2009-07-23

Skattefridagen

I dag infaller skattefridagen.

Den så kallade skattefridagen är den dag på året då alla löntagarens skatter blivit betalda om den totala skattebördan (i genomsnitt 55,5 procent) rullats ut från årets början.

Eller lite förenklat uttryckt – från årsskiftet fram till i går jobbade du åt staten. De pengar du tjänar från och med i dag till nästa nyår får du behålla själv.

Förra året inföll skattefridagen den 29 juli och under Göran Perssons sista år som statsminister den 8 augusti. Så visst går det åt rätt håll.

Men Sverige har fortfarande bland de högsta skattetrycken i världen. Vi har inte den bästa sjukvården, inte den bästa polisen, inte de bästa skolorna, inte den bästa militären, inte den bästa åldringsvården, inte den bästa infrastrukturen och inte det bästa rättsväsendet. Men vi har, som sagt, en av de största prislapparna. Detta oavsett om skattefridagen infaller i dag eller en vecka in i augusti.

En annan aspekt som nästan aldrig diskuteras är skatterna och makten över våra liv. Höga skatter innebär att andra bestämmer mer över din konsumtion. Och då får alla rätta sig efter vad politikerna och byråkraterna anser att vi skall konsumera. Alternativet, lägre skatter, innebär dels att vi medborgare får mer makt över våra liv – dels att vi då kan välja de alternativ som passar oss själva bäst.

Skattebetalarna»
Svenska Dagbladet»

45 kommentarer:

 1. Förr betalades tionde...

  Våra översteprästers ekomonmireligion är bättre. 55%...

  SvaraRadera
 2. Vad är den bästa sjukvården i världen för nåt?

  Vem bestämmer det?

  SvaraRadera
 3. Kuba presterar den bästa sjukvården i världen.
  Vem bestämmer det, frågar du, Fidel självklart.
  Han om någon borde veta bäst. Eller

  /Elians pappa

  SvaraRadera
 4. Bort med alla skatter. Inför en medborgaravgift som täcker rättsväsende och försvar. Lika hög avgift för alla. Rättvist.

  SvaraRadera
 5. Sverige är det land i världen som lägger mest pengar på skolan per elev. Ändå är resultaten endast genomsnittliga.
  I vänsterns värld är det viktiga hur mycket resurser som stoppas in i systemet. Däremot struntar man i vad det ger för resultat.
  Anledningen skulle kunna vara att det är lätt att säga att "Nu satsar vi si och så mycket till på skolan/vården/omsorgen" men det är betydligt svårare att se till att det blir något resultat.

  SvaraRadera
 6. Det där är inte en logiskt korrekt slutsats Henrik. Ett land kan ju vara effektivast på att använda sina pengar utan att bli bäst på nånting. Om man fokuserar på fler områden än andra kan man använda mer pengar totalt(högre skattetryck) utan att man lägger mest pengar på nånting och då blir man kanske inte bäst på nånting heller.
  Mer praktiskt så ligger Sverige visserligen på sjätte plats i FN's human developement index men det är väldigt liten marginal till ettan och jag skulle gissa på att de flesta som ligger före oss faktiskt är rikare länder. Detta är antagligen ett bättre sätt att utvärdera saken på. Jag håller med om att jag gärna hade sluppit betala för ganska mycket dumheter från statens sida men att måla ut det som att vi slänger våra pengar i sjön är ju bara inte sant.

  SvaraRadera
 7. ekonomireligion skulle det stå. Fem gånger bättre faktiskt. Men som invånare kan man ju inte klaga. Det ingår ju en hel del kontroll i avgiften.

  /Kurt
  Endast skrivit första och detta inlägg i tråden.

  SvaraRadera
 8. För att försöka undvika att bli placerad i ett fack bör jag väl inledningsvis deklarera att jag vare sig är vänstersympatisör eller socialdemokrat. Om man behöver ett fack att stoppa mig i får jag väl föreslå liberal/libertarian..

  MEN.
  Föreslår du HAX, att Sverige skulle få bättre sjukvård, bättre skola, bättre infrastruktur etc om vi SÄNKTE skatten?

  Alla dessa samhällsfunktioner ser jag som ett absolut krav för att man ska kunna leva ett liberalt liv. Om mina medmänniskor inte är utbildade, inte har råd med sjukvård, inte blir uppfångade av samhällets skyddsnät så går det slutligen ut över MIG. Över min frihet att röra mig fritt i samhället utan att bli rånad, trakasserad, smittad och allt man kan tänka sig.

  Att tjäna 500k om året ist för 1M ser jag som ett mindre problem än att leva i ett sämre samhälle..

  Och jag är glad att många i Sverige har denna syn. Jag är också väldigt glad att många i sverige har DIN syn på väldigt många andra saker. Vi behöver ett liberalt parti i Sverige. Piratpartiet räcker bara så långt.

  SvaraRadera
 9. För några år sedan räknade någon (jag har glömt vem) på sjukvården i Stockholms läns landsting. Om man flyttade över ansvaret för att alla ska få vård från landstinget till ett privat försäkringsbolag (jag tror det var ett tyskt bolag) så skulle prislappen minska med cirka 30%. Vården skulle fortfarande betalas via skattsedeln. Men priset skulle bli lägre. Och systemet skulle hanteras av någon som verkligen hade ett intresse av att folk blir friska. (Till skillnad från landstinget, som snarare ser till verksamhet än resultat.)

  TP

  SvaraRadera
 10. Mr Arg:

  "MEN.
  Föreslår du HAX, att Sverige skulle få bättre sjukvård, bättre skola, bättre infrastruktur etc om vi SÄNKTE skatten?"

  Nej, jag tror att HAX menar att vi skulle kunna sänka skatten om vi dels 1) effektiviserade sjukvård, skola och infrastruktur och dels 2) slutade göra av med en offentliga medel på en massa onödigt och kontraproduktivt trams.

  SvaraRadera
 11. Nu använder du ett barns logik HAX. Alla föräldrar vet hur det är när barnen tjatar om prylar. Barnen vill ha allt som alla andra barn har, utan en tanke på att alla andra barn skulle ha allt som alla de andra har, det har de inte. Ingen har det, inte ens Paris Hilton hade det. Hörde en mamma på affären som vände på det där åt sin son som ville ha någon grej. Sonen körde det vanliga snacket om alla andra och fick svaret att vi har inte alla pengar som alla andra har tillsammans. Inte för att sonen förstod..

  Visst, Kalle har ett nintendo, Jeppe har en xbox, Nisse har ett Wii, Jonas har värsta speldatorn, Peter har en jättestor studsmatta, Botte går i snygga märkeskläder, Janne får besöka flådiga semesterparadis en gång om året och Svenka har en svindyr cykel. För att inte tala om Palle som har både gokart och crosscykel, eller Jonte vars föräldrar har en stor swimmingpool på gården. Men ingen av dem har allt, inte ens Jonte med swimmingpoolen och föräldrarna med Jaguar och Bentley på garageuppfarten har allt som alla de andra har.

  Men vad vi har här i sverige, är en mycket hög levnadsstandard. Som CIA skriver i sin world factbook "achieved an enviable standards of living". Vad vill du HAX? Vilket vill du dra in på för att öka någon annan stans? Eller du kanske vill minska på allt? Att vi skall använda mindre resurser till sjukvård, mindre till polisen, mindre till skolorna, mindre till militären, mindre till åldringsvården, bygga och underhålla färre vägar och järnvägar och dra in på resurserna till rättsväsendet.

  Det är kanske så att vi satsar mest överlag, utan att för den skull vara den som lägger mest på något specifikt. Du har fått en cykel är över medel utan att för den skull vara värst, du har fått både ett ett wintendo och en xbox, men inte ett Wii. Du har också en rätt hygglig dator utan att vara värst och du går i hela och rena kläder utan att du för den skull bara har märkskläder. Gokart kan du få prova på någon gång och en moped skall du få når du har åldern inne. Någon resa till Mallorca eller Turkiet har du också varit med om, men inte Maldiverna. Du behöver inte heller åka buss, även om du inte blir skjutsad i en Bentley.

  Såå herr HAX, exakt vad är det du vill ge mindre resurser? Å får du som du vill.. börja då inte klaga om försämringen bakefter!

  -Alfred

  SvaraRadera
 12. mrArg:
  Det kanske finns andra sätt att finansiera samhällsfunktioner än genom skatter...

  Att kalla er libertarian skulle nog få andra än ni själv göra.

  SvaraRadera
 13. Lägg på "avgifter" för t.ex. vår bara delvis skattefinansierade vård och hemtjänst och transporter gneom biltullsstationer m.m. m.m. m.m. och Sverige hamnar klart i spetsen av skattetoppen.

  Moderaterna och deras småkusiner till medlöparpartier regerar vidare med den allra värsta högskattepolitiken av alla stater i hela världen: "Vill du ha allra superhögst skatter av alla i hela världen? Rösta moderat!"

  Skillnaderna partierna emellan (inkusive SD utanför riksdagen) är oväsentliga när det gäller politiska individernas parasitiska plundringsaptit.

  SvaraRadera
 14. Så från o med nu så måste jag gå med mat till farsan på 'hemmet' då.
  Fr.o.m. nu så måste jag betala, var det 40000:- för blindtarmen.
  Fr.o.m. nu så är det soss för dom med a-kassa!!
  !! var får kommunen pengar till soss nu då?

  30% billigare!!
  Var det 25% dyrare sjukvården är i 'det förlovade fria landet i Väster'?

  Lägre skatt i USA.
  Då dör döm rikare i USA då!!

  Det kostar lika mycket att 'driva livet' oavsett skatt eller inte.
  På nått vis ska slantarna fram.
  Från nån produktion.
  ÄLLÄR??

  SvaraRadera
 15. Är moms och arbetsgivaravgifter inräknat?

  SvaraRadera
 16. Nils Lindholm: Nej, det kostar mycket mer att 'driva livet' med planekonomi. Det är därför sjukvården är dyr samtidigt som det är långa köer och samtidigt som de som jobbar där får dåligt betalt. Tror du det skulle vara bra att förstatliga fler verksamheter som mat, elektronik eller kläddesign?

  SvaraRadera
 17. Jag vill i för sig ha fri skola och fri vård, inge jävla liberal trams snack om det tack, vi vet hur den modellen slutar, titta bara på USA.

  SvaraRadera
 18. Stephen Graye23 juli, 2009 19:02

  "Jag vill i för sig ha fri skola och fri vård, inge jävla liberal trams snack om det tack, vi vet hur den modellen slutar, titta bara på USA."

  Oj vad fel det blev. Först så är inte skattefinansierad detsamma som "fri". Du kan få bättre billigare om det effektiviseras.
  Dessutom är inte USA:s sjukvård lika privatiserad till ägande och finansierande som du tror.
  Dessutom, vaddå inget trams snack om det? Du menar att precis som i klimatdebatten så är det slutdiskuterat?
  Vilken okunnig, bakåtsträvande, nannystate-älskande, oliberal jobbig jäkel du verkar vara.

  SvaraRadera
 19. Jag vill i för sig ha fri skola och fri vård, inge jävla liberal trams snack om det tack, vi vet hur den modellen slutar, titta bara på USA.

  USAs skattefinansierade skolor är mycket mindre liberala än de svenska. Hård centralstyrning och likriktning och ingen skolpeng eller möjlighet att välja skola. Vården är hårt reglerad och (verkar det som vid en snabb koll) använder mer skattepengar per person än den svenska.

  SvaraRadera
 20. "Så från o med nu så måste jag gå med mat till farsan på 'hemmet' då."

  Hittills har ju de ca 40% som staten tillåtit dig behålla räckt till mat, bostad, transporter, möbler, kläder, elektronik, kommunikation, barn m.m. m.m. (ohc kanske t.o.m. en gnutta underhållning någon gång). Så varför oroar du dig mer för omfördelningar inom dina 40%, än för att du helt förlorar 60% av allt som du skapar in blanco helt utan några som helst garantier överhuvudtaget? (Alla regleringar från konsumentköplagen till brottsbalkens bedrägeriparagraf är ju kategoriskt undantagna för skattekostander. Där är du thelt rättslöst och har bara utan du har slaviskt att finna dig i vad det än är som kommer ut av det).


  "Fr.o.m. nu så måste jag betala, var det 40000:- för blindtarmen."

  Medellöntagaren betalar ju idag 30 000 kr OM ÅRET i landstingsskatt (ca 10%). Så om du opererar blindtarmen mer sällan än var 16:e månad så gör du en ren kontant profit på att slippa både landstingsvård och ceras skatt. Förutom att du ju får mycket snabbare och bättre vård på den fria markanden än i den för feministen Anders Borgs så idylliska lilla planekonomiska "vi-skiter-väl-i-dig" kö-, brist och lidande-byråkrati med dess evigt lika skenande kostnader som kollapsande prestation.

  SvaraRadera
 21. Micke, "Vad är den bästa sjukvården i världen för nåt?"

  Enkelt, den sjukvård som har råd att korrekt diagnostera och behandla människor.


  "Vem bestämmer det?"

  Sossarna, tydligen, för även Alliansen kör ju deras race nu, fast dom kör ju inte med sin egen politik längre, eller vad det var som Schlingmannen sa.


  //ST

  SvaraRadera
 22. Robert Andersson23 juli, 2009 21:52

  Snälla sluta anta att allt blir som i USA om vi privatiserar det som i dag drivs offentligt. I botten ligger ändå ett privat vinstintresse hos de som erbjuder sitt arbete och kompetens. Insyn i samhällskritisk verksamhet kan lagstiftas om.

  SvaraRadera
 23. db,

  när min flickvän betalade för något år sedan 1 000 dollar för förlossning i Florida var mer än halva summan kostnad för försäkring, en avgift som inte går att avtala bort.
  Problemet i USA är de advokater som försörjer sig på att stämma sjukhus. De driver upp kostnaderna för försäkringsskydd.
  Gissa vilket parti dessa advokater stödjer och är en av de stora bidragsgivarna till, tillsammans med Bilarbetarförbundet.

  SvaraRadera
 24. Det svårt att förstå!
  Att en pirat med några små frågor kommer till Bryssel.
  De är spännande att svensken föredrar fri internet före kommunistskattesystem.
  VARJE ÅR JAG INTE BETALAR SKATT MÅR JAG BRA!
  Glad sommar!
  (Den moms jag tvingas betala Täcker gott o väl mina samhällskostnader)

  CW

  SvaraRadera
 25. Jag tror att skattebetalarna är smartare än så helt enkelt.

  Jag tror att skattebetalarna har gjort ett medvetet val att ha höga skatter mot att man får allmän sjukvård, som tar emot dig alltid och som inte bryr sig om vilka sjukdomar du har haft tidigare.

  Den svenska sjukvården är väl så kompetent och den behandlar dig oavsett vem du är. Så blir en kanske inte helt effektiv sjukvård ändå effektiv, därför att den vanlige Svensson kan känna sig trygg att få sjukvård utan att det gräver stora hål i plånboken och behöver därför inte parera för sådant i sin egen ekonomi.

  Den svenska polisen är inte världens mest effektiva, men det vill du ju inte att den ska vara heller. Det är ju en av de viktigaste frågorna på den här bloggen att vissa spaningsmetoder ska polisen inte få använda för att de kränker privatlivet. Så är privatlivet värt en extra skattekrona undrar jag?

  Skolorna är inte de bästa men inte heller de dyraste. Så skolans problem handlar nog inte om pengar i första hand.

  Bra militär kostar dyra pengar eftersom det kräver svindyr matriel och övning i strid. Hur mycket amerikansk militär får man för 41 miljarder kronor?

  Åldringsvård är ett outtömligt behov. För det går alltid att göra någonting mer och bättre.

  Sverige har en hyfsat bra infrastruktur i förhållande till vår geografi. Det är ett stort glest befolkat land uppe i smällkalla Norden. Självklart kan man inte den mest effektiva infrastukturen i världen? Men vad ska man göra åt det? Flytta landet?

  Dessutom, ett allmänt transportnät i Sverige, är det som gör Sverige till en marknad och inte bara tusentals lokala marknader. Att ha privata transportnät skulle förmodligen leda till att vi missar optimala nationella lösningar och i stället fick dras med lokala mer inskränkta lösningar. Det är knappast något frihetsfrämjande i det.

  Vidare så är ju trängselskatt och vägtullar ganska ineffektiva betalsystem vilka dessutom är integritetskränkande.

  Normalt brukar denna blogg förespråka färre lekmän och fler proffs i domstolarna. Det är väl inte särskilt optimalt för statskassan. Nämndemannasystemet är skamligt billigt, men ett tämligen effektivt utnyttjande av skattebetalarnas pengar.

  Så livet är inte så enkelt. Den mest effektiva lösningen är ibland högre skatter och samhällsstyrda tjänster. Men ibland glömmer nog skattesänkarivrarna bort det mellan alla sjukhusbesök.

  SvaraRadera
 26. Jonas V, "när min flickvän betalade för något år sedan 1 000 dollar för förlossning i Florida var mer än halva summan kostnad för försäkring, en avgift som inte går att avtala bort."

  Den enskilda kostnaden beror på vilka försäkringar man själv tecknar (och även förhandlar om). I USA är det t ex enklare att teckna mer än bara baspremien, från flera bolag samtidigt om man så vill, till skillnad från Sverige. Och så länge man sköter pappersexercisen så är det inget problem ... till skillnad från Sverige.

  Grundkostnaden är förvisso hög, men å andra sidan är dom skyldiga att ställa rätt diagnos, (eller vid förlossningar ta reda på eventuella komplikationer) ty gör dom inte det blir dom själva åtalsskyldiga ... till skillnad från Sverige.

  "Problemet i USA är de advokater som försörjer sig på att stämma sjukhus. De driver upp kostnaderna för försäkringsskydd."

  lol, det var ganska länge sedan man införde ett tak, $250 000, för att få bort alla idiotiska stämmningsbelopp.

  Problemet nu är just kostnaden för att göra allt för att ställa rätt diagnos, för att rätt behandling ska kunna ges. Enkelt uttryckt kan man säga göra allt för att hålla ryggen fri, för ingen vill bli stämd, inte ens på $250 000, och ingen vill riskera legitimationen.

  Men folk har själv sista ordet i att godkänna eller neka allting som leder till extra utgifter ... individuellt ansvar för sig själv.

  Det ekonomiska problemet stavas läkemedel och handelshinder. Det kostar skjortan och lite till med allting läkemedel, inkl. narkos.

  "Gissa vilket parti dessa advokater stödjer och är en av de stora bidragsgivarna till, tillsammans med Bilarbetarförbundet."

  Vilken fin folihatt du har.


  //ST

  SvaraRadera
 27. http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

  http://thepiratebay.org/torrent/3580067/The_Money_Masters

  en bra förklaring om det ekonomiska fiat systemet och varför skatterna är så höga.

  SvaraRadera
 28. Skatt är Stöld23 juli, 2009 23:42

  Privatisera skiten.

  En sjukvårdvårdsförsäkring behöver inte kostar mer per dag än vad Svensson betalar vare dag för mat, också ett livsnödvändigt behov, på en fri marknad.

  SKulle maten också tillverkas på planekonomiskt vis så skulle vi få köer även där, precis som man fick i Sovjet.

  SvaraRadera
 29. Ja, och tiondet nästan knäckte folk då. Enjoy your inälvsparasiter...

  Annars så är Skattebetalarnas förening rejält meningslös. Kan inte tänka mig en mesigare och tandlösare organisation. Skulle vara kul om något hände så att nästa års s.k. "Skattefridag" hamnade i total medieskugga. Då så kommer det att dröja ytterligare ett år innan de kan begära ordet.

  SvaraRadera
 30. ST,

  det hade jag missat med taket. Tack för upplysningen.

  John Edwards stämde sjukhus för att man ej genomfört kejsarsnitt då barn hade fötts med skador. Det ledde till att man i USA började genomföra fler kejsarsnitt vilket drev upp kostnaderna utan att det ledde till förre skador. Han gjorde sig en fin hacka på det.

  Vad gäller advokater och demokrater är detta ett känt faktum att en övervägande majoritet bland advokater är demokrater, liksom att UAW är en av de största bidragsgivarna.
  Du kan ju söka upp vad Obama-regimen har gjort i samband med Chryslers konkurs.

  SvaraRadera
 31. Låt säga att de flesta sjukhus i Sverige hade varit privatiserade och börsnoterade - hur hade det då sett ut under rådande finanskris?

  SvaraRadera
 32. @anonym,

  som för AstraZeneca t ex.

  SvaraRadera
 33. Sluta jämföra med USA som någon sorts "lågskatteland" och förebild. Det är ju för fan (nästan) ett U-land.

  Titta på de Asiatiska länderna istället: Hong Kong, Japan, Macao, Taiwan, Singapore, Sydkorea mfl.

  Hong Kong tex har *max* 15% skatt, inga soc. avgifter eller moms.

  Sjukvården är bra och billig. Man får se en läkare inom några timmar och snabbare om det är akut.

  Brottsligheten är låg, speciellt är våld och sexualbrott är lägst i världen.

  Eleverna presterar topp i internationella jämförelser.

  /Werner

  SvaraRadera
 34. Werner, USA är knappast ett u-land. Det är ju därifrån majoriteten av alla uppfinningar och forskning kommer sedan årtionden tillbaka.

  Exemplen och jämförelserna med USA haltar också iom det faktum att skatterna i USA faktiskt är rätt höga, och de har en väldigt omfattande byrokrati och statsapparat.

  SvaraRadera
 35. Så här säger Björn i denna tråd och alla ignorerar det han säger eftersom han svslöjar den lögn som alla uppenbarligen är beroende av för att det pussel dom lägger ska gå ihop på det sätt som bestämt själva och inte utifrån hur pusslet faltiskt ser ut.

  Mer praktiskt så ligger Sverige visserligen på sjätte plats i FN's human developement index men det är väldigt liten marginal till ettan och jag skulle gissa på att de flesta som ligger före oss faktiskt är rikare länder.

  SvaraRadera
 36. Genom att staten lånar av bankerna, så betalar vi kring 47 miljarder i enbart ränta varje år. Under tiden 1997-2005 är det ofattbara 968 miljarder staten (vi) betalat i enbart räntor! Klart att det gräver feta hål i en budget, där våra pengar åker med expressfart in i bankerna.
  För att jämföra:
  - Försvaret kostar ca 47 miljarder/år.
  - Sjukvården 20 miljarder
  - Polisen 17...
  - EU-avgift 27....

  Betänk även att bankerna har noll procent i täckningsgrad för lån till stat/kommun/landsting.

  Om de 50 miljarder som Anders Borg har att ge til bankerna i stöd, säger han:
  "- Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor".
  http://www.dn.se/ekonomi/bankpaket-pa-50-miljarder-1.792942
  Trevligt att man får det styrkt att bankerna faktiskt gör pengar av luft.... Många tror inte på det.

  Det är inte bara staten som har lånat stora pengar av de feta bankerna, utan även kommunerna och landstingen. Summan av den totala skulden per invånare blir därför mycket stor.

  Avslutningsvis, ett boktips: Bankerna & Skuldnätet

  /Hasse

  SvaraRadera
 37. Micke, FN:s human development index bygger på i högsta grad suspekta antaganden. Det finns 3 huvudindex som den byggs upp av:
  1) Life Expectancy Index
  2) Education Index
  3) GDP index

  Det står alltså ingenting om demokrati, frihet, miljö, rättsväsen etc Nazityskland hade fått bättre poäng än vad Sverige har.

  Inte bara valet utan viktningen av parametrarna är suspekt. I ett land där alla var odödliga och hade oändlig GDP per capita men lågt antal elever i statliga skolor skulle hamna nära botten av listan.

  Kort sagt är HDI ett värdelöst index.

  SvaraRadera
 38. Micke, FN:s human development index bygger på i högsta grad suspekta antaganden.

  Ja det hade ju varit ett argument om det hade varit så att Nordkorea, Burma, Vitryssland plus några till varit dom länder som tillsammans med Sverige haft positioner bland dom 10 högsta när det gäller sjukvård.

  Nu är det inte det utan troligen Usa Tyskland Frankrike Japan etc etc medvilka Sverige delar täten.

  Det är bara att hacka i sig.

  Sverige går inte att sälja som vore det Albanien för 30 år sedan.

  Det gick inte då och det går inte nu.

  Nazityskland hade fått bättre poäng än vad Sverige har.

  Rena fantasier skulle jag vilja påstå.


  Kort sagt är HDI ett värdelöst index.

  Ja för dig och många av dina vänner är det naturligtvis det.

  För mig är det dock helt relevant att komma fram till att t.ex Usa Sverige Norge Storbrittanien Japan etc etc har hög kvalitet på sin vård för jag ser inget egenvärde i att låstas att det inte skulle vara fallet av politiska skäl.

  SvaraRadera
 39. Det enda som på riktigt säger något om hur det är att leva på olika ställen är hur migrationsströmmarna går.
  Då är det uppenbart för de flesta vilket land som är bäst i världen.

  SvaraRadera
 40. Hur ska det då gå Henrik!? När ni pirater ska rösta så som de smygsossande grönsakerna gör?

  MP skrev i förra veckan under för att höja skatterna i Sverige om de får makten!

  SvaraRadera
 41. "Kuba presterar den bästa sjukvården i världen."

  Ehhhh, var det därför Fidel var tvungen att skicka efter en hjärtläkare utanför Kuba för att han skulle överleva sin stroke???

  Det är bara skitsnack att Kuba har världens bästa sjukvård! Den är fri för alla - men det har ju inga mediciner om de skulle upptäcka en sjukdom. En cigarrullare har inte rätt till en catscan.

  Sverige ligger 2:a efter USA som världens bästa sjukvård.

  Svenska kommunister och Kuba-kramare borde besöka Kuba, Nord Kordea eller något annat socialistisk/kommunistisk land innan de pladdrar!

  SvaraRadera
 42. Det är ju jävligt puckat att privatisera sånt som alla behöver, tycker ni inte? Dumma jävla kapitalister.

  SvaraRadera
 43. Många pratar om privatisering men de verkar missa att stora delar av vården redan är privatiserad. Vi har i Stockholms län redan ett system där landstinget köper tjänster av privata företag. Det har lett till att landstinget gick minus med flera hundra miljoner, utskrivningen av antibiotika ökade och vårdköerna blev längre. Prova att googla lite på Attendo care så får ni ett smakprov på hur de privata bolagen sköter sig.

  När det gäller skolan tror jag inte ett dugg på att vi lägger mer pengar än något annat land. Där har vi mat som färdas tiotals mil för att bli billigare och böcker som är 10 år gamla. Privatiserade skolor(finns redan) kommer behöva ta ut en extra avgift för att överleva.

  Sedan är det som någon annan säger, bara för att man har lägre skatt så betyder det inte att man har mer i plånboken. Både äldre- och sjukvård i usa är så dyrt att man vill få företagen att betala det åt en.

  SvaraRadera
 44. USAs BNP blåses dessutom upp av att stora delar av landet har extrema skillnader i årstidsväder. Dvs man lägger ned mycket energi på att både värma upp och kyla ned husen.

  SvaraRadera
 45. Känns som att den här diskussionen är lite för gammal...

  Hur som helst, jag åker till USA då och då, har släkt där också, vill bara säga att där använder de Sverige som ett modelland när de diskuterar hur man kan gå tillväga för att tackla problem som generellt kan beskrivas som "sociala orättvisor". Man säger inte att det är det entydliga rätta sättet, utan att det är riktningen som man bör gå mot för att kunna hantera fattigdom, utanförskap etc etc...

  Om man dessutom tittar lite på vad Obama gör (samt håller på att göra) och som har skrämt upp många oppositionspolitiker så är det just socialistiska satsningar, bl.a. den stora sjukvårdsreformen som är på gång i USA...

  Många amerikaner (medelklass etc) som jag har pratat med menar just att den sociala rättvisa biten saknas i deras land men finns t.ex. i Sverige, och menar samtidigt att om de hade den biten skulle deras land vara världens bästa enligt dem...

  Min poäng är som sagt, Sverige står inte för 100 % rättvisa, men fungerar som en modell utomlands när man försöker studera hur man kan se till att alla får "gratis" vård, skola etc etc (observera inte bästa, utan bara allmänt)...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.