2009-06-04

Säg nej till teledatalagringen i valet på söndag!


FRA, IPRED, hemlighetsmakeriet om ACTA... Och nu kommer teledatalagringen. Regeringspartierna och sossarna låter sig inte stoppas. Det är lite som att palla äpplen och sedan ringa på för att be om en påse.

Teledatalagringen är ett socialdemokratiskt projekt. Men det är den borgerliga regeringen som nu driver igenom det. Så båda sidor är medansvariga.

Teledatalagringen kommer att innebära att data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar kommer att sparas. Till och med var du befann dig när du använde din mobil kommer att loggas.

Men Sverige skulle kunna strunta i EU-direktivet om teledatalagringen. Dels är vi redan anmälda till EG-domstolen för att vara sena med implementeringen. Dels skall det ändå snart göras en utvärdering av systemet. Och dels finns det andra EU-direktiv som Sverige har struntat i, utan att landet har gått under. Därför är det inga problem att lägga detta förslag på hyllan. Om bara viljan finns.

Det ser dock inte ut som om viljan finns. Så snart EU-valet är över kommer man att trumma igenom propositionen om teledatalagring i riksdagen. Sedan är en aldrig tidigare skådad övervakningsstat verklighet. På riktigt! Lägg samman teledatalagringen med FRA och bilden blir förskräckande.

Det enda vi medborgare kan göra är att protestera. Vi kan göra det på bloggar, i tidningsartiklar och på gator och torg – utan att politikerna bryr sig. Men nu på söndag kan vi protestera på ett sätt som faktiskt svider i skinnet på gammelpartierna. Då kan vi rösta på piratpartiet i protest mot den skenande övervakningsstaten.

Det kan vara din sista chans att protestera på ett sätt som märks – innan övervakningsstaten rullas ut på allvar. Ta vara på det tillfället!

9 kommentarer:

 1. Kanske är det så att många inte inser vilken överblick "övervakarna" får med sådana här medel.

  De kan se på oss som forskarna på sina försöksdjur...

  Med programmeringsbakgrund eller liknande inser man ju vad som går att göra, men för de flesta kanske det inte är så uppenbart? Här kanske behövs pedagogik?

  SvaraRadera
 2. Helt jävla sinnessjukt.
  Vad är det påstådda syftet för detta direktivet? Brottsbekämpning antar jag?

  SvaraRadera
 3. @AC: Har för mig att det var det gamla "hederliga" terroristargumentet som gällde, men de kanske bakade ihop det med grov brottslighet också.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. En jättefin text, tack Henrik!

  Det är vidrigt hur både sossar och centerpartister försöker locka till sig osäkra väljare genom att blåljuga ihop något trams om att det här med integritetsfrågor minsann är jätteviktigt. Fy f-n så desperat!

  Ni visade med all önskvärd tydlighet vad ni egentiligen tyckte om saken i omröstningarna om Ipred och FRA. Jag säger som Emma; 'Ni kan dra åt helvete!'

  SvaraRadera
 6. Snart midnatt, Bu.

  The surveillance society is an EU-wide issue

  http://www.statewatch.org/

  http://www.statewatch.org/analyses/the-shape-of-things-to-come.pdf

  SvaraRadera
 7. B-filmsakademin: "Man måste förstå syftet med att vilja ha kontroll på oss av detta slag, man vill göra otäcka saker emot oss utan att vi ska kunna kämpa emot."

  Jag tror däremot att det hela är väldigt mycket mindre konspiratoriskt än B-filmarens beskrivning...

  Makten, polisen, åklagare och det övriga etablissemanget ser det som väldigt bekvämt att ha en stor databas att rota i när man skall skaka fram misstänkta för än det ena och än det andra.

  Hålla span på misstänkta och bedriva brottsundersökning genom buggning, tja helt enkelt att behöva lägga ner en massa fotarbete på att jaga brottslingar ser dom som oerhört besvärligt när de nu skådat The Brave New World och hur man kan arbeta där.

  Framför allt kräver gammal hederligt polisarbete enorma resurser i fysiska mantimmar ute på fältet. Detta kan de nu slippa som i ett trollslag.

  Begreppet skrivbordspoliser kommer att få en rejäl ansiktslyftning.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Syftet med övervakningssamhällen har alltid varit samma sak och alltid haft samma utveckling. Man skall kontrollera människor, ha koll på dem och om de avviker eller inte är produktiva för eliten, så dödar man dem. Så enkelt är det oavsett vad naive Svensson vill tro.

  Man måste förstå syftet med att vilja ha kontroll på oss av detta slag, man vill göra otäcka saker emot oss utan att vi ska kunna kämpa emot.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.