2009-05-22

ValsedelsmygelHär är ett litet klipp som visar hur valförrättare vägrar att ta hand om piratpartiets valsedlar. De vägrar inte piratpartiet att lägga ut dem. Men de tänker inte heller ta hand om valsedlarna, så att de finns tillgängliga även kommande dagar. Vilket vad jag kan förstå strider mot lagen. Om ett parti distribuerar valsedlar till en vallokal, då skall de finnas tillgängliga där fram till valdagen. Plus att man kan tycka att det är ett anständighetskrav.

[Direktlänk till klippet.]

58 kommentarer:

 1. Det är polisanmälan som gäller, oavsett om de rättar sig efter kontakt med chefen...
  Valfusk är ett allvarligt brott och ska alltid polisanmälas.

  SvaraRadera
 2. Mycket bra Henrik, mkt bra!

  Uppdatera oss gärna på vad som händer.

  Tycker också att du ska polisanmäla då det behöver statueras ett exempel. Frågan är om det är bra eller dålig publicitet att polisanmäla?

  SvaraRadera
 3. Håller med Nicklas:

  Valfusk är ett extremt allvarligt brott och ska ALLTID polisanmälas.

  SvaraRadera
 4. Mnja. Vi är fortfarande tvungna att fylla på själva efter hand, det behöver inte vallokalen göra. Däremot måste de ju se till att våra valsedlar "ligger kvar", alltså inte SLÄNGA dem när de går hem för dagen, vilket var vad de ville göra här..

  SvaraRadera
 5. Även om det går att skriva PIRATPARTIET på en blank valsedel så vill man ju vara med och "kryssa", och då behövs en RIKTIG med namnlista.
  Osannolikt vilka oinformerade stolpskott som får stå och ansvara för demokratins grund: VALET.

  Polisanmäl tack!

  SvaraRadera
 6. Jag ser inget klipp? Kan man klicka nånstans? Ser ingen hyperlänk...

  SvaraRadera
 7. Glöm det, var min adblock som blockerade videon av nån anledning :/

  SvaraRadera
 8. Bra gjort, det är klart man ska polisanmäla. Samtidigt var det rakryggat av den ansvariga att vara behjälplig. Mer rakryggat än de flesta politiker som bara skulle gjort en pudel och tagit en paus.

  SvaraRadera
 9. Vid misstanke om valfusk ska självklart en polisanmälan upprättas per omgående för att försäkra valets legitimitet.

  Jag har inte den kunskapen att jag i detta fall kan avgöra huruvida detta är lagligt eller inte, men för att undanröja tveksamheten skall det självklart lagprövas.

  SvaraRadera
 10. Kom igen nu, våga öppet filma dessa valfuskar i ansiktet om de försöker förhindra att du filmar dem så gör de även brott emot yttrandefriheten. Vi har alla rätt och skyldighet att vara reportrar för ett alternativt media när massmedia sviker.

  Visst folk vågar erkänna mer om de inte vet om att de är filmade, det är billigt att köpa en extra liten kameralins med sladd som man kan sätta vid kragen.

  Men har man fått erkännandet sätt kameran i ansiktet på dem. Direktsändningar via skype är också något som måste göras. Då behöver man inte oroa sig för att materialet blir stulet.

  SvaraRadera
 11. Vilken groteskt oförskämd och otrevlig valförrättare! Polisanmälan mot honom är given. Han bör straffas hårt för detta.

  Kan vi inte längre få hålla fria val, har vår demokrati gått under, och den här mannen verkar inte hålla demokratins flagga högt.

  SvaraRadera
 12. Jag har delat ut valsedlar vid vallokal massor av gånger. Och alltid fått fylla på själv med valsedlar när de tagit slut. Är det verkligen valmyndighetens uppgift att tillhandahålla valsedlar och se till att de finns i varje vallokal. Tror inte det. Det har den aldrig gjort förr. Men visst fan, piratpartiet är ju gratisätarna. Staten och skattebetalarna skall fixa allt.
  Mest förvånad över att HAX är för att allt skall gå på skattebetalarna.

  SvaraRadera
 13. Halloj

  Jag var just i kontakt med Hans Leifeter på valmyndigheten. Enl. lag 8:2 så är Valförättare ansvariga för ALLA valsedlar i lokalen och de Får inte obstruera eller vägra. De är dessutom ansvariga för att ALLA valsedlar tas om hand på kvällen och sedan läggs ut igen på morgonen.


  Det är ett direkt lagbrott. Min rekomendation är att på plats ringa Valmyndigheten och anmäla. Skulle detta inte fungera tillkalla polis på plats.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  SvaraRadera
 14. Anonym 16:25

  Bära ut valsedlarna, det får (pp) göra själva.

  Vad det här handlar om är att valförrättare röjer undan valsedlar för vissa partier.

  Det begriper säkert du också.

  SvaraRadera
 15. Anonym 16:25, förklara för mig varför inte socialdemokraterna och Moderaternas valsedlar kastas bort.

  Hade de kastat bort alla partiers valsedlar vid dagens slut så hade det varit något annat, men då kan jag lova dig att de etablerade partierna och massmedia hade låtit de valarbetarna få ett rent helvete.

  Oavsett vad man tycker om piratpartiet så är det här oacceptabelt. Jag är glad att jag inte var där och fråga ut den där nollan, jag hade förmodligen spöat honom och då hade han vunnit på det.

  Men de som är kyliga ta videokameran i handen och filma dessa valfuskare. Mycket bra initiativ.

  SvaraRadera
 16. Enl. lag 8:2 ?

  Vilken lag då? Kan någon lägga ut lagen i klartext, den behöver komma fram så att man kan skriva ut den och dela ut den till alla vallokaler, så man skrämmer upp dessa korrupta valarbetare.

  Filma dem när ni ger dem pappret, det ska jag göra.

  SvaraRadera
 17. http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/overklaga/avgoranden/1995_13.html

  I 23 och 24 stycket räknat uppifrån och ner (se ovanstående länk) kan man läsa följande om valsystemets regler för valsedlar.

  CITAT

  "Såvitt avser väljarnas tillgång till valsedlar gäller enligt 9 kap. 6 § vallagen att det i anslutning till eller i vallokalen skall anordnas lämplig plats där de partier som deltar i valen kan lägga ut sina valsedlar. Valförrättaren skall enligt lagrummet se till att väljarna där har tillgång till blanketter för valsedlar och partimarkerade valsedlar för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än en procent av rösterna i hela landet. Med partimarkerade valsedlar förstås valsedlar som innehåller parti- och valbeteckning i tryck men som i övrigt är blanka.

  Vallagen ålägger däremot inte valförrättaren något ansvar för att partiernas namnvalsedlar, eller partimarkerade valsedlar för de partier som inte uppnått mer än
  en procent av rösterna i något av de två senaste riksdagsvalen, finns tillgängliga för väljarna i eller i anslutning till vallokalen. Enligt Riksskatteverkets handledning för valförrättare 1994 skall det finnas ett särskilt bord för sådana valsedlar, men partierna har själva ansvaret för att dessa valsedlar finns och att det är ordning mellan dem."

  SLUT CITAT

  Ja detta är vad man utnyttjar, men denna lag är faktiskt odemokratisk. Dessutom är det så medvetet gjort emot ett parti att man faktiskt kan anklaga dem för medvetet politiskt sabotage emot ett parti pga deras politiska uppfattning.

  Så stirra er inte bara blint på lagar, det är varför de gör som de gör som man måste fokusera på också.

  Lagen 8:2 kan jag inte hitta, kan jag få länk tack.

  SvaraRadera
 18. @Anonym 16:46:

  Det viktigaste lagrummet är BrB 17 Kap §8 som klart och tydligt säger:

  Den som vid val till allmän befattning eller vid annan utövning av rösträtt i allmänt ärende söker hindra omröstningen eller förvanska dess utgång eller eljest otillbörligen inverka på omröstningen, dömes för otillbörligt verkande vid röstning till böter eller fängelse i högst sex månader.

  Är brottet grovt, skall dömas till fängelse i högst fyra år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om det förövats med våld eller hot om våld eller innefattat missbruk av tjänsteställning.
  Skriv gärna ut på full A4 landscape och ta med dig. Fråga gärna om de tror att det kan ha varit en ansvarig tjänsteman som ligger bakom, och att det alltså blir fråga om grovt brott -- AKA upp till fyra års fängelse.

  SvaraRadera
 19. Märk också väl att de "inte ansvarar för valsedlar" för mindre oetablerade partier. Men det är knappast samma sak som att medvetet slänga valsedlar, därför är detta klart sabotage.

  SvaraRadera
 20. Okej, ska ta lagtexten och dela ut den till alla närliggande vallokaler.

  Men jag vill veta mer.

  Björn Felten, eller någon annan har du någon länk direkt till lagtexten på internet.
  Vad står BrB för?

  Om jag går till biblioteket och letar upp lagboken, vart hittar jag lagen? Sida? Sektion? Brb?

  Att man som Valförättare kastar ett visst partis valsedlar bara för att man inte har ansvar för dem är att aktivt manipulera valet som tjänsteman.

  Men dessa människor kan ju enkelt låta en "privatperson" gå in och sabotera, eftersom valförättaren inte har ett ansvar.

  Varje demokrati anhängare bör vakta valsedlarna och vid dagens slut försäkra sig om att de får va kvar och ge valförättaren lagtexten.

  SvaraRadera
 21. Lars jonsson, Jämtland22 maj, 2009 17:14

  På sätt och vis så tror jag att detta var det bästa som kunde hända Piratpartiet nu.

  Bättre uppmärksamhet och rättfärdig indignation kan man väl inte få mitt under valtider?!

  Creds till piratkillen med kameran!

  SvaraRadera
 22. Ja men man måste få bättre bilder för att få människor att uppmärksamma detta.

  SvaraRadera
 23. Den politiska färgen hos valförättarna lyser nog inte igenom vid ett eu val på samma sätt som i ett riksdagsval, så ifall det är ett bekymmer idag, så kommer det att vara ett större bekymmer 2010.

  Vore nog inte fel att statuera exempel med denne valförättare, för att tvinga valmyndigheten att bli tydligare till nästa val.

  /Smen

  SvaraRadera
 24. Detta gäller även Feministiskt initiativ. I förra valet blev vi nekade att ens lägga ut valsedlar i vallokaler. Fi förlorade många röster då.

  SvaraRadera
 25. http://www.bolagonline.se/lagar/brb17.html

  Vet inte om denna är aktuell men det är 17Kap i Brotsbalken 8 paragrafen 2 stycket visar på attt det är ett grovt brott att som valförättare hindra demokratin.

  Sedan bör man nog iofs. kanske ta kontakt med de som är ansvariga innan man kastar paragrafer i ansiktet på den stackars valförättaren som antagligen sitter där ideellt och gör sitt bästa.

  Mvh Fredrik Larsson

  SvaraRadera
 26. Eh Fredrik Larsson? Vad menar du med att man försöker göra sitt bästa om man medvetet slänger valsedlar?

  Det skadar inte att informera valförättaren, det härt är ingen jävla hobbyverksamhet. In med lagen i ansiktet på dem.

  SvaraRadera
 27. @Fredrik Larsson: "Sedan bör man nog iofs. kanske ta kontakt med de som är ansvariga innan man kastar paragrafer i ansiktet på den stackars valförättaren som antagligen sitter där ideellt och gör sitt bästa."

  De som arbetar som valförrättare får betalt för det. Det får iaf jag när jag tar emot röster och räknar dem den 7 juni. Dessutom är det ingen direkt brist på utskickad information och möjlighet att utbilda sig i hur man arbetet går till väga. Det ska även finnas tillgängligt åtminstone en kopia av vallagen som valförrättarna bör ha rätt bra koll på.

  SvaraRadera
 28. Anders Troberg22 maj, 2009 19:13

  Är det ett fel så ska det rättas så snart det bara är möjligt. I princip kan man säga att alla röster lagda fram tills dess att felet är åtgärdat är suspekta.

  SvaraRadera
 29. @Anonym 17:14
  BrB står för Brottsbalken.

  SvaraRadera
 30. Är det någon som polisanmält honom ännu?

  SvaraRadera
 31. Oj, det här kan bli en ny "Susan Boyle". Dramaturgin kunde inte varit bättre: det nya mot det gamla, oschysst spel, avslöjad på bar gärning.

  6 timmar efter publicering av filmen så är det bara SR och SVT som tagit upp problemet med valsedelsmygel. Ekot är försiktiga och nämner inte filmen. Rapport är mer öppenhjärtiga och intervjuar både Daniel Nyström och en representant för FI.

  Det ska bli spännande att se hur de stora drakarna DN och SvD hanterar detta. Än så länge håller de tyst.

  SvaraRadera
 32. Mycket bra hanterat. All heder åt dig.

  SvaraRadera
 33. Har en valfunktionär inget ansvar för
  för PP valsedlar i vallokalen när man lämnat lokalen finns det naturligtvis folk som utnyttjar situationen en lucka i lagen med andra ord.

  SvaraRadera
 34. Det dom sysslar med är brott och det hade varit skoj att polisanmäla dom och de sitter i fängelse lagom fram tills Riksdagsvalet 2014... då kanske de lärt sig en läxa tills dess ;)

  SvaraRadera
 35. Faan va bra gjort Henrik! Din blogg är bevakad för uppföljning.

  SvaraRadera
 36. Bra gjort! Det har varit nog med valfusk i Botkyrka. Själv var jag för mesig sist jag råkade ut för det. Jag delade ut valsedlar för folkpartiet och en sosse som ledde en väljare till vallokalen tog ifrån henne valsedlarna jag gett henne med orden "Jag vet att hon är socialdemokrat, hon blir bara förvirrad (om hon har något annat partis sedlar också)".

  SvaraRadera
 37. Would someone mind translating this dialogue (pref. transcription) in english? I heard that this is footage of an election official refusing to register votes or something similar.

  The rest of the (democratic) world needs to know :|

  SvaraRadera
 38. Here's a quick and dirty transcript:

  [To the camera.]
  - Hi, Daniel Nyström, the Pirate Party.
  I'll keep the camera down so it won't be
  visible, but I'll continue filming.

  [Talking to election official.]
  - Hi.
  - Hi, there.
  - My name's Daniel Nyström's and I'm an election representative for the Pirate Party in the county of Stockholm.
  - Yeah.
  - Yesterday my districtive representative was told by you that you will throw these away when you leave for the day.
  - We have no responsibility to take care of these, since they aren't ... [unintelligble]
  - Do you persist in saying that you will throw these away when you leave for today?
  - Yes, we have no responsibility to put them up.
  - You, as an official of a mobile election center have the responsibility to bring...
  - It's not in the rack.
  - What did you say?
  - It's not in the rack. [rack for holding the ballots]
  - But that doesn't matter. You're supposed to take care of all ballot papers. What you're saying amounts to electoral rigging and is punishable by four years in prison. [Talks about fines in a previous case of electoral rigging.]
  - Then I must ask you to contact the electoral office in the county.
  - I've talked to them and I've read the law and everything. What's the phone number of your boss?
  - I don't have it with me right now.
  - Let's see. You may call [starts to give a phone number].
  - You can't film.
  - But I have to know who you are to make a report to the police. Yes, I will! It's a crime, what you're doing. What's your phone number?
  - [Distant voice.]
  - What did you say?
  - This should be against me only.
  - Do you also support the statement that you will throw our ballots away at the end of the day?
  - No, they haven't said anything about that.
  - Phone number?
  - [Gives the phone number.] That's to the county switch board.
  - [Repeats phone number]

  [Gives an alternative phone number.]

  - No you shouldn't do that. Mobile election centers should take care of the ballot papers.

  [Makes a phone call]

  - Hello, my name Daniel Nyström and I'm an election representative for the Pirate Party in the county of Stockholm. I'm standing here next to a mobile election center in Botkyrka. There is an election official here who says he is going to throw away the ballot papers of the Pirate Party when he leaves for the day. That's not according to the law, so I want to know if you can doing anything about this or if I should make a report to the police straight away.

  [Listening]

  - We tried doing that on the 20th, but our
  district representative had to come here to
  collect them before they closed for the day.
  Yes, I'm next to Coop [local shop] now.

  [Listening]

  - So you agree with me, or? ... Yes, including the ballot papers we distribute. Yes, surely. Because this is the only one in Sweden right now... My question to you is: can you do anything about this during the day or should...

  [Listening]

  - All right. I'll let you talk to him directly.
  - No, he'll have to contact me on my phone.
  - He wants you to call him on his phone. Ok, thanks.
  - All right, I've talked to him and he says that this is obviously wrong.
  - He wan't to hear that from him then.
  - Yes, but we will be back every so often to check since you don't seem to know how to handle this.
  - We had your...
  - And additionally...
  - I don't want to be part of this...
  - if there is room left in the rack, we should be allowed to add our ballot papers in the rack. And that's the way it is in the rest of the country. Thank you.

  SvaraRadera
 39. Thank´s so much for this. Truly disturbing!

  I´ll keep on posting this link and continue to follow your plight. All active parties, please keep on doing what you are doing.

  SvaraRadera
 40. Google translate, if you want the comments translated too :)
  http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=sv&js=n&u=http%3A%2F%2Fhenrikalexandersson.blogspot.com%2F2009%2F05%2Fvalsedelsmygel.html&sl=sv&tl=en&history_state0=

  SvaraRadera
 41. Enligt Expressen så säger Hans Nylund, ansvarig för valorganisationen i kommunen, att förfarandet vid den mobila valstationen i Botkyrka varit klanderfritt. Hmmm...

  SvaraRadera
 42. Jag tycker det är moraliskt förkastligt och stöttar Piratpartiet (kommer också rösta), men de kan faktiskt enligt lagen slänga valsedlarna utan att bryta mot lagen eftersom Piratpartiet inte uppnått 1 procent i senaste 2 valen.

  LAGTEXTEN:
  "Såvitt avser väljarnas tillgång till valsedlar gäller enligt 9 kap. 6 § vallagen att det i anslutning till eller i vallokalen skall anordnas lämplig plats där de partier som deltar i valen kan lägga ut sina valsedlar. Valförrättaren skall enligt lagrummet se till att väljarna där har tillgång till blanketter för valsedlar och partimarkerade valsedlar för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än en procent av rösterna i hela landet. Med partimarkerade valsedlar förstås valsedlar som innehåller parti- och valbeteckning i tryck men som i övrigt är blanka.

  Vallagen ålägger däremot inte valförrättaren något ansvar för att partiernas namnvalsedlar, eller partimarkerade valsedlar för de partier som inte uppnått mer än
  en procent av rösterna i något av de två senaste riksdagsvalen, finns tillgängliga för väljarna i eller i anslutning till vallokalen. Enligt Riksskatteverkets handledning för valförrättare 1994 skall det finnas ett särskilt bord för sådana valsedlar, men partierna har själva ansvaret för att dessa valsedlar finns och att det är ordning mellan dem."

  /Pia

  SvaraRadera
 43. Detta pågår i Uppsala också, dock inte att de slänger valsedlarna men att de läggs en bit bort på valberedningens order. Jag försökte lägga de i stället men fick en utskällning av valarbetaren om att så fick man inte göra. Jag ifrågasatte henne och hon hänvisade då till kommunens valnämnd. Jag har skrivit och krävt en förklaring men det var ikväll så får nog ingen förrän måndag.

  SvaraRadera
 44. Bor själv i Gottsunda och var till biblioteket idag och såg att våra valsedlar inte fanns i stället (trots massor av plats), tog detta med de 2 ansvariga på plats, men dom "hade direktiv" att endast "de 9" skulle få vara i stället då jag frågat om jag kunde flytta våra valsedlar dit. Ringde runt en sjuvälvla massa när jag kom hem men gick inte att få tag på en ansvarig, den huvudansvariga för detta var inte tillgänglig förrän den 25.e. Dock gav jag mig inte, och fick den ena valarbetaren att gå med på att ta upp detta med "det folk" hon kände som hade att göra med allt, som hon skulle till efter att passet var slut. Imorgon ska jag få svar och förhoppningsvis bättring

  SvaraRadera
 45. Det som citeras av bl.a. Pia verkar lagom nipprigt. Vallagens kap 9 § 6 handlar om valkuvert.

  Lagen 8:2 syftar förmodligen på Vallagen kap 8 § 2Frågan är ju hur reglerna ska tolkas i den här situationen med mobil förtidsröstning. I en vallokal är det självklart att man kan ställa upp ett bord där partierna får komma och lägga sina egna valsedlar. Men hur gör man med en mobil station? Det här valet är ju enkelt - det är ju bara ett val och (antar jag) bara en lista för varje parti i hela riket.

  I ett vanligt val kan det ju finnas hur många listor som helst.

  SvaraRadera
 46. Tänkte precis skriva som Anonym:

  "... Jag tycker det är moraliskt förkastligt och stöttar Piratpartiet (kommer också rösta), men de kan faktiskt enligt lagen slänga valsedlarna utan att bryta mot lagen eftersom Piratpartiet inte uppnått 1 procent i senaste 2 valen."

  Flera ggr i de mest olika svenska sammanhang har jag hört precis sammma resonemang: - att handlandet är helt enligt lagen för det finns ingen dom på att det skulle vara fel. Den utpekade är inte dömd.Hur mycket jag än skulle vilja rösta på Piratpartiet, eller Gudruns för all del så kan jag inte det. Bor inte i Sverige.

  Är polisanmälan botemedlet? Teoretiskt så är svaret ja, men dessvärre knappast praktiskt. Det svenska rättsväsendet håller på att falla samman. Förtroendet för den svenska polisen ställs inte i bättre dager bl.a med tanke på deras senaste polisiära skottlossning. Vilket inträffade på Porsön uppe i Luleå under överinseende av en berusad polischef som befann sig på platsen.

  RPS säger att det är den värsta skottlossningsincidenten i Sveriges historia, men jag säger knappast. Tidigare ryckte insatsstyrkan ut till Kalix, ett litet samhälle norr om Luleå för att gripa en man som med en hagelbössa hade visat sig i dörren till sitt hus och hojtat okvädningsord till grannarna (som ringde polisen). En situation som på sätt och vis liknar vad som långt senare hände i den lilla norrbottniska byn Vojakkala.Efter att insatsstyrkan kommit till huset i Kalix och skottlossning från deras vapen pågått i drygt en timme tystnade det och polisen gick in i huset bara för att finna mannen låg död på golvet sönderskjuten som en schweizerost med en massa hål i. Mannens hagelbössa låg bredvid och inget skott hade avlossats från den. Jag var närvarande och räknade kulhålen i huset efter insatsstyrkans sanslösa skjutande.

  Sånt vill inte RPS tala om, att polisanmälningar slängs precis som med valsedlar från små uppstickarpartier. Är RPS (Rikspolisstyrelsen) maktens instrument? Jag tror det är ett allvarligt systemfel i det svenska samhället.

  SvaraRadera
 47. Röstmottagare23 maj, 2009 02:46

  Som en sakupplysning i debatten:

  Vallagen är väldigt luddig men oavsett om det är legalt/etiskt korrekt eller inte så är det varje enskild kommuns valnämnd som centralt bestämmer hur valsedlarna skall placeras vid deras förtidsröstningsställen.

  I kommunen där undertecknad arbetar så är instruktionen att de nio obligatoriska samt blanka dito placeras i pappstället medan övriga partiers läggs ca 1 dm bredvid.

  Vi är instruerade att hänvisa samtliga procedurfrågor till valnämnden.

  Är man missnöjd med hur placeringen sköts i en kommun så är därför den effektivaste vägen att kontakta valnämndens kansli genom kommunväxeln. Beslutar de att ändra på upplägget så kommer den informationen ut senast på morgonmötet dagen efteråt.

  I min vallokal råkar de "udda" partiernas sedlar ligga precis bredvid bredvid högen med valkuvert så de är snarare gynnade i sin nuvarande placering.

  Personligen skulle jag aldrig slänga en valsedelshög vid stängning, det låter helt barockt.

  SvaraRadera
 48. När man läser vissa av kommentarerna i det här kommentarsfältet här så undrar man lite hur oerfarna är de här personerna egentligen?

  Signaturen Anonym skriver med ett i det närmaste befallande tonläge:

  "Men jag vill veta mer.

  Björn Felten, eller någon annan har du någon länk direkt till lagtexten på internet.
  Vad står BrB för?

  Om jag går till biblioteket och letar upp lagboken, vart hittar jag lagen? Sida? Sektion? Brb?"

  Jag har svårt att tänka mig att det finns särskilt många röstberättigade som inte vet vad BrB står för. Brottsbalken det är liksom en stor och ganska beryktad del av lagboken.

  Man undrar om "Robbin Henryson" har lika lite kött på benen när han tar sig den här tonen:

  "Håller med Nicklas:
  Valfusk är ett extremt allvarligt brott och ska ALLTID polisanmälas"

  De flesta kanske ändå vet att det finns särskilda regler för småpartier (som kan uppgå till mer än 50) för det första, och att valarbetare är liksom lite för det här särskilda tillfället hopplockat folk för det andra - som kanske inte alla gånger heller vet exakt hur man ska göra, eller rentav gör fel pga okunnighet de också.

  Börja skrika på polis så auktoritärt snabbt tycker jag är lite otrevligt faktiskt, rentav obehagligt tonläge.

  Sen här i det här kommentarsfältet så sägs ju ett citat:

  "Såvitt avser väljarnas tillgång till valsedlar gäller enligt 9 kap. 6 § vallagen att det i anslutning till eller i vallokalen skall anordnas lämplig plats där de partier som deltar i valen kan lägga ut sina valsedlar. Valförrättaren skall enligt lagrummet se till att väljarna där har tillgång till blanketter för valsedlar och partimarkerade valsedlar för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än en procent av rösterna i hela landet. Med partimarkerade valsedlar förstås valsedlar som innehåller parti- och valbeteckning i tryck men som i övrigt är blanka.

  Vallagen ålägger däremot inte valförrättaren något ansvar för att partiernas namnvalsedlar, eller partimarkerade valsedlar för de partier som inte uppnått mer än
  en procent av rösterna i något av de två senaste riksdagsvalen, finns tillgängliga för väljarna i eller i anslutning till vallokalen. Enligt Riksskatteverkets handledning för valförrättare 1994 skall det finnas ett särskilt bord för sådana valsedlar, men partierna har själva ansvaret för att dessa valsedlar finns och att det är ordning mellan dem."

  SLUT CITAT"

  Jag tror att det betyder att mindre partier i betydligt större utsträckning än de större partierna får bevaka sina intressen själv genom att turas om i vallokalerna på valdagen - välkomna väljarna, dela ut valsedlar osv.

  Det är väl det brukliga.

  Sen kanske det blir lite speciellt när det går att rösta utanför valdagen.

  Enligt min personliga mening så tycker jag det är bäst när det mesta sker på valdagen, som det var tidigare - förutom poströstning o likn förstås.

  Då har man mer att samlas kring. Och så blir det inte sån hets på att samla röster varenda dag som det går att rösta, utan då kan man hellre ägna den tiden till valrörelse och debatt.

  SvaraRadera
 49. Anonym 16:25: Du kanske skulle ta och lugna ner dig några grader och inte läsa och skriva i affekt.

  Du missar ju helt vad saken gäller.

  Självrättfärdigandet ställer sig ofta i vägen för förnuftet och den sansade betraktelsen genom att hålla fram ilskans viftande svärd.

  Du verkar representera ett (utrotnings)hotat särintresse, hehe! ;-)


  /LD

  SvaraRadera
 50. Det är intressant att notera att SvD, DN och Aftonbladet efter ett dygn ännu inte sagt flaska, en nyhetsvärdering som skiljer sig från SVT och SR. Är det politiska hänsyn som spelar in?

  SvaraRadera
 51. Antar detta inte kommer upp i nyheterna om inte vi själva tipsar om det lite mer. Är ju bara det "gamla vanliga" om små partier som tjuter om valfusk, skulle jag tro de flesta nyhetsredaktionerna gissar.

  SvaraRadera
 52. Det finns ju massor av småpartier som kommer och går; pensionärspartier, sjukvårdspartier, för att inte tala om alla på höger- och vänsterkanten. Jag tror att det är ungefär som vanligt - att dessa får bevaka själva i vallokalerna och se till att dela ut valsedlarna osv.
  Det är ju någon som citerar reglerna här i kommentarsfälten - de torde väl stämma - att partiet måste ha uppnått en viss procent i de två senaste valen.

  "Valförrättaren skall enligt lagrummet se till att väljarna där har tillgång till blanketter för valsedlar och partimarkerade valsedlar för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än en procent av rösterna i hela landet. Med partimarkerade valsedlar förstås valsedlar som innehåller parti- och valbeteckning i tryck men som i övrigt är blanka.

  Vallagen ålägger däremot inte valförrättaren något ansvar för att partiernas namnvalsedlar, eller partimarkerade valsedlar för de partier som inte uppnått mer än
  en procent av rösterna i något av de två senaste riksdagsvalen, finns tillgängliga för väljarna i eller i anslutning till vallokalen. Enligt Riksskatteverkets handledning för valförrättare 1994 skall det finnas ett särskilt bord för sådana valsedlar, men partierna har själva ansvaret för att dessa valsedlar finns och att det är ordning mellan dem."

  Däremot kan de väl låta valsedlarna vara kvar och inte slänga dem - varför skulle de göra det?

  SvaraRadera
 53. Att DN och Svenskan inte skriver om detta beror inte på att de inte känner till saken. Det kan inte ha undgått en kompetent redaktion. Det handlar om nyhetsvärdering. DN har just nu valt att ta upp klotter på en FP-valaffisch med den braskande rubriken "Valarbetare misshandlades i Skärholmen". Det är nyheter som bättre passar Bonnier.

  SvaraRadera
 54. Ingen ny Boyle tack.

  SvaraRadera
 55. Piratpartiet sägs värna personliga integriteten. Men vad jag kan se bryter detta tom mot PUL!

  Redigera bort namn, ansikten och telefonnummer.

  SvaraRadera
 56. Robbin Henryson08 juni, 2009 16:43

  @Nemokrati

  Jag står vid mitt uttalande att valfusk alltid ska anmälas! Om valförrättaren inte blivit propert informerad för att fullgöra sin tjänst är det viktigt att det ansvaret görs tydligt.

  Du kan inte på allvar mena att det är bra (i eller utanför andan av lagen) att små partiers valsedlar slängs bara för att de inte tidigare fått mandat?

  Eller ser du det som bara positivt att små partier inte får något som helst stöd i lag (om vi nu struntar i vad lagen säger)?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.