2009-10-22

Telekompaketet: Dagens trialog

Lite om dagens trialogmöte (möte med ledningen för parlamentets och ministerrådets delegationer plus kommissionens representanter) om EU:s telekompaket.

Där diskuterades den text som Christian och jag har bloggat om tidigare i veckan - dock utan att trialogen kom fram till något konkret.

Dock verkar det som om vissa medlemsstater blir allt grinigare ju mer det talas om internetanvändares rättigheter och om medborgerliga fri- och rättigheter i pappren. (Vi vet att fransmännen stretar emot, men en kvalificerad spekulation är att även britterna sätter sig hårt på tvären i ministerrådet.)

Inför nästa rond (Bryssel 4 november) jobbar EU:s svenska ordförandeskap på en ny text som utgår från det papper som låg på bordet i dag.

Vi har fått underhandsinformation om vad de filar på. Det verkar som om de fortfarande vägrar gå med på domstolsprövning innan eventuell avstängning av folk från internet. Däremot vill de ha fler brasklappar om när man skall kunna stänga av folk från nätet.

Såpass!

(Enligt planen förefaller det som om man bara tänker ge parlamentets delegation en timma den 4 november för att diskutera det förslag som slutligen kommer att komma från ministerrådet. Vilket blir tight, även om pappret som sådant sänds ut i förväg. Efter det, samma kväll, blir det möte med hela förlikningskommittén - det vill säga parlamentets 27 ledamöter och rådets 27 ledamöter. Där förväntas vi antagligen säga ja och amen till vad rådet har kommit fram till. Åter igen blir det hårresande arbetsformer och framstressade beslut. Så här får det inte gå till. Och det är uppseendeväckande att EU:s enda folkvalda representanter, Europaparlamentet, låter sig behandlas som en femåring.)

Detta känns helt oacceptabelt. På så många sätt. Kanske skulle detta kunna öppna för en återgång till gamla hederliga 138:an? För det verkar ju inte som om man tänker erbjuda oss något bättre.

Uppdatering: Christian har nu voterat klart i plenum och har precis lagt upp en bloggpost om detta. I hans bloggpost kan du även följa textändringarna. Själv drar jag nu till tåget mot Bryssel. Åter i morgon.

Uppdatering 2: Har just stigit av tåget i Bryssel och noterar att DN har tagit upp saken.

25 kommentarer:

 1. kämpa på hax, om du har tid se filmen fall of the republic. Du kommer inte ångra att se den.


  X

  SvaraRadera
 2. Ja, hur ska det kunna gå på något annat sätt när "integritetsvänner" som Lena Ek lägger sig platt och sägar "ja tack" till att bli behandlad sådär, och dessutom skiter i sina principer och låter 138an kompromissas bort. Jag tycker synd om de som röstade (c) i europavalet just nu.

  SvaraRadera
 3. Eller vänta, vadå "teledatalagringen"? Har du blivit senil på gamla dar, HAX? :-D

  SvaraRadera
 4. Tack Hax för alla raporter vi får från dig. Första gången jag bryr mig om vad EU beslutar.

  SvaraRadera
 5. Inte senil. Svårt jäktad. Ändrat. ;-)

  SvaraRadera
 6. Dags för en ledare i DN? Känns som det lilla internetupproret inte växer mer än till några tusen som följer PP-live. Jag föreslår att Christian för lite oväsen i media.

  SvaraRadera
 7. Men vad hände med 166:an (eller vad den nu hette, de i EU byter ju namn på saker hela tiden) och det där? För det känns ju som ett betydligt större hot eftersom det var tal om "kabeltvinternet" och liknande. Det känns ju också som något som går att genomföra och som är svårt att bekämpa för de delar av folket som bryr sig. Det medan avstängning av folk från internet inte alls känns särskilt realistiskt. Jag menar om man stänger av många för exempelvis illegal fildelning så undrar jag hur man ska stoppa dem från att använda internet med tanke på hur samhället ser ut. Avslutning av abonnemang kommer ju också att innebära kollektiv bestraffning (tänk familjer etc). Därför ser jag inte det som ett så stort hot, jämfört med en massa annan skit som tas fram av våra politiker det vill säga.


  // anon231

  SvaraRadera
 8. Christian Engström HAX, Klä av er nakna i TV, så ni får folk att titta på er, då får du en plattform som får folk att lyssna på vad du säger. Straffen ni får ökar debatten. Ge fan i att verka inom fängelseramarna!

  Det är fan inget fel på att vara naken, vi föddes så. Jag vill genomföra en nudist demonstration, den skulle få enorm uppmärksamhet.
  Vi ska alla klä av oss nakna och visa vår protest och sårbarhet.

  Regeringen säger att man inte får maskera sig i demonstrationer, okej låt oss nudist demonstrera!

  Det är fan i mig sjukt att man som vuxen inte får gå naken på gator och torg. Vi ska inte få visa hur vi ser ut som människor ens.

  NUDIST DEMONSTRATION NU FÖR FRIHETEN

  Denna demonstration skulle klä av regeringen. Vi skulle bli lika förbjudna som Falingong i Kina. Foplk skulle fråga sig, vad är det som är så farligt allt de gör är att gå nakna vår regering är facister!

  SvaraRadera
 9. 166:an om manvändarrättigheter dog, tyvärr, i andrabehandlingen i våras.

  Och det första delegationen bestämde var att de aktuella förhandlingarna bara skall röra 138:an. Vilket vi protesterade mot.

  SvaraRadera
 10. Vad fan? Texten blir bara värre och värre för var gång som går? Och ni får mindre och mindre tid på er...

  Det är ett enda stort skämt hela skiten.

  SvaraRadera
 11. Det är bra att texten flyttats till en artikel 3a. Det ger den en mer framskjuten position.

  Men i övrigt är Rådets förslag det värsta vi har sett hittills.

  Där står rätt ut i klartext att man ska kunna stänga av folk för att de ska hindras att begå brott, det ska gå fort (urgent) och utan rättslig prövning i förväg.

  Telekompaketet är döende och det vore bra för parlamentsledamöterna att de mentalt förbereder sig för att ge det nådastöten.

  Detta är nog det viktigaste budskapet just nu. Alla ledamöter måste ha tänkt tanken att göra det otänkbara, att sänka ett stort lagförslag på grund av principer.

  För kommer det här på parlamentets bord då vet man inte var det tar vägen.

  SvaraRadera
 12. Håller med en föregående talare om att det är dags att väcka gammelmedia. Risk finns annars att det är ett fåtal som följer vad som händer och sker.

  SvaraRadera
 13. Det handlar inte om att väcka gammelmedia, det handlar om att göra saker som får gammelmedia att attacker piratpartiet, dör då kommer debatten.

  Varje attack på PP får partiet att växa eftersom fler blir nyfikna på PP om de blir attackerade.

  Därför måste Hax och Christian göra något som gör att gammelmedia ser en möjlighet att attackera Hax och christian så att de framstår som något negativt. Ju mer attacker desto bättre, för då startar debatten på allvar.

  Bäst av allt är att man t o m kan säga detta till gammelmedia och de kommer ändå gå i fällan, för de kan inte hjälpa det. De vet inget annat och förstår inte. De tror på kontroll och attacker, det är gammelmedias religion. De är fanatiker.

  SvaraRadera
 14. Tycker frihetsfrontens förslag att göra som Martin Luther, nämligen spika upp protester på Europaparlamentets dörrar är bra.
  Se till att filma när uppspikandet sker och läck ut bilderna till pressen.

  Det kommer leda till att Hax blir anklagad för skadegörelse för att ha gjort spikhål i dörren. Men alla tittare kommer undra, vad stod det på pappret som han spika upp. Det är den här tekniken man använder sig av för att nå ut till allmänheten.

  Givetvis betalar man för skadegörelsen. Sedan spikar man upp en ny protest.

  SvaraRadera
 15. Ännu bättre är om Hax utanför parlamentet gör en filmad demonstration, där han röker tillåten cannabis, marijuana (dvs närbesläktad tillåten drog) Och pappret han rullar jointarna i Lissabonfördraget.

  Media kommer attackera honom direkt och Hax kommer få möjlighet att berätta om Lissabonfördraget som det nya opiumet för folket.

  Man ska inte va rädd för att bli av med väljare. För där man förlorar en väljare, vinner man minst två nya om man visar kurage och mod och når ut till fler människor.

  Ingen rörelse expanderar genom att man försöker bevara det man har, då tynar man bort.

  Vi måste få Public stunts ifrån våra representater i EU parlamentet.

  Klä er i piratkläder, skulle också ge media inslag. Sedan får ni media rtid och förklara varför ni gör detta, då tar ni upp Lissabonfördraget och förklarar för folket varför de måste rösta på PP.

  SvaraRadera
 16. När det här är klubbat, får de styrande ett bra argument för att införa obligatorisk biometrisk identifikation för att få komma ut på internet.
  Argumentet:
  Ni vill väl inte att en hel familj skall behöva stängas av från internet, bara för att en i hushållet fildelat?

  Y

  SvaraRadera
 17. Fan va alla politiskt intresserade är tråkmånsar, förutom media attack han är bäst. Ahhhhhhhhh!

  SvaraRadera
 18. Spik funkar väl inte. Det är väl glasdörrar?

  Limsprej.

  SvaraRadera
 19. Ja, Henrik och Engström kan klä av sig nakna, dansa ballongdansen, röka hasch, riva lissabonfördraget i strimlor och spika upp strimlorna på dörren till EU-parlamentet.

  Sedan kan de hämtas av ambulans och köras till närmsta psyke.

  Så kan "Nudist revolt" och hans polare här i kommentarstråden lockas att rösta på (pp), risken finns i och för sig att alla andra låter bli att göra det.

  Eller också...

  ...så kan Henrik och Christian Engström ägna sig seriöst åt politik (som ju faktiskt redan sker). Visserligen kanske kommentarstrollen tröttnar på (pp) då och röstar på "Ezenhemmer plastpåsar och barnuppfostringsredskapspartiet". Men då kan alla andra rösta på (pp)...

  SvaraRadera
 20. @infallsvinkel

  Tönt

  SvaraRadera
 21. Håller med anonym om att nåt jippo borde göras.
  Folk (sheople)bryr sig inte om att politiker är seriösa, de behöver jippo för att tänka till.

  För övrigt,
  Tack HAX, du är min hjälte.

  Mvh

  SvaraRadera
 22. stroll - DN lär inte hålla en särskilt bra eller neutral ton om man skulle göra en ledare där... synd att alla stora gammelmedier för länge sedan har sålt ut sig.

  -lina

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.