2009-08-18

EU, demokratin och våra byråkrater


Det är inte bara i EU:s ministerråd som svenskarna friflyger emellanåt.

EU har också ungefär 250 stående komittéer, drygt 1.000 "specialistgrupper" och mer än 3.000 "expertgrupper".

I ministerrådet företräds Sverige som regel av ett statsråd, en politiskt utsedd topptjänsteman eller någon annan hög chef från respektive department.

I kommittéerna, specialist- och expertgrupperna ser det annorlunda ut. Här finns i och för sig allsköns särintressen och intresseorganisationer representerade. Men vem representerar Sverige?

Jo, som regel fullständigt ansiktslösa, hårt specialiserade byråkrater. Vilket kan bli ett problem. Deras motsvarigheter från andra länder kommer ofta med en politisk agenda, som är förankrad på hög nivå. I Sverige har vi ingen direkt politisk styrning av myndigheterna. Men det innebär inte att våra representanter saknar en agenda...

När vi sänder byråkrater från till exempel Vägverket, Folkhälsoinstitutet eller Tullverket till möten i EU – då kan vi bara hoppas att de drar åt samma håll som de folkvalda i riksdagen. Men man kan inte utgå från att det sker. På dessa möten företräder de, i bästa fall, bara sin egen myndighets särintresse.

Det är därför politikerna tappar greppet och vi får en massa konstiga regler som går ut över grönsakernas form och ångmaskinstillverkare. Byråkraterna bara jamsar med när deras utländska kollegor vill reglera ditt eller förbjuda datt. När inte svenskarna själva är drivande för reglering, krångel och förmynderi vill säga.

Detta är ett problem. Och vi kan inte göra speciellt mycket åt saken – om vi inte ifrågasätter den svenska linjen om att inte ha ministerstyre av förvaltningen. Vilket är minerad mark, som jag kommer att återkomma till i en senare bloggpost.

8 kommentarer:

  1. Svenska myndigheter lyder under regeringen och har ingen självständighet när de agerar utom riket. Du kan vara tryggt förvissad om att tjänstemän i regeringskansliet följer vad myndighetsföreträdare säger i Bryssel - även i rådgivande kommittéer och på informella möten.

    SvaraRadera
  2. Hax: "Detta är ett problem. Och vi kan inte göra speciellt mycket åt saken – om vi inte ifrågasätter den svenska linjen om att inte ha ministerstyre av förvaltningen. Vilket är minerad mark, som jag kommer att återkomma till i en senare bloggpost."

    Och hur blir det då om piratpartiet får ministrar? I frågor som inte har med gratis spel och filmer att göra? Nästan alla frågor, alltså. Blankröst.

    SvaraRadera
  3. Det perfekta brottet, "när ingen har gjort något fel".
    http://www.dn.se/nyheter/varlden/texasdomare-forhors-om-avrattning-1.931948
    Justitiemord ... bokstavligt.

    SvaraRadera
  4. Aha, det är dem FRA ska bugga!

    SvaraRadera
  5. Även handläggare på statliga myndigheter, som åker på EU-möten, måste förankra det man ska säga med respektive departement. Regeringen bestämmer alltså vad man ska säga.

    SvaraRadera
  6. Mmm... jomenvisst... Med 250+1000+3000 kommittéer av olika slag har regeringen örnkoll på allt som händer. I synnerhet när vi skickar representanter för intressegrupper. Dessa lyder som bekant regeringen blint och har definitivt ingen egen agenda.

    SvaraRadera
  7. Om det svenska tjänstemän säger på vissa EU-möten är förankrat på departementen måste vi ha nyval.

    SvaraRadera
  8. Inkompetensen är alltså godkänd på högre ort? :)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.