2009-04-14

Vem är förvånad?

Det ser ut att bli rekordlågt valdeltagande i EU-valet. Men, vem är förvånad?

Det nya EU-fördraget baxas igenom till varje pris, även när det sker mot medborgarnas vilja.

Och om vi väl väljer representanter till Europaparlamentet, då bryr sig EU-apparaten ändå inte om vad de beslutar. Ta det där med avstängning av fildelare från internet, till exempel. Gång på gång har Europaparlamentet sagt nej. Och gång på gång läggs förslaget ändå fram på nytt. Det är ren utmattningstaktik. Inte ens den representativa demokratin respekteras i EU.

Därför är det inte det minsta konstigt att folk stannar hemma istället. EU skiter i vad medborgarna tycker. Så medborgarna skiter i EU. Det måste man nog vara politiker för att inte förstå.

28 kommentarer:

  1. Fast det är lite jobbigt om folk struntar i EU för då "vinner" EU helt enkelt... inte bra...

    SvaraRadera
  2. Om antalet euparlametsplatser var baserade på antalet röstande i stället för total folkmängd så vore det nog ett annat ljud i skällan.

    SvaraRadera
  3. Fast det är ju väldigt osäkert huruvida folk verkligen är emot fördraget i sig.

    Jag menar, om folk inte ens vet när det är EU-val, vad är då risken för att de känner till vad Lissabonfördraget är? Än mindre förstår dess innnebörd?

    I alla fall i Sverige.

    Att EU är så angelägna om att få igenom det nya fördraget, handlar om att få unionen att fungera

    - Ordförandeskapet (Tjeckien med sin fallna regering har precis bevisat varför vi behöver en "President" som kan leda och ordförandeskapet alla toppmöten)
    - Allmän funktionsduglighet och antal platser i EP. Senast fördraget är anpassat efter EU15, inte EU27
    - Utvidgningen kan inte fortsätta såvida vi inte får ett nytt fördrag. Vare sig enligt paragraferna eller vad gäller funktionsduglighet. Utvidgningen har varit östländernas och Turkiets främsta incitament för demokrati och utveckling
    - Bättre där vi är bra, och där vi tjänar på att koordinera insatserna mer. Som säkerhet, migration, handel etc.

    Som en bonus ska vi också kunna få bort flyttcirkusen, som jag fattat det.

    SvaraRadera
  4. Att EU är så angelägna om att få igenom det nya fördraget, handlar om att få unionen att fungeraOm EU-adeln vill få mer makt till EU så får dom först bevisa att dom kan handskas med makt.

    Kan dom inte göra en konstitution som alla tycker är ok? En enkel sak som man som vanlig människa kan läsa och som känns fair: Handelsunion, passfrihet, fri rörlighet. Och så lite nya röstregler eller vad det nu är dom behöver fixa till för att kunna hantera EU27 istället för EU15.

    Eller måste konsitutionen vara ett allomfattande mastodontverk med infernaliska tekniska detaljer?

    SvaraRadera
  5. Ja, folk är omedvetna och grunden till det är bristande separationen mellan EU-nivån och den nationella nivån.

    Vi har egentligen ingen europeisk debatt. Vi har 27 olika nationella EU-diskussioner.

    Våra nationella politiker förväntas spela en EU-roll och då blir det inget. Reinfeldt, Sahlin och de andra har bara statsministerposten för ögonen och då är det ointressant att tala om "Valet 2009".

    Dessutom är det viktigt för EU:s beslutsprocess vem som sitter i regeringen. Ett dubbelkommando som måste te sig obegripligt för de flesta.

    Det här med avstängning av fildelare är ju på sätt och vis också en följd av detta. EU:s lagstiftningsprocess är fyllda med förhandlingstillfällen då man kan lyfta in sådana här frågor.


    Lissabonfördraget avhjälper inte det problemet och därför är det meningslöst att baxa igenom det.



    Det vi behöver är en enkel lagstiftningsprocess i EU där EU-parlamentet helt enkelt beslutar ensamt om all lagstiftning i EU. Det kräver dock att franska presidenter, tyska förbundskanslar och brittiska premiärministrar m.fl. släpper sitt grepp om EU. Man måste inse att antingen är man kung hemmavid eller så är man en spelare på europanivån - men inte både och.


    Det är inte bara EU som skiter i oss, utan det är nog främst våra egna nationella ledare som inte vill låta folket komma till tals.

    SvaraRadera
  6. Förtydligande: Vad är den enklast utformade konstitutionen som skulle lösa dom problem som Wallström mm vill lösa med Lisabon-fördraget?

    Kan inte politiska bloggosfären samla sig och göra ett utkast?

    SvaraRadera
  7. Själv känner jag att man inte kan påverka något längre. Och som du själv skriver så respekteras ju aldrig beslut som politikerna själva inte gillar.

    Visst har det skett protester mot tex FRA och IPRED. Troligen kommer det ske protester mot ACTA, telekompaketet mm, men vad hjälper det? Varje gång folket höjer rösten kommer man med "kompromisser" som i praktiken inte betyder ett dugg. Folket köper alltid dessa värdelösa ändringar och precis när man trodde att vi var på gång att förändra något inom politiken så blir folket åter tysta igen. Man blir verkligen frustrerad.

    Säg en sak svenska folket lyckats stoppa, en enda sak bara. Jag kan inte komma på någonting. Detta är verkligen demokrati när den är som sämst, våra val är mellan partier som i stort sätt lämnat sin ideologi bakom sig och tycker lika i de största frågorna. Lyckas något parti ta sig över 4% spärren så är det bara en tidsfråga innan de ställer sig i ledet för att bli en i mängden.

    SvaraRadera
  8. Jag skulle vilja likna EU med USA's tidiga år angående konstitutions problemen förutom att folket inte bry sig om EU..

    EU i sig är en väldigt bra sak, det för människor närmre varandra, minskar vapenkonflikter, ökar friheten över länder osv. EU har dock misslyckats på främst två sätt, de har inte lyckats engagerat folk. Att rösta till riksdagsvalet ligger långt närmre rent bestämmande än vad EU gör. Ens röst i riksdagsvalet känns som den påverkar vilket den inte gör i EU typ..
    Men framförallt så ligger EU's stora problem i att Europas kulturer inte är så lika som många verka tro.. Förslag som fransmännen lägger fram dumförklarar vi men gör fransmännen det? Ni förstår vad jag menar..

    Nu är frågan har EU-politikerna medvetet "gömt" EU-politiken eller har de bara misslyckats?

    Så vad behöver göras för att få väck alla de här idiotiska besluten? Visst kan kritik mot system, mot politiken hjälpa lite men några få har svårt att påverka något nämnvärt..

    Vi behöver få folk att bli medvetna om EU, att bry sig om EU, känna vikten av röstandet. Inte bara i Sverige utan i hela EU. Därefter kan man faktiskt börja förändra EU tills vi har en konstitution där folket har makten inte politikerna.

    SvaraRadera
  9. Politiker vill att du ska strunta i EU så de kan dra igenom sina beslut i tysthet. Politiker förstår mycket väl vad de gör. Naiv är den som tror annat.

    Man måste förstå att det finns ett samband med den ekonomiska politiken och övervakningssamhället.

    Den offentliga versionen är att Bilderberg group kom till för att USA och Europa skulle samarbeta mer med varann.

    EU har nu kommit till, Nordamerikanska unionen finns det planer på. FN talar om en ny världsvaluta. Planen är en världsunion.

    På toppen av de har vi Centralbanken Federal reserve i USA som är ett privat företag. De manipulerar marknaden som de vill och när allt går åt skogen, så tvingar de skattebetalare att betala in pengar som sedan går till dem, eftersom de nu hotar med att krascha hela ekonomin om de inte får pengar. Kallas utpressning, men detta kan bankerna som styr världen göra, eftersom de har pengarna och regeringarna världen över samt massmedier ägda av storföretag samarbetar med dem och tillåter detta.

    För att detta ska kunna fortsätta behöver makten ett övervakningssamhälle, som kan ha koll på vad alternativa medier och människor gör så att man kan strypa deras informations kanaler. Det finns öppna planer på att ha ett helt kontrollerat internet om man följer politiken i USA och Europa.

    Google har redan erkänt att man samarbeta med Kina i flera år för att censurera internet där, så man har visat vad man går för.

    Samtidigt så tillåts våra makthavare att träffas utan insyn på Biolderberggrupp möten, men det finns fler organistationer. Det finns en hel bunt, alla fyllda av samma mäktiga inflytelserika och stormrika människor.

    Om ingen vill se sambanden med detta och problemet med att medborgare övervakas samtidigt som makthavare stänger insynen för medborgarna när de träffas på globala möten.

    Ja om man inte kan se sambanden, och kallar den som påtalar detta för Kuf för att man lurats att tro på globaliseringen som säljs in under falsk flagg är något bra.
    Ja då har man missat allt.

    Globalisering behöver inte nödvändigtvis vara dåligt, men verkligheten är den att den är styrd ekonomiskt av bankerna som driver ren olaglig verksamhet och nu utpressar skattebetalarna via bailouts och ljuger om vad som händer med pengarna.

    Vilka går på Bilderbergsmötena och andra slutna sällskaps möten, jo de mäktiga bankirerna.


    Spam-kufen

    SvaraRadera
  10. Bilderberggruppen eller Bilderberg Group ska det stå i ovanstående inlägg.

    s-k

    SvaraRadera
  11. länken till Margot Wallström visar tydligt hur hon och sina gelikar fullkomligt skiter i om du röstar Nej, eller emot deras planer. Man gör allt för att driva igenom sin politik. Vi lever i en låtsas demokrati. Kan inte bara någon säga det rätt ut.

    Okej jag gör det själv. Margot Wallström är en skurk liksom alla andra politiker som beter sig på detta sätt.

    s-k

    SvaraRadera
  12. John:

    Så himla enkelt är det inte, därför att de som har makten idag inte gärna lämnar den ifrån sig.

    Den gamla franska senila presidenten som ledde arbetet med EU-konstitutionen stod för europaarbetets allra största misslyckande antagligen på grund av reflexmässiga tankar från hans tid som fransk president.

    SvaraRadera
  13. Hax skriver:
    "Så medborgarna skiter i EU. Det måste man nog vara politiker för att inte förstå. "Eller Det måste man nog vara politiker för att förstå. 86000 i månaden, 4 arbetsdagar i veckan, plus flygbiljettersättning varje vecka som kan växlas in i egna pengar , JA TACK

    Kolla Margot W pension, inte illa, ja tack. Klart hon tackade nej till chef för svenska SAP

    SvaraRadera
  14. Johan Tjäder,

    Så himla enkelt är det inte, därför att de som har makten idag inte gärna lämnar den ifrån sig.Jag förstår att det är svårt för politiker att svänga ihop en konstitution som kan accepteras av folket. Men det kanske inte är så svårt för bloggossfärens skarpa hjärnor? Det vore läckert att ha en sund och smäcker alternativ-konstitution som löser alla problem med EU-utvidgningen etc. Men som inte innehåller all skit.

    Då faller alla Wallström-argument att EU *behöver* konstitutionen för att avhjälpa det demokratiska underskottet osv.

    SvaraRadera
  15. John:

    Så svårt är det inte. Det mesta är man nog rätt överens om.

    Det är i lagstiftningsarbetet som det skiter sig, och det är ju tekniskt inte svårt att fixa. En parlamentarisk församling ska ha all lagstiftande makt. Svårare än så är det inte.

    I parlamentet ska det finnas ledamöter i proportion till ländernas befolkning.

    Möjligen kan man tänka sig ett system med dubbla majoriteter i parlamentet om man vill garantera de mindre staternas inflytande.

    USA har redan ett sådant system när representanthuset ska välja president. Då ska det finnas en majoritet i mer än hälften av de delstatliga delegationerna. På samma sätt kan man tänka sig att beslut i EU-parlamentet ska ha en majoritet av ledamöterna och en majoritet av de nationella delegationerna.

    Grundläggande fri- och rättigheter, domstolens roll och de olika rättsakternas status tycks de flesta vara överens om.

    Sen får man slänga ut all politisk bråte. Möjligen får man ordna någon ny rättsakt med särskild status för att täcka in alla sakfrågor som idag regleras i fördragen. Men det behöver inte göras samtidigt.

    SvaraRadera
  16. Skulle tro att sanningen om vad de rika och mäktiga gör på sina hemliga möten ligger nånstans mittemellan hax och spam-kufens teori.
    Henrik, är det inte lite naivt att tro att alla dessa konstiga fördrag och lagar, som kommer just nu, från våra politiker skulle bero på att de tidigare elevrådsrepresentatnerna fått i sig steroider? Det känns FÖR koordinerat för det...

    Att våra styrande är på väg att bygga ett globalt polis-imperium på en grund av tystade/döda/inspärrade intellektuella får man väl inte påstå, nåt liknande har ju aldrig hänt! (host)...

    Men seriöst, när till och med mina föräldrar (pensionärer båda två) reagerar av sig själva på infon de får i dagspressen och svt och tycker det pågår nåt lurt, ja då är det förmodligen något lurt på gång.

    Ludde - Stolt Kuf

    SvaraRadera
  17. Ja, och sedan ska man naturligtvis avskaffa kommissionen och tillsätta en politiskt ansvarig regering och sätta en gräns för hur stor EU:s maktapparat får bli.

    Kommissionens administration borde kunna skäras ner till ca 10 % av vad det är idag. Då skulle man tvingas ägna sig åt de viktiga frågorna och inte detaljreglera gurkor och vad det nu är.

    SvaraRadera
  18. Nej, vem är förvånad.

    Å det är ju inte så konstigt att dom flesta inte har något känslomässigt band med EU, ty inte ens dom som jobbar med det har ju någon större koll på vad som händer, för än i sista minuten (i bästa fall). I stort sett ingen (gammal)mediabevakning sen vi gick med har ju inte heller underlättat. (Va ju inte direkt någon stor notis i tidningen om det förväntade låga valdeltagandet, direkt. Inget upplysande, inga åsikter, inga analyser, ang allting EU.)

    Hur ska folk, generellt, kunna ta ställning till någonting dom inte har någon information om?


    //ST

    SvaraRadera
  19. Ludde "Henrik, är det inte lite naivt att tro att alla dessa konstiga fördrag och lagar, som kommer just nu, från våra politiker skulle bero på att de tidigare elevrådsrepresentatnerna fått i sig steroider? Det känns FÖR koordinerat för det..."

    Jag tror att det mest beror på att de inte haft den tekniska möjligheten tidigare. Ambitionen har det aldrig varit något "fel" på.

    ST "Hur ska folk, generellt, kunna ta ställning till någonting dom inte har någon information om?"

    Just.

    Om svenska journalister nu är så "fina" som de vill göra gällande, då borde de ta sig samman illa kvickt.

    SvaraRadera
  20. Kantarellkungen14 april, 2009 22:05

    Det verkar vara en allmän uppfattning hos politiker och journalister att det är brist på information som gör att vi inte röstar.

    Fast det är precis tvärt om. Vi vet alldeles utmärkt att det inte spelar någon roll om vi skickar det blåa eller det röda politiska b-laget till Bryssel för att ge demokratisk legitimitet till ett lobbyiststyrt parlament.

    Låt oss rösta om Lissabonfördraget istället, då kommer det bli skyhögt valdeltagande. Och antagligen kommer vi få se demokratin vackraste sida: när folket vinner över makten.

    SvaraRadera
  21. Jerker Montelius: "Om antalet euparlametsplatser var baserade på antalet röstande i stället för total folkmängd så vore det nog ett annat ljud i skällan."

    Med röstplikt i Belgien och Grekland? Tja. I och för sig bättre med havererad stat än stark stat. Det går åt skogen, men folk får i alla fall leva relativt fritt. Och tyskarna kommer att fortsätta att betala för kalaset.

    SvaraRadera
  22. Troligen skiter inte folk i EU för att EU skiter i (på?) folk. Troligen skiter folk i EU väldigt mycket pga okunskap om EU.

    Tror EU för svenskarna är de som låter oss importera mera alkohol och nåt om internationellt miljöarbete och nåt om tullar och enklare resor inom EU.

    Man förstår eller vet inte att i princip allt som bestämms i riksdagen är färdigpakade lagförslag från EU, hur mycket makt som ligger på icke-dmokratiskt valda byråkrater, hur mycket mer makt som håller på att flyttas ner eller vilken enorm makt storföretagens lobbyister har över politiken. Eller hur mycket hyckel, kohandel och rent fuskade politikerna i EU håller på med.

    Jag tror faktiskt tvärtom, att om folk faktiskt visste hur mycket EU skiter i (på?) dem så skulle de bry sig mer. Mycket mer.

    SvaraRadera
  23. @Kantarellkungen
    "Låt oss rösta om Lissabonfördraget istället," du menar att du tror att "all offentlig makt i Sverige utgår från folket enligt 1 kap. 1 § regeringsformen" njae,
    det ser ut som om partiledningarna är beredda att gå ganska långt för att förhindra all demokratisk inblandning i den processen!

    När 25% av (kd) ledamöterna och 20% av (s) skolkar från den viktigaste röstningen i modern tid, är det nog inte så stor chans att vi får uppleva en folkomröstning i någon fråga av betydelse!
    Det krävdes kvalificerad majoritet, och "skolket" var direkt avgörande för utgången.Riksdagen har till synes ratificerat Lissabon-fördraget i strid med regeringsformen och eventuellt även med brottsbalkens 17 kap. 8 §,
    https://lagen.nu/1962:700#K17(Undrar om inte denna paragraf är tillämplig även för vad som skedde 17-18 Juni 2008?)SVT Opinion 27 november 2008Ulf Öberg/Gunnar Persson: 54 ledamöter skolkade från Lissabonomröstningen
    http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35188&a=1326622Läsvärt!blogg.s-info.se/bowidegren 2008-11-23http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=28016Det konstiga är att en logisk konsekvens borde vara att när den reformerade grundlagen träder i kraft och Europa styrs enligt fördraget, blir riksdagen en tämligen överspelad instutition, man håller på att straffa ut sig själva?

    Nedanstående länk kanske kan förklara politikernas agerande både i EU och här hemma?
    http://conservativebelle.blogspot.com/2009/04/lobbyists-give-huge-return-on.html

    SvaraRadera
  24. @Kantarellkungen
    "Låt oss rösta om Lissabonfördraget istället," du menar att du tror att "all offentlig makt i Sverige utgår från folket enligt 1 kap. 1 § regeringsformen" njae,
    det ser ut som om partiledningarna är beredda att gå ganska långt för att förhindra all demokratisk inblandning i den processen!

    När 25% av (kd) ledamöterna och 20% av (s) skolkar från den viktigaste röstningen i modern tid, är det nog inte så stor chans att vi får uppleva en folkomröstning i någon fråga av betydelse!
    Det krävdes kvalificerad majoritet, och "skolket" var direkt avgörande för utgången.Riksdagen har till synes ratificerat Lissabon-fördraget i strid med regeringsformen och eventuellt även med brottsbalkens 17 kap. 8 §,
    https://lagen.nu/1962:700#K17(Undrar om inte denna paragraf är tillämplig även för vad som skedde 17-18 Juni 2008?)SVT Opinion 27 november 2008Ulf Öberg/Gunnar Persson: 54 ledamöter skolkade från Lissabonomröstningen
    http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35188&a=1326622Läsvärt!blogg.s-info.se/bowidegren 2008-11-23http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=28016Det konstiga är att en logisk konsekvens borde vara att när den reformerade grundlagen träder i kraft och Europa styrs enligt fördraget, blir riksdagen en tämligen överspelad instutition, man håller på att straffa ut sig själva?

    Nedanstående länk kanske kan förklara politikernas agerande både i EU och här hemma?
    http://conservativebelle.blogspot.com/2009/04/lobbyists-give-huge-return-on.html

    SvaraRadera
  25. HAX

    Det är något skut med din kommentarsfunktion.

    SvaraRadera
  26. Kantarellkungen, "Låt oss rösta om Lissabonfördraget istället, då kommer det bli skyhögt valdeltagande. Och antagligen kommer vi få se demokratin vackraste sida: när folket vinner över makten."

    Du menar som alla som skulle rösta för Lissabonfördraget endast för att det finns en del positiva saker i det, vilket är just det är det dom skulle hänga upp sig på.

    Jag skulle sätta en slant på att enda skället som Lissabonfördraget inte röstades igenom på Irland var för att informationen om innehållet var i stort sätt null and void, vilket gjorde att den demagogiska propagandan från motståndarna vann (det var ju ingen detalj information om fördraget som röstades på, utan bara utvalda delar som ju faktiskt är "skräckexempel".)

    Men, men, så länge Lissabonfördraget ändras till det bättre, destå bättre. Men det var, i praktiken, bara tur att vi nu kanske får en ny chans.

    //ST

    SvaraRadera
  27. Problemet med Lissabon-fördraget är att det är precis lika tjockt och ogenomträngligt som de andra fördragen.

    Vad man behöver i EU är en konstitution på tre-fyra A4-sidor som folk kan läsa och begripa.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.