2009-06-09

Frågan ingen har ställt

Det finns en fråga som ingen journalist har ställt till Reinfeldt eller någon annan i regeringen. I vart fall inte vad jag har kunnat se...

Innebär valresultatet att regeringen kommer att ändra sin inställning i arbetet med bland annat FRA, teledatalagringen, ACTA och andra frågor som rör övervakning och integritet?

Kanske tycker media att denna fråga är meningslös att ställa. Fredrik "alla tjänar på om debatten lägger sig" Reinfeldt ändrar sig ju inte så lätt.

16 kommentarer:

  1. Undrar också hur sossarna kommer agera. F.d socialtjänst- och folkhälsominister Morgan Johansson(S), inger inte något större hopp för integritetsvännerna:

    .... Men när det gäller Piratpartiet, så vilar något djupt osympatiskt över det partiet. Det är ett anarkoliberalt populistparti, som vunnit sina framgångar genom att inbilla väljarna att det är moraliskt riktigt att stjäla från andra, om det bara är lätt att göra.

    Precis som Ny Demokrati på sin tid så förespråkar Piratpartiet enkla lösningar utan att bry sig det minsta om konsekvenserna. Man vill avskaffa ipred utan att bry sig om hur musiker och författare ska klara sig om upphovsrätten undergrävs. Och man vill avskaffa FRA-lagen utan att reflektera över vad det betyder för rikets säkerhet.....

    SvaraRadera
  2. Reinfeldt kan väl knappast säga att han skiter i EU-resultatet så här kort före han tar över ordförandeskapet?

    SvaraRadera
  3. Jodå, Reinfeldt har fått ungefär den frågan, om man ska tro Johan Ingerö:

    Med verkligheten som fiende

    Reinfeldt: (öka intensiteten något) Först och främst vill jag gratulera Piratpartiet och välkomna dem till den politiska verkligheten. Det ska bli spännande att se hur de agerar i Bryssel. Men för att besvara din fråga så är det klart att det gångna årets
    debatt om FRA, IPRED och annat skapat en viss klyfta mellan oss och ungdomarna
    som växt upp med Internet och ser det som en del av vardagsrummet snarare än som ett redskap. Den klyftan måste vi nu arbeta med att överbrygga.

    Reporter: Betyder det att vi kan vänta oss en omsvängning i Moderaternas politik?

    Reinfeldt: (nu på offensiven) Nej, vi har saklig grund för vår politik och det tänker vi ha i framtiden också. Men vi måste bli bättre på att se och förstå dem som oroas över vad de upplever som ett framväxande kontrollsamhälle. Där har vi misslyckats. Vi har varit för upptagna med själva regerandet och har kanske rentav framstått som arroganta. Där måste vi skärpa oss, helt enkelt. Vi behöver inte bli överens med piraterna om precis allting, men vi måste åtminstone kunna övertyga dem om att vi faktiskt inte är ute efter att bygga upp någon slags polisstat. Det är ett enormt misslyckande för oss att någon faktiskt kan tro något sådant.

    SvaraRadera
  4. Jätte långt inlägg, men läs detta, för det är detta piraterna måste ta i tu med för att komma in i riksdagen.

    Medierna är ihop med de etablerade partierna, därav ignorerar man denna frågeställning.

    Att människor inte fattar vad som händer har att görta med något helt annat. Nämligen hur väljarna är indelade i de etablerade partiernas höger och vänster bluff.

    Man måste förklara för väljarna vad höger och vänster politik står för i praktiken. Alla vet att staten och kapitalet sitter i samma båt för att citera en känd svensk låt. Den etablerade högern säger att de vill stötta storföretagen, vars monopol som idag är mäktigare än staten. Staten har dessutom hjälpt storföretagen att bli mäktiga med sin politik, eftersom fackföreningar gillar monopol av praktiska skäl.

    Vänstern säger att de vill stötta staten istället, men de stöttar ju bara i sin tur storföretagen och monopolen. På detta sätt lurar man höger och vänster väljare att det finns en strid mellan staten och kapitalet, men det gör de inte, de är tillsammans, det har ju även Pirate Bay rättegången visat, där svenska och amerikanska staten faller platt för hollywood lobbyisterna.

    Därför är det politiska ställningstagandet att va för en valuta politik som tillåter fri konkurrens, inte en höger vänster fråga. Det är en frihetsfråga som skulle bekämpa det så kallade högerekonomiska monopolet inom valuta politiken i USA och deras privata centralbank Federal Reserve. Läs på om Federal Reserve och om bankerna, läs historieböcker om Wall Streets svindlande och monopol, som suger ut både vänster och höger väljare.

    Det kommer vara väldigt enkelt att visa för både höger och vänster väljare att att konkurrens även inom valuta politiken gynnar både vänster och höger väljare, för de blir idag båda lurade av den etablerade högerns och vänsterns samspel med varandra och med bankerna och företagsmonopolen.


    via valresultaten kan vi se att många väljare fortfarande inte förstått detta. Även de Pirater som är rädda för att vi inte skall bli ett vänster eller höger parti resonerar ofta ifrån de etablerade vänster och höger partiernas politik, men framförallt deras retorik.

    Vi ska inte ha en sådan debatt, vi ska ha en debatt om hur den etablerade högern och vänstern lurar väljarna att tro att de arbetar för olika saker, när de faktiskt i slutändan kämpar för samma sak, nämligen monopol.

    Därför är en anti monopol politik en fantastisk fråga för Piratpartiet att anamma till sin politik på fler områden, eftersom detta bara synliggör de etablerade partiernas hyckleri såväl höger som till vänster. En fri valuta politik skulle göra att människor själva skulle ha rätten och självständigheten att välja vad de vill handla med.

    Även att legalisera droger, skulle sänka drogmonopolet. Att droger är olagliga gör bara att priserna stiger och att kriminella monopol tar över marknaden. Eftersom knark blir lönsamt av det är förbjudet så blir maffian mer ekonomiskt mäktig och detta skadar samhället oerhört. Man kan inte straffa människor för att de skadar sig själva med gift, det är vansinne.

    Dessa frågor är inte höger vänster frågor om man förstår de etablerade partiernas bedrägeri emot oss väljare. Att skapa fri konkurrens skapar möjligheter att alla individer kan bli fria och leva ett tryggt liv. Eftersom det ändå i slutändan är värderingar som styr våra liv och i ett fritt samhälle kan likasinnade samarbeta tillsammans för sin gemensamma framtid.

    Höger vänster politik är idag bara använt som en hjärntvätt av etablisemanget som ställer människor emot varandra. Människor måste se lögnen med dagens höger vänster politik och förstå att det handlar om att vara fri eller ofri. Självständig eller slav.
    Därför skulle Piratpartiet lätt kunna vinna fler väljare genom att fokusera på politik som gör oss fria och självständiga. Och två bra sett är just valuta och drogpolitiken.
    Man måste se igenom lögnen som dagens politiker stänger in oss i.


    Anti Fredrik Sahlin

    SvaraRadera
  5. Dr M, du har nog missförstått Ingerös inlägg. Så här skrev han innan "intervjun":

    "Jag tänkte på detta när jag såg intervjun med Reinfeldt. Varför kunde han inte kosta på sig lite ärlighet i ett läge när han ändå var fast? Han hade kanske inte kunnat vända det till något bra, men han hade kunnat lindra smällen. Något i den här stilen:"

    Mvh
    Sam

    SvaraRadera
  6. Är det inte även av högsta vikt att regeringen, oavsett vilken det är, börjar förbereda sig på det som komma skall? Dvs att omvärlden kommer bli assura när vi luckrar upp upphovsrätten. Det KOMMER hända, förr eller senare, och vi kommer antagligen vara först i världen med det. Andra kommer bli sura.

    Vidare är det intressant att fundera över vad det innebär att regeringen har stiftat lagar som de bara förlorar på ifall de upprätthålls. För varje "piratkopieringsdom" som faller så kommer piratpartiet bli starkare. För varje FRA-skandal så kommer piratpartiet bli starkare.

    Hur ska regeringen tackla dessa två problem? Att inte förbereda sig är bara idiotiskt.

    SvaraRadera
  7. HugeHedon: Finns det mer skenheligare valler än vad politiker som Morgan Johansson försöker slå i folk?

    Nu på morgonen har jag varit ut med ett mindre fartyg för en provtur med en "stulen" patenterad teknik från Sverige. Fartyget styrdes dock inte av några pirater. Snarare en skicklig kapten tillsammans med närstående till de bestulna.

    Den enkla numera vidareutvecklade tekniken minskar bl.a utsläpp av svavel med mer än 50%!

    Vad innebär det?

    DN "... Konfidentiella data från personer med insyn i fartygsindustrin visar att ett enda fraktfartyg släpper ut lika mycket cancerframkallande svavel- och kväveoxid som 50 miljoner bilar. Omräknat till femton av världens största fraktfartyg blir utsläppsnivån närmast osannolikt stor: den hamnar på samma värden som världens samlade bilpark på omkring 760 miljoner bilar. Allt med hänsyn taget till bränslekvalitet och motorstorlek."

    En sanslös ekohärva som utspelades i Sverige med några av samhällets S-märkta stöttepelare inblandade. Lite likt Trustorhärvan.

    Förståeligt är att de redan besuttna anser all ny teknik som hotar deras gamla investeringar är terrorism. Men varför skall folk behöva ställa upp på det?

    I vart fall miljön angår oss alla och vad är en bok av Jan Guillou värd mot det?

    Varför t.ex Jan Guillou skall åtnjuta mer skydd än de innovatörer som faktiskt står för framtidsutvecklingen i samfundet och fixar jobb förstår jag inte alls.

    Kan någon förklara?

    SvaraRadera
  8. "Alla tjänar på att debatten lägger sig"

    SvaraRadera
  9. Hur i hela fridens namn kan man yttra:

    "ungdomarna
    som växt upp med Internet och ser det som en del av vardagsrummet"

    och samtidigt tycka att FRA-lagen inte är något problem. Obegripligt.

    /Smen

    SvaraRadera
  10. HugeHedon: Tyvärr kommer S nog inte att reagera alls. De tyckte att de gjort ett bra val, som du ju hört Mona säga. De fattar inte helt enkelt och när partiets "toppar" själv tror att det handlar om ett "anarkoliberalt populistparti, som vunnit sina framgångar genom att inbilla väljarna att det är moraliskt riktigt att stjäla från andra, om det bara är lätt att göra" då har de ett stort problem. Om de tror att irritationen om riksdagens nya integritetspolitik tänker lägga sig tror de fel. Jag är fortfarande socialdemokrat, de grundläggande värderingarna är det samma. Men så länge partiet kör med odemokratiska metoder, tänker jag inte vara med.

    SvaraRadera
  11. @Sam: Mittåt! Så går det när man skummar blogginlägg och läser lite för fort. Tack för rättelsen!

    SvaraRadera
  12. Stefan, det är inte alls säkert andra länders politiker blir sura om Sverige minskar på de Intellektuella Privilegierna. Om analysen att politiker följer lobbygrupper är korrekt så är det inte de själva som försökt styra mot längre skydd och de har därmed heller inget mot att korta skyddet på IP. (Papegojor som inte förstår har ingen vilja.)

    Towe, jag tror inte S ledning tycker det var ett bra val, men så säger de inte i intervjuer. Dock var valet förmodligen bra nog för att Mona ska få vara kvar. För PP är det bäst om de rödgröna & alliasen blir jämnstora och ett tronskifte i S nu blir nog jobbigt för dem. Dessutom, tänk om de väljer Bodström!!!

    SvaraRadera
  13. Pelle: Fast deras surhet ledde till TPB-rättegången. Och nedtagandet av, öh, vad den där ryska mp3-sajten nu hette innan alla namnbyten.

    Det känns föga sannolikt att de skulle skita i att vi gjorde det fritt att sprida upphovsrättsskyddat material i icke-kommersiellt syfte. Vilket jag är övertygad om att det kommer att ske. Det finns ingen återvändå. Och det är bra. Nästa steg blir att släppa på den kommersiella rätten också, DÅ kan vi se nya marknader och affärsmetoder och helt nya sätt till framtagandet av ny kultur/kunskap.

    SvaraRadera
  14. Stefan, du har rätt i att de agerat så, men tidigare har det bara funnits lobbyister för dem att rådfråga, pariatmobben där ute i verkligheten vill de ju inte befatta sig med. Men Nu kommer Christian via EU och om ett år dessutom 14 eller fler riksdagsledamöter att ge annan input. Så var min tanke, rätt eller fel.

    SvaraRadera
  15. Pelle: Ah, ja, det vore ju utmärkt om det blir så att upphovsrätten bara faller och ingen stat blir upprörd, men jag är skeptisk :)

    SvaraRadera
  16. Kolla in dagens Kulturnyheterna där man tar upp ACTA. Man blir så förbannad när man får höra att lobbyisterna (Microsoft, Pfizer m.fl.) tagit sig enda in till förhandlinsrummet. Och den svenska regeringen hade inte någon aning om det?! Skulle vilja ha en kommentar från Torstensson på det.

    http://svtplay.se/v/1588663/kulturnyheterna/9_6

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.