Vilket intressant dilemma!
Piratpartiet (och framför allt dess nye ledamot i Europaparlamentet Christian Engström) är kritiskt till det nya EU-fördraget, Lissabonfördraget. På mycket goda grunder.
Samtidigt får (pp) sitt andra mandat bara om detta fördrag träder i kraft.
Snacka om att direkt få sin karaktär och sina principer satta på prov.
Nu är det naturligtvis så att man inte skall ändra sina principer för att få mer makt. Då rasar man rakt ner i det pragmatiska träsket. Då är man inte ett dugg bättre än alla andra myglande politiker, som bara ser till sitt eget bästa.
På något av (pp):s forum som jag var inne på i natt uttryckte någon saken ungefär så här. Går Lissabonfördraget igenom, då blir det som att ärva en gammal släkting. Det är väldigt tråkigt att det blev så här. Men det är inget skäl att neka att ta emot arvet. Vilket låter som en sansad inställning.
Fortsätt kämpa mot Lissabonfördraget!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaFör mig är det ändå så att ska fick jag välja mellan Lissabonfördraget och en till i Bryssel, då blev det bara en i Bryssel.
SvaraRaderaLissabonfördraget kallas EUs grundlag. Hepp.
Pocketversionen av fördraget är närmare 370 tätskrivna sidor. Hur ska någon överhuvudtaget kunna ha en uppfattning om innehållet utan att ägna sig heltid åt att försöka förstå.
Dessutom är det nästan en naturlag att ju mer text ju mer möjligheter till egen tolkning inte tvärt om.
En oroande sak overlag är ju att frågor om övervakning och integritet inte verkar ha ett stort genuint intresse hos gemene man ute i landet trots att dessa faktiskt gäller grundläggande demokratiska friheter.
SvaraRaderaI alla fall verkade det så när man hörde/såg valvakan tyckte jag.
men men men ingår inte EU-Fördraget i de frågor som PP inte skall bry sig om? Det tog alltså inte en dag innan ni bröt det löftet!
SvaraRaderaJa, det är inget skäl att neka arvet, men det är en hel värld av skillnad mot att påverka gamlingens skrivning av sitt testamente och kanske tom. ge gamlingen dödshjälp.
SvaraRaderaLåt säga att FRA-lagen inte var införd och PP erbjuds en plats till mot att de lägger ned sitt motstånd. Lissabonfördraget är antagligen på sikt värre än så. Vad PP beöver göra nu, för att inte rasa ned till ett väljarstöd på två promille till riksdagsvalet, är att visa att de står för vad de har sagt. Christian måste alltså motarbeta Lissabonfördraget för att inte orsaka partiet det värsta framtida nederlag som tänkas kan, det är enda sättet för honom att säkra partiets integritet och trovärdighet. Ricks postning i natt gav rätt dåliga vibbar när deras tidigare motstånd mot Lissabon inte nämdes, bara en lycka i att kanske få en till. Ricks aktier störtdök nog hos väldigt många i den stunden.
-Anton S.
@Anonym
SvaraRaderaUr Piratpartiets principprogram:
"Piratpartiet tar inte ställning till det faktum att Sverige är medlem i EU, men när vi nu är det har vi rätt att kräva att det ska vara demokratiskt. Det demokratiska underskottet inom EU måste på sikt åtgärdas, och första steget är att förhindra det från att permanentas genom en illa genomtänkt konstitution. Det förslag till EU-konstitution som Nederländerna och Frankrike röstade nej till ska inte antas, vare sig i sin ursprungliga form eller med kosmetiska ändringar exempelvis genom Lissabonfördraget som Irland röstade nej till."
Jag ser inte problemet som så många målar upp.
SvaraRaderaDet är ju inte riktigt så att dealen är "Om PP accepterar lissabonfördraget så får ni ett extra mandat"
Det är ju snarare så att PP inte kan påverka huruvida det går igenom eller inte, och går det igenom är det ju sorgligt, men man får väl se det positiva i saken, ett extra mandat.
Jag är positiv till EU. Mycket positiv t o m. Och medlem i Piratpartiet. Och så röstade jag på dem igår förstås! Jag hoppas verkligen inte att Piratpartiet degenererar till ännu ett meningslöst EU-skeptiskt parti. Framtiden för PP är i så fall ytterst begränsad.
SvaraRaderaSkeptisk mot Lissabonfördraget är inte alls samma sak som EU skeptisk. PP vill ju se att EU skall ha en öppen och demokratisk Grundlag istället!
SvaraRaderaOm -säger om- Amelia Andersdotter får observatörs-status, så innebär det också resurser i form av fler assistenter och värdefull hjälp till Christian Engström i parlamentet. Och det kommer han att behöva!
SvaraRaderaOavsett vad man anser om Lissabon, så är jag tillräckligt pragmatisk och krass för anse att hon skall åka med gott samvete.
Lissabon-fördragets framtid avgörs i Irland (och ev i Storbrittannien om det blir nyval där).
Ännu en gång: oberoende av vad man anser om Lissabon så är det bara dumt och en tom gest att tacka nej till ev extra resurser som kan användas för den goda saken som vi alla kämpar för.
Håller helt med dig, inte för att jag har något inflytande i piratpartiet men man har känt lockelsen i att säga screw it vi tar platsen. Efter lite tänkande kommer man dock fram till att om vi inte står för våra principer nu har vi ingenting i parlamentet att göra överhuvudtaget. Då reduceras vi till de ryggradslösa partier som vi ville ha bort från makten i EU från början.
SvaraRaderaHar just fått bekräftat från EU:s informationskontor att det INTE blir några observatörer i juli.
SvaraRaderaOM Lissabon raticifieras så kan -om så beslutas- observatörerna få delta i parlamentet med observatörs-status tills Lissabon-fördraget formellt träder i kraft.
Så vi har bara spekulerat här, men principdiskussionen är ändå intressant ;)
Det är inget att disskutera HAX.. Lissabonfördraget måste bort..
SvaraRaderaHela Lissabonfördraget är ju inte så fel. Det är t.ex. bra att man har enats om principer för hur mandatfördelningen i parlamentet ska gå till.
SvaraRaderaMax 750 ledamöter - varje land får 6-96 ledamöter, små länder gynnas i fördelningen.
Problemet är bara att det tar bort möjligheten för nya folkomröstningar om fördraget och cementerar det demokratiska underskottet i EU
SvaraRaderaNu är Engström den ende liberale EU-kritiker som representerar sverige i parlamentet - det är ett tungt ansvar men om någon skall kunna axla det tror jag det är just Engström.
SvaraRaderaMan bör också noter att om Lissabonfördraget går igenom får EU makt att stifta övervakningslagar (liksom alla andra slags lagar) på egen hand. De behöver inte ens godkännas av medlemsländerna om EU inte tycker att det krävs.
Nu har väl lissabonfördraget inget med parlamentet att göra längre, den instansen har det redan passerat. Alltså kommer Christian i nuläget inte konfronteras med det och ingen konflikt finns.
SvaraRaderaDäremot så kommer det med största sannolikhet röstas ner ute i länderna och därmed dyka upp igen för att revideras, och i det läget ska vi självfallet propagera för att frågor som personlig integritet och svenska offentlighetsprincipen kommer med i den nya versionen.
Man kan ju vända på den här grejen också...
SvaraRaderaDe där typerna i EU som kämpar för att Lissabon skall gå igenom till varje pris, ser nu plötsligt att de kommer att skapa två pirater i parlamentet om de lyckas.
Vilken vånda för dem! :)
Det blir ju en rätt kraftig boomerangeffekt om man propagerar för diktatur för att stärka sin demokratiska representation.
SvaraRaderaFör man fram sådana ideer blir det till att lämna skeppet genom att gå på plankan tycker jag...
Nu är det väl istället dags att mobilisera för fredliga piratdemonstrationer mot odemokratiska tendenser inom EU i samband med det svenska ordförandeskapet? Stoppa diktaturtendenserna i Lissabonfördraget! Vi kräver frihet och demokrati! Inte demokratiunderskott och diktatur! Här finns ju kompetens från Attac-rörelsen också...
Vore kul med Pirate-Party! på beacherna med ...för oss freedom fighters!
/Jöns
Storbrittannien kommer garanterat att få till en folkomröstning. Personligen tror jag att de vill ha mer bestämmanderätt om sitt eget land än EU annars skulle få!
SvaraRaderaAlla andra försök med "Lissabon-Fördraget" är vansinne, då Irlandska folket vägrat att rösta "FÖR" inte bara en gång!
Men det verkar struntas i?
Vänligen
€xit
Ohållbar inställningen - Enligt vallöftet bör inställningen vara - vi kämpar mot fördraget med näbbar och klor! Annars är det inte trovärdigt. Då handlar det ju bara om jobbsök.
SvaraRaderaÄrvagammalsläktinginställning - bah.
De ytterst få positiva saker som Lissabonfördraget medför (såsom ett extra mandat) är ingenting mot allt negativt, som att ge EU makt att stifta lagar här (hejsan Ipred2, ACTA m.fl.), utan att vi behöver godkänna dem.
SvaraRaderaKort: Bekämpa Lissabonfördraget till varje pris!
Till signaturen HermitoZ:
SvaraRaderaHåller med dig till 100 %!
http://sydsvenskan.se/sverige/article441258/Hon-hoppas-pa-stol-19-och-Lissabonfordraget.html
SvaraRaderaAmelia Andersdotter, PP:s andranamn, misslyckas fatalt i karaktärstestet. Men man kanske inte ska ha så höga förväntningar när det gäller en 21-åring som får möjligheten att gå från studiebidrag till fantasilön över en natt, det finns nog inte många 21-åringar som har tillräckligt starka principer för att motstå det erbjudandet.
Men detta visar ändå att hon inte har i Bryssel att göra.
Ja, det verkar ju illavarslande vindflöjligt.
SvaraRadera