2009-09-21

Storebrors nya verktyg: Indect!


Som om det inte vore nog ändå...

Nu kommer Indect-projektet.

Detta är ett EU-finansierat projekt som syftar till att ta fram modeller för övervakning och analys av nästan allt som sker på internet. Jag citerar ur The Daily Telegraph...

"According to the official website for Project Indect, which began this year, its main objectives include 'to develop a platform for the registration and exchange of operational data, acquisition of multimedia content, intelligent processing of all information and automatic detection of threats and recognition of abnormal behaviour or violence'."

"It talks of the 'construction of agents assigned to continuous and automatic monitoring of public resources such as: web sites, discussion forums, usenet groups, file servers, p2p [peer-to-peer] networks as well as individual computer systems, building an internet-based intelligence gathering system, both active and passive'."

Och på York Universitys hemsida kan man läsa att man har fått i uppdrag att arbeta med delar av projektet...

"Our focus is on novel techniques for word sense induction, entity resolution, relationship mining, social network analysis [and] sentiment analysis."

Man tänker alltså bygga upp en statlig – eller troligare överstatlig – övervakning med automatiserad analys av vad som sker på hela jävla internet. Det är i sig ett närmast orwellskt tilltag. Para så det med lite teledatalagring och trafikdata från FRA-avlyssningen. Skicka sedan in allt i den nya underrättelsebyråkrati som EU är på väg att bygga upp...

På Indects hemsida kan man även se hur det skissas på kopplingar till fysisk övervakning – till exempel med modern, datoriserad kameraövervakning som kan identifiera och följa enskilda individer samt analysera deras beteende.

Allt som inte är "normalt" kommer att flaggas. Politikerna och byråkraterna kommer att få prydliga PM som varnar dem för allt som kan hota eller ifrågasätta deras makt. Polis, underrättelsetjänster och myndigheter kommer att få örnkoll på all opposition, alla tänkbara protester, alla politiska initiativ och all annan form av medborgerlig uppkäftighet. Man kommer att kunna förekomma alla former av kritisk granskning, mediala avslöjanden och politisk aktivism. (Och på Skatteverket måste de hoppa jämfota av glädje.)

Projektet har redan fått drygt 110 miljoner skattekronor och samverkar med polis och forskare i tio olika EU-länder. Allt med EU:s välsignelse.

Nu är vi snart där. Du vet var.

Läs mer: The Daily Telegraph | Indects hemsida

(Tipstack: Simon)

39 kommentarer:

 1. Man blir mållös, jag har haft funderingar på att gå med i något annat parti än piratpartiet, vänster och höger funkar inte för mig längre så jag skriver inte ens vilka hopp jag gjort. Nu kan jag dock inte vara något annat än piratpartist. Det här är ju helt vansinnigt.
  Jag har nog varit frihetlig vänster förut och upptäckt att jag har massor gemensamt med frihetlig höger. friheten hotas idag även om man är höger eller vänster.

  SvaraRadera
 2. Jag har läst en del nyligen om underrättelsemetodik, eftersom det har tillämpningar inom mitt arbetsområde, och det visar sig att ett av de effektivaste verktygen för underrättelseanalys i en större organisation är att sätta upp en wiki som alla analytiker kan föra in information i och leta information i.

  Detta är intressant därför att det sätter fingret på 2 egenskaper i ett underrättelsesystem.
  1. Risken att drunkna i data istället för att ha tillgång till bearbetad kunskap. Vilke man gör om man övervakar.
  2. Att en wiki, som är relativt low-tech, är ett viktigare verktyg än övervaknings-system som är high-tech. Därför att wikin betonar intelligent analys medans övervakningssystemet bara genererar data.

  Detta i sin tur gör att det går att skapa en mycket effektiv gräsrots-underrättelsetjänst genom att sätta upp en wiki där all information om olika makthavare, lobbyister mfl. göranden noteras, vilka de känner, träffar, platser de besöker, frågor de driver m.m.

  Wikin får helt enkelt funktionen av ett gigantiskt sociogram som gör att vi kan få mycket tidig förvarning om nya hot mot medborgarnas rättigheter.

  Jag tycker det är dags att kanske skapa ett Citizens Counter Surveillance initiativ och börja jobba med att etablera en wiki för övervakning av makthavare.

  Jag kan hjälpa till med att sätta upp en effektiv insamlings och analysmetodik samt dra upp riktlinjerna för hur man skapar en sån organisation.

  Säg till om det är intressant.

  SvaraRadera
 3. Wikin får helt enkelt funktionen av ett gigantiskt sociogram som gör att vi kan få mycket tidig förvarning om nya hot mot medborgarnas rättigheter.

  Fan va kung du är Rasmus!! Nån som har en server+wiki tillgänglig? Annars går det väl att, sålänge åtminstone, göra det som en del av FRApedia om inte Fabbe misstycker förstås.

  SvaraRadera
 4. Någon som fortfarande inte tror att meningen med EU är att skapa en diktatorisk superstat..?

  SvaraRadera
 5. Jag undrar ibland hur långt en civilisation kan utvecklas innan den imploderar, och jag tror att svaret ligger ganska nära nu. Det ligger i styrets natur att samla in information för att ha ett beslutsunderlag. Ett projekt som detta gör ju att varje rörelse som inte faller makten i smaken kan kväsas i sin linda. Kanske inte idag, men ge dem 20 år att finslipa sina verktyg.

  /Smen

  SvaraRadera
 6. Efter att ha läst igenom PDF-filerna de har på projektets hemsida (under Public Deliverables) så blir man smått mörkrädd. Dokument 9.2 har en beskrivning av hur systemet är tänkt att användas vid olika scenarion och beskrivningar av de olika projekten det jobbas på.
  Vad sägs om "ADABTS: Automatic Detection of Abnormal Behaviour and
  Threats in crowded Spaces", "SUBITO: Surveillance of unattended baggage and the identification and tracking of
  the owner" eller kanske "SAMURAI: Suspicious and Abnormal behaviour Monitoring Suspicious Using a netwoRk of cAmeras for sItuation awareness enhancement".

  /Jonas

  SvaraRadera
 7. Nu får det f-n vara nog...eller vänta nu..det har det redan varit för länge sen!

  SvaraRadera
 8. Varför opererar dom inte under sitt verkliga namn - The Dharma Initiative?

  SvaraRadera
 9. The cool thing is that we all are the ginny pigs for the test run :)

  Whoops, that need some adjustment..

  SvaraRadera
 10. Och det enda medborgaren kan göra är att stå på åskådarplats och använda sin fina yttrandefrihet medans väggarna sakta närmar sig från alla håll. Jo, tack!

  Sir Timothy John Berners–Lee, visste förmodligen inte vad det var för snöboll han satte i rullning när han lade fram sitt förslag 1989 hos CERN om WWW.

  Eller så var det precis det han gjorde.


  /LD

  SvaraRadera
 11. Bara i dagarna läckte det ju mer information om projekt "Stellar Wind" och "Einstein" (mfl). Amerikanska NSA lagrar och analyserar stora delar av internet (trafik + web archive) för framtida analys (när AI är mer sofistikerat).

  http://newswithviews.com/BreakingNews/breaking167.htm
  http://en.wikipedia.org/wiki/Stellar_wind_(code_name)


  Dessutom läste jag på något forum (så ta det med en nypa salt) att amerikanska media skall rapportera hur övervakning har hjälpt att lösa brott.
  Med tanke på hur CNN har sett ut på senaste tiden så verkar det ju inte helt orimligt.

  /Werner

  SvaraRadera
 12. Rasmus,
  en wiki för liknande ändamål finns redan hos We Rebuild.EU. En hel del information och analyser finns där, men nog kunde innehållet göras mer överskådligt. Men om någon vill sätta upp en annan wiki för liknande ändamål, varför inte?

  För övrigt finns det fler forskningsprojekt som verkar inom samma område (SECURITY i FP7). Det kan vara angeläget att svärmen ger sig på och analyserar de övriga systerprojekten också, förutom INDECT. Här finns mer information om FP7 Security Research.

  SvaraRadera
 13. Man får hoppas att PP går ut med all fakta som tas upp på deras sida till nästa val. så resten av folket får höra om allt regeringen/EU hittar på.

  SvaraRadera
 14. Berättelsen om hur det (motsvarande) Amerikanska Stellar Wind projektet missbrukats:
  http://www.correntewire.com/warrantless_surveillance_stellar_wind_data_took_down_elliott_spitzer_and_very_nicely_timed_was_too

  Fast till skillnad mot förr (typ Louis McFadden) så är väl det bättre nu när man inte tar livet av sina motståndare..

  /Werner

  SvaraRadera
 15. Ett annat FP7-projekt satt hålla ögonen på är STORK. Det handlar om att utveckla teknik för eID (elektroniska ID-handlingar) som ska vara gemensamma för hela EU, och där identifikation/autensitering ska kunna krävas för allt du gör online. Argumenten känns igen, se t.ex. pilotstudie 2. Åter igen ska allas anonymitet kunna offras för att kanske kunna hjälpa vissa utsatta barn. Nog för att det är hedervärt att hjälpa dessa barn, men hur är det med proportionaliteten mellan ingreppet i allas frihet och det önskade målet, och kan det verkligen garanteras att metoden är effektiv?

  SvaraRadera
 16. Här finns en lista på 46 olika pågående projekt inom FP7 SECURITY-området.

  SvaraRadera
 17. Men glöm för allt i världen inte bort att det är ju bara för vårt eget bästa och vår trygghet som detta görs.


  /LD

  SvaraRadera
 18. Regeringsduglighet, regeringsduglighet regeringsduglighet
  regeringsduglighet
  regeringsduglighet

  PS. Som tur är verkar Tories inte vara lika tokiga som Blair/Brown i dessa frågor.

  SvaraRadera
 19. Jag vill börja med att påpeka att de flesta akademiker är ärliga och vill gott, de är inte galna övervakare. Detta ger oss en fördel: forskningsresultaten kommer publiceras och är tillgängliga för oss att läsa. Det är alltså bättre än att denna forskning skulle ske i smyg inom ramarna för länders underättelsetjänster för att sedan hemligstämplas.

  / S

  SvaraRadera
 20. Det är precis pga att situationen är så allvarlig som det behövs ett RIKTIGT LIBERALT PARTI idag och inte några pirater. Detta för att kunna samla även förnuftiga människor i kampen mot storebrorsstaten.

  SvaraRadera
 21. Detta är alltså ännu en sak de glömde bort att berätta för oss i Stockholmsprogrammet.

  SvaraRadera
 22. Som svar på Anonym ovan och Piraten i första inlägget.
  Vad som behövs är en kraftsamling av alla som ser problemen och då menar jag inte enbart den ökande fascismen gällande fri media och internet, utan också den ekonomiska misären.

  Visst anser även jag att vi skulle behöva ett liberalt parti, men viktigast i det korta loppet är att sätta stopp för övervakningssamhället och den förflyttning av makt och pengar som sker från vanliga människor till de redan rika och bankerna.

  Jag har blivit allt mer övertygad om att ”vänster” och ”höger” av den frihetliga varianten måste arbeta tillsammans. Vi ser samma problem, i flera fall ser vi också samma fiende och samma lösningar. Ingen av oss är starka nog ensamma, men tillsammans kan det gå att förändra. Därför är Piratpartiet ett mycket viktigt inslag, fokuserat på ett område där vi är överens kan det partiet göra en skillnad.

  Själv röstar jag inte, men skulle jag, fick piratpartiet min röst, även om det innebär att vänsterpartierna vinner makten. Enskilda frågor är viktigare än om dagis är i privat eller offentlig regi, och gör vi inget nu, kommer vi aldrig bli fria människor.

  I det långa loppet däremot tror jag på en mer revolutionär lösning, eftersom statens hantlangare och de som sitter på makten har så otroligt många vägar att gå. Funkar inte en väg, tar de nästa, så kampen tar aldrig slut och det är nästintill omöjligt att vinna på sikt.

  SvaraRadera
 23. Alternativa partier finns.
  Ta en titt på Aktivdemokrati:
  http://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/09/21/nu-far-det-vara-nog-fast-det-har-det-varit-lange-ju/

  SvaraRadera
 24. Är det aldrig några protester mot sånt här i Storbritannien? Jag har nämligen aldrig hört något eller läst något. Alla tycks liksom bara rätta sig efter det.

  SvaraRadera
 25. apocalypse nowish>
  Röstar man inte har man försat sin rätt att få kommentera resultatet av röstningen.

  Dvs. Rösta eller gilla läget efter röstningen och gnäll inte.

  SvaraRadera
 26. @Pierced1,
  Det var nog det dummaste jag läst på länge. Tänk igenom om det inte finns scenarion som gör att Din tes inte stämmer.

  Demokrati: Två vargar och ett lamm som röstar om vad man ska ha till middag.

  -Jaså kära lamm...Du röstade inte. Ja då har du ingen anledning att gnälla!!

  SvaraRadera
 27. Nej, inte mycket av den sorten i UK, där jag bor. Flataste landet i världen. Labour under Brown är antagligen världshistoriens värsta valda regering, man kan inte göra ett sämre jobb ens om man försöker. övervakningen är i det närmaste total, men ingen gör något alls. Vi svenskar framstår som revolutionärer i jämförelse.


  Pierced1
  Det är tvärtom, de som röstar röstar för systemet. Den som röstar ska sålunda inte klaga, ni vill tydligen ha dagens ordning. Själv vill jag varken ha dagens system och heller inte ser jag något parti eller ens person att rösta på, så varför skulle jag?

  Det enda du gör när du slösar bort några minuter i valbåset är att du röstar för eliten, oavsett regering. Det spelar ingen som helst roll vilket parti du röstar på, det enda som skulle kunna ändra något är om makten helt gick till ett renodlat kommunistiskt parti, renodlat liberalt eller enfrågepartier som Piratpartiet. Allt annat är samma sak. Har det någon betydelse i det korta loppet och för dig som privatperson om skatten sänks med 200kr eller om bostadsbidraget går upp med motsvarande summa? Givetvis inte. Det hela är bara en bluff och sålunda röstar inte de som förstått sig på hur systemet fungerar.

  SvaraRadera
 28. @Lars:

  Jag skrattar ihjäl mig (den hade jag aldrig hört förut!)

  "Demokrati: Två vargar och ett lamm som röstar om vad man ska ha till middag."

  Kul!

  Passar ju extra bra nu då tydligen en av nämndemännen som ska döma i TPB-rättegången är anställd av Spotify... (Vad är de andra för personer?)

  Vad är det för samhälle vi lever i???

  SvaraRadera
 29. Vad är det för samhälle vi lever i?

  Förut ansågs väl staten vara en rättsordning? Det förefaller ha förenklats till att endast vara en maktordning.

  SvaraRadera
 30. http://www.youtube.com/watch?v=5hVq3vSKOiU

  en mycket passade sång.

  /7E

  SvaraRadera
 31. Henrik, du vet lika väl som jag (eller borde veta) att det här är ett FP7-projekt, det vill säga ett forskningsprojekt. Inte utveckling, inte driftsättning, utan akademisk forskning.

  Som politisk tjänsteman antar jag att du har tänkt genom saken noga innan du uttalar dig om lämpligheten hos ett FP7-projekt.

  SvaraRadera
 32. "Som politisk tjänsteman antar jag att du har tänkt genom saken noga innan du uttalar dig om lämpligheten hos ett FP7-projekt."

  Det är väl i högsta grad lämpligt att en "politisk tjänsteman" utalar sig om lämpligheten i politiskt finansierad forskning. Det är nog uppenbart för de flesta.

  SvaraRadera
 33. Detta är inte fri forskning.

  Det är skattefinansierad beställningsforskning. Beställd av de människor som bygger övervakningsstaten.

  Fick jag bestämma skulle de inte få ett öre.

  Men om de vill forska på området med andra medel, då tänker jag naturligtvis inte hindra dem.

  SvaraRadera
 34. Det kanske är dags att börja disskutera vilket mandat vi egentligen ger våra politiker när vi röstar i allmänna val, samt börja ifrågasätta ifall Sverige verkligen borde vara med i EU?

  Vi betalar i dagsläget c:a 5 gånger mer netto än finländarna/capita till EU, jag tycker att våra politiker är lite för givmilda med medborgarnas pengar i sin iver att få vara med i internationella civila och militära sammarbeten.

  Förhoppningsvis är dom styrande inte så korkade så att dom tror att dom kan köpa långsiktigt inflytande för Sverige i det nya imperiet, så vad är syftet?
  (Sverige 9 miljoner ppl, EU 500+)

  SvaraRadera
 35. @Anonym 09:53

  Visst tror jag att de flesta akademiker är ärliga (liksom de flesta människor i övrigt). Men kanske just akademiker har en särskild narcissistisk sårbarhet och gärna vill visa "jag kan"?

  Ett projekt av den här typen ger förmodligen de som deltar en chans att visa hur duktiga de är - och kanske bortser de då ifrån vad "duktigheten" kan leda till?

  SvaraRadera
 36. Apropa forskning... och P2P / säkerhet / copyright

  Mycket intressasant person: Ross Anderson.

  Professor of Security Engineering at the Computer Laboratory, U o Cambridge.

  ... chair the Foundation for Information Policy Research ... concerned with promoting research and educating the public in such topics as the interaction between computing and the law, and the social effects of IT.

  Flera fascinerande enskilda stories som t ex "The snooping dragon - how the Chinese intelligence services compromised computers at the Dalai Lama's private office".

  Sysslar bl a med kryptografi och ffa P2P!

  ... been personally threatened by bank lawyers who wanted to suppress knowledge ... taught me that electronic publications ... seemed uncomfortably like books in the Dark Ages: the modern era only started once the printing press enabled seditious thoughts to be spread too widely to ban.

  fear come true: UK court judgment has found that a newspaper's online archives can be altered by order of a court to remove a libel.

  Just den senare är ett prima exempel pa särbehandlingen av elektronisk vs tryckt information: ytterlig tokighet, eftersom onlinearkiv skulle ses som publicerade varenda gang nagon läste dem (till skillnad fran papper) och därmed paföljande massivt ökade rättsingripandemöjligheter. Och det var redan 2001.

  But history never repeats itself exactly, and the real fulcrum of censorship in cyberspace turned out to be not sedition, or vulnerability disclosure, or even pornography, but copyright.

  SvaraRadera
 37. Angående Adabts, som är den del av Indect som handlar om att automatiskt hitta misstänksamt beteende via kameraövervakning, så är det en svensk som är projektkoordinator, Jörgen Ahlberg anställd på FOI och linköpings universitet

  SvaraRadera
 38. Nej, Adabts är inte en del av Indect, och Jörgen är inte koordinator för projektet.

  SvaraRadera
 39. Den som skulle råka vara intresserad kan ju titta i Erik Hultins blog, Adabts har debatterats en del där, och den där Jörgen Ahlberg (som alltså inte är projektkoordinator) deltar också. http://erikhultin.se/09/storebror-gar-barsarkagang.php

  Förresten, "hitta misstänksamt beteende", kul felskrivning :-)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.