2009-09-25

FRA: Se upp för fintar!

Jag har varit SAS och punktstrejkande belgiska flygtrafikledares gisslan i sex timmar, så jag är inte riktigt säker på att min hjärna är syresatt ännu. Men jag tror att Rick Falkvinge just har upptäckt något allvarligt, vad gäller riksdagens behandling av FRA-lagen.

Genom procedurtekniskt fintande kanske motionen om att riva upp FRA-lagen nu aldrig ens kommer upp till behandling i riksdagens kammare.

Istället kan det bli en motion om att regeringen får i uppdrag att riva upp, som behandlas. Och då går allt i långbänk och kablarna kopplas likt förbaskat in den 1 december.

Läs mer direkt hos Rick!

Stämmer detta, då måste vi inte bara värva borgerliga riksdagsledamöter för vår sak – utan även skaka liv i oppositionen, illa kvickt. Och media.

17 kommentarer:

 1. Uhm, inte för att vara allt för paranoid* men jag gissar fortfarande på att kablarna är i stort sett redan inkopplade, för dels är det sedvanligt att redan ha förberett saker och ting, innan kranarna ska kopplas på.

  *kanske blir man lite paranoid när operatörer faktiskt fnissar till i luren, istället för att vara förargade över ospecificerade kabelavbrott.


  //ST

  SvaraRadera
 2. Vi är redan fintade.
  Men det är inte för sent att kontra. Kablarna kan, och ska, klippas av.

  Vad jag inte fattar är varför det verkar vara så viktigt med denna massavlyssning för många politiker. Det är framtiden jag oroar mig för. Gör inte dom!?
  Är det utrikesförhållanden som spökar?

  SvaraRadera
 3. Man tycker ju att en gammal föreningsordförande ska kunna lite om föreningsteknik. Inte bara dramatik.

  SvaraRadera
 4. Och 6 bloggposter på raken om...

  SvaraRadera
 5. Svar till Anonym 00:53:

  Kablarna finns redan inkopplade sedan mycket länge hos vissa ISPs. Tex Tele2 tillhandahåller "sökningar" till FRA redan idag och sen årvis tillbaka.

  SvaraRadera
 6. De Röd-Gröna har bara ett mål i sikte - regeringsmakten. Med eller utan hjälp från Piratpartiet. FRA-frågan är en delikatessfråga i valkampanjen. Det är medvetet att trepartimotionen från i år(Fö7) är huvudmotionen. Den äldre motionen skrevs i en annan tid(oktober 2008). De Röd-Gröna vill visa svenska folket att det är Alliansen som regerar.

  Om åtta borgare är missnöjda med FRA-lagen kan de som riksdagsledamöter avsätta Försvarsministern (misstroende).

  SvaraRadera
 7. När fan ska du fatta Hax, att den nya världsordningen är här, The New World Order. Obama genomför den med stormsteg nu i pittsburg på G20 mötet. Läs om pittsburg.

  Se den här demonstrationen för i helvete! Se polisbilen med robotrösten, som hämtat ur robocop. Men det är ingen sci fiction film, det är nu som detta händer. Ta ut huvudet ur arslet för fan och fatta att vi har bankirer som styr denm här världen för fan!

  Wearechange schools Pittsburgh police on constitution @ g20 9/24/09
  http://www.youtube.com/watch?v=akwjAjcQnqM&feature=player_embedded

  SvaraRadera
 8. Trist att en tidigare intressant liberal debattör nu fått hybris i och med att ett antal finniga 20-åringar röstat in ett obskyrt parti till Europaparlamentet så att de kan fortsätta sitta i sina pojkrum för att stjäla musik och film...

  SvaraRadera
 9. Anonym 11:12:

  Är det HAX som har fått folk att röstat 7.2%?

  Anledningen är att det inte finns några alternativ. Inga politiker (få) som står upp för nya tekniker och utvecklingens möjligheter. Bara försöker bromsa och förstöra.

  En del av befolkningen tycker inte om det.

  SvaraRadera
 10. Welcome to new world order, megadeth
  http://www.youtube.com/watch?v=HdqyTmfDwk0

  SvaraRadera
 11. @ Anonym 02.52:

  Det du skriver är lögn. Tele2 har absolut inte levererat något material. Det är fullkomligt nonsens.

  SvaraRadera
 12. Tele2 skulle aldrig samarbeta med FRA, och har heller aldrig gjort det. Att påstå att de skulle gjort det är lögn.

  - undertecknat av Tele2-mellanchef som vill visa sig lojal, men trots allt inte vågar visa vad han/hon heter...

  SvaraRadera
 13. Förjävligt, Sverige börjar kännas som en diktatur där man saknar respekt för folket, grundläggande fri- och rättigheter och enskilda riksdagsledamöters möjlighet att få ha en avvikande åsikt.

  Jag har noll förtroende för regeringen och jag förstår att folk börja rösta på Sverigedemokraterna, inte för de har speciellt bra åsikter, utan för de andra partierna är så förbannat korrupta.

  SvaraRadera
 14. Anonym, 26 september, 2009 02:52, "Kablarna finns redan inkopplade sedan mycket länge hos vissa ISPs. Tex Tele2 tillhandahåller "sökningar" till FRA redan idag och sen årvis tillbaka."


  Dom sk tillfälliga uppkopplingarna har nog alltid existerat hos flesta backbone ägare, men även inkopplingar hos specifika operatörer, allt beroende på vem eller vilka som spanas på, och på vems uppdrag.

  Så det i sig är nog inte så konstigt. Det som händer nu är lite mer "nytt" och konkret.


  //ST

  SvaraRadera
 15. Peter, "@ Anonym 02.52:

  Det du skriver är lögn. Tele2 har absolut inte levererat något material. Det är fullkomligt nonsens."


  Alla operatörer och kabelägare har alltid varit skyldiga att tillhandahålla information till underrättelsetjänsterna på begäran, allt efter sedvanlig juridisk process.

  Du kan t om få tillstånd själv, om du vill forska på trafikflödet t ex.


  //ST

  SvaraRadera
 16. Anonym, 26 september, 2009 17:35, "Tele2 skulle aldrig samarbeta med FRA, och har heller aldrig gjort det. Att påstå att de skulle gjort det är lögn."

  Vilket är rent skitsnack.

  Alla är skyldiga till att tillhandahålla information på laglig begäran, sen spelar det ingen roll vad operatören heter.


  Kan tillägga att en operatör eller kabelägare inte får yppa ett smack om skiten heller, allt enligt lagen i specifika fall, i övrigt hävdas nationell säkerhet.

  Det står "klart och tydligt" i lagen vad som gäller.

  Således, utför FRA ett spaningsjobb åt SÄPO, så får FRA. Likadant åt rikspolisen eller MUST, eller UD. Sen har FRA också rätt att bedriva forskningsverksamhet.

  Förvisso är det väl till största del Telia International Carrier som dom kopplar in sig hos för t ex forskning, eftersom dom är största backbone ägaren i Sverige ... som Tele2 också använder sig av.


  //ST

  SvaraRadera
 17. ST, referera gärna till det lagrum (före FRA-lagen) som gör det möjligt för underrättelsetjänsten att tilltvinga sig operatörernas trafik. Det kan inte vara så att du blandar ihop säkerhets- och underrättelsetjänst?

  Även om FRA skulle utföra uppdrag åt Säpo så handlar det fortfarande om underrättelsetjänst.

  Det är känt att Televerket på sin tid tillhandahöll viss ambassadtrafik till FRA. Vad jag förstår möjliggjordes detta med hjälp av hemliga regeringsbeslut, som går tillbaka ända till 1950-talet. Enligt Carl Bildt upphörde verksamheten 1991 då monopolet avskaffades.

  Varför var regeringen tvungen att gripa in, om det fanns en möjlighet att få trafiken med hänvisning till ett lagrum?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.