2009-07-27

Mörkrets hjärta: EU-byråkratinEU:s byråkrati skiljer sig i grunden inte från annan byråkrati. Den förlamar, skapar en kultur av ansvarslöshet, befordrar människor till deras inkompetensnivå och undergräver den öppna demokratiska processen.

Men EU-byråkratin är också lömskare, mer inåtvänd, mer hemlighetsfull, mer i kontakt med särintressen, mer arrogant och mer självupptagen än till exempel den svenska.

För en tjuvtitt in i EU-byråkratins mörka värld rekommenderar jag att du läser denna bloggpost om Dr. Fritz Harald Wenig på EU:s General Directorate of Trade Defence. Den säger det mesta.

EU brukar försvara sig med att säga att unionens byråkrati "bara" består av ungefär 45.000 personer. Men då handlar det bara om dem som är direkt anställda av EU. Vad man glömmer är alla byråkrater som måste anställas i/av medlemsländerna för att hantera saker som till exempel jordbruksstödet. Tankesmedjan Open Europe har uppskattat att om man tar med dem, då omfattar EU-byråkratin snarare 170.000 personer.

Till det kan vi lägga EU:s hundratals kommittéer, tusentals specialistgrupper och ett stort antal skattefinansierade NGO:er som i princip fungerar som EU:s förlängda arm.

Allt detta mynnar ut i mer centralstyrning, mer politisk makt, mer reglering, mer övervakning, mer korporativism, mer kommandoekonomi – och i att makten flyttar allt längre bort från medborgarna.

När människor som sett stora politisk-byråkratiska system braka samman under sin egen tyngd (som Mikhail Gorbachev och Václav Klaus) varnar för vad som håller på att ske i EU – då blir de som regel bara bortviftade och ibland rent förlöjligade.

Varje imperium måste tydligen begå sina egna misstag, utan att lära av historien.

(Jag blir en smula störd av tanken på att även jag kan komma att bli avlönad av EU. Men jag gör det för att bekämpa övervakningsstaten inne i systemet och för att ha råd att driva min EU-kritiska granskning vidare. Jag hoppas dock att ni, kära läsare, är vaksamma och trycker till mig om jag håller på att driva över till den mörka sidan.)

7 kommentarer:

 1. Jag kan nog se framför mig att det inte finns en brist på personer som gärna ger dig en ideologisk feting ifall du trampar snett, nej :-)

  Man bör älska sina fiender (och även vänner naturligtvis) när dom ger en en extra chans till självreflektion.

  SvaraRadera
 2. Man skall hålla sina vänner nära och sina fiender ännu närmare... ;-)

  SvaraRadera
 3. EU-tjänstemän glider ovanpå för de har bara 15% i skatt och kostar inte ett öre i arbetsgivaravgift vilket ger ökat löneutrymme. Vad en motsvarande lön i Belgien har för skattesats vet jag inte, men som boendes i sista sovjetstaten, så antar jag att skatten är högre för vanliga belgare.

  Ge inte sken av att du äcklas av att tjäna pengar, ty du har tidigare sagt; "JAAA TACK!".

  Se till och tjäna din chef väl och ha kampen för internets frihet i åtanke både i tjänsten och privat.

  ;)

  SvaraRadera
 4. Jag vill passa på att ge dig en kommentar gällande din längre text "En sketen byråkrat" (du kanske borde öppna för modererade kommentare på den avdelningen).

  Jag håller med dig i stort, men någonstans känner jag att du inte spelar bandet nog långt. På ett sätt kan jag ha en viss förståelse för protektionisterna, även om jag absolut inte håller med dem och detta av samma inte-spela-bandet-argument.

  Du själv skrev "att underleverantörer i till exempel Asien är bra på att tillverka saker av rimlig kvalitet billigt". Nu är det ju inte så att Asiater på något sätt skulle vara genetiskt bättre på sådana jobb än europeer. Vi är också bra på det, men vi dras med en levnadsstandard som minst sagt är rätt dyr, som vi dessutom inte vill tumma på. Den innebär ofrånkomligen rätt höga löner, korta arbetstider osv.. Men vet du vad Henrik, det är här bandet inte brukar dras nog långt, Asiaterna vill inget hellre än att komma ikapp vår levnadsstandard.

  Här brukar olyckskorparna komma in i bilden, de som i sisådär 30 års tid klagat om befolkningsexplosionen. Alla kineser och indier kan inte ha vår levnadsstandard, det klarar inte jordklotet av.. Det är ett mycket förbluffande uttalande som rymmer en hel del mycket mörka saker, sånt som inte står någon riktigt mörk regim efter. Ja tom. värre än så.

  Men om vi då inte vill sänka vår standard, vad återstår då? Det är den logiken protektionisterna brukar landa i. Men faktum är, det är tack vare tekniken som vi överhuvudtaget kan vara så många som vi är här på jorden. Hade vi levt som för hundra år sedan, då hade jorden redan gått under. Dessutom, här kommer det riktigt fina i kråksången. Det finns en human medicin mot befolkningsexplosion, en medicin asiater eller afrikas u-länder mer än gärna tar. Det är också en medicin vi svenskar svalt under många herrans år och bevisat dess oerhörda effektivitet av. Tänk efter, utan denna magiska medicin och invandringen till sverige de senaste 40 åren, då hade det inte funnits särskilt många svenskar, vi hade haft en starkt negativ befolkningsutveckling. Vad är det då för medicin? Supprise! Den heter hög utbildning och hög levnadsstandard, precis det asiaterna också vill ha.

  Jag kan nog stanna här, jag tror att mitt råd till Dr. Fritz framgår rätt tydligt.

  -Kluris

  SvaraRadera
 5. Point taken, givetvis. Men egentligen har begreppet byråkrati kommit att användas lite felaktigt, nämligen endast i negativ mening och endast i fråga om ineffektivitet och resursslöseri. Byråkratier är de facto nödvändiga när vi pratar om existensen av större instanser - privata eller offentliga. Just för att effektivisera arbetet. Det är när dessa byråkratier tillåts svälla obehindrat som problem kan uppstå. Byråkratier i sig är dock nödvändiga.

  Läs gärna Roine Johanssons "Vid byråkratins gränser" (som fokuserar på gräsrotsbyråkratens roll i en byråkrati). :-)

  SvaraRadera
 6. Jag foerstar inte varfoer vaenstern aer emot EU daa EU's totalitaera system aer precis vad vaenstern efterstraevar. Oliktaenkande ska inte ha naat att saeja till om. Det aer ju grundtanken bakom baade EU och kommunismen.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att din situation är prekär. Du borde noggrant överväga möjligheten att skaffa andra inkomstkällor. Kejsarens hustru...

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.