2009-05-20

EG-domstolen försvarar skråväsendet

EG-domstolen har beslutat att det är OK för EU:s medlemsstater att endast låta utbildade farmaceuter (apotekare) äga och driva apotek.

Motiveringen är märklig. Den tycks bygga på att den som driver en verksamhet på sunda affärsmässiga grunder är ute för att skada sina medmänniskor. Och på att farmaceuter är moraliska övermänniskor som bara drivs av ädla motiv.

En vanlig, hederlig företagare som följer precis alla regler till punkt och pricka – och som bara anställer de allra skickligaste apotekarna – skall alltså inte få starta, äga eller driva en service som är till nytta för alla andra.

Håller man fast vid den linjen borde kanske bara fromma, egendomslösa munkar och nunnor få driva apotek. Eller så.

Läs mer här...

24 kommentarer:

 1. en kombination av luther, sosseri och trygghetsnarkomani.

  SvaraRadera
 2. Meh... ge dem inga idéer nu, HAX..

  SvaraRadera
 3. Mer rimligt hade ju förstås varit att kräva att de som sköter själva verksamheten och kundkontakten har erforderlig utbildning (att sälja läkemedel är trots allt inte samma sak som att sälja bröd), och att det finns en apotekare som bär det medicinska ansvaret för verksamheten. Medicinsk utbildning hos den som äger och hos den som sköter bokföringen torde vara mindre intressant ...

  SvaraRadera
 4. I länder som har skrå-systemet äger den utbildade apotekaren ofta flera apotek - som bemannas av icke utbildade apotekare. Allt farmaceuten gör är att åka runt och samla in pengarna.

  SvaraRadera
 5. Dom måste vara kyska också!

  SvaraRadera
 6. Skåväsendet inom försäljning av sprithaltiga drycker:
  Statsministerns nya fru anses per definition lämpligast som chef.

  Undrar vart hans fd fru tog vägen, fick hon nåt jobb månne.

  SvaraRadera
 7. Skilj på farmaceut och apotekare.
  Farm kand respektive farm mag. Det fanns en lag i Sverige att bara en med apotekarexamen fick vara apotekschef. Emellertid fanns det då många fler apotek än apotekare (staten hade ännu inte lagt sina klibbiga socialistiska dödande kalla fingrar på apoteken) så man införde en undantagsparagraf jag tror det var §34 i apoteksstadgan. En receptarie kunde få vara §34-apotekschef och det var oftast i glesbygden det förekom - men då fanns det också apotek i varje kyrkby. När var ni senast på ett postkontor? Butiken öppen från 8 till 22 är ett mycket bättre postkontor än snigelpostverket som snart har utrotat sig själv. Allt som Svea klibbfinger rör dör av effektivitetsbrist och noll serviceanda. Den dag patienterna blir kunder får vi också en sjukvård värd namnet. Vad vi behöver är ett dödligt virus specialiserat på politiker.

  SvaraRadera
 8. alla vet att apoteket är ett skämt, de vill t o m ha monopol på nikotin plåster. Hälsoinstitutet i Sverige angrriper också alternativa hälsoläror som påstår att nikotinplåster är en bluff och att man lättare slutar röka genom terapi och förståelse av ens rök beteende.

  Detta visar hur start verkligen försvarar sina varumärken de har monopol över och mer vill de ha. Där de går att tjäna pengar på beroende växer monopolet fram i den så kallade hälsans namn.

  Sen när var nikotin ett läkemedel, men det är en annan historia.

  SvaraRadera
 9. Precis som om "En vanlig, hederlig företagare" eller privatkvackare, skulle vara såååå mån om människors hälsa.

  Nej du jävel, viktig infrastruktur och hälsovård skall inte lämnas ut till privata profitörer. Vad det leder till har vi sett i skandal efter skandal i 20 år nu.

  Bättre då att vi alla gemensamt tar ansvar för detta och återför den under demokratisk kontroll i statlig regi.

  SvaraRadera
 10. Skråväsendet lever och frodas även utan EG-domstolens försorger. Titta exempelvis bara på proceduren innan man som egen företagare får köra ett budpaket från punkt A till punkt B.

  Tro inte det räcker med att ha F-skatt, körkort, yrkeskompetens, fordon och fläckfritt förflutet!

  SvaraRadera
 11. Dr M:

  Vi ser ju hur bra det systemet blir i mediebranchen. Det ska finnas en allsmäktig ansvarig utgivare som ska ha publicistiskt ansvar.

  Men när avstår de från att tjäna pengar på att trycka snaskiga nyheter?


  Och ja, sunda affärsmässiga grunder behöver inte nödvändigtvis ta hänsyn till kundens behov.

  Det är inte ett skråväsen om man har möjlighet att läsa till Apotekare. Vem som helst får inte praktisera som läkare heller. Är det också skråväsen?

  SvaraRadera
 12. Johan Tjäder:

  Skråväsende är det när vissa sammanslutningar inom en viss bransch har lagligt sanktionerade privilegier. Det är naturligtvis av ondo eftersom det innebär ett artificiellt monopol, och det har ingenting att göra med meritokratiska krav på licenser för speciella yrken som läkare, piloter, m.fl.

  SvaraRadera
 13. Johan Tjäder: Förstår du skillnaden mellan att äga och administrera, säg, en vårdcentral och att vara den som utför själva utövandet av medicinen? För att praktisera medicin måste man vara legitimerad läkare. Det är inte skråväsende i den mening vi talar om här. Det hade det däremot varit om vi också krävt att den som anställer läkaren också är läkare.

  På samma sätt bör det givetvis vara i apoteksbranchen. Den som utövar den medicinska verksamheten ska ha erforderlig farmaceutisk utbildning. Den som anställer den som hanterar medicinen behöver inte ha farmaceutisk utbildning. (Och detta vore för övrigt inte på något sätt jämförbart med systemet med ansvarig utgivare -- vilket för övrigt på det hela taget fyller sitt syfte rätt hyggligt.)

  Anonym 16:41: Jag bor i England. Här har vi inte apoteksmonopol. Jag har aldrig haft så god och smidig tillgång till läkemedel som jag har nu, och vad gäller omsorgen om mig som läkemedelskund är den vid uthämtning av recept minst lika bra som på svenska apotek, och när det gäller receptfria läkemedel bättre. Och Johan Tjäder, det är inte en apotekare som äger och driver ASDA, men om jag går till apoteksdisken blir jag betjänad av en utbildad receptarie.

  SvaraRadera
 14. Om man ser lite annorlunda på saken blir det förbjudet för farmaceuter att ta in en duktig ekonom i företaget som delägare. Eller en jurist eller för den delen sin fru. Vansinne!

  SvaraRadera
 15. @Anonym 16.41

  Bättre att vi alla gemensamt tar ansvar...

  Jag vill inte falla in i din simpla och otrevliga ton - men är du då verkligen så förblindad av det ideologiska snömoset som du låtsas?

  Kan vi få några konkreta exempel på de skandaler på skandaler under 20 år som du antyder om. Tänk på att ett och samma parti suttit vid makten större delen av den angivna tidsperioden.

  Den enda skandal jag just nu minns är när apoteksbolagschefen nyligen gav farmacistudenterna tillgång fri bar vilket kostade tiotusentals kronor (jo han betalade visst sedan notan med egna pengar sedan saken nått offentlighetens ljus).
  Ja en till då - något ljushuvud i bolaget bestämde att alla apotek skulle ha enhetlig inredning. Arkitektritad naturligtvis och med ett flashigt diagonalmönster för att det skulle bli extra djäkla dyrt. Ingen konfektion där nä dyrast möjliga.
  Jag ser hellre att "en privat profitör" eller ett professionellt skött multibolag som Booth`s i konkurrens med andra ger oss vad vi behöver än att sossetillsatta politruker vräker ut våra pengar på meningslösa idiotprojekt som inte tillför kunderna ett skvatt av värde. Smaken är dock olika har jag förstått. Om man som du inte kan inse att planekonomin aldrig någonsin fungerat och heller aldrig kommer att fungera då har man inget i ett forum som detta att göra. Men du lär väl fortsätta och då kan du väl åtminstone försöka hyfsa tonen.

  SvaraRadera
 16. "Den tycks bygga på att den som driver en verksamhet på sunda affärsmässiga grunder är ute för att skada sina medmänniskor."

  De socialistiska grundtonerna gör sig alltmer tydligt påminda i denna jättesovchos vid namn EU.


  /LD

  SvaraRadera
 17. Logomenon:

  Det var väl just det som var min poäng. Det är inte apotekare som bestämmer vem som ska få bli apotekare. Det gör det universitet eller högskola där man avlägger sin examen.

  Så det här har inte alls med skråväsen att göra.

  SvaraRadera
 18. Dr M:

  Förstår du vad ägarinflytande är för något?

  Finns säkert många kloka människor som skulle kunna fungera som ägare till apotek utan att vara apotekare. Det är inte det som är frågan.

  Frågan är om vi är villiga att ta risken att det möjligen finns någon olämplig ägare. Eller händer sånt här bara andra.

  SvaraRadera
 19. Det är bara dumheter att det krävs apotekare och farmaceuter för att sälja läkemedel. Det behövdes förr, när de blandade mixturer och gjorde egna piller, men nu är allt färdigförpackat. Det behövs ingen utbildning för att läsa ett recept och hämta en förpackning från en låda eller hylla. Det är pengar i sjön för skattebetalarna.

  Kunderna behöver rådgivning, hävdar de som utbildat sig i några år för att hämta förpackningar från lådor. Men det står ju på förpackningarna hur många piller man ska ta. Två tabletter per dagen i två veckor kan inte förklaras på så många sätt. Personalen på apoteken läser normalt bara högt från bruksanvisningen. Skulle det finnas kunder som inte kan läsa, så klarar även relativt outbildad personal av att ge råd. De som lärt sig läsa.

  Det är möjligt att det behövs någon form av tillstånd för att sälja vissa potentiellt farliga läkemedel, så att de inte sprids vind för våg, men det är inte skäl nog för att underhålla tusentals överutbildade - och överbetalda - butiksbiträden.

  Om man befinner sig utomlands och inte ens pratar samma språk som personalen på ett apotek så brukar det ändå gå alldeles utmärkt att lista ut vilka piller man ska ta, när och hur många. Läkemedelstillverkarna är vanligtvis kloka nog att bifoga instruktioner på flera språk. De har absolut inget intresse av att döda sina kunder, tvärtom. Ju längre kunderna lever, desto bättre.

  Bort med apotekare och farmaceuter. De har levt gott på att låta sjuka människor vänta i kö på att de ska göra något annan butikspersonal får halva lönen för. Alla som suttit i timmar med hög feber och kölapp i handen i väntan på att dessa människor ska hämta piillerburkar och printa små etiketter borde ha rätt till kompensation.

  SvaraRadera
 20. Som läkare med över 20 års erfarenhet av både svensk och tysk sjukvård kan jag avge följande information:

  I Sverige finns det få apotek med dålig tillgänglighet. Här i Tyskland finns ett apotek i nästan varje kvarter. Även landsbyggden är välförsedd.
  Tillgängligheten på dygnets "stängda timmar" är också mycket god med lokala roterande schema som stadsdelsvis sköter jourverksamheten.

  Antalet läkemedel i Tyskland är mycket högt och det känns mycket tryggat att det i VARJE apotek finns en utbildad apotekare som driver (oftast) och övervakar (alltid) verksamheten.
  En apotekare får äga tre apotek men det måste alltid finnas en apotekare tillgänglig. Även nattetid!
  Någon brist på apotekarae som vill driva eller vara anställda i ett apotek känner jag inte till.

  Det finns här i min stad ett mycket avancerat system med leveranser direkt hem (2tim) från centrala lager om ett preparat inte finns tillgängligt över disken. Hemleveranser - om man har svårt att gå - är hur som helst vanligt.
  Här har jag märkt, att apotekare och deras anställda känner sina kunder/mina patienter på ett helt annat sätt än i de anonyma medikamentdispensärer som finns i Sverige.
  Jag blir inte så sällan uppringd av apotekare som vill tala med mig om recept/doseringar/interaktioner. De är god service!

  Jag vet inte vad som skulle bli så mycket med stora apotekskedjor som tar över. Risken är att det blir monopolliknande situationer likt den svenska och jag kan inte se någon fördel i det.
  Dessutom är priserna, åtminstone på de läkemedel jag använder, väldigt lika mellan Sverige och Tyskland.

  Det finns mycket att förbättra inom apoteksvärlden i i Sverige. Jag hoppas att monopolets avskaffande kan ge upphov till en kundtillvändelse likt den tyska.

  SvaraRadera
 21. Johan Tjäder: Ja, jag är mycket medveten om vad ägarinflytande innebär. Jag ser bara inte på vilket sätt det skulle vara någon som helst garanti mot dåliga ägare att kräva att de är apotekare. Bör, enligt samma resonemang, nödvändigtvis den som äger en kedja bilverkstäder vara bilmekaniker, eller räcker det med att de som utför själva arbetet är det?

  SvaraRadera
 22. Klart att allt skall privatiseras! Även offentliga toaletter. För övrigt så förstår jag inte varför folk svälter, mat som är så gott!

  Mer jävla arbetartrams: "vi får inte ekonomin att gå ihop" eller "vi har gått in i väggen"

  Man måste ju ta det lugnt också, ta en golfrunda segla med familjen eller res till fjärran länder...

  SvaraRadera
 23. Nyrik yuppieparasit sa... "För övrigt så förstår jag inte varför folk svälter, mat som är så gott!"

  All mat är inte god. Stekt gåslever är gott. Vit tryffel är gott. Blodpudding är äckligt. Havregrynsgröt är äckligt. Bättre att svälta än att sätta i sig dålig kvalitet.

  SvaraRadera
 24. En parmaceut är alltid en farmaceut med hög utbildning och så vidare men en apotekare måste ha kunnat , för i tiden , blanda själv en hel del mediciner efter recept .det krävdes en viss utbildning i alla fall .
  Nuförtiden är en apotekare en anställd som läser receptet , hämtar medicinen i ett skåp , slår in i datan alla uppgifter och klistrar på lappen som kommer ut från datan . Han tar inte ens betalt av kunden .
  Så man skulle kunna sälja de vanligaste mediciner i vanliga automater precis som man säljer chokladbitar eller läskflaskor utan medverkan av utbildad personal .

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.