2009-09-21

Telekompaketet - fler på tåget


Förra veckan skrev jag om förlikningskommittén om EU:s telekompaket. Nu börjar namnen på de medverkande svenskarna utkristalliseras.

Piratpartiet representeras av Christian Engström, vänsterpartiet av Eva-Britt Svensson och det sägs vara klart att (c)/(fp) kommer att ha Lena Ek som den liberala gruppens kvinna i kommittén.

Utöver detta finns det rykten om Marita Ulvskog från (s). Om det blir någon svensk från (m) / EPP vet vi ännu inte.

Sammansättningen av förlikningskommittén är intressant. Kommer den rent av att ha en majoritet för ministerrådets linje – eller kommer parlamentets ja till 138:an att backas upp ordentligt, så att det kan bli en verklig förhandling och förlikning? Myglet för att avgöra detta pågår just nu.

Engström/Svensson är ju för det berömda tillägg 138 (domstolsprövning innan eventuell avstängning från internet). Men hur kommer Ek att göra? Själv brukar hon vara för 138:an, men hennes partikamrater i regeringen säger blankt nej. Kommer hon att våga gå emot det svenska ordförandeskapet?

Jag skulle misstänka att (s) och (m) kanske tycker att det är skönast att slippa dras in i förlikningsarbetet. För om de gör det, då måste de tidigt och tydligt binda upp sig i frågor där det kanske är skönast för dem att ha ryggen fri...

2 kommentarer:

  1. Kul att det är många svenskar med i förlikningsprocessen. Vi ligger ju ändå allra längst fram i debatten och har relativt kompetenta MEPar om man jämför med moderpartiernas förstelnade hantering.

    SvaraRadera
  2. Utan 138:an kommer vissa länder att stänga av folk från internet utan domstolsprövning. Rättsvidrigt. Men med 138:an på plats kommer avstängning från internet att bli en rättslig påföljd, i alla EU-länder!

    Fattar ni inte. 138:an är ingen lösning, 138:an är en legitimering av att stänga av folk från det moderna samhället.

    -Kluris

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.