2009-08-19

Hoppsan!

Forskare har nu lyckats tillverka "DNA-bevis" utan att ha tillgång till vare sig blod eller annat material från den aktuella personen.

Länk»

13 kommentarer:

 1. Då kanske vi slipper att lämna DNA-prov till en gigantisk EU-databas för "terroristbekämpning" vad det lider. En DNA-profil har ju knappast något bevisvärde om den går att tillverka.

  Fast det är klart, EU kan säkert komma på något annnat bra sätt att använda ett sådant register på, förutom brottsbekämpning, Ett typiskt "bra-att-ha-register".


  Vore nästan lite kul om man skulle börja hitta DNA-spår av våra statschefer inom EU på diverse brottsplatser! :-)

  SvaraRadera
 2. "använt en dna-profil från en databas och producerat ett dna-prov som stämmer med profilen utan att ha tillgång till blod eller annat material från den aktuella personen."

  Detta är ju jättepraktiskt.
  Nu går det ju att sätta dit dem man är "säkra" på gjort det, men där bevis saknades.

  SvaraRadera
 3. Men manipuleringstänket har väl alltid funnits även före DNA började användas som bevisning? Vad säger Beatrice Ask, justititeminister i EU-ordförandelandet Sverige om det här? Är hon omedelbart beredd att införa ett DNA-moratorium?

  SvaraRadera
 4. Nja, DNA är ju fortfarande unikt. Det är bara metoden för att jämföra DNA som är grov och som därmed är sårbar. Dagens DNA-tester brukar ju komma med brasklappen att det inte går att se skillnad på nära släktingar.

  Vill man sätta dit nån med hjälp av DNA-spår så behöver man knappast gå till något labb. Det finns så många andra sätt att fuska till det. Se The Innocence Project

  SvaraRadera
 5. Leif:
  Vi skulle nog hellre fråga "alla tjänar på att debatten lägger sig" Reinfeldt. Ask gör väl ingenting själv!? Någon svagare Justieminister var det väl länge sedan vi hade?

  SvaraRadera
 6. Vitsen med ett DNA-register är att man kan skapa virus speciellt riktade mot vissa folkgrupper. Virus kan redan göras konstgjort. DNA kan göras konstgjort. Båda upptäckterna är flera år gamla.

  Resten är bara en fråga om tid, tid och matematik.

  SvaraRadera
 7. Nja, DNA är ju fortfarande unikt. Det är bara metoden för att jämföra DNA som är grov och som därmed är sårbar.

  Nja, man kan också ta DNA från någon, amplifiera det och sprida ut det på brottsplatsen. Det hade man också provat nu, och då hjälper det inte ens med en exakt DNA-analys.

  SvaraRadera
 8. Egentligen är det pissenkelt att sätta dit någon annan för ett mord du själv begått. Se till att inte lämna egna DNA-spår genom att raka huvudet eller liknande, skrubba ordentligt innan, osv. Sedan tar du allmänt skrufs från någon annan - hår, hudavskrap på tangentbord, etc, och planterar det.

  Om det finns folk som har tillgång till ett helt DNA-register, blir det bara så mycket enklare...

  SvaraRadera
 9. Är detta en början till en renässans för det hederliga gamla snutarbetet där man sliter hårt? Typ Morden i Midsommer snarare än CSI?

  SvaraRadera
 10. Någon som vet vad folkpartiets partipiska , Johan Person, tycker om detta.
  1 Bra
  2 Högerpolitik
  3 Folkpartipolitik
  4 Annat

  SvaraRadera
 11. Ja, då kan man räkna med att DNA kommer att användas ännu mer i domstolar. För det spelar ingen roll att vi vet det. Miljarder av människor kommer aldrig att ta till sig denna information för de ska titta på idol på tv4 istället och denna information om dna kommer att förnekas i olika medier som ej trovärdig.

  I övrigt så kan man alltid va säker på att denna upptäckt att tilverka eget dna har gått att göra i minst 10 år. Så funkar det alltid, man avslöjar framsteg långt senare till den sovande allmännheten. Så frågan är hur många har redan nu dömts via falskt dna.

  X

  SvaraRadera
 12. Jag läste precis originalartikeln hos NYT, och DN var lite kreativa med översättningen. Hur i hela fridens namn får man "biology undergraduate" till "gymnasieelev"?

  SvaraRadera
 13. Inget nytt. Fabricering av "bevis" är
  legio inom myndigheterna.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.