2009-08-30

Den där Reinfeldt, del 3


I sammanhanget tror jag att det kan passa med en länk till min recension av Anita Kratz bok Reinfeldt Ensamvargen. Länk»

7 kommentarer:

  1. Fulspel vid två tillfällen? Berätta mer.

    SvaraRadera
  2. Vad beroer ditt enorma hat mot Fredrik Reinfeldt på? Att du missade riksdagsplatsen 1991?

    Erik

    SvaraRadera
  3. Min analys är att Fredrik Reinfeldt är en person som är styrd av rädsla och sina egna begär. Alltså att hans förnuft är slav under de egna begären och rädslorna. Nu har jag ingen aning om hur han var under sin tidigare karriär, men jag gissar att han då kunde beskrivas som en smilfink av utomstående och av de närstående som något av ytterligheterna bekväm eller hänsynslös beroende på vem man frågat. En sådan som sparkar nedåt och slickar tungan brun uppåt, alltså en tyranniskt lagd person i Platons filosofi.

    "Är det nu inte så, att dylika människor som enskilda personer - innan de kommo till makten - ha följande karaktär: antingen vilja de vara tillsammans med smickrare, som äro beredda att lyda dem i allt, eller också, om de själva ha behov av något, ödmjuka de sig och tveka ej att spela vilken roll som helst för att markera sin förtrolighet, men när de väl ha fått, vad de ville, stå de där som främlingar?" /Platon

    Platon beskrev dem inte som tyranniskt lagda för att de önskade tyranneri, utan snarare för att deras inställsamhet leder till det. När alla i en organisation bara lyder order, så blir resultatet givetvis den mest toppstyrda organisation man kan tänka sig, tyranneri.

    Jag tror också att han är en oansvarig person och det baserar jag på min tro ovan. Det stämmer också väl överens med din analys HAX. Hans motvilja mot civil olydnad pekar på att han är en oansvarig person, vilket givetvis går hand i hand med inställsamhet. Den klassiska ursäkten för att slippa ta ansvar är ju "Jamen jag lydde ju bara order". Att däremot göra saker på eget initiativ, det är att ta ansvar. Den här personlighetstypen i företag är de som i alla lägen aktivt väljer att göra som chefen säger (eller vad de tror att chefen vill) istället för att göra det som är rätt för företaget. Alltså väljer de att vara illojala mot företaget varje gång situationen uppstår och bakefter skyller de på chefen - Jag lydde ju bara order.

    Att han också är en politisk karriärist torde stå utom allt tvivel. Därmed står åtminstone ett av de över förnuftet styrande begären klart. Även i detta kan man använda Platon för att kasta smuts på karln:

    "Pengar eller ära kunna således ej förmå goda människor att regera, fortsatte jag. Ty de vilja ej öppet kräva lön för att regera och därigenom få namn av legohjon, ej heller vilja de i hemlighet skaffa sig vinning av sitt ämbete och därigenom bli tjuvar. Ej heller lockar dem äran; ty de äro ej ärelystna. Så måste man alltså tvinga dem, och de måste förmås att regera genom hotelse om straff. Detta tycks vara anledningen, varför det anses som en skam att gärna och villigt åtaga sig regeringen i stället för att tvingas till det. Och det svåraste straff, som kan drabba dem - det är, att de annars komma att själva regeras av sämre folk, om de ej vilja ta regeringen i egen hand. Det är av fruktan för detta, som de goda åtaga sig regeringen."

    Efterson han ogillar olydnad, så torde inte hans politiska engagemang vara sprunget ur fruktan att annars styras av sämre folk, mycket troligare då äregirighet. Detta stämmer ihop med ogillandet av civil olydnad och en önskan att framstå som "bror Duktig".

    Kort sagt, en sådan som sparkar nedåt och slickar tungan brun uppåt. En mycket lättkontrollerad person för den som har det som hans begär vill åt. Vilka har idag sådant som Reinfeldt vill åt? Jo, utländska statsmän och vips så vet vi varför sverige beter sig som USAs lilla knähund.. för att vi har en statsminister som är en knähund.

    -WT

    SvaraRadera
  4. Vem i moderaterna kan utmana Reinfeldts position? Finns det några bra kandidater?

    SvaraRadera
  5. Jag kan inte låta bli att undra om inte det här är den utlovade hämnden för Schlingmanns attack på dig.

    Jag är kluven. Jag tycker inte om Reinfeldt eftersom han i raskt tempo håller på att rasera högersidan i svensk politik och jag gillar inte att man centrerar makten ännu mer till partistyrelserna.

    Samtidigt bedriver han bättre politik än alternativen. Mona Sahlin skulle vara en mardröm besannad. Det slutgiltiga beviset på att svenskar tycker inkompetent kallprat är viktigare än förmåga.

    SvaraRadera
  6. Alva Reinfeldts ideologi: rädsla / folkhemsideal / statlig kontroll av befolkningen. Så går det med skyddad uppväxt. Moderaterna = Nysocialister..

    SvaraRadera
  7. Det är en skrämmande utveckling som Sverige går till mötes med Herr Reinfeldt vid rodret. En kallhamrad politiker som helt saknar empati för medborgarna i Sverige, en sådan politiker är livsfarlig att styra en "demokrati".

    Säga vad man vill om det nya sjukförsäkrningssystemt, men inte är den särskilt empatisk mot de som är sjuka. Vad det inte Reinfeldt som -93 sa att människor bara ska få hjälp så att de inte svälter?
    Säger en del om detta nya land som Sverige formas till. Det kommer att bli kallt, riktigt kallt i detta land, och då pratar jag inte om tempraturen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.