2009-08-30

Den där Reinfeldt, del 2


Jag har flera skäl för att vara skeptisk till statsminister Fredrik Reinfeldt och hans nya moderater. Ett är att jag helt enkelt inte litar på honom.

Första gången jag noterade Reinfeldts modus operandi var när han var MUF-ordförande i Stockholm. Då lade han planerna på en ungdomslista i kommunalvalet på hyllan – helt enkelt på grund av att han personligen ogillade kandidaternas framröstade, inbördes placering. My way or no way.

När Reinfeldt tog makten i Moderata Ungdomsförbundet på riksnivå, då skedde det enligt den brända jordens taktik. Han drog sig inte för att splittra förbundet i grunden och driva många ur en oerhört begåvad politisk generation på porten. Hela affären var uppslitande, tragisk, arrogant och skrämmande – även med ungdomsförbunds mått mätt.

Att ta över moderaterna efter Bo Lundgren var kanske inte så svårt. Lundgren var en medial och social katastrof. Men åter igen drev Reinfeldt mer fulspel än vad som krävdes på sin väg mot makten.

Och nu sitter vi där med en statsminister som både är pragmatiker och kontrollfreak. En kille som inte drar sig för att krossa andra som står i vägen. En partiledare som inte tvekar inför att stöpa om hela sitt parti till något som allt färre känner igen och förstår. En politiker som inte drar sig för att omedelbart stärka sin makt, om andra undviker att gunga båten av omsorg om partiet eller regeringen. En man som ogillar idéer och principer.

Jag tror att ett sådant förhållningssätt bara kan fungera fram till en viss punkt.

Och jag tror att allt fler håller på att upptäcka moderatledarens oresonliga och ibland rätt farliga sidor. Sedan är det en öppen fråga om det innebär att han kommer att stärka sin makt över dessa människor – eller om de kommer att våga ta sig ton.

26 kommentarer:

  1. Führer Reinfeldt.

    Han talar om ett statsbärande parti. Är det någon som vill (för)leda det svenska folket, så är det han.

    SvaraRadera
  2. Det var ny och intressant personlig info om Reinfeldt jag inte kände till. Med tanke på hur beskedlig han ser ut trodde jag alltid det var någon annan som drivit fram honom till hans nuvarande position.

    SvaraRadera
  3. Ja alldeles riktigt Hax, Fredrik kan man ej lita på. Carl Bildt är också en farlig politiker. Innan valet besökte Reinfeldt och Carl Bildt bilderbergruppen, Sedan blev det som det blev. Alla fakta finn öppet och tydligt, bara att se efter. Dubbelspelet och en likvärdig efterträdare av göran persson blev ett faktum.

    X

    SvaraRadera
  4. Finns evt lite artiklar o faktakällor?

    SvaraRadera
  5. Anonym 14:21: Öh, ja, men vilka svenska statsministrar under modern tid har inte varit med på Bilderberggruppens möten?
    T.o.m. Sahlin har ju varit med - vad hon nu kan tänkas tillföra mer än nydanande ord som oppositionera.

    SvaraRadera
  6. Rätt ironiskt, efter att Göran Persson var statsminister fick Sverige.. Göran Persson minus ca 20kg och 17-18 år..

    SvaraRadera
  7. Vi börjar redan se vad Reinfelds försök till omstöpning av moderaterna kommer att leda till. Bland förstagångsväljarna är partiets stöd omkring 10 procent, en siffra som vi måste gå tillbaka till Yngve Holmbergs dagar för att hitta.

    Det moderaterna behöver mer av är inte en politik som gör dem till ett socialdemokratiskt parti, utan istället en politik som definierar och för ut en ny frihetspolitik, på det sätt som Gösta Bohman gjorde när han återuppbyggde partiet efter den Holmbergska katastroferan.

    SvaraRadera
  8. Anonym som inte var med i Lycksele30 augusti, 2009 15:38

    Fråga om sakupplysning.

    Jag vet att det är att röra upp ett getingbo att peta i bråket Reinfeldt-Kristersson från början av 90-talet men jag har ändå en fråga:

    Även om jag tycker illa om Reinfeldt efter FRA-lagen fick jag uppfattningen att en av orsakerna till bråket också var att Kristersson omgav sig med ett tätt sammansvetsat homogent kompisgäng som hade ett mycket starkt vi-mot-dom agerande och aktivt utestängde alla som inte var med i innegänget?

    SvaraRadera
  9. Med tanke på Fredriks egna ord -93 när han i SVT inför hela svenska folket klart och tydligt förklarade att man inte skulle tro på politikerna. Återstår idag endast två lägen, antingen ljög han då eller så gör han det nu.

    SvaraRadera
  10. Käre HAX.
    Läser med allt mindre intresse din blogg. En debattör som Du borde stå oberoende av parti. Du gjorde ett stort misstag att gå med i Piratpartiet. Du är ej längre oberoende och dina åsikter kommer alltid silas genom ditt partis ställningstagande vilket är en brist. Kan vi lita på dina ord? Vilka hänsyn tas?

    SvaraRadera
  11. Alexander Henriksson30 augusti, 2009 17:47

    Håller helt med Per Gustafsson ovan.
    Det var ett stort misstag att låta sig anställas av Piratpartiet. Du borde varit kvar som fristående och oberoende debattör (tro mig - pengar är inte allt här i livet). Om du hade bloggad idellt hade du inte förstört din trovärdighet.

    Varför skall någon lyssna på din när det gäller IPRED och liknande nu?

    SvaraRadera
  12. @Alexander Henriksson

    Du är djupt förvirrad, han heter Ulf, inte Per. Ditt jon!

    SvaraRadera
  13. Alexander Henriksson: Hitintills har ju inte påverkan varit så stort i det borgerliga blocket. Skiten har redan träffat fläkten och det går inte att fortsätta agera som om vi är där vi var efter valet 2006.

    Nu måste man börja kämpa på allvar istället för att bara betrakta och komma med kommentarer.

    SvaraRadera
  14. Läs vad merit Wager skriver på sin blogg. Intressant på min ära. http://meritwager.wordpress.com/2009/08/29/varnar-de-nya-nya-moderaterna-bara-om-arbetsgivare-som-bryter-mot-lagen-genom-att-anstalla-personer-som-saknar-uppehallstillstand/

    SvaraRadera
  15. Fan vad bra det är att få reda på sånt här för oss dödliga undersåtar och pungslagna plebejer.

    Keep it comin', man!

    /LD

    SvaraRadera
  16. Tycker dom kan byta namn till socialmoderaterna inför valet 2010 oxå.

    Snacka om att svenska folket är förrått av politikerfrälset i fjollträsk.

    The Devil comes in many shapes!


    /LD

    SvaraRadera
  17. Sen försvarade dom visst Den Svenska Modellen, tror det var A Borg som sa nåt om det, va?

    Snacka om att skövla och preparera den politiska demokratiska domänen för politikeretablissemangets egna syften.

    Staten o Kapitalet, än en gång. Don't rock the boat, så vi faller i sjön.


    /LD

    SvaraRadera
  18. @Ulf Gustavsson
    Ja, bättre utan partitillhörighet. Helt klart!

    SvaraRadera
  19. Kan du ge några konkreter på den sortens fulspel Reinfeldt ägnade sig åt under sin tid i MUF? Inte för att jag tvivlar på dig, utan för att jag är nyfiken, och själv skulle vilja ha några anektoder att berätta för folk.

    SvaraRadera
  20. Henrik Bejke:

    Ungdomsväljare är ungdomsväljare. De har fler chanser att ändra sig. De är inte lika låsta vid sina åsikter och man kan ju förändras i takt med åldern.

    Det är ungdomens privilegium att vara radikal. De flesta blir pragmatiska med åren.

    Så visst är det ett problem att ligga lågt i den gruppen, men kanske inte ödesdigert.

    SvaraRadera
  21. Var möjligen Hax på den förlorande sidan i ett litet bråk i ett litet ungdomsförbund? Måste ha varit väldigt jobbigt. Och alla de där begåvade människorna som på något sätt försvann, hur begåvat är det att förlora? Om Hax tar en liten titt runt kretsen kring statsministern kommer han dessutom att hitta en del av dessa begåvningar som drevs ut i kylan - in i riksdagen och regeringskansliet.

    SvaraRadera
  22. Det är som det påpekats ovan.
    Alexandersson var med på den förlorande sidan i "Slaget vid Lycksele" 1992. Till skillnad från andra kunde han inte svälja förtreten att MUF-medlemmarna ville ha en annan ordförande än han ville.

    Det finns för övrigt en hel del att säga om vad Alexandersson hade för sig som aktiv i MUF Göteborg men vi kan låta det passera. Det var ju rätt länge sedan.

    SvaraRadera
  23. Ulf Gustavsson och Alexander Henriksson:

    Jag vet inte vad ni far efter. Allt som skrivs på den här bloggen är ju en partsinlaga i vilket fall.

    Kommentera innehållet för vad det är, eller låt bli. Det framgår ju tydligt att HAX är anställd av PP så då får man väl förhålla sig till det. Det här är inte Sveriges radio.

    SvaraRadera
  24. Johan Tjäder,

    jag ser inte det radikala i att vara för fler regleringar och starkare statsmakt.

    SvaraRadera
  25. Jonas V:

    Det är väl vänsterradikalt så det stör att vara för regleringar och mer statsmakt?

    Det är enklast att vara för principer när man är aningslös.

    SvaraRadera
  26. Det är ju fantastiskt modigt att hänvisa till vad man "vet" om Alexandersson anonymt. Att hugga folk i ryggen anonymt inger inte särskilt mycket förtroende. Det är precis sånt mod som skapar politikerförakt.

    Oavsett om Alexandersson har rätt eller inte så har i varje fall heder nog att stå för vad han säger och inte gömma sig som en orm i gräset. Det är heder, det är integritet, det inger förtroende, bara det är en anledning att vilja se honom på en hög position.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.