2009-06-25

Moderaterna borde byta grupp!

Jag skrev nyligen om den soppa som blir resultatet av brittiska Tories utträde ur EPP-ED-gruppen i Europaparlamentet. Låt mig utveckla detta en smula...

EPP kommer att bli mer kristdemokratiskt, mer socialkonservativt och mer politiskt klåfingrigt. Nya ECR (Tories m.fl.) kommer att bli en nationalkonservativ grupp. Den liberala gruppen är i stort sett menlös och meningslös – bortsett från att de tyska liberalerna faktiskt försöker vara rätt liberala. Ibland. Utan större framgång.

När EPP nu har gjort sig av med svensken Gunnar Hökmark som vice ordförande, då är det ett tecken på att det som beskrivs ovan är en högst påtaglig verklighet. Med britterna försvann Hökmarks marknadsliberala plattform. Då blev det också fritt fram för Sarkozys fransmän att straffa honom för hans gruppinterna motstånd mot en avstängning av fildelare från internet. De tyska kristdemokraterna straffar Hökmark för att han har banat väg för ett turkiskt EU-medlemskap. Och hela ligan ger igen för hans motstånd mot regleringar, jordbruksstöd och statstöd. Jag tycker nästan lite synd om honom.

En bra plan för (m) just nu vore att lämna EPP. De borde gå in i den liberala gruppen istället – och slå sina påsar ihop med de tyska liberalerna. För de har, som sagt, i vart fall ett antydan till en liberal kompass. Det borde – med alla rimliga måttstockar mätt – vara lättare för (m) att få gehör för ekonomisk och individuell frihet i den liberala gruppen än i EPP under den kommande mandatperioden.

Men det faller väl på att de Nya Moderaterna i Stockholm varken ser ekonomisk eller individuell frihet som egenvärden, nu för tiden...

10 kommentarer:

 1. Vilka övriga partier tycker du kan bli aktuella? Holländska VLD kanske? Det behövs ju partier från sju länder för att skapa en grupp dock, vilket kan bli svårt.

  SvaraRadera
 2. Jag är bara smal och blond, inget mer
  är jag dum då?

  SvaraRadera
 3. Nu menade jag att (m) borde gå in i den liberala gruppen och försöka styra upp den tillsammans med tyskarna...

  SvaraRadera
 4. Nja, M är nog fortsatt för åtminstone ekonomisk frihet. De leder trots allt en regering som den första halvan av mandatperioden sänkte skatterna i snabbare takt än exempelvis Reagan någonsin gjorde... Sedan kan och ska man givetvis kritisera M för att de söker vinna röster genom vänsterretorik. Men man kan ju alltid rösta in fler partier i den gröna gruppen i EU-parlamentet så att vi kan gå över till en total planekonomi i form av ett "klimatsmart" samhälle.

  SvaraRadera
 5. Jag tror det märks.
  Allt är mindre övertänkt.

  Aha Sjyst!

  SvaraRadera
 6. gör det snäppet bättre näst gång.

  SvaraRadera
 7. Grønne pirater!? Javel! De fleste av de ekte piraterne har jo sitt arbeide i Somalia.
  Svenske pirater som grønne i Europa-parlamentet? Nja, nja. Som en god nordmann, gleder jeg meg til å se Henrik Alexandersson kledd ut i bare grønt! "Den evige gartner" av John LeCarré kan være et forbilde. Men å leve på grønn, økologisk mat, uten frityr-kjøkkenet på Chapelle i Brussel, tror jeg ikke Henrik Alexandersson "Den Store" overlever.Vi får se.
  Hilsen
  Einar.

  SvaraRadera
 8. Farbror Isterband26 juni, 2009 10:35

  Tycker Hökmark ska byta grupp, för "om han fortsätter göra som han gjort kommer det att gå som det har gått" :-)

  SvaraRadera
 9. FDP är helt OK, men CDU/CSU inget vidare.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.