2009-05-22

Perspektiv: Svininfluensan vs. tuberkulos

11 kommentarer:

  1. Jag älskar internet. Det är den här typen av vinklingar som för femton år sedan ALDRIG skulle nå folk. Bättre kan det givetvis bli, och så kommer det även att bli om vi låter nätet fortsätta vara fritt och tillgängligt för alla.

    Hemska tanke, jag vet inte hur min världsbild skulle vara utan internet. Kanske skulle jag sitta framför teven och bara nicka i takt med att nyhetsuppläsaren pressar ner sensationsjournalistik i halsen på mig. Och kanske skulle jag inte ens reflektera över det.

    Detta är bara ett, förhållandevis litet, exempel. Det finns så mycket fler och bättre. Jag hoppas våra ansträngningar inte kommer att vara förgäves.

    SvaraRadera
  2. Ett försök till förklaring av sakernas tillstånd i medias snuttifierade, ryggmärgsagerande nyhetsrapportering:

    Några grundpremisser för vad som är en nyhet: 1. Ovanlig 2. Nytt 3. sällan förekomande 4. Var finns den vardagsdramatiska vinkeln. 5. Orsakas några dödsoffer 6. Finns några svenskar inblandade på nåt vis 7. Glöm inte bort att även nyheter är underhållning (det är inte vetenskapliga rapporter och dekret som basuneras ut till folk i informnationsyfte)

    Tuberkulos å sin sida har funnits som mänsklighetens följeslagare i olika starkt varierande grad på olika ställen på hela jorden sen vi klättrade ner från träden och möjligen ännu tidigare.

    Rapportering om detta skulle med lätthet hamna i Guiness rekordbok som världens längsta och för journalister, på grund av dess utsträckning över tiden, världens mest tråkiga nyhetsrapportering och läsning för den delen.


    /LD

    SvaraRadera
  3. Litet tillägg: Hur många dör globalt i den vanliga influensan årligen?

    Just det, betydligt fler än i denna svinpälsinfluensa. ;-]


    /LD

    SvaraRadera
  4. LD: det kommer att dö AVSEVÄRT fler i svininfluensan än i en årlig influensa. Den är ca 10-100 gånger så dödlig, mer virulent (sprids snabbare) och fler är mottagliga eftersom ingen har någon befintlig immunitet.

    Ändå så kommer de flesta inte ens bli smittade. Av de som blir smittade kommer de flesta inte ha symptom eller bara mycket milda sådana.

    Förutsatt att den inte muterar eller rekombinerar med tex H5N1...

    //Tapani

    SvaraRadera
  5. Glöm inte att i första omgången av spanska sjukan så dog inte särskilt många utan det var när den kom andra svängen som det hände grejer.

    De som strök med då var framförallt yngre människor i sin bästa ålder medan äldre överlevde. Varför? Jo, de hade under livet hunnit bygga upp tillräckligt med motstånd.

    SvaraRadera
  6. Tycker jämförelsen är lite orättvis.

    Det finns en berättigad oro att det ska komma en ny epidemi av en betydligt dödligare influensa ju. Det här var ju trots allt en nyhet också, till skillnad från tuberkulos.

    Sen så är det något som skulle drabba hela världen och inte bara fattiga länder, det spelar nog också en stor roll tyvärr.

    Men visst överreagerar och felrapporterar media ofta.

    SvaraRadera
  7. Svininfluensan är inte vad media lockas till att rapportera den som.

    FlyingFlying Pigs, Tamiflu and Factory Farms (Part I) och Flying Pigs and the WHO (Part II)

    SvaraRadera
  8. När det blir som i James M. Barrys bok, den dokumentära historiebeskrivningen om The Great Influenza: The Epic Story of the Deadliest Pandemic in History så kan de komma och snacka med mig.

    Minnet hos människan är kort, alldeles för kort.



    /LD

    SvaraRadera
  9. ...Dessutom har det gått inflation i Världskrigsrubriker.

    En katastrof är olyckligtvis inte en katastrof längre eftersom media älskar att använda enorma typsnitt och versaler i rubriker och på löpsedlar och tar minsta lilla tillfälle att vinkla och hypa vår tillvaro.

    Det finns även en inneboenda kraft i det mediala uttrycket att varje "ny katastrof" måste/bör/skall helst vara exponentiellt större än den som sist härjade.

    Media eldar gärna på panik och katastroflågorna och piskar villigt på lite extra.

    Media rider alla nyhetskonsumenter och vi låter oss ridas av dem.

    Mediaflödet handlar inte om proportioner, det handlar om att skapa dramatik i den annars så allvarsamt tråkiga tillvaron av sällan förekommande och vitt spridda VERKLIGA katastrofer som drabbar förhållandevis få människor i dagens moderna värld.


    /LD

    SvaraRadera
  10. Ur James M. Barrys bok: "In 1918, a plague swept across the world virtually without warning, killing healthy young adults as well as vulnerable infants and the elderly. Hospitals and morgues were quickly overwhelmed; in Philadelphia, 4,597 people died in one week alone and bodies piled up on the streets to be carted off to mass graves. But this was not the dreaded Black Death-it was "only influenza."

    /LD

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.