2009-09-04
Ibland tycker jag lite synd om politikerna
Gammelpartiernas politiker har väldigt sällan haft örnkoll på vad de sysslat med. De flesta har hamnat i byråkraternas våld. Samtidigt är olika, organiserade särintressen de enda som har haft råd och kraft att ge sig in i den politiska processen utifrån.
Fram till alldeles nyss var det bara politiker med hög profil som, frivilligt, valde att ta matcher i riksdagens talarstol eller något debattprogram. Men de flesta behövde inte oroa sig för mer än någon enstaka taskig torgmötesfråga, ett och annat brev från bekymrade väljare och kanske något enstaka telefonsamtal från en sådan där engagerad medborgare.
Det var då. Sedan kom internet och mobila kommunikationer. I dag bloggar, twittrar och samarbetar medborgarna hej vilt på nätet. Och inte nog med det. Informationssamhället har skapat en deltagarkultur där grupparbeten sätts ihop blixtsnabbt. Grupparbeten som kan granska och torpedera vilken politiker som helst. Grupparbeten som till och med slår byråkratin, PR-byråerna och gammelmedia på fingrarna. I vart fall hyfsat ofta.
I detta nya informationslandskap inträffar det intressanta att politikerna vill börja reglera, kontrollera, styra och begränsa det nya, fria informationsflödet. En femåring kan begripa att människor blir förbannade när staten försöker ta tillbaka något som alla redan gillar och har vant sig till med. Nätet gav oss en ny frihet, nya debattvägar, nya källor till kunskap, nya sätt att hämta in och sprida information, en kunskapsrevolution, nya sätt att driva företag och helt nya vägar för kulturen.
Det kräver ett visst mått av dumdristighet och dödsförakt för att försöka få in den tandkrämen i tuben igen. Speciellt som internets vänner och förlöpare är både smarta, väl pålästa, energiska, visionära och envisa. Man sätter sig liksom inte på Rasmus, Oscar, Gun, Rick, Patrik, Emma, Niklas och allt vad de heter. I vart fall inte ostraffat.
För politikerna är detta ett moment 22. Informationssamhället hotar deras makt, på flera olika sätt. Och alla försök att sätta koppel på teknologin och det fria informationsutbytet kastar bara mer bensin på brasan.
Damned if You Do, Doomed if You Don’t.
Det vi ser just nu är nog till och med större än vad många av de inblandade själva riktigt har fattat. En liknelse som faller mig in är feodalsamhällets sammanbrott. Plötsligt räcker det inte längre med att vara "utvald" för att ha makt.
Makten har haft många dräkter genom tiden – styrka, titlar, tro, pengar och nätverk. Nu är makt lika med information och en förmåga att handla. Detta är något som är tillgängligt för så gott som alla medborgare.
Och som vid alla tidigare skiften kämpar det gamla – frenetiskt men förgäves – mot alla förändringar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Dags att ta efter Skottland:
SvaraRadera"Scottish gov to curb personal data collection"
http://www.theregister.co.uk/2009/09/02/scottish_data_collection/
heh, borde det i nte stå "mer korrekt information av hela helheten". Information har ju alltid varit makt, men maktvärdet har ju mer legat i att informationen på något viss har varit kompromiterande för en, eller fler, individer, eller land, länder, om man så vill, finns ju inte så mycket värde i den typen av information längre, inte ens när det gäller länder.
SvaraRaderaFinns ju trots allt inte så mycket värde av något selektivt, som förr var "hemligt", men nu delas med sig av hej vilt.
Ta USAs reaktion på när brudföljet med kvinnor och barn sprängdes i luften. Det tog ju inte lång tid innan: Ja, det var vi, och det var väldigt tråkigt. Sen försvann den katastrofen pga att information förlorade värdet på en gång.
Undra hur det är egentligen för lobbyister idag, jämfört med hur det var för 30 år sedan.
Lobbyister kommer nog inte få det lika enkelt i framtider: kompromiterande bilder säger lobbyisten ... du har inte sett min facebook sida än va
//ST
Det är svårt att sätta ord på det som händer just nu, men det är stort. En bild som snurrat i huvudet senaste tiden är Internet som ett flygplan som taxat ut på flygplatsen. Nu är det redo att lyfta och håller på att accelerera på startbanan. Vissa markbundna varelser har insett vad som håller på att ske och gör allt som står i deras makt för att förhindra att planet lyfter genom att kasta in en massa skräp på startbanan. Klar att vi som är ombord på planet reagerar irriterat.
SvaraRaderaEn annan bild är Internet som ett mentalt Pangaea ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Pangaea). En superkontinent för fritt utbyte av tankar, värderingar, affärsmodeller, kultur, osv. Har man läst sin Darwin kan man ana kraften i detta.
En tredje bild finns hos Anais: http://ledomainedanais.blogspot.com/2009/06/det-digitala-ekosystemet_07.html
Angående att försöka stoppa Internet: "En maskin stängs av genom att kraftförsörjningen bryts. Försöker man däremot dämma upp en flod, sker något radikalt annorlunda."
Det är kul att få uppleva ett sådant här historiskt skifte, men det kommer att vara skakigt ett tag till innan kärran får upp tillräcklig fart för att lyfta...
Okej, men google vet vad de gör och så även andra monopol som har politikerna i sitt grepp.
SvaraRaderaOj! Fantastiskt skrivet om den lilla mannens IT revolution! Tack
SvaraRaderahehe, jaaa, muckar man med Emma så blir det jobbigt.
SvaraRaderaFler som borde nämnas dock.
Joshen (Enligt Min Humla)
Anaïs (Le domaine d'Anaïs)
Unni (Unnidrougge.com)
Och gammelbloggarna blir skatteavlönade politiska tjänstemän. Känns nytt.
SvaraRaderaDet är tydligen ödesbestämt, eller har du profetisk gåva?
SvaraRaderaFredrikN