraRadera
 25. Till tortyr, skenavrättningar och fångenskap i de mörkaste hålorna i världen...? Vad har ni för källor och dokumentation att så var fallet denna gången?

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 27. Nu börjar lillebror nästan bli underhållande ^^

  SvaraRadera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. Lillebror har uppenbarligen en bra bit kvar innan han växer upp...

  SvaraRadera
 30. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 31. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 32. Lillebror: Nej, har tänkt på det själv faktiskt men det har faktiskt ingen sådan koppling om jag ska vara ärlig. Var tvungen att hitta på ett nätnamn 1996 och då var det Ssargon som dök upp i huvudet först.

  Sargon är för övrigt en gammal kung.

  SvaraRadera
 33. Är inte det en generell trend världen över att stater och partier med ordet "demokrati" inblandat i det tyder på det motsatta, eller i alla fall är ett tydligt tecken på korruption eller andra missförhållanden:

  Deutche Demokratische Republik
  Peoples Republic of Congo
  ...

  SvaraRadera
 34. IB, Geijer, Ebbe /...osv...osv.../ Bodström /.../ Tsunamibanden, Egyptentortyr, statlig massövervakning, FRA ..

  Helt seriöst

  Fråga: Hur pass trygga är vi (och våra privatliv) i de där händerna?

  SvaraRadera
 35. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 36. Kära lillebror-ser-dig;
  Du förstör hela kommentarsfältet med ditt inkoherenta svamlande. Hax försöker inte censurera Dina åsikter för att Du uttrycker något kontroversiellt utan för att Du inte kan kommunicera Dina tankar på ett begripligt sätt.

  Jag misstänker att jag talar för döva öron men för allas skull:
  Lugn! Lugna ned Dig bakom tangentbordet. Ingen förstår ett ord av vad Du egentligen försöker säga.

  SvaraRadera
 37. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 38. Praxis för överflygning och mellanlandning är mycket generösare än de flesta tror. Att Sverige skulle neka USA av alla länder en mellanlandning för ett obeväpnat civilt statsflygplan utan vapenlast skulle sitta långt inne.

  En last av fångar är inte anmärkningsvärt och inte någonting att lägga sig i. Det rapporterades till exempel i pressen att en svensk sådan transport tankade på Island för inte så länge sedan.

  SvaraRadera
 39. Off-topic, men anonyms senaste kommentar om överflygning gör artikeln mer relevant:
  http://www.gadling.com/2009/04/26/air-france-jet-diverts-after-being-told-to-stay-clear-of-us-airs/

  USA vägrade nyligen ett Air France plan rätt att flyga över USA på väg till Mexico för att det fanns en vänsterjournalist ombord som av någon okänd anledning blivit terroriststämplad.

  SvaraRadera
 40. När tar stor-media upp detta? DN? SvD? Helt dött.

  SvaraRadera
 41. Vad är det det står på Ingerös blogg?

  "Extremism in the defense of liberty is no vice. Moderation in the pursuit of justice is no virtue."

  Dom tror väl att dom försvarar friheten och att dom eftersträvar rättvisa.

  För övrigt får man väl ge CIA en reprimand. Fy, fy, fy, så får man inte göra och aja baja Sverige, smisk på fingrarna.


  /LD

  SvaraRadera
 42. Anonym Tobbe S sa...

  > Jag förstår inte vad som är
  > problemet....

  Läs igen.

  > Här, hemma i Sverige,
  > transporteras dagligdags
  > misstänkta brottslingar, mellan
  > häkten och arrester. Nästan
  > undantagslöst är de här misstänkta > brottslingarna både hand- och
  > fotbojade.

  Fel. Fetfel

  Det är extremt ovanligt att fångar som transporteras i sverige har handfängsel eller fotfängsel.

  Inga fångar i sverige transporteras med fotfängsel av säkerhetsskäl.

  26 april, 2009 16:11

  SvaraRadera
 43. Jodå, vi använder handfängsel, fotfängsel och midjefängsel i Sverige. Vi använder de här tvångsmedlen vid förflyttning av häktade och anhållna m fl.
  Så här står det i lagen om behandling av anhållna, häktade m fl:
  15 § Den häktade får beläggas med fängsel
  1. under transport och annars under vistelse utanför förvaringslokalen, om det är nödvändigt av säkerhetsskäl och
  2. i övrigt för att betvinga våldsamt uppträdande av den häktade, om andra medel visar sig otillräckliga och det är oundgängligen nödvändigt med hänsyn till den häktades egen eller annans säkerhet till liv eller hälsa.
  En läkare skall så snart det är möjligt undersöka den som är föremål för åtgärd enligt första stycket 2. Lag (1998:602).

  Om de olika tvångsmedlens beskaffenhet kan man läsa i SOU??
  Har inte fördjupat mig i ämnet men det vore naivt att tro att vi inte använder rätt så kraftiga tvångsmedel mellan varven.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.