2009-07-12

Den mörka sidan...


Många ställer sig frågan varför övervakningsstaten tycks skena, just nu.

Det enkla svaret är att kontroll och övervakning ligger i politikens natur. Och att det är först nu politikerna och byråkraterna har fått de verktyg de behöver för att i stor skala och till ett lågt pris kunna hålla ett öga på oss medborgare.

Längst ut till vänster finns kommunisterna och ex-kommunisterna. De vill ha ett klasslöst samhälle. Vilket kan låta gulligt. Men det är det absolut inte. Ett sådant samhälle förutsätter en omfattande styrning och kontroll av medborgarna. In i minsta detalj. Så, om man ser till de ideologiska och praktiska förutsättningarna, då är vänsterns idéer och övervakning nära sammankopplade.

Sedan har vi socialdemokraterna. De drar så mycket de vågar åt centralstyrning till. De vill ofta att staten skall fatta besluten, istället för miljoner konsumenter och företag. Deras politiska förslag är monolitiska och försöker ändra på folk, så att alla passar i en form. Och de bedriver en fördelningspolitik där man tar pengar från vissa och ger dem till andra. Hela upplägget står i kontrast med det frivilliga konceptet. Och det kan bara upprätthållas med omfattande tvång, kontroll och övervakning.

De gröna är ibland lite mer avslappnade vad gäller social frihet. Men det är naturligtvis omöjligt att skapa ett onödigt resursknappt samhälle utan att styra medborgarna och hålla koll på vad de gör. I valet mellan människan och överdriven omsorg om miljön väljer allt för många av de gröna miljön. Och då dyker frågan om verktygen snabbt upp...

Konservativa politiker har, å sin sida, ofta bestämda uppfattningar i av dem själva definierade moralfrågor. Händerna på täcket. Alltså vill de också styra människors beteende – vilket får det att klia i fingrarna på dem när det gäller kontroll och övervakning. Sedan skall vi bara inte tala om de konservativa som drivs av religiösa (eller nationalistiska) motiv. Eftersom deras regelverk helt bygger på tro utan analys, argument eller markkontakt – så har de bara ett sätt att få folket att lyda...

Och så har vi en stor grupp övriga politiker, som är med på övervakningståget... för att de kan. De menar kanske inget illa. De flesta av dem vill nog till och med väl. Men de har sina fixa idéer, som de försöker använda politiken för att tvinga på alla andra. Då är vi där igen. Tvång förutsätter kontroll och övervakning. Och makten över alla oss andra gör dem fartblinda. (Här återfinns även de pragmatiska argumenten om MC-gäng, fruktan för terrorister och en massa annat – som används för att motivera Storebrorsstaten – så att alla medborgare kommer att behandlas som potentiella MC-gängmedlemmar och terrorister.)

Det är alltså själva den politiska makten och dess tro på fixa, monolitiska lösningar – och upprätthållandet av dessa beslut genom tvång – som skapar förutsättningarna för och behovet av storebrorsstaten.

Låter man å andra sidan människor göra sina egna val, efter eget huvud – då behöver man inte heller kontrollera hur de beter sig.

Även om olika politiska partier, vid olika tillfällen, har olika profil i övervakningsfrågorna – så ligger det grundläggande problemet alltså på ett djupare plan. I politikens och maktens natur.

Så länge vi inte börjar debattera och hantera dessa frågor, så länge kommer övervakningsraseriet att fortsätta.

33 kommentarer:

  1. Du glömmer helt och hållet högern, trots att det är dem som är mest drivande i övervakningsfrågan i EU.
    Det gäller mest högerextrema och högerkonservativa som vill övervaka sina medborgare så de lever som man "ska". Sedan får vi inte glömma att liberalerna vid flera tillfällen samarbetat med dessa.

    SvaraRadera
  2. Och där lyckades du ta en bred politisk allians och sticka hål på den bara med hjälp av en bloggpost.

    Bra jobbat. ;)

    SvaraRadera
  3. De högerkonservativa räknar jag in i gruppen konservativa i min listning.

    (Att de som är främlingsfientliga vill styra och ställa över folk behöver knappast ens påpekas.)

    Och jag bakar in de så kallat liberala i den sista, allmänna gruppen.

    Äkta liberalism är, å andra sidan, att vara emot tvång och för ett samhälle med frivillighet och fria val. Synd att så få självutnämnda liberaler har fattat det.

    SvaraRadera
  4. Var platsar anarkisterna då?

    SvaraRadera
  5. Vänsteranarkister faller väl ofta på eget grepp på samma sätt som vänstern, tycker jag. Att hålla olika slags maktstrukturer borta kräver maktstrukturer.

    Anarkokapitalismen skulle möjligen kunna ha en lösning på just det problemet - men är snårig att förklara och har en del inbyggda praktiska problem, den också.

    SvaraRadera
  6. Vad jag saknar i debatten är att både moderater, folkpartister och socialdemokrater har givit de stora företagen/monopolen massa makt och att vi mer och mer hamnar i ett företagsstyrt samhälle. Att försöka lösa detta med statlig styrning är ju därför inget alternativ som vänstern vill, eftersom det är staten som hand i hand med medier och monopol håller i trådarna. Svaret är öppenhet och uppmuntran till självständighet i samhället.

    Att hela tiden prata om höger vs vänster är vilseledande.

    Idag har vi faktiskt inga höger, vänster alternativ inom etablissemanget, alla arbetar för samma mål.

    Höger vs vänster är en bluff idag för att vi ska tro att det finns två krafter som är emot varandra, när de alla egentligen samarbetar.

    Kulan

    SvaraRadera
  7. Du blandar lite lättvindigt ihop styrning med övervakning. Ibland behöver människor styras lite, men det går att göra utan att övervaka deras privatliv. Skatter är ett utmärkt styrmedel för att till exempel få fram ett grönare samhälle. Och det krävs inte att man övervakar folks datorer eller resvanor för det.

    SvaraRadera
  8. Selma du har helt rätt

    SvaraRadera
  9. Vänsterns idéer och övervakning hand i hand? Har du knarkat nu igen? Hur får du ihop det med att vänsterpartiet är det enda parti i riksdagen, möjligen även miljöpartiet, som konsekvent röstat mot det precis varje gång?

    Kommunisterna har ju varit både registrerade och förföljda i Sverige på den tiden deras politik inte var särskilt rumsren, av goda anledningar, och inte tvekade att omge sig med vänner som verkligen inte var det. Men minnena hur det faktiskt var har nog ärvts.

    Man kan ju tycka vad man vill om deras politik men att yra rent hittepå är bara korkat ärligt talat. Utan vänner kan man inte driva någon politik.

    Eller ska du söka vännerna bland de som verkligen driver igenom storföretagens övervakningsdrömmar på högerkanten? Inte helt genomtänkt kanske. Men föga överraskande.

    - jonas

    SvaraRadera
  10. Människor kan behöva styras lite? Skatter är bra?

    Se filmen END GAME och kom sen tillbaka.

    SvaraRadera
  11. Jonas: Det är ju det jag skriver. Politiska partier intar en eller annan ståndpunkt. Vänsterpartiet tycker rätt, under rådande omständigheter, inte minst eftersom de själva blivit drabbade i modern tid.

    Men som del av det politiska, och som anhängare av en ideologi som förutsätter tvång, så finns det ingen ideologisk grund för deras motstånd. Snarare tvärt om.

    SvaraRadera
  12. Det är makten över andra som förändrar folk oavsett vilka de var från början. Alltså bör vi ge politikerna så lite makt som möjligt över oss andra. Vi kan sköta oss nästan helt själva.

    SvaraRadera
  13. Jag tror det finns en helt annan förklaring: Efter Sovjets kollaps för ~20 år sedan fick militärindustrin svårt att tjäna pengar och började leta efter alternativa inkomster. Med organisationer tränade i sälj till stater passade säkerhet och övervakning perfekt så man började lobba för dessa produktområden. Terroristdåd, även före 2001, hjälpte förstås till liksom delar av överdimensionerade försvar; FRA blev kända pga att de letade nya uppgifter.
    Så med en industri som vill sälja security och statliga militära rådgivare/inköpare som kunder blev politikerna övertygade om att detta var rätt väg att gå.
    I svensk industri finns t ex "Saab Security". Tyvärr är övervakningsprodukter lika hemliga som militärprodukter, men det finns mycket godis för Storebror under utveckling.

    SvaraRadera
  14. Men som del av det politiska, och som anhängare av en ideologi som förutsätter tvång, så finns det ingen ideologisk grund för deras motstånd.

    Man kan faktiskt ha en ideologi som förutsätter tvång och sammanfoga denna med en ideologi mot övervakning.

    En nattväktarstat förutsätter tvång: Inte mörda, inte förslava, inte stjäla. Vill folk med nattväktarstatsideologi ha övervakningsstat för att garantera att ingen mördar, förslavar eller stjäl? Kanske, kanske inte. Det följer i alla fall inte logiskt. Samma gäller för vänsterideologier.

    Då är det bättre att skjuta in sig på empiri: Kina, Sovjet, DDR var alla bra på övervakning. (Men var dom vänster?)

    SvaraRadera
  15. Kina, Sovjet, DDR var alla bra på övervakning. (Men var dom vänster?)

    Ja just, Kina har ju inte kollapsat än :)

    SvaraRadera
  16. Snälla alla se filmen End game och se dess bibliografi. obs bibliografin har länkar som blivit borttagna, men man kan googla på rubrikerna på länkarna och dubbelkolla fakta på så sätt.

    Det finns vissa problem med filmen, men mycket av dess fakta är minst sagt intressant att ta del av.

    Filmen behöver åtminstone ses. Mycket olyckligt om man inte tittar på den och granskar dess fakta.

    Endgame: Blueprint For Global Enslavement (High Quality)

    ENDGAME Biblography

    Anonym 123

    SvaraRadera
  17. Anarcholaestadian12 juli, 2009 23:23

    Det är tänkvärt att nyliberaler saknas i uppräkningen över folkets fiender - när det trots allt är de som inför alla frihetslagarna...

    SvaraRadera
  18. Får säga att den här posten liknande något en nyfrälst ungdomspolitiker skulle tuta ihop, finns inget av värde överhuvudtaget i den. Du kanske skulle låta bli att skriva om ämnet om du bara skall ordbajsa. Vart är djupet? hur tjänar politikerna på övervakning, vilka företag tjänar på det? vilka kopplingar har dessa företagen till olika stater? Vilka myndigheter är ofta drivande i frågorna. Du vet ju lika väl som oss andra att de flesta politikerna inte är tillräckligt insatta för att kunna ta fram underlagen och effekten förslagen kommer ha på samhället. det är folk som gör detta åt dem.

    SvaraRadera
  19. Får säga att den här posten liknande något en nyfrälst ungdomspolitiker skulle tuta ihop, finns inget av värde överhuvudtaget i den. Du kanske skulle låta bli att skriva om ämnet om du bara skall ordbajsa. Vart är djupet? hur tjänar politikerna på övervakning, vilka företag tjänar på det? vilka kopplingar har dessa företagen till olika stater? Vilka myndigheter är ofta drivande i frågorna. Du vet ju lika väl som oss andra att de flesta politikerna inte är tillräckligt insatta för att kunna ta fram underlagen och effekten förslagen kommer ha på samhället. det är folk som gör detta åt dem.

    SvaraRadera
  20. Får säga att den här posten liknande något en nyfrälst ungdomspolitiker skulle tuta ihop, finns inget av värde överhuvudtaget i den. Du kanske skulle låta bli att skriva om ämnet om du bara skall ordbajsa. Vart är djupet? hur tjänar politikerna på övervakning, vilka företag tjänar på det? vilka kopplingar har dessa företagen till olika stater? Vilka myndigheter är ofta drivande i frågorna. Du vet ju lika väl som oss andra att de flesta politikerna inte är tillräckligt insatta för att kunna ta fram underlagen och effekten förslagen kommer ha på samhället. det är folk som gör detta åt dem.

    SvaraRadera
  21. Här på den lilla avsides belägna ön får jag ibland för mig att vi nog ändå tänker lite annorlunda.

    Att öppna sina trådlösa nätverk är en trend som jag tycker är positiv på många sätt. I och med att jag bor nära en välfrekventerad hamn så har mitt nätverk varit öppet för surfande till glädje för åtskilliga turister. Många kollar sina mejl medan de väntar på färjan, osv.

    Jag har två datorer, en Windows-burk och en med Linux. Allra enklast och snabbast att sätta upp ett trådlöst nätverk var med Windows, vilket jag gjorde. Givetvis med största möjliga säkerhet.

    Det fungerade utmärkt tills nyligen då allt plötsligt kraschade, min dator hade kapats (inte av pirater direkt men dock av win32:vitro. En ondsint liten jäkel, virustrojan som blixtsnabbt som en präríebrand sprider sig och angriper alla exe-filer. På nolltid blev mitt ip.nr svartlistat på nätet. Avbrottet i windowsburken varade fyra dygn. Det blev att koppla bort den, städa upp och återställa ~500Gb. Nu fungerar allting okey. Linuxburken klarade sig helskinnad.

    Kunde granska loggarna. Någon hade via mitt trådlösa nätverk surfat till en sajt med virustrojanen och på så sätt kom den till ön och mitt lilla nätverk där den fick bästa möjliga windowsgödning. Tekniskt vet jag varifrån men inte vilken människa somm stod bakom. :-(

    En från Sverige och i FRA-sammanhang icke okänd dataexpert gav mig i samband med detta rådet att höja säkerheten bl.a. med hjälp av MAC-adresser. Dvs hålla örnkoll på vem som får logga in eller ej. Med andra ord rusta upp säkerheten.

    Hmm, med hans råd förstod jag att vi på ön nog ändå tänker lite olika eftersom vi mera är åt open source-hållet. Ön har Danmarks lägsta krimistatistik inom allt, kanske tack vare endast två halvtidspoliser jobbar under vardagarna.

    Inom kort kommer jag öppna mitt trådlösa nätverk igen, men denna gång via Linux-burken. Att öppna istället för att stänga kan vara minst lika gott.

    Alltså en god anledning om något att ställa upp bakom open source-filosofin. Eller?

    SvaraRadera
  22. Leif: Det låter som rent svammel. Skulle du fått virus i windowsdatorn därför att någon surfat på ditt trådlösa nätverk? Hur skulle det gått till? Du lånar väl inte ut windowsdatorn till dina trådlösa gäster hoppas jag?

    Det låter rimligare att du fått virus på vanligt hederligt sätt, dvs använt internet explorer eller outlook. För två veckor sedan var ju en ny activex-exploit populär till exempel.

    SvaraRadera
  23. Ideologier som förutsätter tvång? Du vet i alla fall hur du ska få folk att undvika argumentation med dig.

    - jonas

    SvaraRadera
  24. Anonym: Exakt hur det gått till vet jag ej. Har inte en aning mer än att någon via mitt trådlösa nätverk (windows) hämtade in win32:vitro till sig själv. Loggat. Kanske genom att surfa till en smittad sida? Ingen åtkomst till datorn i övrigt som kraschade snabbt. Gick att städa upp.

    Jag använder sällan windowsdatorn annat än för några få program som inte finns för Linux, nätverksskrivaren och lagringsutrymme.

    Samtidigt som det inträffade läste jag om att USA anklagade Nordkorea för allvarliga cyberattacker. Ingenting verkar vara omöjligt när det gäller undermåliga amerikanska operativsystem.

    SvaraRadera
  25. Hax, skulle det möjligtvis kunna vara så, att själva indelandet av människor i förutbestämda politiska fack (som skrapar kanterna av deras egna åsikter) är själva problemet.

    Om vi alla måste passa in i ,någon annans (ofta död persons),tidigare förutbestämda ramar för hur ett tankemönster ser ut.
    Om de 10-20% av ens tankemönster som inte passar i mallen måste ignoreras så att vi kan placeras i fack... är vi inte uniformerade då???

    Var ska då det nya födas?

    Kliv inte in i ett fack, skapa inte heller ett nytt (ny uniform) utan öppna upp för individen!

    Det är väl ändå dags att feodalherrarna skall få vila i frid..?

    :ITC

    SvaraRadera
  26. Av yttersta vikt, och helt nödvändigt för utgången av denna kamp: vi måste vara en FÖR-rörelse, inte en MOT-rörelse. FÖR ett fritt internet, inte MOT övervakning. Skillnaden kan verka hårklyveri, men är enorm när det kommer till kritan.

    SvaraRadera
  27. Politikens och maktens [i]struktur[/i] är en annan sak, som kan vara mer eller mindre hämmande för den fria yttringen av dess natur.

    T.ex. representativitet; jag tänker här pa hur liten möjlighet man i Sverige har att fa upp sina fragor pa ngn högre niva. Mycket starkare kryssningsfunktion = enmansvalkretsar?

    För att inte tala om maktdelning.

    SvaraRadera
  28. Re: Anarcholaestadian

    De är inte pá nágot sätt nyliberala. Dra nágon annanstans och trolla.

    SvaraRadera
  29. Poängen med övervakning är väl egentligen kontroll, som ger makt!

    Och makt brukar korrumpera.

    Ju mer makt våra politiker från högern till vänstern får, desto mindre intressant är det att faktisk lyssna på vad medborgarna vill ha.

    Inte konstigt att Sverige har tagit bananrepublik-poäng med FRA, Ipred datalagringsdirektivet mm.

    SvaraRadera
  30. Anarcholaestadian13 juli, 2009 16:16

    Re:Axel

    Är inte Alliansen nyliberal?! Vi tar ett snabbt exempel; utförsäljningen av Apoteksbolaget/avskaffandet av det sammas monopol - en ideologisk fråga. En nyliberal sådan.

    Fast det är klart, var man placerar något är beroende på ens perspektiv. Går man nog långt ut på diverse kanter kan man säkert kalla Regeringen helt andra saker.

    Huruvida någon är ett troll lämnar jag osagt, men invektiv är ett tecken på bristande argumentationsförmåga.

    Och jag upprepar att det är märkligt att en person som numera ska företräda Piratpartiet avstår från att se bjälken i nyliberalismens öga när det gäller repressivitet mot medborgarna.

    SvaraRadera
  31. Alliansen är långt ifrån nyliberal. Åtminstone om man med nyliberal menar något åt hållet Johan Norberg, HAX, Milton Friedman osv. Då ligger de mycket närmare klassisk svensk socialdemokrati.

    Jag tror inte för fem öre att nyliberaler eller deras idéer skulle ha något med övervakningsstaten att göra. Tvärtom ligger det helt i strid mot de grundläggande tankarna inom (ny-)liberlismen.

    Det du skriver låter helt befängt.

    SvaraRadera
  32. Anarcholaestadian13 juli, 2009 19:42

    Som jag skrev är ens perspektiv en aspekt när man -ismar olika saker. Från ett libertarianskt perspektiv framstår säkert Alliansen som riktiga socialtomtar. Men jag har svårt att se hur det är t.ex. klassiskt socialliberalt att avskaffa apoteksmonopolet - därtill som det görs bristfälligt ur både affärsmässiga och statsfinansiella synvinklar. Det är således ett resultat av ideologiska avväganden. Och vad är till höger om liberalism om inte ny sådan?
    Jag håller med om att det är i strid med vissa av nyliberalismens idéer att övervaka medborgarna. Men notera vissa. Jag vill hävda att precis som alla andra utopiska konstruktioner som socialism, kommunism osv håller inte nyliberalismen för att appliceras i verkligheten. Resultatet blir att man får prioritera sina idéer. Och hittills har man satt pengars frihet framför medborgarnas - för vad är annars t.ex. IPRED?
    Ett omnämnande av det i HAX genomgång ovan hade gjort i alla fall mig mer viss om att han skulle företräda mina åsikter i Bryssel.

    SvaraRadera
  33. Leif: Om du får nu trots allt får virus på windowsdatorn av att sitta på samma nätsegment som en smittad dator, så ligger du ju precis lika pyrt till om du kopplar in datorn på din leverantörs 3G-nät, eller på kontors-LANet, precis överallt din dator delar nät med andra windowsdatorer. Att insinuera att detta skulle ha något med WLAN i allmänhet eller lösenordsfria sådana i synnerhet att göra är lite ohederligt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.