2009-10-05

Hur effektiv är övervakningen?

I dessa tider av övervakningsraseri kan man ställa sig frågan hur effektiv befintlig avlyssning egentligen är.

DN har försökt ta reda på saken. Det gick så där. Myndigheterna mäter inte hur många fall av övervakning som leder tillfällande dom. Inte heller hur många fall där den misstänkte visat sig vara oskyldig. Allt man tar reda på är i vilken omfattning den misstänkte har utsatts för ytterligare tvångsåtgärder (till exempel husrannsakan eller blivit anhållen). Det har skett i hälften av fallen.

Redan vad gäller dagens övervakning i brottsmål trålar man alltså med en väldigt bred trål. Vilket gissningsvis drabbar många oskyldiga. I ett rimligt land skulle man titta närmare på detta innan man går vidare med automatiserad massavlyssning och lagring av data om alla medborgares alla elektroniska kommunikationer.

Men nu är Sverige inte ett rimligt land i detta avseende. Politikerna har inte längre någon överblick eller helhetssyn. Istället springer de lydigt Storebrors ärenden.

Läs mer i DN...

3 kommentarer:

 1. Nu pratas det älgjakt vid kaffeborden. Vad har nu detta med övervakning att göra?

  Jo, traditionellt så har man alltid spanat i skogen några veckor före. Detta för att få koll på var djuren rör sig och hur många och gamla det kan vara. Ett jaktlag i mitt närområde har satt upp ett antal web-kameror i skogen, dels sådana som skickar bilder mobilt om något rör sig framför kameran, men även sådana som ... ve och fasa ... registrerar och lagrar bilder digitalt. Utan tillstånd naturligtvis, så nu har dom fått stora problem med länsstyrelsen.

  Så säg inte att man tar lätt på integritet från myndighetshåll.

  SvaraRadera
 2. "... krävs att man kan anta att den misstänkte döms till minst 2 års fängelse för brottet."

  Det sägs vara en av förutsättningarna. Betyder det att myndigheterna i alla lägen kommer höfta till och skarva sina misstankar mot folket så de formellt får tillstånd att avlyssna allt och alla?

  - Bara reglerna följs är allting okey.

  SvaraRadera
 3. En annan aspekt är hur många av dessa övervakningar som gav något resultat. Det är ju inte orimligt att en viss verksamhet, t.ex. FRA, skall utvärderas och om verksamheten ger liten, eller inget resultat, avskaffas.

  /Rickard

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.