2009-05-27

Så röstade EU-parlamentets ledamöter

Svenska Dagbladet har gjort en sammanställning över hur svenska EU-parlamentledamöter har röstat i frågor som rör integritet, övervakning och internets frihet.

Det glädjer mig att min favorit-moderat, Christofer Fjellner, genomgående har röstat bra. Men ser man till helheten,, då ser man snabbt att inget av de större etablerade partierna har något speciellt bra track-record...

Markera vad du tycker om detta genom att rösta på piratpartiet. Och tänker du rösta på något av de traditionella partierna, kolla då in genomgången i länken innan du sätter ditt personkryss.

Till sammanställningen. »

36 kommentarer:

 1. Är detta sant ?

  Piratpartiets andranamn, Amelia Andersdotter, sitter i styrelsen för Svenska FN-förbundet, som förespråkar ett förbud mot Sverigedemokraterna och andra organisationer som man ogillar. Av en mailinglista för Piratpartiet i Skåne från oktober 2007, framgår det också att Piratpartiet aktivt sökt samarbete med Syndikalistiska ungdomsförbundet, SUF, och att detta samarbete kommit till stånd på initiativ från just Andersdotter. SUF har de senaste åren gjort sig skyldiga till stort antal attacker och fysiska överfall mot Sverigedemokrater och andra oliktänkande och organisationen klassas av SÄPO som ett hot mot rikets inre säkerhet.

  SvaraRadera
 2. Ingen aning.

  I så fall tycker jag att det känns tryggare att kryssa Christian Engström.

  Sedan är frågan vad du menar med samarbete. I till exempel motståndet mot FRA, så ställde all slags organisationer upp - från maoister till nyliberala Frihetsfronten.

  SvaraRadera
 3. Hej HAX

  Björn Felten, tiondenamn på PP:s lista, verkar anse att vi skall ha 6 timmars arbetsdag. Kan du bekräfta detta? Är PP ett socialistparti som vill ha ännu mer regleringar på arbetsmarknaden?

  Hälsningar från en skåning

  SvaraRadera
 4. Det är tydligt att M är det sämsta partiet överlag i dessa frågor. Datalagringen är undantaget

  Notabelt är dock att Fjellner (till skillnad från övriga moderater) inte röstade nej till detta!

  MP och JL är enligt sammanställningen de bästa partierna i integritetsfrågor, följda av V.

  SvaraRadera
 5. Hax:

  Det har av olika diskussioner med Piratpartister framkommit att många av dem vill ha en helt okontrollerad massinvandring. Stämmer det?

  SvaraRadera
 6. Ok, ni anonyma som ställer en massa frågor här efter att ha läst SD's bloggar:
  Individerna i PP har en massa olika åsikter. En del vill ha fri invandring, en del vill slänga ut alla negrer. En del vill förbjuda horeri. En del vill tillåta det. En del vill släppa cannabis fritt. En del vill ha restriktivare narkotikapolitik. En del vill sänka skatten. En del vill höja skatten. En del vill ha fler vägtullar. En del vill slippa vägtullar. En del vill bygga fler moskeér. En del vill spränga de moskeér som finns. En del vill klubba bögar. En del vill klubba med bögar.

  PP-sympatisörer pratar ibland om detta men INTE i PP's namn eftersom PP TAR INGEN STÄLLNING I OVANSTÅENDE FRÅGOR!!

  Skilj på individens tankar och den politik som ska föras av PP. De är nämligen inte samma sak!

  SvaraRadera
 7. Kom att tänka på att alla i Sverige inte vet vad datalagringsdirektivet är och alla är kanske inte svensktalande.

  Jag har därför sammanfattat vad det innebär och vad man kan göra för att stoppa detta, samt dessutom att de bör rösta på piratpartiet och när.

  Om ni känner till zoner där icke engelsktalande svenskar hänger, kan ni hänvisa dem till min blogg så kan även de förstå vad som pågår och att de bör rösta på piratpartiet innan den 7e juni.

  http://blog.joakimbergman.com

  SvaraRadera
 8. Svar till E-Mannen

  Vad jag förstår av ditt inlägg så kan en piratpartist stå för i stort sett vad som helst utom just i fildelningsfrågan. Jag vill inte köpa grisen i säcken. Jag väljer ett annat parti

  Hälsningar från en skåning

  SvaraRadera
 9. Har just varit och lagt min röst på PP, jag tyckte det kändes tryggast att kryssa Christian Engström. Andranamnets politiska förflutna känns lite sådär men Christian som gammal folkpartist känns helt rätt.

  SvaraRadera
 10. Oj, oj, oj - gör som jag - tag semester www.metrobloggen.se/kockenochpingvin

  SvaraRadera
 11. @Anonym
  En piratpartist kan stå för vad som helst i andra frågor, givetvis. En piratparti-kandidat kan dock inte rösta hur som helst i andra frågor utan kommer att följa partigruppen (så länge gruppen inte röstar mot grundläggande mänskliga rättigheter). Tydligt så?

  SvaraRadera
 12. till en skåning: Du har absolut inga garantier med andra partiers företrädare eftersom de är beredda att sälja sin morsa för att få sitta vid köttgrytan.

  Vad PP dock säger är att deras grundprinciper inte är förhandlingsbara, visst framtiden får utvisa om detta kommer att gälla men eftersom PP endast existerar för dessa grundprinciper så kan vi vara ganska säkra på att de inte kommer att förhandla bort dem.

  SvaraRadera
 13. Hej

  Ser att det senaste inlägget vill lösa problemet med vänsterkandidater på PP:s lista genom att personrösta. Detta är inte helt oproblematiskt.

  Detta kan man läsa på Valmyndighetens hemsida:

  "Om alla kandidater inte kan utses med personröster utses de övriga – om partiet bara har en lista – i den ordning de står på valsedeln."

  Hälsningar från en skåning

  SvaraRadera
 14. Till Tor och Peder

  Vilka grundprinciper står man för om man kan stå för vad som Helst???

  Hälsningar från en skåning

  SvaraRadera
 15. "Vilka grundprinciper står man för om man kan stå för vad som Helst???"Om vi nu begränsar oss till frågor utanför piratpartiets fokusområden som dessutom inte har att göra med mänskliga rättigheter, då står man naturligtvis för principen att frågorna inom fokusområdet är så viktiga och så pass bortglömda av andra partier att man kan tillåta sig att taktisera för att ge dem mesta möjliga genomslag.

  SvaraRadera
 16. läs vad valmyndigheten skriver: En röst på Piratpartiet kan alltså vara en röst på en extremvänsterkandidat som bollar med SAC och som vill öppna för massinvandring!

  SvaraRadera
 17. Hej

  Jag misstänker att en del inlägg här kommer från SD-sympatisörer.

  Jag skiter i SD. Jag vill veta vilka grundläggande principer Piratpartiet står för.

  Tor sa:"Om vi nu begränsar oss till frågor utanför piratpartiets fokusområden som dessutom inte har att göra med mänskliga rättigheter,.."

  Vad betyder ovanstående?

  Bryr sig inte PP om mänskliga rättigheter?

  Hälsningar från en skåning

  SvaraRadera
 18. Du verkar inte anmärka på att flera ledamöter i undersökningen, bl.a Schlyter (MP) och Schmidt (FP) har ett fläckfritt röstande i frågorna, även den franska organisationen La Quadrature visar detta, alltså finns det redan valbara alternativ som utan problem täcker in frågorna.

  SvaraRadera
 19. "Vad betyder ovanstående? Bryr sig inte PP om mänskliga rättigheter?"

  Jo, det är ju just mänskliga rättigheter som piratpartiets politik till stor del handlar om. Det jag menade var att frågor om mänskliga rättigheter är sådana frågor som piratpartiet tar tydlig ställning till och skulle kunna tänka sig avvika från partigruppen om nödvändigt.

  Läs gärna principprogrammet.

  @Anonym
  Schmidt är bra, men flera av de andra folkpartistiska kandidaterna är immaterialrättshökar som tycker att upphovsrätten kan vara hur lång som helst och inte behöver vara till nytta för allmänheten. Eller så är de helt ointresserade eller oinsatta.

  SvaraRadera
 20. Jag måste, tyvärr, HAX, säga att jag är väldigt besviken på dig.
  Ett enfrågeparti som PP, dessutom som enda fråga att stötta kriminalitet, har jag väldigt svårt att finna den liberala grundtanken hos.

  Jag hoppas att jag har fel, och du rätt.

  SvaraRadera
 21. Till Hax och Tor

  Detta är mitt sista inlägg.

  Ni verkar för mig vara goda Liberaler/libertanianer men ni har hamnat i dåligt sällskap.

  HAX är för naiv för partipolitik men gör nytta i den politiska debatten.

  Som sagt; jag tänker inte rösta på PP. Om jag röstar överhuvudtaget eller stannar hemma får vi se

  Hälsningar från en skåning

  SvaraRadera
 22. Tor,

  jag har nu läst principprogramet. Det är ju rena kommunismen.

  Hur skulle vi kunna ha bra läkemedel utan patent, t.ex.

  Hade inte läst det innan, tack så mycket! Nu är PP nästsist (sist är V)

  SvaraRadera
 23. Vänsterns partigrupp består till stora delar av gamla öststatkommunister. Och de grönas av federalister. Därför är de diskade, i mina ögon.

  Vad gäller patent och läkemedelspatent skall jag återkomma i helgen (när jag är tillbaks i baslägret) åt den frågan.

  Jag kan dock avslöja att jag inte håller med (pp) i patentdelen. Detta är dock inget övehängande problem, eftersom den frågan inte ens finns på den politiska dagordningen i dag.

  På dagordningen finns däremot övervakningsfrågorna. Och där brinner det i knutarna. Där måste vi markera mot regeringen och sossarna. Och bästa sättet att göra detta är att sparka på dem där det gör mest ont – att proteströsta på något annat.

  SvaraRadera
 24. Men Henrik läkemedelspatent frågan är i och med dels de 3 förslagen från kommissionen baserat på arbetet i det sk Pharmaceutial Forum ohc i och med den så kallade sektoriella undersökningen högst dagsaktuella inom Europa Parlamentet. Coffe är rapportör på patient informationsdelen men det är två andra områden som diskuteras samtidigt där inställningen till läkemedelsindustrins rätt att tjäna pengar på sina patent är tämligen central för hur man röstar. Vad den sektoriella undersökningen leder till för förslag vet man inte än men det kommer avhandlas under den här mandatperioden.

  Någon här sa att PP kommer följa partigruppens linje - vilken partigrupp kommer man ansluta sig till?

  SvaraRadera
 25. grafiska sammanställningen27 maj, 2009 18:12

  att allra värst var sossarna, vidrigt att se ! Vafan är de för halvtotalitära idioter.. som sitter där egentligen?!

  SvaraRadera
 26. @ grafiska sammanställningen

  Ja det kan man verkligen undra. De är väl fascister hela bunten. Man måste nog vara svårt masochistiskt lagd för att rösta rött, folk som går igång på att bli behandlade som skräp.

  Fjellner är tyvärr för IPRED något som verkar ha kommit bort i sammanställningen.

  SvaraRadera
 27. @Anonym: Amelia Andersdotter sitter inte i FN-förbundets styrelse. Det ser man lätt på deras hemsida.

  SvaraRadera
 28. Folkpartisterna är de enda som närvarat och röstat "rätt" i alla omröstningar. Övriga partier har antingen missat genom att vid åtminstone ett tillfälle varit frånvarande, avstått eller röstat fel.

  SvaraRadera
 29. Folkpartiet är väl å andra sidan enda partiet där hälften av ledamöterna har hoppat av till bitter-FI**orna :)

  SvaraRadera
 30. På vår valutbildning tog man upp Piratpartiets kopplingar till den svenska högerexteremismen. Att det fanns sådana kopplingar kände jag inte till tidigare men det är något som skulle definitivt få mig att unvika Piratpartiet.

  Jag tycker ockås integritet är viktigt - och röstar därför på Christoffer Järkeborn. Ett klart bättre alternativ.

  SvaraRadera
 31. Det börjar bli lite bisarrt när det dyker upp mängder av kommentatorer som anklagar piratpartiet från att ha kopplingar till allt från högerextremister till vänsterextrema syndikalister.

  Vem sprider ryktena?

  SvaraRadera
 32. Daniel Johansson27 maj, 2009 23:29

  Om grisen i säcken: I valet 2006 kunde man rösta MOT Bodströmsamhället. Vad fick man då? Bodströmsamhället i kvadrat. Ett skäl att rösta PP är de övriga partiernas trams om att PP saknar åsikter i annat än integritetsfrågor. Men. Carl Schlyter har drivit integritetsfrågan oklanderligt långt innan PP. Politiker som Fjellner och Camilla Lindberg förtjänar stor respekt men det börjar bli dags för liberaler att erkänna att det finns ett helt parti som tycker helt rätt i integritetsfrågorna, som inte är rött och som dessutom ser det som viktiga principer. När HAX diskvalificerar de gröna som federalister glömmer han att Schlyter och andra svenska gröna snarare är anti-federalister. Samt att PP funderar på att gå med i gröna gruppen och rösta som gruppen i övriga frågor=federaliströster. Engström blir en federaliströst, inte Schlyter. Schlyter har dessutom haft den goda smaken att välkomna PP som ett positivt tillskott till politiken, till skillnad från många andra politker. Han har också ansökt om att behålla sin svenska lön när parlamentet höjde. Kanske en aning populism, jag lutar mer åt övertygelse. Med mp får man en del skit. Men med vem får man inte det? Är deras skit värre än Fjellners stöd för ipred, PP:s lydnad till gröna eller liberala gruppen eller för den delen Lena Eks pensionssparande med skattemedel? Jag har dock inte helt uteslutit PP. Mitt främsta argument för dem är att det ska synas för EU-politikerna och Reinfeldt varför jag röstade.

  SvaraRadera
 33. Jag ser inte en röst på MP som ett alternativ om man anser att rätten till ett privatliv är en viktig fråga.
  MP hade alla möjligheter att attackera Bodström och hans samhällsbygge 2006 men valde att tillåta hans framfart. De har flera andra frågor som de tycker är viktigare. T.ex. vill de införa fler biltullar med tillhörande kamerasystem som ska logga och lagra alla bilförares in- och utfarter ur stan.

  För min del blir det PP.

  SvaraRadera
 34. "Hur skulle vi kunna ha bra läkemedel utan patent, t.ex. "

  Visste du om att man inte får förbättra befintliga läkemedel som är patenterade? Vet du om att patent hindrar nya företag med bra idéer att etablera sig på läkemedelsmarknaden? Vet du att vissa företag köper patent enbart för att stämma andra på pengar? Visste du att företag köper patent enbart för att sälja rättigheterna till andra företag, dvs de skapar inget men tjänar pengar på andras kunskap och drivkraft? Patentet är en rätt pragmatisk lag som skulle se till att det forskades mer. Men nu när vi har så många patent på marknaden och de samverkar på olika sätt så blir patentsystemet mest en belastning. Marknadsfördelarna för ett företag med en ny medicin är så stora att det skulle vara lönsamt att forska även utan patent. Nya läkemedel hade uppfunnits utan patent, däremot kan man undra hur moraliskt det är att låta miljontals människor dö enbart för att läkemedelsföretagen ska ha råd att forska vidare mha statligt utfärdade monopol. Och hur moraliskt är det att förbjuda andra att själva komma fram till samma slutsats om verkningsämnen som en själv? Bara för att man var först med att komma på nånting behöver inte betyda att andra inte hade upptäckt rätt snart ändå? Patent exkluderar andra att komma fram till samma slutsatser som patenthållaren trots att det är högst osannolikt. Tron att patenten är till nytta är en myt.

  SvaraRadera
 35. Patentfrågan besvarade ovanstående inlägg.

  Men det är roligt att se alla PP motståndare komma in och ställa frågor som inte har med PP's initiativ att göra bara för att förvirra. Märks att andra partier har pissat på sig pga PP's populäritet.

  En annan sak Hax, Fjellner enligt mig började rösta 'bra' rätt nyligen bara. Vet inte varför du lovordar honom så värst mycket, han är ju för IPRED?

  En annan sak, sluta försöka länka ihop PP med andra partier, allt som sägs är spekulationer i nuläget. Men jag hade blivit glad om vi fick ett nytt starkt liberalt parti som lägger fram även drogpolitiken så det blir debatt om det. Demokratin i sverige håller på att försvinna pga storpartierna.

  SvaraRadera
 36. Jag vet,

  Uhm, "Hur skulle vi kunna ha bra läkemedel utan patent, t.ex. "

  Hmm, mmm. Ja, man undrar ju hur folk förr i tiden klarade sig för att alla hade rätt till alla information dom tog del av. Näh, det är svårt att förstå att t om opium kunde vara så bra, vid operationer, eller THC för mer än två tusen år sedan. Men det är klart om den rikaste läkaren förskriver sniglar så är det självklart att det är just sniglar vi alla ska använda, för inte skulle väl den rikaste läkaren luras?


  //ST

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.