2009-04-16

Under tiden...

Det är intensivt just nu, med EU:s telekompaket och en del annat jävulskap på gång i Bryssel. Ledsen om jag inte hinner med alla mail just nu, men jag läser dem även om jag inte hinner svara på allt.

Här är några saker som jag hade hoppats få tid att skriva mer om. Men just nu får vi nöja oss med länkar och korta notiser...

Bahnhof gör det igen!
Du har väl noterat att internetoperatören Bahnhof tar strid mot IPRED / piratjägarlagen? Det har visat sig att IPRED krockar med en annan lagstiftning – som säger att uppgifter om internetanvändares personuppgifter och trafikuppgifter skall utplånas när de inte längre behövs för att överföra ett elektroniskt meddelande. Det är denna lagstiftning som Bahnhof nu lutar sig emot. Länk»

IPRED-spinnet
Den moderate riksdagsledamoten Karl Sigfrid granskar uppgifterna från nöjesindustrin om IPRED:s omedelbara framgång närmare i sömmarna. Länk»

HADOPI
Den franska internetregleringen, Hadopi, har utvecklats till en regelrätt politisk thriller. Nu skall den franska regeringen göra ett nytt försök att driva igenom lagen (som bland annat innebär avstängning av fildelare från internet utan rättslig prövning) den 29 april. Bäst täckning av denna story finns på Anaïs blogg. Länk»

I USA
Lars tipsar om mer drakonisk internetlagstiftning i USA. Länk»

FRA: Uppskjutet
Från riksdagen har jag just fått veta att inkopplingen av kablarna med svenska folkets kommunikation till FRA skjuts upp från 1 oktober till 1 december. Anständigt nog väljer man alltså att inte börja den storskaliga avlyssningen innan FRA 2.0 och motionerna om att riva upp FRA-lagen har behandlats. Vilket är en liten, liten ljuspunkt. Länk»

Lessig vann
I ett mail från Dennis får jag veta att Lawrence Lessig, professor i juridik vid Stanford Law School, tillika akademiker och politisk aktivist har vunnit ett uppmärksammat upphovsrättsmål i USA. Skyddstider som hade gått ut för vissa verk förlängdes plötsligt och nu har domstol konstaterat att det inte var förenligt med första tillägget i den amerikanska konstitutionen. Länk»

Sysslolösa...
Krycke tipsar om att den svenska polisens anti-terrorstyrka är sysslolös och därför nu jobbar med vanligt polisarbete. Man kan fråga sig om terroristskräcken inte är lite uppblåst. Och om det finns andra saker som motiveras med terrorbekämpning, som kommer att användas i andra syften... Länk»

Tyst! Annars...
Från Lars får jag tips om hur investmentbanken Goldman Sachs anlitat advokater för att försöka stänga ner en blogg som är kritisk till banken. Länk»

The never ending story...
Svenska Dagbladet har en intressant och rätt kul genomgång av kriget om upphovsrätt och "fildelning" genom tiderna. Länk»

Guldstandard
Wille Faler funderar på sin blogg kring valutor, guldstandard och framtidens pengar. Länk»

Och så lite till om telekompaketet
Läs denna debattartikel i Norrtelje Tidning. Länk»

Det kommer mer. Mailkorgen svämmar över med tips och jag har rekordmånga flikar öppna i min browser. Det ovanstående är bara skummet från ytan.

4 kommentarer:

  1. Om Banhof har hittat en lag som säger att IP-informationen måste plockas bort, betyder inte det att det är ett ypperligt tillfälle att polisanmäla de andra bredbandsleverantörerna för brott mot den lagen?

    SvaraRadera
  2. "Sysslolösa?Krycke tipsar om att den svenska polisens anti-terrorstyrka är sysslolös och därför nu jobbar med vanligt polisarbete. Man kan fråga sig om terroristskräcken inte är lite uppblåst. Och om det finns andra saker som motiveras med terrorbekämpning, som kommer att användas i andra syften..."

    - Är inte så himla säker på att de är sysslolösa. Inte när de testar .338 Magnum Lapua / citat Aftonbladet.

    "... Polisens nationella insatsstyrka är missnöjd med sina vapen.

    Eldkraften räcker inte och nu ska nya Magnumkulor testas.

    Superkulorna kan gå genom en skottsäker väst på 1000 meters håll."

    SvaraRadera
  3. ONI (Ordningspolisens Nationella Insatsstyrka) har aldrig varit heltidssysselsatt med att bekämpa terror, av uppenbara skäl. De har varit och är utplacerade vid ordningspolisen runt om i landet, till dess att de behövs vid ett eventuellt skarpt läge. Att de då och då övar bl a med att skjuta med olika vapen är en förutsättning för att de ska kunna fungera vid en insats.

    SvaraRadera
  4. FRA är ju bra numera. Det säger Federley.

    någon som vet vad han skall göra när han åkt ur riksdagen 2010 föresten?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.