2009-09-21

Telekompaketet: Tredje ronden börjar på måndag!

På måndag kväll (28 sept) träffas Europaparlamentets delegation till förlikningskommittén – som skall förhandla om telekompaketet.

Ledamöterna är nu klara...

PPE: Kratsa-Tsagaropoulou, Vidal-Quadras (ordf), Belet, Bendtsen, del Castillo Vera, Hökmark, Juvin, Karins, Niebler, Reul, van Nistelroou.
S&D: Pittella, Groote, Lambrinidis, Riera Madurell, Toia, Trautmann, Ulvskog.
ALDE: Ek, Koch-Mehrin, Valean.
Verts/ALE: Engström, Lamberts.
ECR: Cichester, Harbour.
GUE/NGL: Svensson.
EFD: Paska.

Svenskarna är alltså Engström (pp), Hökmark (m), Ulvskog (s), Ek (c) och Svensson (v).

Värt att notera är att den grekiske socialdemokraten Lambrinidis är en terrier när det gäller att försvara yttrandefrihet och medborgerliga rättigheter. Som vice talman i parlamentet är han dessutom en tungviktare som man inte kör över så lätt.

En första, grov skattning är att det nu väger rätt jämt i kommittén mellan ledamöter som företräder de två huvudinriktningarna i frågan.

På måndag utser parlamentets delegation ett förhandlingsteam som skall ha ett första möte med motsvarigheten från ministerrådet på tisdag kväll.

Framförallt lär vi nu få veta hur långt parlamentets folk är beredda att driva det här. Kommer det bara att handla om det famösa tillägg 138 (om att fildelare inte skall kunna stängas av från internet utan föregående domstolsprövning)? Eller kommer man även att till exempel ge sig på de skumma skrivningarna om begränsning av tillgång till innehåll på nätet?

Uppdatering: Kontaktuppgifter håller på att byggas upp här.

12 kommentarer:

 1. Ska bli spännande att se vad det leder till för resultat!
  Hälsningar
  Annika Beijbom

  SvaraRadera
 2. Well some info on the dane Bendt Bendtsen (PPE):

  He is a former Police officer, borne in Odense, the 3rd largest city in Denmark. His parents were farmers, and he has all the characteristics of a 'by-the-book' man.

  He is representing 'De Konservative', the direct descendent from one of the two first danish parties: Höjre (Right). On the political scale I would place them just to the right of Moderaterna. Bendtsen has been the head of the Conservative party, before his job in EU.

  His outspoken priority no. 1 is - amongst other legal questions- to put a stop to terror and IT-crime. (*sigh* ... one of those)

  I could try to contact him, but if I am any judge of character, my energy is better spend elsewhere.

  SvaraRadera
 3. Some basic info about Paška.
  Actually, I have very little on him in particular, gathering more, as we speak.

  He is a member of the Slovak Nationalist party, which has a pretty "notorious" party leader, Jan Slota. A bit like Glistrup in Denmark back in those days.

  Paška is probably likely to see internet as something that needs to be controlled, though I suspect his internet "awareness" to be in the lower strata.

  SNS in Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Slovak_National_Party_(current_party)
  Jan Slota in Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Slota

  SvaraRadera
 4. Hej Sin, kul att se dig här :)

  I vilket fall tyckte jag att man kanske kunde påminna förhandlingsdelegationen om vad som händer i USA. Där verkar pendeln börja svänga nu och myndigheterna håller på att ställa sig på rätt sida.

  Det borde rimligtvis vara viktigt för EUs handelsförbindelser med USA att man harmoniserar reglerna om nätneutralitet så att man inte kan riskera att anklagas för att Europeiska Telekomföretag med EUs goda minne skapar handelshinder för amerikanska bolags webtjänster.

  http://www.nytimes.com/2009/09/22/technology/internet/22net.html?partner=rss&emc=rss

  SvaraRadera
 5. FCCs (USA) nya site om open internet http://openinternet.gov/read-speech.html

  SvaraRadera
 6. Man undrar ju om det görs någon kartläggning av var majoriteten i parlamentet står.

  I USA är det vanligen så att man har stenkoll på var alla kongressledamöter står i varje fråga. Det kanske görs nåt liknande här.

  SvaraRadera
 7. Harbour var ett namn som jag inte ville se på listan, han är ju förstås ansvarig för en del av paketet men ändå. Jag tror det blir väldigt svårt att återinföra 166:an med honnom med i gruppen. Det leder ju oss till en annan fråga: Är det endast Trautmanns raport med 138:an som kommer att behandlas eller är det alla delar av paketet?

  SvaraRadera
 8. Hur har dessa personer blivit utvalda? Lottdragning?

  SvaraRadera
 9. Oavett domsslutbeslut eller inte; hur 17 stänger man av någon från Internet? Seriöst? I praktiken är det nog riktigt svårt att genomföra. Det räcker nämligen inte med att bli nekad möjligheten att köpa bredband. Sådant går alltid att komma runt, för den som är trägen. Dessutom går det ju alltid att "småsurfa" och sköta om sin buzzinezz hos kompisar, familjen, Internetkaféer, etc, etc. Fullständigt meningslöst lagförslag med andra ord. Det kommer att behövas ytterligare en ny lag med tillhörande straff: "Medhjälp till Internetanlutning".

  SvaraRadera
 10. Klart man alltid kan komma ut på nätet. Det finns ju hur många öppna publika nätverk som helst. Valfritt Café, gallera, restaurang osv har mer eller mindre som standard att erbjuda internetåtkomst.

  Så det är klart, man kan inte stoppa den som vill ta sig ut, såvida man inte låser in människan helt och hållet.

  Med det sagt så är det ändå dåligt att möjligheten ges, att man skall kunna stänga av någon utan någon som helst rättslig prövning före beslutet tas.

  SvaraRadera
 11. Och här stavar man som en kratta...

  Galleria skulle det stå förstås, inte gallera.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.