2009-11-21

En svensk skamfläckEfter 9-11 började war on terror. USA gick fram med den stora dammsugaren för att hitta och "ta hand om" terrorister. Vissa länder, till exempel Egypten, var inte dummare än att de satte upp en del människor som inte gjort sig skyldiga till mer än opposition på terrorlistorna.

Två av dessa, egyptierna Mohammed Alzery och Ahmed Agiza, befann sig i Sverige där de sökt politisk asyl. Just för att de varit förföljda oppositionella i Egypten. Efter ett snabbt grupparbete mellan den dåvarande socialdemokratiska regeringen, Säpo och CIA utvisades de till Egypten. De fick inte ens chans att kontakta sina advokater. Och själva utvisningen, som hanterades av CIA medan svensk polis stod och tittade på, skedde under dramatiska och mycket ovärdiga former.

I Egypten spärrades de två männen in. Den försäkran som Egypten lämnat om att de inte skulle komma att torteras var tydligen inte ens värd pappret den var skriven på. Därpå följde hemliga militära rättegångar. Den ene mannen dömdes till 25 års fängelse, trots att några bevis för terrorism aldrig presenterats för vare sig den svenska regeringen, FN eller de människorättsorganisationer som försökte följa rättegången. Den andra mannens fall var så tunnt att inte ens en hemlig egyptisk militärdomstol orkade bry sig – och han försattes på fri fot.

FN, Human Rights Watch och ett antal andra organisationer har riktat hård kritik mot Sverige för detta ärende. Inom socialdemokratin är frågan fortfarande infekterad. Göran Persson och Thomas Bodström har försökt lägga mycket av sitt ansvar på den mördade utrikesministern Anna Lindh.

De två egyptierna har till slut fått stora skadestånd för sättet de behandlades på. Vilket inte är mer än rätt.

Men även dagens borgerliga regering fortsätter att trixa i frågan. Regeringen Reinfeldt hävdar envist att de två nog ändå är terrorister och vägrar att låta dem komma tillbaka till Sverige. Senast slogs detta fast i ett regeringsbeslut i torsdags.

Sverige har begått ett övergrepp mot två människors rättigheter. Sverige har kastat allt vad människorätt, rättssäkerhet och humanism heter över bord i denna fråga. Sverige har gått diktaturens ärenden. Två människor har utsatts för förnedrande behandling, tortyr och skenrätt. Men regeringen bara rycker på axlarna.

En sådan regering går inte att rösta på. Regeringen Reinfledts anseende när det gäller medborgerliga fri- och rättigheter är redan fläckat på grund av den övervakningsstat den rullar ut. Genom sitt agerande i Egypten-affären visar regeringen också att den, medvetet, struntar i människorätten som sådan.

Detta är en röd-blå röra som är en skamfläck för vårt land. Och den visar oss att varken det röda eller det blå laget står för, eller ens förstår, rättsstatens principer.

Länkar: SR Ekot | SR:s samlingssida om Egypten-affären | En av mina äldre texter om fallet

Bonus: I SR Ekots lördagsintervju juldagen 2004 var Göran Persson, för en gångs skull, väldigt illa ute när han pressades om Egyptenaffären. Hade inte tsunamin kommit emellan, då hade frågan kunnat bli ett akut och reellt hot mot regeringen. Göran Persson har aldrig ställt upp på någon mer lördagsintervju efter detta. Lyssna direkt | Tanka hem

15 kommentarer:

 1. Även om de inte var terrorister då så betyder det ju inte att de inte är det nu. Sannolikheten lär ju ha ökat efter en så ovärdig behandling.

  SvaraRadera
 2. Lars Jonsson, Jämtland21 november, 2009 14:32

  Att vi lydigt understöder amerikansk ockupation med svenska soldater i Afghanistan är är en annan Svensk skamfläck.

  911 iscensattes av CIA och Mossad och valda delar av Bush-administrationen. Undersök saken och se själva!

  Denna falsk flaggoperation har sedan använts som murbräcka för att införa allehanda övervakningslagar och motivera än mer centralisering av makten.

  Världsregeringen, världsvaluta byggt på fractional reserve banking (där världens skattebetalare i även i framtiden kommer att få lösa ut bankerna vi kriser) kommer med stormsteg. Kriser som uppstår som resultat av penningpolitiken!  Det är dags att människor vaknar upp till vad som händer i världen. Använd Era huvuden svenska medborgare. Är Ni så förstörda av media för att kunna tänka själva? Res Er!

  ---

  Jag misstänker att kommentarer om trollens återkomst hos HAX kommer att dyka upp säkert som "Amen" i kyrkan. Jag förlåter Er detta för Ni vet inte bättre.

  SvaraRadera
 3. "Den ene mannen dömdes till 25 års fängelse, trots att några bevis för terrorism aldrig presenterats för vare sig den svenska regeringen, FN eller de människorättsorganisationer som försökte följa rättegången"

  Att några bevis inte preesenterats utanför rättegången betyder dock inte att det inte finns några bevis.

  SvaraRadera
 4. Vi behöver fler författare av Emile Zolas kaliber.

  Både dessa egyptier och de tre svensksomalier som fick sina tillgångar frysta i åratal utan rättslig prövning är skamfläckar för det svenska rättssystemet.

  SvaraRadera
 5. Lars Jonsson vet inte vad ordet "ockupation" betyder.

  Man ska inte använda sig av ord man inte förstår i sitt språkbruk.

  Mig veterligen har Hr Karzai inte anmodat de allierade, fredsskapande och Talibanbortständande styrkorna att fara tillbaka dit där de kom ifrån?!

  LJ från Jämtland är ytterligare en sån där SanningsKulting verkar det som.

  Spar på krutet, här bjäbbar du för döva öron.

  SvaraRadera
 6. LD, du är medveten om att valet där Karzai kom till makten kännetecknades av systematiskt valfusk? Även ryssarna var på sin tid inbjudna av Afghanistans ledare, menar du att det inte heller var en ockupation?

  Jag kan stödja en svensk insats i Afghanistan i den mån den verkligen gör landet bättre på sikt, men jag måste säga att jag är mycket osäker om så verkligen är fallet. Det stora felet var att när USA erövrade Afghanistan ansåg Bush bara att man skulle ägna sig åt terroristbekämpning, inte statsbyggande. Resultatet blev en afghanistansk befolkning som till stor del är desillusionerad med Väst och det är ingen bra grund att bygga på.

  SvaraRadera
 7. Angående Afganistan och Karzai kolla in den politisk satirikern Mark Fiore.

  Time Flies


  Nästa klipp är från en föreläsning som hölls för en månad sedan, och MÅSTE SES.

  UK/USA made use of Uzbek torture

  Sätt informationen i ovanstående klipp i relation till den information som svensk underrättelsetjänst byter till sig av UK/USA.


  Jag vill inte betala för att svenskar skall riskera sina liv halvvägs runt jorden i en konflikt som inte angår oss.

  SvaraRadera
 8. Och piratpartiet har naturligtvis ingen uppfattning i frågan.

  SvaraRadera
 9. Sveriges försvarsmakt har överhuvudtaget ingenting i Afghanistan att göra - helt oavsett om de kan göra Afghanistan bättre eller ej.

  Att göra Afghanistan bättre ingår inte i Sveriges Försvarsmakts uppdrag.

  Sverige har ingenting att vinna på insatsen. Men mycket att förlora.

  Det är ett tramsigt feelgooduppdrag och dess påhejare har för övrigt inte viljan att betala priset som kommer krävas i längden.

  SvaraRadera
 10. Jag kan inte instämma nog i inlägget. Oavsett om det nu finns bevis för att de är terrorister eller att du nu är terrorister, så undgår vi inte faktum: staten Sverige offrade två människor för att USA startade en häxjakt på "terrorister" utan att det fanns rimliga skäl att utvisa dem. De gavs inte någon rättslig prövning utan skickades bara iväg till en osäker framtid i Egypten. Det är inte bara en skamfläck för det svenska rättsväsendet, det visar hur kall och känslolös den svenska staten och politikerna är i vissa lägen.

  Och de båda alternativen - de blåa och de röda - är klart lika opålitliga i dessa frågor. Men som någon påpekade, Piratpartiet är inte riktigt någon räddning, de kommer (tyvärr, eftersom jag gissar att deras ledare har mer rättskänsla i sig än de väderbitna politikerna) bara stödja ett parti för att få igenom deras få (om än väldigt viktiga) mål för riksdagen.

  Frågan är då vad för alternativ som kvarstår, i frågan om vilka härskare vi vill skall styra över oss. För egen del vill jag inte ha någon härskare över mig, och jag hoppas att fler kommer att förstå att den här positionen inte bara är moraliskt riktig, utan även praktiskt genomförbar. (För de som vill se bevis se artikeln "Public Choice and the Economic Analysis of Anarchy: A Survey" och där anförd litteratur, speciellt boken av Bruce L. Benson.) Tills dess, ja, då får vi väl leva med dagens demokratiska stat.

  Andra tänkbara alternativ är ju att vänta på att tillräckligt mycket opinion skapas för att få fram reformer i rättsväsendet, så att ett parti kan vinna på den plattformen, eller att hoppas på att politikerna blir mer vänliga av sig. Jag har inte mycket förtroende för att något av det lyckas dock.

  SvaraRadera
 11. Sverige har redan tagit emot tillräckligt med terrorsympatiserande islamister.
  De två egyptierna tillhör förvisso oppositionen i Egypten men inte den demokratiska.
  Tvärtom önskar de en islamistisk diktatur.
  Mycket rakryggat av den svenska regeringen att förvägra sådant antidemokratiskt slödder att upprätta ett basläger i Sverige.

  Den tortyr som de båda uppger sig ha blivit utsatta för är helt obevisad och det första fänglsdae extremister börjar gasta om.

  SvaraRadera
 12. Det gäller att inte vara fel person på fel plats vid fel tillfälle.

  Precis som rättssäkerheten i Sverige kan liknas vid ett "coinflip".

  SvaraRadera
 13. Basläger var ordet för dan.

  Basläger.

  Glöm aldrig det.

  SvaraRadera
 14. Jag är piratpartist, eller var! Gjorde slut med dem efter Amelia Andersdotter´s uttalande i debatt. Eftersom hennes röst väger tungt inom partiet, kan jag inte stå bakom henne. Antingen är hon väldigt naiv, eller så har bryssel redan kopplat grepp om henne. Synd!

  SvaraRadera
 15. Amelia A var ju toppen i Debatt. Bra att någon tar bladet från munnen och ger de där truther-tomtarna vad de tål utan att falla in på Elenskys trista guilt by association-spår.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.