2009-09-29

Telekompaketet: Märklig förhandlingstaktik


Jag är fortfarande konfunderad över det här med Europaparlamentets delegation till förlikningskommittén om EU:s telekompaket...

Ministerrådet har än så länge inte gett något formellt besked om tillägg 138. Än mindre har vi fått veta vilka argument de har. Och det hintas om att det just nu finns ett fönster för informella samtal.

I detta läge kan jag för mitt liv inte begripa varför delegationens majoritet (alla utom Piratpartiet och den gröna gruppen) bestämt sig för att kastrera sig själv – genom att minska sitt förhandlingsutrymme och mandat. Redan innan motparten ens har öppnat munnen.

Frågorna om internetanvändares rättigheter, nätneutralitet och de medborgarrättsliga aspekterna vore – om inte annat – värdefulla kort att ha i rockärmen ifall ministerrådet börjar krångla. Plus att dessa frågor är viktiga i sig, naturligtvis.

Men så blev det alltså inte. Allt ljus riktas nu på tillägg 138.

Undrar just om de andra partierna har klart för sig hur mycket detta ökar förväntningarna på dem?

Och hur tänkte de när de började sitt förlikningsarbete med att svika många, många människors förtroende och förhoppningar?

Uppdatering: Erik Josefsson ger sin interiör från mötet.

18 kommentarer:

  1. De har väl fått påhälsningar från Frankrikes ambasad.. ...

    SvaraRadera
  2. Det här inlägget är inkomplett. De måste ha framfört några argument för sin åsikt. Varför utelämnar du dem?

    Pippi

    SvaraRadera
  3. Förklaringen de gav är att de inte vill öppna Pandoras ask, det vill säga att fler saker än bara 138 börjar ifrågasättas och debatteras.

    Alla talade om users rights och net neutrality - men de vill inte ha in det i förhandlingen.

    SvaraRadera
  4. Uppdatering: Erik Josefsson ger en interiör från mötet.

    http://erikjosefsson.eu/blogg/2009/09/29/harbour-harbour-harbour

    SvaraRadera
  5. I USA har man regeln att alla lagförslag som behandlas i kongressen dör i samband med valet.

    Sen måste förslagen väckas igen av de nyvalda ledamöterna om det ska bli något.

    Just nu känns det som att den regeln behöver införas i EU också. Ett nyvalt parlament bör ha möjligheten att fullständigt gå igenom ett lagförslag innan man går till beslut.

    SvaraRadera
  6. Om Christian Engström överhuvudtaget inte yttrat sig under mötet är det kanske lite magstarkt att hävda att piratpartiet drivit på för något annat än majoritetslinjen.

    SvaraRadera
  7. CE och Lamberts var mycket väl samkörda innan mötet.

    Skall jag behöva skriva ut mina anteckningar från gårdagens möte..? ;-)

    SvaraRadera
  8. Precis vad man kunde förvänta sig med andra ord. Piratpartiet har överhuvudtaget inget att tillföra i parlamentet. De är bara där för arvodenas skull.

    Många med mig är glada att vi röstade på Fjellner som i motsats till Piratpartiet uppnår saker och åtnjuter respekt.

    SvaraRadera
  9. Jättebra att Christian Engström sitter i parlamentet. Piratfrågorna får större tyngd. Anonyma fjellnerröstare har nog helt andra prioriteringar än just informationspolitiken. Sänkt socialbidrag till exempel. ;)

    SvaraRadera
  10. Om Engström var en av 18(?) personer i gruppen som skulle debattera om hur detta skulle skötas så måste han väl ändå kunnat lämna sin åsikt i ärendet? Låter ju helt stört att Engström inte så mycket som yttrat sig under ett möte som låg till grund för ett av piratpartiets huvudfrågor för tillfället? När ska han annars yttra sig om inte då?

    Förklara gärna om jag missförstått för känner mig rejält besviken om så är fallet.

    SvaraRadera
  11. @Kalle:

    Jag känner mig säker på att han gör ALLT han kan och på det sätt han anser fungerar bäst för att få stopp på Telekompaketet som det ser ut nu.

    Om han kan så försöker han garanterat att mildra skadeverkningarna genom att införa 138:an och så vidare.

    Det *känns* som att det hade varit bäst om han tagit med sig en k-pist till mötet men han arbetar säkert mer genomtänkt än så.

    Man säger ibland "Mycket snack och lite verkstad". Christian försöker få så mycket verkstad som han kan!

    SvaraRadera
  12. Naturligtvis kunde alla de 27 ha hållit långa anföranden för nöjet att få höra sin egen röst. Då hade mötet inte varit över ännu. Jag fattar inte vad folk har för problem med att varje grupps position presenteras av en person istället för att upprepas två, tre upp till elva gånger.

    TP

    SvaraRadera
  13. Hans j: "Man säger ibland 'Mycket snack och lite verkstad'. Christian försöker få så mycket verkstad som han kan!"

    Hur kan han få verkstad utan att yttra sig på möten? Det är ju inte så att någon utanför hans gröna grupp - och möjligen vänstergruppen - umgås med honom och hans medarbetare. Och de båda grupperna utgör en obetydlig minoritet i Europaparlamentet.

    Vad består verkstaden i? Bloggar på svenska för svensk publik? Groteskt självförhärligande pressmeddelanden riktade till hemmamarknaden? Puss på kinden med Eva-Britt Svensson?

    Hoppas han i alla fall har vett att äta och dricka gott i Bryssel och Strasbourg. Då får han i alla fall ut något av de kommande fem åren, utöver lönen.

    SvaraRadera
  14. @Kalle:

    För jag antar att det är du som nu kallar dig Anonym.

    - Man kan få verkstad genom att samarbeta med andra partier i en partigrupp på det sätt som Piratpartiet genom Christian Engström gör. Det är så att talartid är begränsad och då kan det ge större effekt att ge bort sin tid till någon annan som har samma åsikt.

    - Man kan få verkstad utan att yttra sig på möten genom att ynytta sin rösträtt. När det gäller Christian Engström så vet vi i varje fall att han står för frihet på Internet.

    - Man kan få verkstad genom att överhuvudtaget kunna frågorna. De andra vet då att de inte kan tricksa. De kommer att bli genomskådade när de försöker driva igenom snåriga och luriga skrivningar.

    - Man kan få verkstad genom att bara ha närvarorätt på sammanträden. Då kan ingenting avhandlas i hemlighet.

    - Man kan få verkstad genom att vara en samlande symbol för Piratpartier över hela Europa. Detta stärker dessa nya partiers stolthet och självmedvetenhet. De vet att deras frågor redan är representerade i EU-parlamentet. Nu behöver vi stärka denna representation i hela Europa.

    - Man kan få verkstad genom att vara en ständig påminnelse för de andra partierna att de riskerar att tappa väljare i nästa val om de inte tar krafttag för att värna medborgarnas integritet. Parlamentsledamöterna ska arbeta för medborgarna ingenting annat!

    Detta är några sätt som man kan få verkstad på. Du gör rätt som stödjer Piratpartiet! Du har också rätt att ställa krav på detta parti. Christian Engström gör så gott han kan och det är mest motståndarna som försöker skapa dålig stämning inom vårt parti. Men de lyckas inte. Vi är ju hur enade som helst.

    Jag hoppas avslutningsvis också att han har vett att äta och dricka gott i Bryssel och Strasbourg. Detta fick jag lära mig i lumpen:

    Man måste äta rejält för att stå sig hela dagen!

    SvaraRadera
  15. Jag fattar inte varför nätneutralitetsförsvarande parlamentariker gör så här??? EU är ingen demokrati – och det handlar väl därför om att verkligen driva frågor.

    Nätneutralitet är ju en utpräglad konsumentfråga, som jag tror att en stor majoritet konsumenter skulle stödja när de väl förstår hur mycket av det som de vant sig vid som de kommer att gå miste om.

    Det är också en utpräglad demokratifråga – då det handlar om rätt att ta del av samma information som man nu kan få del av via bibliotek och andra avgiftsneutrala offentliga tjänster. En stor majoritet kommer att bli mer eller mindre rasande när de förstår hur utestängda de i själva verket kommer att bli.

    Nätneutralitet stöds också av stora folkrörelser i USA och Obama har ställt sig i täten för att bevara den – en utmärkt våg att rida på – med argumentet att kunde man i “transatlantisk” anda vara så följsam USA när det gäller antiterror”bekämpningen” att man hastar igenom diktatoriska lagar på löpande band, så skall man väl kunna vara det i en sån här fråga som absolut inte innebär kränkningar och övergrepp mot individer eller till och med grupper, utan tvärtom.

    Att ge efter för de ytterst unkna och farliga högerkrafter som vunnit makt i Europa pga ett extremt lågt valdeltagande samt pga ett alltigenom odemokratiskt och snudd på korrupt styrt lobbyistvälde tror jag är fullständigt och totalt fel väg att gå. Det ger bara dessa mörkerkrafter mer tyngd i stöveltrampen.

    Dessutom tror jag att denna vägen kommer att leda till ekonomiskt armod – då det kommer att försvåra för små och medelstora företag, det kommer också att hämma kommunikation, forskning och utveckling, även kulturell sådan.

    Enorma följder för ekonomin kommer det också att få. Av det negativa slaget. Ungefär det sista som behövs när det gäller att ta sig ur recession.

    Det är ingenting mindre än reaktionärt.

    Dessutom banar det väg för hård repression – för reaktionen bland den stora massan kommer att bli i form av en enorm uppfinningsrikedom att kringgå precis alla hinder, i synnerhet i ungdomsgenerationen som är osedvanligt stor. I kombination med andra protester tror jag att den makt som nu sitter kommer att få bäva och kan falla på sitt eget grepp. Då kommer den att frestas att ta till ännu hårdare tag.

    Och hård repression kan fungera ett tag – men kanske inte hur länge som helst.

    SvaraRadera
  16. Hans J: "Man måste äta rejält för att stå sig hela dagen!"

    Man behöver inte så mycket näring för att sitta tyst hela dagen.

    SvaraRadera
  17. @Anonym:

    Just precis och så mycket annan näring får han säkert inte av övervakningskramarnas malande hela dagen heller ;-)

    SvaraRadera
  18. Om mr Anonym inte redan har märkt det så har Piratpartiet åstadkommit förändringar inom Europa redan. Anonym kanske inte gillar detta och kanske är det orsaken till att han kommer hit och trollar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.