2009-06-27

Kriget mot censuren

Financial Times har en lång och rätt intressant artikel om hur "netizens" i bland annat Kina och Iran nu tar strid mot censur, filtrering och övervakning på nätet.

Länk»

3 kommentarer:

  1. Det är intressant att se hur totalitära regimer får allt svårare att kontrollera informationsflödet in och ut ur sina länder tack vare facebook, youtube, twitter och annat. Internet är något som kan hjälpa demokratirörelser världen över och många ledare är rädda för detta. Tyvärr verkar även demokratiskt valda ledare i västvärlden vara det, de gör vad de kan för att kontrollera något som bara är positivt för demokratin. Sen är väl frågan om de egentligen vill arbeta för demokratins bästa...

    SvaraRadera
  2. Demokratins bästa är väl att politiska ledare ostört skall få behålla sina privelegier, bekväma löner och förmåner? Till varje pris om så behövs när de har regeringsmakten i sina händer.

    Drivkraften består av pengar och i övrigt bekväma liv. (Med allt vad det medför).

    Sett ur en annan synvinkel, uppfinnarnas, så är allt prat om Ipred och upphovsrätt smått absurt.

    Tusenlappsregeringen med Reinfeldt i spetsen bryr sig bara om särintressen, de mest penningstarkas.

    "... justitiedepartementet lägger fram förslaget för lagändringar i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk".

    En låt av t.ex Per Gessle har ett långt bättre skydd än ett patent av Håkan Lans. Liksom inom musiken finns det även en mängd "soloartister" bland de oftast än Gessle mindre penningstarka uppfinnarna. Men varför skall de ha ett sämre skydd?

    Går det att leva på Gessles musik, äta den, eller skapar hans låtar jobb och utveckling i samhället?

    Skoj vore det därför att gå husesyn i Tylösand, göra en privat husrannsakan och kolla hur många patenterade ting (resp. piratprodukter) Gessle omger sig med för att tjäna ännu fler pengar. Hur många "svarta pengar" står parkerade utanför hotellet?

    Vad tycker Håkan Lans om dilemmat och det obefintliga skyddet för uppfinnare? Läs den här debattartikeln i Dagens Industri Stoppa rovjakten på uppfinnare.

    "... De kan även kosta på sig att använda rent kriminella metoder, eftersom uppfinnaren aldrig kan förväntas få hjälp av rättsväsendet att lagföra rika företag eller deras företrädare. Ekobrott mot enskilda individer utreds inte i Sverige.

    Ingen enskild uppfinnare kan mobilisera de resurser som krävs för att försvara frukten av sitt arbete, när processandet väl sätter gång."


    Därför tycker jag det bara är bra att HAX beger sig in i Bryssels hetluft.

    SvaraRadera
  3. And it continues... http://www.nytimes.com/2009/06/28/world/28cyber.html?_r=1&hp

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.