2009-10-25

Jättestaten


Det bär mig emot att skriva det – men svenska politiker och svenska byråkrater är... någorlunda sansade. Även om de i slutändan ändå fattar tokiga beslut – så förstår vissa av dem i vart fall vad man talar om när man kommer med invändningar som gäller demokratiska principer, rättsstat, integritet och yttrandefrihet. Sverige är, i vart fall delvis, ett rätt tolerant land. Och det byråkratiska användargränssnittet mot medborgarna är faktiskt snabbt, effektivt och rimligt jämfört med många andra länder i Europa. Därmed inte annat sagt än att svenska politiker och byråkrater ändå gör saker som är så dumma, illa genomtänkta, principlösa och rättsosäkra att man vill gnaga av sig en arm.

Och i Europa i allmänhet är många saker bättre än i Sverige. Inställningen till alkohol, lätta droger, sex och livets goda är ofta mer avslappnad. Och enkla faktorer, som en högre befolkningstäthet, skapar en kritisk massa som i sin tur föder en mångfald som skapar utrymme för alla från samlare av tyska rakborstar till... mjölfetischister. På något sätt tycks de flesta ha råd att gå ut och äta en bit mat eller roa sig. Till och med åldringarna på pensionärsboendet i grannkvarteret rymmer ett par timmar varje dag till det lokala ölhaket.

Men EU handlar inte om det bästa – utan om det värsta.

Den som vill ha ett förbud mot ditt eller datt är nästan alltid mer motiverad, påstridig och högljudd än den som tycker att man borde kunna lämna folk i fred. Särintressen är som femåringar som tjatar tills de får som de vill. Och politiska ingrepp, regleringar och diktat går alltid att motivera med någon av de där goda föresatserna som vägen till helvetet är stensatt med.

Det finns en inneboende, närmast politisk-psykologisk, kraft som gör att centralstyrning och "harmonisering" oftast landar i "worst practice".

Många svenskar röstade ja till EU för att få det bästa av Europa. För att Sverige skulle bli lite mer "kontinentalt". (Själv är jag inte oskyldig.) Men det visade sig att ljuset i slutet av tunneln var ett X2000-tåg, på väg i full fart rakt emot oss. (Eller ett TGV, då.)

Och nu skall Lissabonfördraget rullas ut. EU:s politiker kommer att kunna utöka unionens makt utan att behöva fråga medborgarna om lov. EU kommer att ta makten över juridiken, rättsväsendet och övervakningsapparaten. EU kommer att få militär kapacitet. Makten över den politiska klassens väpnade gren, polisen, kommer att överföras till EU.

Jag tror att EU-valet 2014 kan komma att bli ovanligt intressant. Eller inte. Det hänger på om vi kan få gemene man att bry sig...

25 kommentarer:

  1. EU skulle göra livet lättare för medborgarna , allting skulle bli SÅÅÅÅ mycket enklare , trodde man , men man kan , tyvär ,bara konstatera att det har och blivit , precis tvärtom .
    Vi kan bara se på när EU har förvandlat till en lekstuga för paranoïda , maktgalna och penningsugna politiker som lever i en glasbubbla alldeles för sej själva och har bara en tanke : hur de , så fort som möjligt och med minsta möjliga ansträngning , skall fylla på sina bankkonto till MAX . De flesta vet inte ett dugg vad de röstar på så att mer och mer konstiga och totalt antidemokratiska lagar kan gå igenom , lagar som på INTET SÄTT gagnar medborgarna utan politikerna själva .
    Gorbatchov hade rätt når han sa en gång i tiden :
    " The most puzzling development in politics during the last decade is the apparent determination of western European leaders to recreate the Soviet Union in western Europe."
    Vi går , med stora steg , rakt in i det värsta kontrollsamhället , dvs en diktatur väl jämförbar med den gamla URSS med polis och militär överallt , övervakning och enorma lager där man kommer att skyffla oliktänkande och andra som motsätter sej överheten .
    Det är inte fråga OM detta kommer att ske utan NÄR !

    SvaraRadera
  2. Jag hatar att säga det men det var precis vad jag sa skulle hända när Sverige röstade för medlemskap oavsett vad politiker lovade oss... det är så fruktansvärt uppenbart. Och det kommer inte bli bättre...

    SvaraRadera
  3. Visst, det är lätt att hänfalla sig till folkhemsnostalgi när verkligeheten blir påträngande. Men kan någon förklara för mig hur situationen skulle ha sett bättre ut ifall vi inte hade varit medlemmar av EU? Våra nationella förmågor Bodström, Reinfeldt et. al. har ju inte exakt profilerat sig som integritetens och det öppna samhällets fanbärare. Varför glömmer vi så gärna bort att det just nu bara är en EUROPEISK instutition som bjuder motstånd när ministerrådet (läs: de nationella regeringarna som vi så nostalgiskt vill ge makten tillbaka till) vill trampa på rättssäkerheten?

    Så visst har vi ett val. Vi kan lämna EU och låta Bodström få fritt fram efter nästa val, eller så rycker vi upp oss ur den här bedrägliga folkhemsnostalgin och engegerar oss på en Europeisk nivå för att förändra utvecklingen. Svenska Piratpartiet står ju bevisligen inte ensamma nere på den hemska kontinenten.

    Kommer det att vara lätt? Nej, givetvis inte, och Henrik har all rätt att vara indignerad över byråkratin och det politiska spelet, men han och Christian bygger i alla fall meningsfulla pan-europeiska allianser emellan gnällsessionerna. Och att tro att den svenska riksdagen skulle hålla en högre etisk nivå inser man är bara skitsnack när man har följt rapporteringen därifrån de senaste året.

    Så, EU är en jävla koloss att påverka men när vi nu i EU-parlamentet har fått en faktisk motvikt till de nationella regeringarna (läs: Ministerrådet)så borde vi kanske inte schabbla bort den möjligheten med att gnälla om hur mycket bättre det skulle vara om Bodström kunde stifta lagar utan inblandning från EU-parlamentet. För det är det som är alternativet.

    Fo' real!

    SvaraRadera
  4. Henrik!!

    Kan du inte göra mänskligheten en tjänst och skriva ner allt i detalj, om hur illa det är med demokratin inom EU-systemet? Det skulle kunna bli en oerhört intressant bok som absolut skulle öppna ögonen på gemene man i både Sverige och Europa. Folk vet inte hur illa allting går till innanför väggarna i EU-maktens korridorer. Du har tidigare tagit upp hur nya lagförslag myglas igenom. Hur man lägger in slamkrypare osv.

    Finns fortfarande inte någon som har skrivit om detta. Du har talangen och förmågan att sätta upplevelser och förhållanden på pränt så att folk kan förstå. Att ge ut en sådan bok skulle kunna få konsekvensen att det måste ske förändringar i systemet eftersom folk har tröttnat på vanskötseln inom demokratin. Hela EU-bygget i sin nuvarande form, känns som ett erhört märkligt institut där vanliga inte har någon som helst möjligt att påverka vad som sker därinne.

    SvaraRadera
  5. @ Erik Werner

    Du har rätt. EU skulle kunna vara något helt annat och väldigt mycket bättre. Nämligen en verkligt demokratisk kraft som skulle kunna befria oss från trångsynta nationella eliter.

    "Nationernas Europa" är den värsta av alla världar. Många av de kontroversiella frågorna (inklusive integritetshotande säkerhetsfrågor) avhandlas inte ens i första hand "at 27" utan förbereds av de stora länderna i en informell grupp som kallas G6. Ibland till och med i närvaro av amerikanska ministrar (se t.ex. detta skrämmande protokoll).

    Kommissionen och EU-parlamentet är i grund och botten positiva krafter. Vi får försöka påverka där.

    SvaraRadera
  6. Plutonium:

    Om man skriker Sovjet! så tror jag man skjuter sig själv i foten.

    Visst. Systemet går mot mer centralstyrning, mer kommandoekonomi, mer övervakning etc. Men också mot mer korporativism.

    Det finns väldigt, väldigt få europeiska politiker som vill ha en fascistisk stat. Och de (och media) bara skrattar om man påpekar att det är däråt det drar.

    Det är nästan ingen som vill ont. Men den samlade bilden är tilltagande ondska. Eller i vart fall en marsch bort från demokratiska kärnvärden, rättsstat och frihet.

    Man måste erbjuda ett helikopterprspektiv för att politiker, media och folk skall förstå helheten.

    Jobbar på det...

    SvaraRadera
  7. Erik:

    Problemet med EU är att det inte ens går att få grepp om de särintressen, agendor, maktintressen och krafter som är i omlopp.

    I Sverige har man, nästan, en sportslig chans att greppa läget. Men i EU finns det så många spelare och det spelas på så många planer samtidigt att man blir alldeles överväldigad.

    Det stämmer att EU har gett oss en juridisk prövning av orimliga politiska beslut och politiskt beslutade orimligheter. Men det skulle vi kunna hantera med en svensk konstitutionsdomstol. (Och gärna en vassare grundlag.)

    Men vi skall inte tro att det hjälper att lämna EU och istället ansluta oss till EES-avtalet. Det ger oss lika mycket jävulskap, men utan möjlighet att påverka.

    Enda alternativet vore Sverige som en fri tigerekonomi med öppna gränser för allt och alla. Med total frihandel och en jävlar anamma-attityd. Och tyvärr kan jag inte riktigt se hur man skulle kunna vrida om Sverige dit.

    Så enda vägen jag kan se är att försöka avslöja så mycket skit som möjligt och att försöka vrida en och annan sak rätt. (Vilket, det skall medges, faktiskt ibland är lättare än i Sveriges riksdag. Men ibland även oerhört mycket svårare.)

    Jag funderar på om inte jag borde ägna dessa fem år åt att granska, avslöja påverka - och lära mig systemet. För att sedan, 2014, kandidera själv - på en EU-kritisk plattform som vill reducera EU till ett mellanstatligt samarbete med begränsad kompetens och fri rörlighet som ledstjärna.

    SvaraRadera
  8. Per:

    Jag bollar just nu med idéer kring detta. En bok är en idé. (Kanske rent av en fiction/thriller, så att den blir läst.) Eller kanske en dokumentärfilm. Möjligen en pan-europeisk nyhetssite på webben. Oder etwas. Frågan är vad som får störst genomslag.

    SvaraRadera
  9. Precis Henrik! Alternativen finns ju liksom inte där. Vi kan idalisera hela dagen men i slutändan så får vi inrikta oss på kavla upp ärmarna och göra det skitjobb som behövs göras.

    I det här fallet tycker jag att det är en positiv utveckling att vi har ett folkvalt parlament som faktiskt har börjat agera som en motvikt till de nationella ambitionerna. Att du har valt att aktivt vara med att driva denna utveckling vidare tackar vi för.

    Att denna process är mer komplex än vad vi vant oss vid under Per Albins beskyddande hand borde kanske inte komma som en överraskelse? Vi måste helt enkelt lyfta oss själva till en helt annan nivå, både intelektuellt och strategiskt, än vad som har varit fallet för att vara en spelare på Helgeandsholmen. Att det skulle vara lättare att påverka i Sverige tar jag med en nypa salt dock, eftersom jag tycker mig se ett mycket mer dynamiskt och oförutsägbart läge nere i Bryssel.

    Vad gäller EES så kan jag för övrigt, som boende i Norge, intyga att det inte känns fel alls att trots detta ha rösträtt i Europa medans baggarna själva sitter och tror att de är självständiga i ett land som implementerar mer EU-direktiv än vad länderna i EU gör.

    SvaraRadera
  10. Vi skall dock inte glömma att Lissabonfördraget innehåller en trvlig detalj - en utträdesparagraf... ;-)

    SvaraRadera
  11. 2009-10-02 skriver du Henrik Alexandersson följande på din blogg under rubriken "Om EU-kritiken", se länk nedan

    Om EU-kritiken

    Citat från ovanstående länk ”Om EU-kritiken”:

    Henrik Alexanderssonskriver:
    - Eller också bygger man upp en riktigt ambitiös nätverksamhet med medborgarjournalistik som är kritiskt EU-granskande. Jag har träffat människor som har varit inne på alla de ovanstående spåren. Men som regel faller de på två saker: någonannanismen och finansiering.

    Nu finns möjligheten och plattformen för att få betalt som medborgarjournalist på U Do News, som är en kopia av Youtube rent funktionsmässigt.

    About U do News

    Citat från ovanstående länk ”About U do News”

    U Do News skriver:
    Why be a part of The Peoples Press? One big feature that separates us from most other news or video sharing sites is we plan on paying out up to 20% of our ad revenue each quarter to all our independent reporters - after we are out of Beta Testing. That means you will automatically get a check based on the views of the news U Do. So quit letting your stories and your work get flushed down The Tube. Get paid for the News U Do!

    Se videopresentation av U Do News

    Welcome to U Do News

    Som medborgarjournalist gäller det att du marknadsför dig själv via forum, bloggar och andra media plattformar som Youtube, så att folk går och ser dina videoreportage på U Do News.

    Ett tips att nå många människor är att baka in populära/välkända saker i din rapportering.
    Exempelvis kan man hänvisa till filmen Starwars och visa bilder som anspelar på filmen, när man rapporterar från Strasbourg, som Henrik Alexanderson gjorde i sina populära inlägg om dödsstjärnan på sin blogg 2009 10 20 och 2009 10 22. På så sätt når man fler människor.

    Framförallt tycker jag att du Henrik Alexandersson ska börja göra videoreportage ifrån EU parlamentet, där du rapporterar vad som hänt och filmar/fotograferar EU dokument som bekräftar din rapportering. Sedan lägger du upp dina videoreportage på på U do news och marknadsför dem via länkar på din blogg, så att du får betalt för dina videoreportage. Du kommer inspirera många andra att göra likadant.

    Ett alternativ är att annonsera efter en Piratpartist som redan bor i bryssel, som kan filma och intervjua dig från Bryssel. Det borde ju finnas någon aktivist där nere som vill ställa upp och som nu tack vare U Do news kan få betalt och bli marknadsförd via din blogg. Du bör kanske börja blogga på engelska.

    Hur som helst, det finns möjligheter att utnyttja U Do News för alla som vill bli en medborgarjournalist i Sverige eller Europa.

    SvaraRadera
  12. Henrik Alexandersson skriver:
    Jag tror att EU-valet 2014 kan komma att bli ovanligt intressant. Eller inte. Det hänger på om vi kan få gemene man att bry sig...

    Det du efterlyser här angående att få folk att bry sig, i denna bloggpost, är just det jag tar upp i mitt inlägg om U Do News. Vi kan få upp intresset via medborgarjournalistiken och U Do News är ett bra verktyg för detta där medborgarjournalisten kan få betalt. Se inlägg ovan ifrån mig(U DO NEWS)

    SvaraRadera
  13. Om man jämför Lissabonfördraget (och dess förslag till konstitution), så undrar jag hur mycket av detta som egentligen bejakar individens rättigheter. Den amerikanska konstitutionen var i grunden konstruerad så att den aldrig litade på att den/de som för tillfället satt viud makten, verkligen ville folkets och landets bästa. (Busken har ju sett till att bryta mot konstitutionen för att få igenom bl.a. Homeland Security, bara för att konstitutionen tog för stor hänsyn till individen) Hur mycket sådant bejakande finns det i det förslag till konstitution som nu ligger som förslag? Är det bröd, skådespel och valsedlar åt folket, men samtidigt en formlig maktlöshet för de betydande besluten?

    SvaraRadera
  14. Jag tycker den viktigaste poängen här är just att det är sällan som någon försvarar folks grundläggande friheter och rättigheter mot byråkratins och lobbyisternas olika påhitt.

    Det borde därför finnas ett frihetsavdelning på varje departement och generaldirektorat som granskade alla förslag ur den aspekten. Och en frihetsminister och en frihetskommissionär och ett frihetsutskott både i EU-parlamentet och här hemma.

    SvaraRadera
  15. Johan Tjäder skriver:
    Jag tycker den viktigaste poängen här är just att det är sällan som någon försvarar folks grundläggande friheter och rättigheter mot byråkratins och lobbyisternas olika påhitt.

    @Johan Tjäder och alla andra

    Lösningen på detta problem är att bli medborgarjournalist. Det är enda sättet att få politikerna att skärpa sig och ställa krav.

    På U Do News kan du dessutom få betalt för dina videoreportage. Läs även mina tidigare inlägg här, samt se min profil.

    SvaraRadera
  16. @HAX / Henrik Alexandersson

    Du har ju tidigare efterlyst att man borde bygga upp en riktigt ambitiös nätverksamhet med medborgarjournalistik och bekymrat dig över problemet med finansiering av denna verksamhet. Dessutom efterlyser du metoder för att få människor att engagera sig i valet 2014.

    Jag har nu berättat om U Do News för dig, se tidigare inlägg här
    (25 oktober, 2009 16:25) där jag berättar för dig att nu finns det en ambitiös nätverksamhet för medborgarjournalistik där man som reporter får betalt för sina videoreportage, baserat på tittare.

    Men jag har inte fått någon som helst respons på detta ifrån dig. Kanske har du haft ont om tid. Men det här är ju vad som efterlysts, varför inte utnyttja denna media kanal? Den blir ju vad man själv gör den till.

    Jag vänder mig även till alla andra att använda U Do News, men jag vet att du HAX inspirerar andra, så därför vill jag gärna ha respons ifrån dig.

    Du kan ju faktiskt här bygga upp din egna självständiga kanal och få betalt för det.

    På Youtube kan man exempelvis marknadsföra sig genom att bara ha början eller trailers av reportagen och hänvisa till U Do News, så folk går dit.

    SvaraRadera
  17. Praeterea censeo EU esse delendam.

    SvaraRadera
  18. Nedan en 4:36 minuter lång video med dissidenten Bukovsky. Från minut 3:05 och framåt:

    ”In the Soviet Union we had the Gulag. I think we have a Gulag in the European Union also – an intellectual Gulag known as political correctness. When anyone tries to speak their mind on questions of race or gender or if their views differ from those approved, they will be ostracized [bannlyst, utfrusen] – this is the beginning of the Gulag, the beginning of your loss of freedom. In the Soviet Union they told us we needed av federal state to avoid war, in the European Union they are telling you exactly the same thing… I have lived in your future – and it did not work.”

    Se den här: http://www.youtube.com/watch?v=bM2Ql3wOGcU

    SvaraRadera
  19. Jag röstade mot EU. Har inte ångrat mig en dag. Problemet är att folk är för kortsiktiga. Att rösta Ja var ett långsiktigt felaktigt beslut. Samma sak som att rösta på Federley.

    Håll på principerna, det kommer ni må bäst av i längden.

    SvaraRadera
  20. Henrik Alexandersson

    När du säger att du jobbar på det , så tror jag , faktiskt , på vad du säger . Att de flesta vill väl är säkert sant . Men däremot så tror jag att det finns fler än du tror som vill ha ont ,som är styrda av mycket mörka krafter som jag inte skall nämna , för då , blir man direkt kallad för foljehatt och dyl ,( inte så att det stör mej så mycket men ändå ) men dessa mörka krafter arbetar intensivt och medvetet i det dolda och har infiltrerat såväl svensk politik som europeisk politik .Och så tror jag att det behövs mer äm en helikopterperspektiv för att begripa vart man är på väg .I vilket fall , att vi är 27 medlemmar i EU är , i mina ögon , helt fel , det har blivit alldeles för många . Sedan , när man se att flera som Reinfeldt och tom Obama ( som inte har ett dugg i europeisk politik att säga till ) ,propagerar för Turkiets inträde i EU , då blir man mörkrädd på riktigt !

    SvaraRadera
  21. Det är mer än nog med alla inskränkningar och regleringar. Att sedan ösa pengar över ett misslyckat projekt som Europas Undergång gör inte saken bättre. Stoppar vi inte EU så kommer de med stor sannolikhet att dra in oss i ett tredje världskrig.

    Lämna omedelbart EU och samla krafterna för att få till stånd ett övergripande samarbete mellan de nordiska länderna. Där har vi åtminstone liknande språk, kultur, klimat, livsåskådning och förutsättningar att kunna bygga upp en stark och självständig "stat".

    SvaraRadera
  22. X skriver: Lämna omedelbart EU

    @X

    För att det ska bli möjligt så måste vi själva börja rapportera om EU. U Do News är en bra plattform för detta som dessutom kan finansiera din verksamhet.

    Kan man använda Youtube som är ägt av google för att sprida medborgarjournalistik så kan man lika gärna använda U Do News där man kan få betalt baserat på tittarsiffror.

    Hade hoppats på någon respons här, men det kanske är så att få vill göra vad som krävs för att ändra på det här.

    @Hax

    Väntar fortfarande på ditt svar Hax angående detta med U Do News, vad tycker du om förslaget. Kan man använda Googels blogg för din verksamhet, trots att Google just är ett privat monopol som hjälp Kina att censurera internet. Ja då kan man väl lika gärna använda sig av U Do News för att rapportera vad som sker i EU via videoreportage.
    När man dessutom får det finansierat som du efterlyst.
    Det här blir ju vad vi själva gör det till. Så återigen vad är din åsikt om detta, är inte U Do News en bra möjlighet?

    SvaraRadera
  23. @U Do News,

    Herregud vad tjatig du är. Fattar du inte att man direkt blir negativt inställd till U Do News när du är så jobbig?

    Jag gick i alla fall in och tittade på sajten och tryckte på play på den film som var på förstasidan. Den handlade om ett hemligt sällskap som visst både Bush och John Kerry var medlemmar i.

    The prosecution rests.

    SvaraRadera
  24. @Daniel Janzon

    Vad U Do News har att erbjuda förändras ju knappast av om du upplever att jag tjatar eller inte. Så ditt argument att man ska va negativit inställd för det är baserat på känslor från din sida inte logik.

    Ingen länk som jag lagt upp på bloggen går dit du talar om. Du kommer till en presentations video av U Do News.

    Att jag upprepat mig är för att jag inte fått någon respons överhuvudtaget. Vilket jag inte förstår.

    Mitt argument kvarstår. Kan man använda Google som stöttar censur av internet i kina, så kanm man väl använda sig av U Do News, som jag anser förespråkar många fördelar för medborgarjournalister.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.