2009-07-24

Uppdatering om telekompaketet


Här är en liten uppdatering om EU:s telekompaket. Som du kanske minns gick behandlingen i baklås i våras – eftersom Europaparlamentet stod fast vid att fildelare inte skall få stängas av från internet med mindre än en föregående domstolsprövning. Om de nu skall stängas av alls.

Och nu ligger frågan på det svenska EU-ordförandeskapets bord. Närmare bestämt hos infrastrukturminister Åsa Torstensson. Hon och regeringen påstår att de är emot avstängning av fildelare från internet, som princip. Men de har också vägrat backa upp sina svenska vänner i Europaparlamentet, som stått fast vid kravet på domstolsprövning. Och nu skall Torstensson under sex månader vara neutral ordförande i ministerrådet, som förväntas klappa alla inklusive fransmännen medhårs.

Då är det intressant att veta att förlikningsprocessen (mellan parlamentet och ministerrådet) om telekompaketet tycks dra ut på tiden. Vilket kan vara ett tecken på att minsterrådet är vankelmodigt eller, troligare, oenigt.

Då är frågan vad infrastrukturminister Åsa Torstensson tänker göra. Hon sitter nämligen i en position där hon verkligen kan påverka och styra processen. Tidigare handlade det om vilken linje hon drev för svensk del. Nu har insatserna höjts och vad hon gör kommer att bli betydelsefullt för hela EU.

Och det vore väl fan om den svenska regeringen skulle springa fransmännens ärenden – och öppna för avstängning av internetanvändare på lösa boliner.

Men från Torstensson har vi inte fått några nya signaler sedan försommaren. Det sista vi hörde från henne var att hon var emot tillägg 138, som kräver domstolsprövning. Håller hon fast vid den linjen, då vinner fransmännen och då blir det fritt fram för franska internetlagar i hela EU.

Kommer det svenska ordförandeskapet att fortsätta tiga och ducka i denna fråga? Kommer Torstensson att göra rätt? Eller kommer hon att vika sig för fransmännen?

Detta kommer att bli oerhört intressant.

Läs mer om om telekompaketet hos Erik Josefsson.

15 kommentarer:

 1. Din fråga är ett nutidsdrama som handlar om vardagen för miljontals människor i decennium framöver. Naturligtvis vinner ett fritt samvetande nätmedvetande till slut eftersom utvecklandet av kommunikation är inbyggt i våra eviga gener. Det blir så att säga en köpenhamnsbro förr eller senare. Då jag är äldre får man hoppas på att bli en gladgubbe i det digitala solskenet istället för en surgubbe i darknet. mvh Lennart

  SvaraRadera
 2. Vad vill Reinfeldt m.a.o... ..Suck

  SvaraRadera
 3. Han vill allra helst förbjuda internet.

  SvaraRadera
 4. Snarare är väl frågan, vad vill Micke

  /Nervös väntan på inlägg

  SvaraRadera
 5. Micke vill vistas utan... personal.

  SvaraRadera
 6. Eftersom fransmännen inte kommer att bry sig om var EU bestämmer, så står det faktiskt fritt för Torstensson att påverka EU åt samma håll som de svenska ledamöterna. Torstensson behöver bara först prata med Sarkozy och säga att det är det intelligenta saken att göra, och att det inte påverkar Frankrike, sen går Torstensson till de andra regeringarna och säger, "piratpartiet är på frammarsch, vill ni verkligen ha samma problem i inrikespolitiken som vi kommer få i Sverige." Sen kan Torstensson gå ut med inrikespolitiskt hur fabulöst mycket regeringen bryr sig om Internet, och att piratpartiet inte behövs.

  SvaraRadera
 7. Torstensson behöver bara först prata med Reinfeldt (dvs alliansens Sarkozy).

  SvaraRadera
 8. Svenskar viker sig ALLTID, glöm inte det. Så har det varit sedan förra seklets början. Ytterst handlar allt om makt. Ett oreglerat internet är i slutändan ett hot mot den politiska adeln och gängse medier. Ingen kan bestämma vad vi vill tycka, tänka eller förmedla.

  SvaraRadera
 9. @Hugo Troligen har Du rätt - men ett par nya faktorer som inte har funnits i vår historia förr är nu ett faktum bla farmor Gun i Norrtälje och Lennart i Malmö. Kanske finns det ett hopp...

  SvaraRadera
 10. Så ett parlament röstar för detta, å hon ensam kan gå emot det, och hennes ord är lag? Jag fattar fortfarande inte hur EU funkar, men de låter rätt åt helsike. Kan inte bara de parlamentet bestämmer vara det som gäller. De är ju folkvalda.

  SvaraRadera
 11. Njae, hennes röst väger inte tyngre än någon annan i det departementet, men hon styr diskussionen.

  SvaraRadera
 12. EUs datainspektion biter ifrån mer och mer:

  http://www.theregister.co.uk/2009/07/23/eu_its_privacy_concerns/

  Bra!

  SvaraRadera
 13. Visar inte läckorna om Torstenssons hantering av ACTA att hon talar med kluven tunga i frågan.

  SvaraRadera
 14. t hon talar med kluven tunga, hon är ju politiker för bövelen!!

  Men självklart är det så att hon kommer att göra EXAKT som Reinfelt säger att hon ska göra, precis som att alla sossar gjorde exakt som fläs^h^h..Göran sa, och troligen kommer att göra som fiff^h^h..Mona säger.

  Och vad vill reinfelt då ? Tja, han lär väl bestämma det som ger honnom mest klappar på axeln från andra länders politiker.

  SvaraRadera
 15. Sången om Stalin28 juli, 2009 20:05

  Så sant Glenn - Han är ju sosse, och då blir de precis så "som en sosse" skulle gjort.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.