2009-06-04

Det händer saker i Europaparlamentet


Nu börjar vi ana konturerna av vad som kan komma att ske i Europaparlamentet efter valet.

EPP-ED spricker. Brittiska Tories och en del andra kommer att starta gruppen European Conservatives (EC).

Senaste uppdateringen från analytikerna säger att det kommer att bli tydlig borgerlig majoritet i parlamentet (EC + EPP-ED + liberalerna).

Detta innebär att liberalerna i defaultläget är vågmästare och därför blir viktiga att påverka.

Dock finns det alltid en risk att EPP-ED och socialisterna snackar ihop sig i "betongfrågor".

Gruppen för oberoende partier (Ind/Dem) ser ut att överleva. Men (om jag får spekulera) så känns det som om det håller på att bli en öppning för frisinnade, moderna, demokratiskt trovärdiga partier som är för individuell frihet att skapa en grupp. Vilket kanske inte vore så dumt.

Detta bör vara intressant för piratpartiet. Flirtar man med liberalerna, då finns det en chans att man kan få visst reellt inflytande. Annars kan en ny, rätt frihetlig grupp kanske vara ett bra alternativ.

(Det som rör till det hela en smula är att de flesta tänkbara samarbetspartners, inklusive de gröna, är jättemycket för Lissabonfördraget.)

Vad gäller piratpartiet, så finns det nu alltså ett helt smörgåsbord av möjliga (och kanske dessutom rätt angelägna) samarbetspartners i Europaparlamentet.

Skall media fortsätta ställa frågor om grupptillhörtighet, då vore det mer relevant att ställa dem till moderaterna.

Nu när EPP-ED spricker, hur skall (m) göra då? Stanna i den socialkonservativa, nymoralistiska, halvreligiösa, kristdemokratiska EPP-gruppen? Eller slå sina påsar ihop med Tories (och en del av deras minst sagt illustra vänner) i den nya EC-gruppen? Det är frågor utan bra svar.

Alla bollar är med andra ord i luften just nu. Vilket svenska media inte tycks ha uppfattat.

Till första sessionen i Strasbourg, den 14 juli, skall allt dock vara på plats...

14 kommentarer:

 1. Ja, det här är ju lika viktigt som blocken i den svenska politiken. Vilkn typ av bevakning har svenska medier av EU? Finns det heltidsjournalister från tidningarna och TV-kanalerna stationerade där? Jag skulle vilja att en situation som den här fick mer tid och plats.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Tack för att någon äntligen berättar hur det ser ut där borta...

  SvaraRadera
 4. Du är en av alltför få som kan ge en fair bild av vad som händer därnere, stort tack för det! Det är ju för bedrövligt att de heltidsjournalister som redan finns där inte gör sitt jobb!

  Som jag tolkar det är detta en fördel för piratpartiet.

  SvaraRadera
 5. Vilka kommer att ingå i EC-gruppen, förutom Tories?

  Om jag förstått det rätt har politiker på toppnivå från flera EPP-partier tiggt och bett Tories att stanna kvar i EPP (inklusive Reinfeldt). Argumentet från bl.a. de svenska moderaterna är att Tories hindrar EPP från att glida för långt åt det "Kontinental-regleringsälskade" hållet.

  PS. Svenska dagstidningar har dragit ner sin EU-bevakning och nu är det bara DN som har en korrespondent kvar.

  SvaraRadera
 6. http://fridholm.net/2009/06/04/vilken-partigrupp-tillhor-hokmark-i-host/

  *elakt leende*

  SvaraRadera
 7. European Women’s Lobby (EWL) har som en del i Kampanjen 50/50 just granskat de fyra största partigruppernas valmanifest och ger den socialdemokratiska gruppen högsta betyg och den liberala gruppen lägst betyg. Detta för att gruppen inte explicit skriver att de kämpar för kvinnors rättigheter (nä, de kämpar ju för mänskliga rättigheter). Resultaten i "forskningsrapporten" illustreras med hjälp av ett teafikljus!! Ha ha! :-) Här rapporten: http://www.kvinnatillkvinna.se/files/File/nyhetsbilagor/gender_audit_report_2009-1.pdf Kommer svenskt genusvansinne ta EU med storm eller är det kört för dem nu?

  SvaraRadera
 8. Trafikljus menar jag! :-)

  SvaraRadera
 9. @Hank Moody o B-film Akademin

  Borde inte vara omöjligt att åstadkomma ifall tusentals av oss gräsrötter sponsrar en eller flera gräsrotsjournalister med heltidtslön, att vara på plats i bl.a Europaparlamentet.

  Skulle räcka med 1 000 personer som bidrar/donerar 300 kr/år var så skulle den biffen vara i land, för en gräsrotsjournalist.

  Lägg upp det som ett projekt på webben som behöver finansiering, ett budgetmål och möjlighet att donera pengar till projektet, där vi gräsrötter hela tiden kan följa hur mycket som donerats.

  Alla artiklar/information publiceras på webben, som skall vara öppen för alla.

  Finns det någon/några därute i cyberspace som skulle vara intresserad?

  Du/ni kommer att ha några spännade år framför mitt i smeten. Och kunna bygga upp ett omfattande nätverk med kontakter och vänner över hela planeten. En härlig utmaning?

  SvaraRadera
 10. Jag tycker det är viktigt att inte glömma GUE/NGL.

  SvaraRadera
 11. Senast igår talade en myndig SVT-reporter om för folket att en röst på (pp) var samma som en bortkastad röst för att de skulle stå ensamma där nere. Bara två personer i jämförelse mot de 700+ som de är i parlamentet. De skulle inte kunna ändra eller påverka i och med att de andra 698 är eniga i att vara emot (pp). Eller ungefär så.

  De har glömt utskott, arbetsgrupper, påverkan av andra och allt annat man kan göra när man är inne. Tur man inte betalar TV-licens.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. @B-film Akademin

  Ja, det var en hel del bra ideér du också hade. Tack HAX för du lade grunden till dem. :-)

  Hehee, jag och en del andra har jobbat sedan början av 80-talet att få upp frågorna om upphovsrätt och patent på dagordningen.

  Skam den som ger sig, som det heter!

  Min far var en klurig uppfinnare, som uppfann bilkatalysatorn. Nu fick han inte ens credit för den, den som norpade den lurades. Men min far var inte sämre än att han lurade den som lurades. För att göra en lång historia kort...

  Efter att ha läst här hos HAX så googlade jag runt och fann detta:

  "Oppose the “Stockholm Programme”
  European Civil Liberties Network http://www.ecln.org

  "ECLN was launched in October 2005 as a long-term project to develop a platform for groups working on civil liberties issues across Europe. Participating organisations share the common objective of seeking to create a European society based on freedom and diversity, a society of fundamental civil liberties and personal and political freedoms, of free movement and freedom of information, and equal rights for all in Europe"

  och

  Statewatch
  http://www.statewatch.org

  SvaraRadera
 14. JL är millimetrar från nya mandat, enligt den sista opinionsundersökningen. Nu äller det att stödrösta in junilistan så vi har EU-kritiker i bryssel.

  I går gick Roger Helmer (profil från tories) ut på Newsmill till stöd för Björn von der Esch och Junilistan.

  (S) och de borgerliga partierna röstar lika i nio fall av tio i EU-parlamentet, vi behöver ett EU-kritiskt alternativ.

  //Markus, JL

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.