2009-10-19

Telekompaketet, inför veckans rond


Tisdag eftermiddag/kväll träffas Europaparlamentets delegation till förlikningskommittén om EU:s telekompaket igen.

Insatserna höjs och jag har en känsla av att Piratpartiets och den gröna gruppens envisa försvar för tillägg 138 irriterar somliga svårt. Det gör det besvärligt för de andra grupperna att kompromissa utan att tappa ansiktet.

Speciellt som det gäller en av rättsstatens grundpelare. Det handlar om att man inte skall kunna straffa människor utan att först ge dem en rättvis rättegång. (138:an säger att om medlemsstater bestämmer sig för att stänga av till exempel fildelare från internet, då får det inte ske med mindre än föregående rättslig prövning.)

En intressant detalj är att ministerrådet fortfarande inte har lämnat något formellt besked om varför det inte kan köpa tillägg 138.

En formell, skriftlig förklaring till varför ministerrådet vill köra över parlamentets upprepade beslut i frågan vore på sin plats. Det är rätt magstarkt att de kräver att de folkvalda backar från principen om rättegång innan straff – bara för att ministerrådet vill att de skall göra det.

Gissningsvis har ministerrådet ingen bra, hållbar eller trovärdig förklaring. För om det hade haft vettiga argument, då borde väl kunna presentera dem? Istället handlar det förmodligen om att bland andra Frankrike och Storbritannien vill kunna trumma igenom Hadopi-liknande lösningar med rå kraft. På rättsstatens bekostnad.

Demokratiskt underskott, var ordet...

7 kommentarer:

 1. Stå på er ända in i det sista!

  Skulle ni bli överkörda, så rösta Nej till hela fadderullan i plenum.

  SvaraRadera
 2. @HAX

  Här slår du huvudet på spiken.
  "Det gör det besvärligt för de andra grupperna att kompromissa utan att tappa ansiktet."

  Det verkar generellt som om att hur grava misstag och dumheter politiker gör så försvarar man sina dumheter in absurdum.
  Man vill helt enkelt inte erkänna sina fel och pumpar hellre in miljontals kronor av skattebetalarnas pengar för att "köpa / beställa" statistik som kan "bevisa" att de dåliga besluten är bra för väljarna.
  Byråkrater, politiker = samma skrot och korn.

  //tyckare

  SvaraRadera
 3. HAX: "Insatserna höjs och jag har en känsla av att Piratpartiets och den gröna gruppens envisa försvar för tillägg 138 irriterar somliga svårt."

  Men piratpartiets man i förlikningskommittén har ju inte yttrat sig. Är det hans tystnad som irriterar de andra partierna?

  SvaraRadera
 4. Nu är vi inne i en förlikningsprocess och fortfarande hörs inget från ordföranden i Rådet.

  Det är för vekligt. Torstensson måste tvingas ut på banan. Nu måste tre frågor ställas till Torstensson via riksdagspartierna.

  1. Anser Rådet och Sverige att slutanvändare i Europa ska kunna stängas av från nätet utan föregående domstolspröving?

  2. Anser Rådet och Sverige att det är förenligt med artikel 95 att slå fast den principen i ett direktiv?

  3. Anser Rådet och Sverige att lagförslag som Rådet och Parlamentet utbyter mellan varandra i en lagstiftningsprocess ska vara hemligstämplade?

  SvaraRadera
 5. Min teori är att det förhandla(t)s om avstängning utan domstolsbeslut i ACTA.

  Att stifta en lag som strider mot ett kommande avtal är ju svårt för kommissionen, samtidigt som de inte får avslöja innehållet i ACTA i förväg.

  /Werner

  SvaraRadera
 6. Werner:

  Det får ju bli kommissionens huvudvärk. Kör man med hemliga kort så får man vara beredd att åka dit också.

  SvaraRadera
 7. Hax

  Shit, det känns som vi håller på att tappa det här.
  Jag gissar att rådet sätter press på palamentsdelegationen och säger att EP ställer till en jäkla röra om man stjälper telekompaketet. Jag tänker att man borde outa uppfattningen att det faktiskt är rådet självt som stjälper paketet för att man vägrar ge folk rätt till rättegång innan avstängning. Att dömma av debatten så är ju 138:an det enda egentliga hindret.

  För att få ordentlig spin på den uppfattningen vore det ju förträffligt att få rådets officiella uppfattning om 138:an. Men i brist på den kan man väl använda deras inofficiella?

  //Linus

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.