2009-07-02

Jo, jag undrar...

Var det inte just detta som EU-kramarna påstod var en myt?

(Tipstack: Erik)

12 kommentarer:

  1. Och snus är inte förbjudet i EU vilket jag skrev om här.

    SvaraRadera
  2. Osynlige mannen:
    Länken som du pekar på i din blogg leder till en sida som, enligt Google Translate, säljer "en traditionell tuggtobak". Och det finns ingen som hävdar att tuggtobak är förbjudet i EU, lika lite som att luktsnus är det.

    Det är den svenska formen av snus som är förbjuden att sälja i resten av EU.

    SvaraRadera
  3. Läs gärna vad Jakob Heidbrink skriver i frågan:

    Fel på båda punkter

    juli 2, 2009 av jheidbrink


    http://jheidbrink.wordpress.com/2009/07/02/fel-pa-bada-punkter/

    ArmchairConductor

    SvaraRadera
  4. Sorry, men jag bara måste kommentera det komiska i att en grönsaksodlare heter Isberg=) Kunde nästan tro att det var ett Aprilskämt, men så var du 1 Juli och inte 1 April

    SvaraRadera
  5. Angst: Du kan antingen lita på Google Translate eller på mig som faktiskt har snusat en sådan dosa. Det är fuktigt, finmalet lössnus. Och starkt. Det frätte nästan av mig läppen, men smaken var helt ok. Det är definitivt inte tuggtobak (ja, jag har använt en hel del tuggtobak också). Nästa gång du är i Frankrike kan du uppsöka en Tabac i arabkvarteren och testa själv.

    SvaraRadera
  6. Litet fall framåt.
    säger lite om något

    'Isberg' var lite kul, med risk för att bli klassad som göteborgare..

    SvaraRadera
  7. Osynlige mannen:
    Jag litar nog bättre på dig än på Google Translate i detta fall ;-) (även om det kan tänkas att det faktiskt kallas just "tuggtobak" på den där franska webshopen). Och jag kommer definitivt att leta efter det när jag åker till Frankrike om några veckor!

    Likväl tror jag inte att det snus du provat - oavsett likheter med "vårt" lössnus - skulle kvalificera sig som "svenskt snus", utifrån gängse definitioner. Vare sig amerikanska, afrikanska eller indiska snus-liknande produkter faller inom ramen för vad som beskrivs här:

    http://www.svensktsnus.se

    SvaraRadera
  8. På tal om luktsnus, är det någon som vet om det är olagligt i Sverige? Jag använde det när jag bodde i Schweiz i vintras och tyckte om det, men det verkar inte finnas här.

    SvaraRadera
  9. Jag antar att jag missat något, men jag missar nog hela poängen med kopplingen till EU-kramarna.

    Varken bananerna eller gurkornas utseende är ju något nytt, dom "myterna" existerade ju, här i Sverige, innan vi gick med i EU, och sen bevisades sanna på slutet av 90-talet.


    //ST

    SvaraRadera
  10. ST

    Inga är så blinda som de som inte vill se.

    SvaraRadera
  11. Tänkte för ordningens skull bara berätta att jag varit i Frankrike över sommaren och bl.a. tittat närmare på den produkt som Osynlige Mannen berättade om.

    Mycket riktigt är det väldigt likt det svenska lössnuset, men rätt mycket fuktigare och med en kraftig doft av av, eh, skit. Emellertid kallas det "tuggtobak" och därmed kringgår man EUs förbud.

    I princip skulle man nog kunna göra samma semantiska manöver med det svenska snuset (att kalla det "tuggtobak") - och därmed skapa möjligheter att sälja det i EU - men då skulle man samtidigt, i praktiken, tappa argumentet om det svenska snusets hälsofördelar vs andra orala tobaksvarianter.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.