2009-11-04

EU: Nytt läge

Nu när Lissabonfördraget är på väg att bli verklighet, kan det vara bra att ha ett par saker i åtanke...

Det blir EU:s institutioner som kommer att fatta allt fler av de viktiga besluten. Och de nationella parlamentens inflytande kommer att minska. Det innebär att fler måste granska EU-frågorna - och göra det grundligt.

En annan konsekvens är att de nationella parlamentens insyn i ett antal frågor i princip försvinner. (Till exempel försvinner frågan om ACTA-avtalet nu från den svenska riksdagens bord - och blir helt och hållet en EU-fråga.)

Helt nya byråkratiska apparater kommer att byggas upp. Till exempel vad gäller underrättelseverksamhet och övervakning. Här krävs örnkoll på vad som komma skall.

När medlemsstaternas veto försvinner krävs det att vi lär oss bygga internationella allianser för motstånd och opinionsbildning - om vi skall kunna stoppa de riktigt tokiga förslagen.

11 kommentarer:

  1. Det är sorgligt, men en dag kanske vi bryter det här på internationell nivå och skapar en internationel frihet.
    Pendeln kanske svänger åt rätt håll igen om vi sammarbetar.
    Bra att piratpartiet har organisationer i olika länder, men det krävs att vi sammarbetar och håller kontakten.

    typ så här:

    http://www.youtube.com/watch?v=4TZPcHDwOIo

    SvaraRadera
  2. Bra idé, vi kanske kan uppbåda större motstånd om vi får en Internationell organisation, fast det kanske redan finns en sådan och då får vi engagera oss där Typ "Free Speech".

    SvaraRadera
  3. På en orelaterad sidonot om ACTA:

    http://www.eff.org/deeplinks/2009/11/leaked-acta-internet-provisions-three-strikes-and-

    *suck*

    SvaraRadera
  4. Det enda vi kan göra för att stoppa övervakningsstaten nu är att gå ur EU.

    Det måste bli det första steget i vår kamp.

    SvaraRadera
  5. Marcus
    Även om vi skulle gå ur EU blir vi ändå lika övervakade ändå .
    Har du inte hört tala om ECHELON ?

    SvaraRadera
  6. Borde inte det första målet då vara att införa offentlighetsprincipen på EU nivå, samt införa antilobby lagar. Att kämpa för att få ut alla dokument på internet är väl solklar piratideolgi?
    Och är alldeles för tidigt att prata om utträde. EU kan trots allt vara något bra, det gäller bara att få det demokratiskt. Men tänker de tvinga på oss ACTA finns det inte mycket annat att göra skulle jag tro.

    SvaraRadera
  7. Tycker fördraget är bra. Men precis som du skriver så krävs det betydligt mer av bland annat svensk media som är otroligt dåligt insatta i EU och det som händer i Bryssel.

    SvaraRadera
  8. Anonym: Echelon har, som Amerikanskt system, inte lika bra tillgång till information om vem som sitter bakom en IPadress. FRA har betydligt bättre möjligheter att få ut vem som är vem på nätet.

    SvaraRadera
  9. Ang ACTA... Jag hittar dåligt med källor. Men jag blir riktigt rädd: http://www.boingboing.net/2009/11/03/secret-copyright-tre.html

    SvaraRadera
  10. ”[…] governments are instituted among men, deriving their just powers from the consent of the governed. That whenever any form of government becomes destructive to these ends, it is the right of the people to alter or to abolish it […] it is their right, it is their duty, to throw off such government, and to provide new guards for their future security.”

    SvaraRadera
  11. Jag hoppas verkligen att folk börjar få upp sina ögon lite mer, så att något sådant skulle kunna vara möjligt. Annars kan vi vara illa ute. Ett stort problem tror jag är att inte en jävel vet ett skit om EU, mig inkluderat.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.