2009-06-30

FRA-dag i Almedalen

Tisdagen kan komma att bli intressant i Almedalen. Säpos morgonseminarium och Folk och Försvars möte på eftermiddagen lär båda komma att beröra FRA:s framtid. Och speciellt då vilka som kan komma att få tillgång till den information som FRA samlar in.

Läget är förvirrat. När FRA 1.1 klubbades förra året påstod regeringen att till exempel polisen och Säpo inte skall få tillgång till spaningsmaterial från FRA. Men samtidigt innebar själva beslutet det rakt motsatta. Att FRA skulle stänga sin butik för polisen och Säpo bekräftades sedan på nytt i uppgörelsen om FRA 2.0. Denna uppgörelse har ännu inte klubbats av riksdagen. Och just nu sitter en utredning som är tänkt att ändå öppna för att ge Säpo tillgång till FRA:s godispåse.

Och från oppositionen kommer bara förvirrade signaler. Samtidigt som de rödgröna vill riva upp FRA 1.1 har de formuleringar i sin motion som knappast kan tolkas på annat sätt än att de vill att FRA-shoppen skall öppnas för andra myndigheter igen. Vilket i sin tur får deras motstånd mot FRA att verka lite halvhjärtat. Man kan knappast förvänta sig att de kommer att driva en konsekvent nej-linje om de skulle vinna valet 2010.

Nu är jag själv inte i Almedalen. Men jag ser fram emot rapporteringen i media och på bloggar från tisdagens seminarier. Just nu bör varje ord vägas på guldvåg. Fyll gärna på med länkar som kan vara relevanta här i kommentarerna.

Läs mer: Klamberg | DN (mot slutet av en även i övrigt intressant artikel) | Hemliga polisen

12 kommentarer:

 1. Oppositionen är nog inte att lita pa. Om de kan använda FRA till att luska ut vilka som jobbar svart och inte sopsorterar sa är det nog mindre viktigt med integritet.

  SvaraRadera
 2. Har med anledning av dagens FRA-besked ställt en fråga till Camilla Lindberg.

  SvaraRadera
 3. Är inte detta spin för att framställa det som Camilla Lindberg och Karl Sigfrid kommer att rösta för (masavlyssning) som det bästa möjliga?

  SvaraRadera
 4. Lars: Du kommer inte att få något rakt svar av Camilla, tro mig.

  SvaraRadera
 5. Amelia visar att hon sätter makten och pengar före principerna. Vi skall nog vara glada för att det blev Engström som representerar PP i Bryssel.

  http://www.politikerbloggen.se/2009/06/30/21906/

  SvaraRadera
 6. Du är en hängiven fitta Henrik! "Where ever the wind blows"

  Jag skulla aldrig, i helvete rösta på dig i något sammanhang, på samma sak proppsade på den där 20 åriga kvinnliga piratpartisten <- som om den slynan skulle kunna representera mig?

  Fuck off!

  /Paraflex

  SvaraRadera
 7. Paraflex comp


  Ta gärna hela burken.
  Gör det nu.

  SvaraRadera
 8. Paraflex slår alla rekord.
  Vill Varna för:

  "Biverkningar kan förekomma, men det är inte säkert att du drabbas av någon av dem.

  Vanliga: Trötthet och yrsel.

  Mindre vanliga: Mag-tarmbesvär såsom halsbränna, illamående, diarré.

  Sällsynta: Gulsot, allergiska reaktioner (till exempel hudutslag).

  Om du får hudutslag bör du avbryta behandlingen och kontakta din läkare.

  Hoppas du bara drabbas av yrsel.
  /Wikipedialäsare

  SvaraRadera
 9. Uppenbart är att ungdomsförbunden har fått kalla fötter och driver på för en förskjutning åt PP-håll - under galgen, förstås.
  Någon som har en uppfattning om något verkligt engagemang håller på att växa fram på det hållet?

  SvaraRadera
 10. Föga förvånanade har Camilla Lindberg inte svarar

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.