2009-11-04

Telekompaketet: Från stormens öga

Pressmeddelande från Piratpartiet 2009-11-04

EU: Inför kvällens förhandlingar om telekompaketet

Piratpartiets linje är att principerna i det så kallade tillägg 138 måste försvaras. Det vill säga att människor inte skall kunna stängas av från internet (om en medlemsstat inför en sådan sanktion) med mindre än en föregående domstolsprövning.

I denna process finns många förslag, kompromissförslag och idéer i luften. Piratpartiets ledamot i Europaparlamentet, Christian Engström, säger...

-Det viktiga just nu är att Europaparlamentet håller fast vid kärnan i tillägg 138. Helst skulle vi vilja ha en i princip oförändrad 138:a. Men det finns motstridiga juridiska besked om huruvida just det är möjligt.

-En central fråga är om man kommer att kunna stoppa till exempel fransmännen och britterna från att stänga av medborgare från internet på lösa grunder. Om den text man kommer fram till inte sätter stopp för detta, då kan jag inte se hur vi skulle kunna acceptera den.

-Jag är orolig för att andra ledamöter i Europaparlamentets delegation är mer kompromissvilliga. Eller att de helt enkelt håller på att ge upp på grund av utmattning. Min uppmaning till dem är att fokusera på den princip som Europaparlamentet flera gånger slagit fast, nämligen att man inte skall kunna straffa människor utan att först ge dem en rättvis rättegång. Detta är dessutom en central princip i en demokratisk rättsstat, avlutar Engström.

Se även information på Christian Engströms blogg.

Hålltider:

I kväll kl 19 samlas åter Europaparlamentets delegation till förlikningskommittén om EU:s telekompaket.

Kl 20 hålls ett trialogmöte, det vill säga ett möte med ledningen för parlamentets delegation, ledningen för ministerrådets delegation och representanter från EU-kommissionen.

Därefter sker en återrapportering tillparlamentets delegation.

Om det i detta läge finns något att bygga vidare på, då hålls ett sammanträde med hela förlikningskommittén kl 21. Det vill säga parlamentets delegation på 27 personer, 27 representanter från ministerrådet och representanter från kommissionen. På detta möte, har det meddelats, kommer även infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) och EU-kommissionär Viviane Reding att delta.

Om man inte kommit så långt, då blir det istället ett nytt trialogmöte kl 21.

Torsdag morgon har förlikningskommittén, Torstensson och Reding kallat till presskonferens kl 09. Därefter kommer den gröna gruppen och Piratpartiet att hålla presskonferens kl 10 i rum PHS 0A50 i Europaparlamentet i Bryssel.

För mer information:

Christian Engström (PP), Europaparlamentariker för Piratpartiet, 070-6633780

Rick Falkvinge (PP), partiledare för Piratpartiet, 0708-303600

Henrik Alexandersson på Engströms kontor i Europaparlamentet, +32 484 088 770 (mobil) eller +32 228 47368

Se Piratpartiets presswebb, http://press.piratpartiet.se, för pressbilder med mera.

[In English]

6 kommentarer:

 1. Kan ni inte fråga ministerrådet varför det är så svårt för dem att medborgarna är oskyldiga till motsatsen är bevisad?

  SvaraRadera
 2. Jag vill höra exakt vad Åsa Torstensson har att säga om det här. Hoppas ni kan läcka ut lite information. Hon jobbade ju så väldigt hårt i somras för att det ska bli öppenhet i telekompaketsförhandlingarna.

  SvaraRadera
 3. Vi kommer att rapportera fortlöpande under kvällen / natten.

  SvaraRadera
 4. Nya detaljer kring ACTA-avtalet har läckt, där det bland annat framgår att avtalet kommer kräva lagstiftning lik Hadopi, dvs. avstängning från internet efter tre varningar. Utan rättegång.

  Möjligen är det på grund av detta ministerrådet vägrar gå med på att man inte får stänga av folk från internet utan föregående rättegång.

  Sammanfattning
  Längre artikel
  Ännu en

  SvaraRadera
 5. En av alla Anders04 november, 2009 16:36

  Engström säger: "-En central fråga är om man kommer att kunna stoppa till exempel fransmännen och britterna från att stänga av medborgare från internet på lösa grunder."

  Jag tror att en viktig sak att trycka på är att det inte bara gäller fildelare. Jag tror att många människor förknippar Piratpartiet med endast fildelning och inte de större frågorna. Jag tycker att ni borde vara tydligare i att det även gäller bloggare med 'felaktiga' åsikter eller människor som publicerar läkemedelsinformation.

  SvaraRadera
 6. Torstensson ska invigningstala vid PTS:s EU-konferens i morgon i Stockholm kl 9. Hon kan rimligen inte hålla presskonferens samtidigt i Bryssel.

  Vi får väl se var hon dyker upp.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.