2009-10-28

Rykten om telekompaketet

Uppgifter i internationell press och på andra håll gör gällande att Europaparlamentet har givit upp sitt försvar av "tillägg 138" till telekompaketet. (Den text som säger att fildelare och andra inte får stängas av från internet med mindre än föregående domstolsprövning.)

Det stämmer förvisso att Europaparlamentets delegation till förlikningskommittén om EU:s telekompaket antog en rätt bluddrig kompromisstext på sitt senaste möte. Den innehöll visserligen ordet "prior", men har samtidigt andra inslag som är både lovande och luriga.

(Piratpartiet, de gröna och vänstern ställde sig inte bakom den. Dels för att vi aldrig fick se underlaget skriftligt innan beslut skulle fattas. Dels för att vi på goda grunder är misstänksamma. Vi har senare meddelat att vi förväntar oss att delegationen upprätthåller 138:ans principer.)

Och mycket riktigt. I trialog-mötet mellan delegationsledningen och ministerrådet sänkte rådet helt den nya kompromisstexten. (Bland annat togs "prior" bort och nya brasklappar om skäl för avstängning kastades in.) Detta kan parlamentets delegation rimligen aldrig köpa.

Nu väntar vi på ett mer genomarbetat motförslag från ministerrådet.

Men det finns ingen överenskommelse om något ännu.

Minsterrådet har förkastat delegationens kompromissförslag. Delegationens åsikter står i direkt kontrast mot vad som föreslås i rådets preliminära kompromisstext. Vi vet att det råder oenighet i ministerrådet. Och vi i Piratpartiet, den gröna gruppen och vänstergruppen hänger fast vid den gamla 138:an bäst det går. I vart fall tills vi erbjuds något som är bättre.

Det är med andra ord varken klappat eller klart ännu. Tvärt om är oenigheten och oklarheterna minst lika stora som tidigare.

På onsdag eftermiddag träffas Europaparlamentets delegation igen. Och på onsdag kväll träffas hela förlikningskommittén (parlament och råd). Fram till dess finns det inget som ens liknar en överenskommelse. Bara oenighet mellan institutionerna, i ministerrådet och i Europaparlamentets delegation.

Men det är uppenbart att någon försöker spinna det här, för att ge en annan bild.

[In English]

11 kommentarer:

 1. Det skall kanske tilläggas att det finns *motstridiga* juridiska besked om huruvida 138:an är möjlig att ta eller ej.

  Nu sätter jag mig på flyget igen. Åter online sent, sent i kväll eller i morgon.

  SvaraRadera
 2. Bra klargorande. Nu hoppas man pa lite korrekturer pa en mangd siter som verkar utfora undermalig kallkritik och oberoende bekraftelser, men det ar val for mycket att be om.

  /P

  SvaraRadera
 3. Källan till nyheten är LQN.

  Jag håller med LQN om att den där texten som delegationen hade med sig till rådet, (som har "prior" men inte i anslutning till en domstol), SKULLE vara ett komplett svek mot 138an. Tack och lov accepterade rådet inte ens den.

  SvaraRadera
 4. Vad händer om Piratpartiets Christian Engström har med sig 27 exemplar av ett papper som innehåller den "text" som diskuterats "muntligen" med en direkt fråga om det var en skrivning enligt det "pappret" som avsågs?

  Är det bara tjänstemännen som får eller kan producera papper?

  Det där förhållandet att ett långgående LAG-förslag, som är så tvistigt att ministerråd och parlament inte kan komma överens, ska hastas igenom muntligt verkar ju HELT BAROCKT !

  Det är ju själva motsatsen mot eftertänksamhet och konsekvensanalys i lagstiftningsarbete.

  Det hade alltså varit enormt viktigt att sitta med i den TREMANNAGRUPP som muntligt diskuterar en förlikning!

  Vi vet alla att "ni i Bryssel" gör ALLT VAD NI KAN för att parlamentet ska ha trovärdighet...

  ...men GUBBAR VILKET SKITJOBB NI VERKAR HA FÅTT!

  SvaraRadera
 5. Undra hur mycket ledamöterna skulle våga om varje inlägg dokumenterades ordentligt med vem det kom ifrån, så det blev enkelt och tydligt att följa varifrån olika delar kommer.

  SvaraRadera
 6. Just så går det till. Mainstream Corporate Media upprepar passivt det spinn som välfinansierade PR-byråer lägger framför näsan på dom.

  Att journalister gräver och utmanar de mäktiga är bara en myt och en tom fras som cheferna upprepar på högtidsmiddagar.

  SvaraRadera
 7. Nu finns denna bloggtext även på engelska:

  http://theembeddedcitizen.blogspot.com/2009/10/rumors-about-eu-telecoms-package.html

  SvaraRadera
 8. Delegationen måste ju hålla fast vid 138:an.

  SvaraRadera
 9. Hur tänker ministerrådet egentligen? dem vill ju hellre se ett helt telekompaket gå åt skogen än att lova rättsäkerhet vid ett tilltänkt nytt straff.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.