2009-05-31

Ludditerna i Naturskyddsföreningen

Att den europeiska foskningsanläggningen ESS hamnar i Lund är en god nyhet.

Sverige får nu, för en gångs skull, något viktigt och fint tillbaka av EU. Lund kommer att lyftas till att bli en ännu viktigare forskningsstad, internationellt sett. Och så kommer naturligtvis regionen att få en vitamininjektion med nya jobb, bättre infrastruktur och ökad tillväxt.

Länk »

Detta för att nu inte tala om vad ESS kan komma att betyda för forskningen.

Men alla är inte glada. Naturskyddsföreningens talesmän är tydliga bakåtsträvare. De har problem med att det kommer användas kvicksilver och små mängder radioaktivt material i forskningen. (Som om inte det redan sker på alla universitet?) De ogillar att det skall forskas på mark som istället skulle kunna användas för att odla raps och potatis. Sedan har de invändningar mot att anläggningen kommer att kräva en hel del energi.

Plus att Naturskyddsföreningen ifrågasätter om anläggningen verkligen behövs, eftersom det – i förväg – inte går att redovisa vilka forskningsresultat man kommer att komma fram till.

Länk »

På något sätt känns det som om miljöfundamentalisterna blir lite besvikna varje gång mänskligheten är på väg att ta ett steg framåt...

21 kommentarer:

  1. Problemet är inte ATT vi får hit ESS, det är riktigt bra.

    Problemet är placeringen.

    Ska man verkligen ha en forskningsstation som producerar tonvis med radioaktiva tungmetaller i ett av Sveriges mest tätbebyggda områden Lund/Malmö-regionen?


    http://scabernestor.blogg.se/2009/may/radioaktiva-tungmetaller-ska-forvaras-nara-lu.html

    SvaraRadera
  2. Det tragiska är att Naturskyddsföreningen helt har tagits över av ECO-talibaner, som ser all mänsklig aktivitet som "ond".

    SvaraRadera
  3. ESS medför säkert en del positivt för forskningen i Sverige. Kanske får ungefär en liknande betydelse som Risø i Danmark har?

    Om det bara inte vore för småskurenheten och oviljan till kompromisser för att utvecklingen skall kunna gå framåt, vore allting enkelt. Dvs det är andra frågor som til syvende og sidst avgör.

    Vad det gäller tillskott av ytterligare radioaktivitet från forskningsavfall i Öresundsregionen så är det intet i jämförelse med Barsebäck. Så sent som i år har den svenska regeringen beslutat att befintliga reaktorer skall få bytas mot nya. De vill återuppliva Barsebäck.

    SvaraRadera
  4. "Ska man verkligen ha en forskningsstation som producerar tonvis med radioaktiva tungmetaller i ett av Sveriges mest tätbebyggda områden Lund/Malmö-regionen?"

    Ja!



    Var inte en bakåtsträvare.

    SvaraRadera
  5. Jag har aldrig blitt klok på Miljöpartister....dom är inte sena att hänvisa till modern teknik som tex internet, datorer, led-lampor etc som miljövänliga alternativ men samtidigt är dom konstant ovilliga till att ge pengar till teknikintensiv forskning.... Det är bättre att odla raps!!! ja vad skall man säga?

    SvaraRadera
  6. Kafka: Naturskyddsföreningen är inte partipolitisk.

    SvaraRadera
  7. Jag håller verkligen med! Detta kommer betyda oerhört mycket för hela regionen och är viktigt för hela forskningsvärlden! (Plus att ens egen LTH-utbildning kanske plötsligt väger tyngre ;).

    SvaraRadera
  8. Tonvis med radioaktiva tungmetaller? Äh, skärpning! Små mängder radioaktiva ämnen kommer produceras samt att kvivksilver kommer användas...och?

    Skeptiker och miljökramare;
    Om kunskapen från dessa försök skulle hjälpa oss att minska mängden avfall från våra kärnreaktorer. Hade det inte varit värt besväret då kanske? Materialet som skulle skapas kommer ändå tas väl om hand och inte hamna i naturen.

    SvaraRadera
  9. som jag skrev hos scaber Nestor. Det är BRA att vi använder kvicksilver. För kvicksilver måste sutförvaras för evigt. om vi använder det i ESS så komemr delar av det att bli radioaktit. falla i bitar till andra STABILA OFARLIGA ämnen som inte behöver slutförvaras. och vi har då minskat mängden kviksilver i världen.

    WIN-WIN för ESS

    SvaraRadera
  10. Hej, du har råkat missa ett d i orden luddism och luddit. Lud... syftar på spel och Ludd... på Ned Ludd.

    SvaraRadera
  11. Jag tycker det bara verkar vara lokalavdelningen i Lund som driver frågan. Klassisk NIMBY mao.

    SvaraRadera
  12. Ja man slutar aldrig att förvånas över den teknik- och forskningsfientlighet som frodas inom vissa miljökretsar... :(

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  14. @Matte.

    Varifrån hämtar du din uppgift om "små mängder" och exakt hur mycket/lite anser du vara små mängder?



    @Christoffer.

    Har du en länk där man kan läsa om den processen?

    SvaraRadera
  15. @scaber. Det är hela poängen med ESS. Eftersom vi i dagens läge inte vet ett sätt att skapa neutroner så kör ESS på den "primitiva" metoden.

    Man startar en EXTREMT kraftig elektronkanon och siktar den mot ett mål med hög densitet och högt atomnummer. Hög densitet för att det ger större ods att träffa en atomkärna och högt atomnummer för då är atomkärnorna större och har fler neutroner.

    då en (eller flera) elektron med hög hastighet träffar kärnan så slår den ut en massa neutroner ut kärnnan (tänk spela kula elelr spränga i biljard.)

    Endast neutroner åker ut eftersom protoner dras/puttas tillbacka i kärnan och kvar blir ett ämne med färre neutroner. enligt en bekant (Johan Simu) som studerar kärnfysik på doktorand nivå så komemr en träff med den energin som det talas om slita ut runt 10 neutroner.

    Kviksilver som förlorat 10 neutroner är väldigt instabilt. och komemr börja falla sönder till andra ämnen. JAg har inte tilgång till simulationsverktyg för att ge exakta slutprodukter men de är normalt sätt MYCKET mindre farliga än kviksilver.

    hoppas det gav lite backgrund.

    /C

    SvaraRadera
  16. Nestor;

    http://en.wikipedia.org/wiki/Spallation_Neutron_Source

    Små mängder i det här sammanhanget handlar om några hundra kilo, samtliga kvicksilverisotoper som produceras har kort halveringstid samt de flesta av spallations produkterna har likaså kort halveringstid. De långlivade isotoperna som bildas är "enkla" att extrahera ur kvicksilvret.

    http://www.ornl.gov/~webworks/cppr/y2001/pres/111092.pdf

    Dock är det klart att kvicksilvret i sig är ett problem i det här fallet men att frusta över att det är radioaktivt är löjligt då det inte kommer vara det särskilt länge om man jämför med "bara" medelaktivt avfall som vi tampas med från våra kärnreaktorer...

    SvaraRadera
  17. Tack för sammanfattningarna.

    Men undvik vissa formuleringar är du snäll Matte, som jag beskrivit på min blogg så är jag faktiskt positivt inställd till att ha ESS i Sverige, jag vill bara ha mer information om de avfallsprodukter som genereras samt ifrågasätter att anläggningen ska placeras såpass nära bebyggelse när det med relativ närhet till Lund (ca 5 mil inåt landet) finns möjlighet till större avstånd till tätbebyggt område och därmed avsevärd minskad risk för skador för person om olycka skulle uppstå.


    Försiktighetsprincipen s.a.s

    SvaraRadera
  18. @Scabor nestor,
    Både radioaktiva isotoper och tungmetaller används vid alla universitet, tex i Lund.

    SvaraRadera
  19. @Niklas.

    Detta känner jag till, jag bor strax utanför Lund och har gått på Lunds Universitet.

    Jämförelsen mellan de kvantiteter en forskningsstation av ESS magnitud kommer att använda sig av och de experiment som sker på Lunds universitet anser jag vara löjlig.


    Behöver jag verkligen upprepa ännu en gång att jag är i grunden positivt inställd till att ESS placeras i Sverige eller måste jag börja bli övertydlig?

    SvaraRadera
  20. Varför är det hemskt att det bildas radioaktivt material och hanteras kvicksilver, det är fullt hanterbart? Visserligen potentiellt hälsofarligt men det finns ingen anledning att tro att det kommer läcka ut till omgivningen på något okontrollerbart sätt (som det trots allt finns i ett felkonstruerat kärnkraftverk, antar att det är därifrån hysterin kommer ifrån).

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.