2009-07-15

Stockholmsprogrammet: Och nu?

Vi har gjort något rätt viktigt. Vi har visat regeringen och EU att vi håller ögonen på hanteringen av Stockholmsprogrammet. Vi har visat att vi känner till vad justitieministrarna har diskuterat i sina arbetsdokument i framtidsgruppen. Och vi har fått media att intressera sig för dessa frågor.

Senare i veckan åker justitieministrarna hem från Stockholm. Efter sig kommer de att lämna något slags dokument. Det skall man dock inte förvänta sig allt för mycket av. Speciellt inte något konkret. Nu kommer mycket av spelet att ske bakom kulisserna. Då gäller det att vara uppmärksam på signaler och läckor. (Bland annat vet jag att den brittiska pressen är på hugget.)

Sedan kommer en kontrollstation. Det är när arbetet gått så långt att det hamnar på Europaparlamentets bord. Då har vi en ny, stor uppgift framför oss. Allt måste granskas i detalj. Alla lösa trådar måste följas upp. Alla glidningar måste exponeras.

Därefter kommer ministerrådet att fortsätta sitt arbete. Och det lär ske i det tysta. Det kan vara mycket svårt att få veta vad som ändras, tas bort eller läggs till.

Frågan är om vi ens kommer att få några klara svar på EU:s toppmöte i december. Risken är att stats- och regeringscheferna bara kommer att ta ett övergripande ramdokument. (Som i sin tur hänvisar och korsrefererar till andra dokument, beslut och processer.)

Detta är EU:s demokratiska underskott i ett nötskal. Det enda sättet att hacka det – som jag kan komma på – är en kombination av opinionsbildning, grävande, praktiskt arbete i parlamentet och att försöka mota Olle i grind. Uppsidan är att vi börjar bli rätt bra på det...

(Mer matnyttigt om Stockholmsprogrammet finns i länkarna i denna bloggpost.)

14 kommentarer:

 1. Bra...sen är det dax att lämna EU..:)

  SvaraRadera
 2. Keep up the good work Hax!

  SvaraRadera
 3. Allt är som taget ur en bok av Franz Kafka.

  SvaraRadera
 4. Vad det egentligen handlar om. Varför de måste övervaka oss och dölja sanningen för oss.

  Terror


  MOI

  SvaraRadera
 5. Ja, EU har spårat ut sedan länge och blivit en lekstuga och inte minst en näringskrok för ytterligare ett lager av onödiga politiker och byråkrater. Det var inte denna Sovjetliknande koloss jag röstade för 1995.

  Irland skall nu utmattas med upprepade folkomröstningar tills de röstar ja så det redan fällda Lissabonfördraget går igenom. Snacka om demokratiskt underskott.

  SvaraRadera
 6. Se Aktuellt från onsdagen den 15/7. Beatrice Ask kör kriminalitetsspåret. Övervakning syftar till att stoppa ungdomsvåld. Tala om att gripa efter halmstrån.

  Sorry, orkar inte html:a så ni får länken så här: http://svtplay.se/t/102534/aktuellt

  SvaraRadera
 7. Ljus brukar vara ett bra botemedel mot mörker.

  SvaraRadera
 8. Regeringen vill ha ett totalförbud mot att tömma toalettavfall i svenska sjöar och hav.

  Detta borde gälla i hela EU, eller

  Sen inför vi kanske förbud mot att bajsa i skogen.

  Regeringen vill att vi slutar prata via internet, nu vill de att vi slutar prutta i havet. Kontrollen hårdnar.

  SvaraRadera
 9. Claes och Professorn: Bara det att den personliga integriteten har varit satt på undantag sedan långt innan Sverige gick med i EU. Taxeringskalendern, någon.

  MOI: Ja Alex Jones är ju verkligen relevant för oss...

  SvaraRadera
 10. Ser att Beatrice Ask m fl försöker prata bort betydelsen av Framtidsgruppens rapport. Men nog finns väl risken att den kommer att plockas fram när övervakningsivrarna längre fram ska tolka Stockholmsprogrammets mera slätstrukna text?!

  SvaraRadera
 11. "Regeringen vill ha ett totalförbud mot att tömma toalettavfall i svenska sjöar och hav.

  Detta borde gälla i hela EU, eller

  Sen inför vi kanske förbud mot att bajsa i skogen.

  Regeringen vill att vi slutar prata via internet, nu vill de att vi slutar prutta i havet. Kontrollen hårdnar."


  Förstår du att du inte bara jämför äpplen och päron, du säger även mot dig själv.

  Om du tycker att toalettavfall är "prutt" så kan du åka till något mysigt land och skölja munnen med hamnvattnet där.

  SvaraRadera
 12. Om det är ett miljöproblem att många dumpar sitt bajs direkt i Östersjön så borde seglare och andra sjöfarare tänka på det, tycker jag.
  Det går nog inte att förbjuda.. Men man kan upplysa och föreslå alternativ.
  Skog och sjö är vitt skilda. Vattnet är mer homogent än jord och mark. Man ska naturligtvis inte övergöda marken, men bajsande i skogen är ännu inte i närheten av ett problem. Trodde jag.

  SvaraRadera
 13. Shaun: Upplysning är överskattat. Belöning och straff fungerar. Och då dygden är sin egen belöning så återstår alltså att straffa snuskputtarna.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.