2009-08-06

Klipp er och skaffa ett jobb!

Ex-landshövding Marianne Samuelsson landar mjukt. Hon hamnar i klubben för myndighetschefer som lämnat sina poster i förtid.

Svenska Dagbladet listar i dag elva före detta toppchefer som mer eller mindre slår dank (leder utredningar, står till statsministerns förfogande etc.). Med en lön från skattebetalarna på mellan 66.000 och 124.000 kr i månaden. Länk»

Sett ur deras perspektiv är det kanske inte så konstigt. Om man har varit chef för en myndighet som lagts ner, eller om man blivit bortlyft från sin post, då kammar man säkert hem de förmåner man kan få.

Men som samhällsfenomen är det inte så lyckat. Man kan undra varför de inte sätts på A-kassa som alla andra arbetslösa medborgare. Är det skillnad på folk och folk?

Ett liv på A-kassa skulle förmodligen även öka dessa byråkraters motivation för att ta sig samman och göra något vettigt av sina liv.

Apropå Marianne Samuelsson så är dagens nyhet att The Pirate Bays Peter Sunde har erbjudit sig att ta över hennes uppdrag som landshövding på Gotland. :-)

10 kommentarer:

 1. Frågan är ifall de har laglig rätt att sparka henne? Jag tror bara de kan omplacera henne, vet inte exakt hur hennes avtal ser ut.

  SvaraRadera
 2. Jo, jag anar att det är något sådant. Men i så fall är det ju de statliga avtalen det är fel på. Alla andra har tre månaders uppsägningstid, vill jag minnas.

  SvaraRadera
 3. Det är ju lite märkligt att det statliga straffet för att missköta sitt jobb är att man blir av med arbetsuppgifterna, men behåller lönen. Låter ju inte direkt som ett straff.

  Ganska många skulle nog tänka sig att kunna uttala sig klantigt i media om det vore konsekvensen.

  SvaraRadera
 4. "Men som samhällsfenomen är det inte så lyckat. Man kan undra varför de inte sätts på A-kassa som alla andra arbetslösa medborgare. Är det skillnad på folk och folk?"


  Hehehe, hahaha, hohoho, hihihi...


  /LD

  SvaraRadera
 5. Vete fan om det är en bra ide att de kommer ut i arbetslivet. De gör nog minst skada där de sitter...

  SvaraRadera
 6. Alternativet är väl en fallskärm i pengar. Det är väl inte så mycket roligare det. Här får de i alla fall jobba.

  I grunden handlar det om att statliga chefer kan få kicken av rent politiska skäl - vilka myndigheter vi ska ha är ju en regeringsfråga - och den osäkerheten ska på något vis kompenseras.

  Sedan kan det mycket väl vara så att man i stället borde kunna lösa ut dem, så att de inte blir kvar i statsapparaten, om det är så att det inte har skött sig.

  SvaraRadera
 7. "Alternativet är väl en fallskärm i pengar."

  Ja, i rent guld så att dom faller ner och dör!!! ;)

  SvaraRadera
 8. Det är ju lite grann som lön per projekt, oavsett om projektet läggs ner eller inte, eller storfoten kommer vinande, så kan man ju inkasera lön för den hela projekterade tiden.


  //ST

  SvaraRadera
 9. Snälla Mijailo Mijailović kom och gör ditt jobb med dessa politiker och topptjänstemän! Ju fler av de som lägger näsan i vädret desto bättre för oss skattebetalare!

  SvaraRadera
 10. Trist för Sunde att han bekänt sig till ett parti i vänsterkartellen då. De har ju inte haft som uttalat mål att tillsätta tjänster efter varken kompetens eller öppna ansökningsförfaranden direkt.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.