2009-07-28

En hel pudel om 1984


Amazon har fått mycket kritik för sin fjärradering av Orwells 1984 och Djurfarmen från sina kunders läsplattor. Vilket man kan förstå. Dels för att kunderna naturligtvis blir förbannade när böcker de köpt bara fjärraderas från deras utrustning. Dels med tanke på böckernas ämnen.

Nu har Amazon dock gjort en hel pudel. Citat...

"This is an apology for the way we previously handled illegally sold copies of 1984 and other novels on Kindle. Our “solution” to the problem was stupid, thoughtless, and painfully out of line with our principles. It is wholly self-inflicted, and we deserve the criticism we’ve received. We will use the scar tissue from this painful mistake to help make better decisions going forward, ones that match our mission."

Slut citat.

Debatten lär dock fortsätta om vem som har rätten till verk som har köpts i digital form. Här finns en obehaglig misstanke om att vi inte har kontroll över det som finns på våra egna datorer längre. Och oavsett hur många användaravtal som kunderna har skrivit på, så är detta något som de flesta varken gillar eller kan acceptera.

Sedan var det det där med att radera information, texter och verk. Det är så... 1984!

(Via Varför inte?)

23 kommentarer:

  1. vart är världen påväg?
    Jag är ärligt talat rädd för att någonting otroligt stort kommer ske inom 10-20 år. Någonting ingen vill uppleva.

    SvaraRadera
  2. Problemet ligger inte i att Amazon raderade dessa båda böcker, det är endast ett symptom.

    Det verkliga problemet är att de tyckte det var en bra ide att lägga in funktionalitet i Kindle som gör det möjlgt att fjärr-radera och ändra i sålda exemplar av böcker.

    Det är alltså fullt möjligt att ta bort/lägga till hela kapitel (eller enstaka ord) i böcker utan att innehavaren får veta.

    SvaraRadera
  3. @Richard

    Definitivt. Själv hade jag funderingar på att köpa Amazons e-läsare (främst för att läsa pdf:er på, men även för att kunna dra ner e-böcker om det är böcker jag bara vill läsa en gång), men jag la ner det. Jag har tittat lite på alternativ i stället, e-böcker som bara klarar tex pdf, txt och html utan wlan eller fjärradministration, men marknaden är lite klen fortfarande.

    Får väl vänta ett par år tills det kommer fler och billigare alternativ. Nån DRM-skit ska jag dock inte ha, så mycket har jag lärt mig. Det har även "spridit sig" så mina tankar på en HD-TV och BluRay-spelare kom av sig, ni vill inte veta hur mycket DRM som de systemen lider av, tro mig...

    SvaraRadera
  4. @Anonym:

    Det kan du fethaja!

    Om vi alla tror att vi ändå inte kan göra någonting - så är det kört!

    Om vi alla tror att någon annan bestämmer bäst - så är det kört!

    Vi får om 20 år:
    - Intelligenta datorer (mer än vi själva)
    - Robotar som går och flyger omkring
    - Överbefolkning
    - Biologisk ingenjörskonst av aldrig förut skådad kapacitet
    - Rymdresor till andra planeter
    - Total övervakning av alla kommunikationer, transporter osv
    - Oljan har tagit helt slut

    Vad finns det att oroa sig i detta om vi bara har tron på oss själva kvar och inte överlåter till andra att fatta beslut om oss själva?

    Vi måste börja nu och i liten skala:
    Ingen övervakning från FRA med eller utan IPRED...
    Transparent beslutsfattande i våra valda församlingar. Öppenhet i all beredning av lagar med mera.
    Fritt deltagande i sammankomster

    Alltså:
    Delad kultur - Fri kunskap - Skyddat privatliv

    SvaraRadera
  5. Dånt här kan även hända i Apples datorer i OS-X samt deras iTunes. Gissar att det ligger liknande verktyg inbäddade i Windows 7 och Vista.

    Återstår bara en sista utväg för befolkningen att skydda sig mot oönskade ingrepp från företag eller myndigheter:

    -Installera och använd Linux istället! Det enda som står emot fjärradering och insyn från tillverkare eller myndigheter.

    SvaraRadera
  6. Vild eller tam var frågan sa bill...

    SvaraRadera
  7. Anonym: Windows är värre då DRMsystemet för att spela upp BlueRay finns inbyggt i kärnan. iTunes DRMsystem är döende och kärnan för Mac OS X kan du själv kompilera om ifall du skulle vilja.

    SvaraRadera
  8. Hans:

    "Vi får om 20 år:
    - Intelligenta datorer (mer än vi själva)"

    Faktum är att vi redan har det. Alla datorer i internet hänger ihop. Den totala beräkningskraften hos alla anslutna datorer i internet gick just om den mänskliga hjärnan.

    Enda skillnaden är att din hjärna inte dubblar i kapacitet var 15e månad.

    SvaraRadera
  9. Det kan vara mycket mer komplicerat, som tex. att Amazon hade skrivit ett kontrakt och om de inte hade raderat böckerna så hade de blivit stämda.

    Och om de yppat ens det minsta om ett sådant kontrakt så hade också blivit stämda för det.

    SvaraRadera
  10. @Mattias:

    Det är möjligt att "Enda skillnaden är att din hjärna inte dubblar i kapacitet var 15e månad."

    Men jag jobbar på det... :-)

    Sedan så är det möjligt att den totala beräkningskraften hos samtliga datorer osv .. men de är inte ihopkopplade eller utnyttjas till "att tänka". Att många är avstängda eller används för att titta på samma youtube-klipp kvalificerar inte som intelligens...

    Men vi är strax där...

    SvaraRadera
  11. Litar på Linux mer än på Windows och Mac. Skillnaden är att med Linux vet man vad man får. Med Windows och Mac så kan du bara hoppas att du bara får det du tror.

    SvaraRadera
  12. Bångstyrige Byråkraten28 juli, 2009 18:53

    Förslaget i all principiell vanära men företagskompetensen?

    Att tro att de kunde ro det iland i denna tid utan att tappa mängder med kunder? Skulle kalla det inkompetens till den grad att beslutande borde ägna resten av arbetslivet som gatsopare!

    SvaraRadera
  13. Du "glömde" nämna att det inte var postat av nån joker på Amazon - Det var Jeff Bezos själv som bad om ursäkt.
    Du "glömde" också att nämna att nästa alla kommentarer var positiva till det bemötandet och att de flesta inte tyckte det var en så stor grej.
    Vidare "glömde" HAX berätta att bokförlaget som levererat böckerna inte hade tillstånd att göra det och de var olagliga. Problem för Amazon alltså.

    Visst, dåligt hanterat av Amazon.
    Även mysko hhanterat av HAX som utelämnar en hel del detaljer...

    SvaraRadera
  14. Låt oss bjuda på den officiella versionen:

    http://www.amazon.com/tag/kindle/forum/ref=cm_cd_ef_tft_tp?_encoding=UTF8&cdForum=Fx1D7SY3BVSESG&cdThread=Tx1FXQPSF67X1IU&displayType=tagsDetail

    SvaraRadera
  15. kenji: I amazon's fall är väl det, om något, en grej som faller under "köpt i god tro". Inte svårare än så faktiskt.
    När du försöker skriva hax på näsan, med en ton som gör att man nästan misstänker att du är anställd av amazon, kan man ju inte slänga sig med uttryck som "hantera snyggt"...

    Say pretty please, with a cherry on top!

    SvaraRadera
  16. På tal om intelligens och Internets storlek. Förr så trodde man att miljontals apor som hamrade på tangentbord förr eller senare skulle skriva Shakespears samlade verk. Nu, med internet, så vet man att detta inte är sant.

    SvaraRadera
  17. @Qer

    Visst finns det alternativ, men de är lite snåriga att hitta (måste beställas utomlands ifrån).

    Nu är det snart 10 mån sedan jag kikade på det och har glömt fabrikatnamnen, men om du är lite uppfinningsrik i ditt googlande så kommer du hitta ett flertal tillverkare, varav de flesta har modeller som inte kan nås av tillverkare eller trådlösa nätverk. De har dessutom slots för SDkort, vilket gör kapaciteten oändlig.

    : ITC

    PS, Amazon har inte gjort en pudel, de har visat vart det är på väg om de får fortsätta vara marknadsledande, köp en annan platta!

    SvaraRadera
  18. @Ludde:
    Mmm - förvirrat... Härligt att läsa!
    Anställd av Amazon? Varför misstänker "man" det? För att jag är trött på klowner som utelämnar hälften av en historia för att den ska passa deras åsikter i frågan..?

    SvaraRadera
  19. @anonym (2):
    Du finner en avhandling med massor (46 sidor) av matnyttig, och ganska skrämmande, information om DRM i Vista på http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.html.
    Det är just pga dessa implementeringar som Vista blev en flopp - operativet blev trögt och man var tvugna att göra workarounds run DRM-skydden för att enkel uppspelning av vissa media skulle fungera.
    Win7 är ju betydligt rappare än Vista, men betvivlar att MS tagit bort något DRM-skydd...

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  21. @Kenji:

    Mitt intryck av HAX är att han ibland mer återberättar vad han hittat på andra ställen och så som HAX har skrivit om detta fallet så har ju ett antal amerikanska nyhetssiter rapporterat det. Vad jag förstår gör HAX inget försök att framstå som om det är han som gjort ett "scoop".

    Det kan vara detaljer som HAX inte har med i sin rapportering och det är ju bra då att få det kompletterat till exempel av dig. Men visst var det slående att text kunde "återtas" - vem visste att det kunde ske innan det utfördes...
    Och visst var det slående att det skedde med just "1984"...

    Det viktiga i det HAX skriver ligger ju i att vi går mot en utveckling där vi lever i en "online"-värld som ger kontrollen över vår verklighet och beskrivningen av denna till intressen vars avsikter vi inte har någon insyn i.

    Jag själv har anmärkt på att Sveriges Radio sitter på ett antal debattprogram som vi inte kan komma åt.

    Centeruppropet genomförde förra året en FRA-hearing med massor av experter som SVT24 spelade in och sände - vid ett tillfälle på dagtid. Man gavs inget tillfälle att se detta som websändning. Ändå finns säkerligen hearingen bevarad i SVT24s gömmor. Detta är ett annat exempel på att vår verklighet och vår samtid delvis kan sägas vara ägd av dem som sitter på berättelsen om dessa. Vad oss beträffar så har hearingen knappt ens existerat. Vi har ingen åtkomst till den.

    Då är det också slående att en hel bok kan försvinna på detta sätt och att den bok det handlar om är just "1984". Nu finns pappersboken men vad händer om 50-60 år när pappersversioner inte finns.

    För att motverka en sådan utveckling så måste vi slåss NU. Därför att utvecklingen sker smygande och halvt omärkligt.

    Om HAX då missar en eller annan detalj i hanteringen spelar ingen som helst roll - Syftet är gott!

    SvaraRadera
  22. Kenji (numera förvirrad, stackarn):

    Vi kan fortsätta skriva varann på näsan, men det förändrar inte det mycket, mycket enkla faktum att alla som köpta dessa e-böcker gjort det i god tro. Därmed kan inte företaget som sålt dessa (oavsett bokens legala status) dra in/radera dessa hursomhelst.

    Så, kenji, du vill få oss andra att förlåta amazon samt hata på Henrik? Det är intrycket jag får.

    Du refererar till amazons VD som det vore Gud själv, du hävdar att stackars amazon hade fått problem (som nu deras kunder fick istället), etc.

    -Förlåt, du är naturligtvis inte anställd på företaget, jag tror inte de anställer 12-åringar...


    Sen är jag oxå trött på clowner, som tar varje chans att jiddra om saker som är irrelevanta, dessutom med en uppblåst ton och störigt tugg.

    Så.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.