2009-05-06

Bluffen om IPRED-lagen och DVD-försäljningen

Påståendet om att försäljningen av DVD-filmer – efter åratal av fallande siffror – nu ökar igen sedan IPRED-lagen infördes, det är att dribbla med sanningen.

Försäljningen ökar, ja. Men den har alltid har ökat.

Trots piratkopiering, så har det skett en försäljningsökning varje år.

Läs mer hos Second Opinion

9 kommentarer:

 1. Men ger verkligen second-opinion-artikeln stöd för det du säger? Där talar ju GFK-mannen om att ipred kanske lett till viss ökning?

  SvaraRadera
 2. Hmm... Lite motstridiga uppgifter. Har nu skalat bort det som är oklart och fokuserat på det som var min poäng.

  SvaraRadera
 3. Det verkar vara lite som med Företagsekonomin, får dom mindre än förväntad ökning så kallar dom det för förlust.

  SvaraRadera
 4. Tack vare piratkopiering, så har har det skett en försäljningsökning varje år, kanske..

  SvaraRadera
 5. piratkopiering är i grunden likt att en person visar, lånar ut en film till en kompis.

  Tekniken gör nu att man kan visa filmen till miljontals "kompisar" som man inte känner, dessutom kan båda givaren och kompisen ha filmen för all framtid.

  Offentlig visning av VHS och DVD har alltid varit förbjuden. En skola får inte hyra en film och visa den för en hel skolklass.

  Däremot får en stor familj hyra en film och titta på den i sitt hem.... än så länge.

  Visst filmmarknaden förlorar intäkter på detta. Men vad är film egentligen. Jo film finansieras och används i grunden av mäktiga bolag som sprider hjärntvättande propoaganda.

  Är det något vi till varje pris måste ha. jag anser att man öppet ska säga som det är, man vill krossa Hollywood och de stora jättarna för att sedan bygga upp något nytt.

  Frågan är dock om fildelning är den slutgiltiga lösningen. jag skulle inte bli förvånad om dessa media makthavare tillslut använder sig av vilka medel som helst för att vinna.

  Frågan är kan man bekämpa mäktiga organisationer genom att motsätta sig etablerade lagar som skyddar dem? Eller ska man försöka något annat. Kanske sluta gå på bio, sluta hyra film, sluta ladda ner film. Vägra och bojkotta hollywood är förmodligen den bästa vägen samtidigt som man skapar ny film utanför hollywood och staten.

  Detta skulle va mest kraftfullt. Men finns viljan och möjligheten att organisera detta?

  SvaraRadera
 6. Att dvd-filmer ofta är klart billigare än musik-cd trots att dvd'n har två eller tre gånger längre speltid, flerkanaligt ljud, video och ibland en mängd extras, det är väl det bästa argumentet mot dem som påstår att priset på en skiva skulle vara nån enkel avspegling av det arbete som plöjts ner i att skapa verket.

  SvaraRadera
 7. "Trots fildelning" Kan kännas fel. Det ska vara "på grund av fildelning" så har försäljningen ökat. Detta visar forskingen.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker verkligen inte att skattepengar ska gå till filmer som görs av företag som lobbar för ett övervakningssamhälle. Det är en policy våra politiker borde kunna implementera. Tex att IPRED inte ska kunna används för verk som delfinansierats med skattemedel.

  SvaraRadera
 9. Men att man inte ska kunna sprida filer till en kompis, innebär detta att de kommer ta bort alla funktioner som finns på msn, skype eller liknande program där man till och med kan lägga upp en privat Mapp som man kan dela vilka filer man vill med varandra? Kan de bara förbjuda allt? Omröstning i Sverige skulle vara oerhört intressant att se resultatet utav ifall IPRED skulle få finnas

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.