2009-09-07

Telekompaketet revisited

I dag är det alltså dags för Piratpartiets och den gröna gruppens seminarium om EU:s telekompaket. [Information och program med hålltider: Piratpartiet | Gröna Gruppen]

Seminariet direktsänds på nätet kl 14 till 18 (med ett kortare uppehåll vid fikapausen, c:a kl 15:45). [Länk till webcasten]

På seminariet kommer ett antal talare att ge sin syn på vad de upplever som problematiskt med EU:s telekompaket. Detta inför den aviserade tredjebehandlingen av frågan.

För dig som vill sätta dig in i vad det hela handlar om kan jag mycket starkt rekommendera ett papper av Monica HortenThe Telecoms Package - a licence to chill. [Läs mer | Ladda hem Hortens papper som PDF]

4 kommentarer:

 1. Webcasten fungerar inte, sidan är nere.

  SvaraRadera
 2. Den ena jävla saken efter den andra... Skall kolla saken.

  SvaraRadera
 3. En väldigt intressant första del även om jag missade nästan hela första timman, får ta och se den om det kommer upp en inspelning på allt.

  Jag måste dock säga att det var lite trist att under vissa svar på kommentarer och diverse replikväxlingar så försvann ljudet. Antingen så hade personerna som pratat inte slagit på mikrofonen eller så var det något väldigt galet på webcasten. Jag tänker främst på då den kvinnliga journalisten ställde en fråga men svaret aldrig hördes, man såg bara henne sitta och nicka och sen var det klart...

  Han från "La Quadrature Du Net" nämnde för övrigt ett par viktiga saker. Den omvända bevisbördan osv samt insamlingen av bevisning av skumma privatpoliser. Det är något som jag ser väldigt allvarligt på och som man borde se över betydligt mer i rättsfall. Vi behöver ju nämligen bara titta till APB här i Sverige så ser vi att samma skit förekommer här. APB kommer sedan alltid med "Vi redovisar inte våra arbetsmetoder pga sekretess etc." och liknande, någon form av dålig bortförklaring är det då. Skulle man lägga alla korten på bordet så skulle det nog komma fram en hel del intressant och jag undrar verkligen hur pass lagliga vissa av dessa insamlingsmetoder för "bevis" är.

  SvaraRadera
 4. Och för att tillägga.

  Det är sant det som Malte Behrmann säger. Det handlar inte nödvändigtvis om pengar, utan snarare kontrollen av försäljningskanalerna samt hur man tar del av innehåll och information. Man vill låsa in konsumenterna på ett visst spår eller leda allt igenom specifika flaskhalsar där man har mer kontroll på information/produkter.

  För det är ju så att om du kontrollerar var och hur man kommunicerar eller var och hur man konsumerar så kan du i slutändan kontrollera människan och marknaden. Oftast (för att inte säga alltid) till kontrollantens fördel.

  Se bara på HDMI och HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection). Bra bild i all ära, men hela härvan med certifikat och hårdvaruinlåsning gör att man i slutändan blir tvingad till att köpa en viss produkt för att saker och ting ska fungera som man vill det (eller som man blir tvingad till). Har man fel grafikkort eller en skräm som inte stödjer HDCP så får du bara ut svart bild.

  Samma teknik (som erbjuder bättre bild/ljud) skulle ju nämligen kunna existera utan inlåsning i hårdvara/mjukvara som har stöd för exempelvis HDCP. Med HDCP så har dock tillverkarna (av mjukvara såväl som hårdvara) kontroll över konsumenterna, för man är tvungen att köpa Kabel- och Grafikkort-X till TV- och/eller skärm-Y och använda Operativsystem-Z för att kunna spela upp en Blu-ray på sin dator.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.