2009-11-19

Gör förorterna till tigerekonomier

Här är en artikel som jag missade att länka till i går...

Johan Norberg och Johnny Munkhammar: Gör Rosengård och Rinkeby till ekonomiska frizoner!

Visst är det härligt med folk som ser möjligheterna istället för att bara gnälla över sina medmänniskor!

37 kommentarer:

 1. Och nu har Göteborgs kommunstyrelse beslutat att utreda möjligheterna att införa ekonomiska frizoner. Det är härligt när det går fort. Nu är det självklart bara ett beslut om en utredning, det lär väl inte införas imorgon. Men det kanske kommer. Spännande.

  SvaraRadera
 2. Pippi på Stureplan19 november, 2009 11:15

  Det där är ju bara en annan form av kvotering. Jag kan ju skriva mig i Rinkeby istället för Vasastan om det ska vara så - eller om någon mindre nogräknad arbetsgivare kräver det.

  SvaraRadera
 3. Att hålla på att komplicera det ekonomiska transfersystemet i Sverige är idioti.
  Målet måste vara att skapa enklare mer enhetliga regler.
  Jag vill ha en momssats, en skattestats. Inte 20 olika procentsatser i 40 olika kombinationsvarianter!

  SvaraRadera
 4. Pippi på Stureplan:

  Flytta till Rinkeby då. Det mår nog Rinkeby gott av.

  Jag tror det är ett litet problem jämfört med det man löser.


  Anonym 19 november, 2009 11:20:

  Jo, men till dess det händer så får man ju ändå ta tag i det akuta.

  SvaraRadera
 5. hade det inte varit bättre att göra detta i glesbygden så vi flyttar folk ifrån överbefolkade städer till kommuner som har kraftigt minskande befolkning?

  SvaraRadera
 6. Får man 30% mindre skatt (arbetsgivaravgifter) om man skriver sig i dessa områden alltså? Undra hur många brevlådeföretag som kommer skapas?

  Varenda företagare kommer ju skriva sig på någon falsk adress. Det är sånt statens inblandning alltid skapar.

  SvaraRadera
 7. Hmm... om vissa områden kräver ekonomisk specialbehandling tror jag att problemet ligger på ett djupare plan.

  Sedan blir jag lite besviken på att höra vanligtvis sakliga debattörer köra med pizzaåkebab-argumentation i bästa Mona Sahlin-stil. Att inte med en stavelse nämna reella problem som islamsk fundamentalism men nämna möjliga fördelar såsom kryddstark mat är lite som när kulturmupparna i DN skriver om Östtyskland och fokuserar på att de hade bra dagis där utan att nämna Stasi och Berlinmuren...

  Förresten har pizzaåkebab-argumentet bristande validitet. Hamburgare (som jag personligen tycker slår t ex den äckliga thaimaten med hästlängder) har kommit hit utan någon nämnvärd invandring från USA. Det finns bra argument för invandring, men pizzaåkebab-argumentet är inte ett av dem.

  SvaraRadera
 8. Detta var nog det mest löjliga och feministiska jag läst på länge!

  Alla skall behandlas lika.
  Punkt.

  Gör världen en stor tjänst. Var med och avskaffa feminism och gå ut ur EU kämpa för rättvisa åt alla.

  SvaraRadera
 9. robjoh@19 november, 2009 12:42...

  Jag håller fullständigt med dig. Tänk om man kunde få folk att stanna kvar i glesbygde genom ekonomiska frizoner. Det skulle bli precis som i gamla tider. Man kan driva en liten verksamhet så att inkomsterna räcker för mat och tak över huvudet, utan krångel med skatter och besvärlig administration med bokföring osv. Skulle även minsta utbetalningarna av a-kassa och socialbidrag.

  Jag har en bekant som bor i Thailand. Han säger att där finns det samma typ av AB (aktiebolag som vi har i Sverige). Men det finns även en variant som heter "affär". Alltså bolagsformen heter "affär". Denna är tänkt som familjeförsörjning och man betalar ingen skatt eller moms på vinsten. Istället så betalar affärsinnehavaren moms på varorna när denne beställer från grossisten. Man har alltså hoppat över ett led av momshanteringen. Momsen betalar grossisten in till statskassan. Det krävs ej heller någon bokföring för att driva denna typ av "affär". Handlar det om en gaturestaurang, så betalar ägaren en fast skatt per år som är beräknas på antalet stolar, alltså möjliga gäster. Vinsten som blir över mellan inkpen från grossist och det kunden betalar, får ägaren behålla utan något som helst krångel.

  SvaraRadera
 10. Förorterna är ju redan laglösa zoner så att lätta på skattebördan där lär ju knappast göra till eller från ur fiskal synpunkt. Katförsäljarna deklarerar nog knappast någon moms och kebabmojjarna har väl redan idag i runda slängar 50% avdrag på arbetsgivaravgiften för alla kusiner som jobbar där.

  SvaraRadera
 11. Johnny Munkhammar kommer med
  ännu ett tokigt förslag, denna Berlusoci älskare som är så höger att han ramlar över högerkanten.

  SvaraRadera
 12. Ekonomiska frizoner har prövats i flera länder, och misslyckats.

  Precis som Johan Y skriver har resultatet i tex. Frankrike blivit att man etablerar sig i ghettos för att få skattefördelar, och anställer fransmän som pendlar från finare områden.

  Det är intressant att en kort anmärkning på en blogg innehåller djupare ekonomisk analys i frågan är två av Sveriges viktigaste samhällsdebattörer.

  Hela argumentationen om mat är barnslig och fel. “olivolja” och “parmaskinka” är helt enkelt inte resultat av invandring. Finland har inte haft massinvandring, och naturligtvis finns olivolja och parmaskinka även i Finland.

  Mat har sprit sig till Sverige genom globalisering, inte invandring. Dessa två fenomen har mycket lite med varandra att göra. Det ena rör sig om information och handel med varor, det andra om folkomflyttningar.

  Sushi är jättepopulär numera, och inte fan har vi haft Japansk massinvandring. Folk har lärt sig göra sushi. Bill Gates behöver inte flytta till Sverige för att vi ska få Office.

  Det räcker hursomhelst med några tusen mästerkockar för att få mat från hela världen, man behöver inte 1.5 miljoner invandrare.

  Artikeln påstår att invandring I USA minskar brottslighet. Det är naturligtvis inte sant. Om man kollar på Hispanics så begår de 300% så mycket mord som vita.
  Kanske vill svenska liberaler som värst kulturvänstern skylla detta på “strukturer”, men det ändrar inte att invandring har ökat brottslighet. Gängkulturen från centralamerika sprider sig i amerikanska städer, inte minst bland andra generationens invandrare (USA utvisar många brottslingar, så att “bara” ca 20% av fångarna är första generationens invandrare).

  Titta på Los Angeles polis lista på futugives och räkna hur många som har invandrarnamn

  http://www.lapdonline.org/all_most_wanted

  Få är så pro-amerikanska som jag är, men liberaler i Sverige kan inte hitta på och glorofiera USA utan att skada sin långsiktiga trovärdighet. USA har totalt misslyckats med integrationen av lågutbildade invandrare. Jag ville inte heller tro på det först, men verkligheten måste gå före ideologi. “I USA som har marknadsekonomi funkar allt perfekt” är en myt, och svenskar ser igenom det.

  Jag har personlig respekt för författarna, men artikeln är tragiskt dålig. Det visar återigen på intellektuell bankrutt bland liberaler i Sverige.

  PS. Skatter är en sak, men hur jävla glada tror ni för övrigt människor i Rinkeby blir om liberaler kommer dit och avskaffar deras arbetsrätt? Det är oärligt att i hemlighet börja riva upp välfärdsstaten med invandring som ursäkt.

  Milton Friedman sa att man inte borde införa liberal reformer innan man demokratiskt hade övertygat allmänheten om de. Svenska arbetarklassen är inte övertygad om att arbetsrätten är skadlig. Så länge majoriteten av svenska folket stödjer arbetsrätten tar inte jag mig rätten att införa det över deras huvudet.

  SvaraRadera
 13. Det är också komisk att först skriva att mångkulturell ökar produktivitet, och kräva frizon för mångkulturella områden.
  Borde det inte vara tvärtom? Om de tror på den kvasi-vetenskap de själva citerar borde mångkulturella Rinkeby vara rik och Vellinge fattig. Varför behöver då Rinkeby skattelättnade?

  Den delen av världen som har mest etnisk mångfald är Afrika, medan Japan är världens mest homogena land. Vilken har varit mest produktiv?

  Sanningen är givetvis att det inte är *graden* av mångfald som spelar roll utan *typen* av mångfalld. Att ha mångfald i termer av elitforskare från hela världen i samma forskningsinstitut ökar produktiviteten, medan bidragstagare från 35 länder i samma trappuppgång inte ökar produktiviteten.

  Det kan man inte påpeka i dagens Sverige, så vi ska låtsas att all mångfald är lika bra.

  Fredrich von Haeyk 1960: “The liberal, of course, does not deny that there are some superior people… he is fully aware of the important role that cultural and intellectual elites have played in the evolution of civilization.”

  Svenskar liberaler 2009: “Barnen!!! Tänk på barnen!!!”

  SvaraRadera
 14. Vad beror det på att några av dom mest rabiata motståndarna mot all invandring är invandrare och oftast invandrare som tagit sig en bit upp i hackordningen där dom står med trumpeter och spelar låtar för herrarna och ber om tillstånd att få knuffa ner dom som är längst ner med motivet att herrar nog inte kommer att gilla vad som händer om dom klättar högre?

  SvaraRadera
 15. Du är faktiskt mer naiv och okunnig än jag trodde.

  "gnälla över sina medmänniskor"

  Det handlar om VERKLIGA PROBLEM som inte kommer att lösas av det här "zonerna".

  Med detta BELÖNAR man ju också dem som självvalt bosatt sig i ett sådant här område för att leva som i en kokong av sitt gamla land och därmed inte behöva intergrera sig det minsta.

  Tyvärr tror jag att dessa personer som är som ovan inte är så få.

  Och hur många tror du inte kommer att tycka att invandrare till Sverige genom detta får ÄNNU fler fördelar än infödda svenskar ??

  Ska det här MOTVERKA segregation och vi och dom ??. Chansen är stor att det blir precis TVäRTOM.

  SvaraRadera
 16. Positiv särbehandling har aldrig lett till något gott.

  SvaraRadera
 17. Micke är amatör-rasbiologi, och har fört fram att svenskar är inavlade och Sverige måste ha massinvandring för att undvika “inavel”. (han har i efterhand, när jag pressat honom, hittat på att han med “inavel” inte menade inavel, utan något helt annat, trots att han under själva diskussionen som alla kan se aldrig sa att han avsåg något annat än just biologisk inavel

  https://www.blogger.com/comment.g?blogID=6210795&postID=5954154355488437093&isPopup=true
  )

  Debattklimatet är sådant att en galning som Micke kan skriva precis vad som helst, så länge udden riktas mot svenskar.

  Micke är inte bara besatt av “inavel”, han har också i under av sina psykoser anklagat mig för att (tydligen i hemlighet) sitta i Sverigedemokraternas ledning. Vilket kanske är vad han menar med “invandrare som tagit sig en bit upp i hackordningen”….

  OK min vän, jag glömmer detta, och från Toppen talar jag till dig på Botten, rasbiolog-Micke, socialgrupps fyras främsta representant på kommentartrådar:

  Jag har en moralisk skyldighet mot svenskar arbetarklassen och underklassen (du ingår i det senare). De har hjälpt mig genom att ge mig bland annat medborgarskap i deras land och gratis utbildning.

  Deras egna nominella ledare har föråt de genom sin postmoderna vänster-ideologi. De sociala problem som välfärdsstaten var tänkt att lösa har exploderat på några år. Sverige har *högre* brottslighet och *värre* ghetton nu än 1950, alla dyrt köpta vinster med en halvsekel av socialdemokratisk politik är bortblåsta.

  Liberterianer som HAX och Johan Norberg ger inget för nationella tillhörigheter och eliters skyldigheter. En svensk arbetslös i Fruängen väger i deras kalkyler inte mer än någon annan slumpmässig person på planeten.
  Borgerligheten ser ned på er, har man som dig ingen högre utbildning och kan inte konkurrera på marknaden så är man inget värd.

  Ingen företräder idag svenska arbetarklassens intressen, trots att de är goda människor som inte förtjänar att få sin livskvalitet förstörd av ett onödigt politiskt experiment.

  För att göra saken enklare har de förnuft, fakta och logik på sin sida. Så mitt intresse att alltid företräda sanningen och mitt moraliska intresse att ge tillbaka en smula till Sverige sammanfaller.

  Så vilka företräder rasbiolog-Micke och varför? Vem bryr sig.

  SvaraRadera
 18. Det land som drivit mest av de “fria zoner” de vill ha är Frankrike. 1998-1999 utvärderade den Franska staten zonernas resultat. Rapporten är på Franska, men här är en engelsk sammanfattning från en forskningsartikel:


  “As far as costs are concerned, the Zones Franches Urbaines appear not only to be having a very limited impact on job creation but also appear to be a very expensive initiative. …To sustain the Zone Franche Urbaine procedure, state subsidies, including all tax exemptions, almost doubled in 1998 to US$205 million, from US$104 million in 1997. The picture as far as cost per job is concerned is equally gloomy. It was also estimated that in 1997 between 9000 and 9500 jobs were created or transferred in all the 44 Zones Franches Urbaines (Buguet, 1999, p. 88). Assuming, generously, that at least one-third of these jobs were a direct result of the Zones Franches’ incentives, the estimated cost per new job created, both full and part-time, was of the order of US$27 000.”

  Varje job (många var inte ens heltidsjobb) kostade staten mer att skapa än vad det skulle ha kostat om staten bara direkt anställde de!

  Det andra otroliga är att Franska staten bara ställde som regel att 20% av jobben som skattelättnaderna skapade skulle gå till lokalbefolkningen i ghettot. De är inte ens säkra på att det blev 20%. En hel del gick till pendlare från bra områden.

  Fransmännen själva tror inte att deras experiment har lyckats, men i Sverige vill alla så gärna *tro* att integration enkelt att uppnås. Vad som helst går att sälja.

  SvaraRadera
 19. Det där räckte inte Tino.
  Fascistkladdet sitter kvar på dina brallor.

  SvaraRadera
 20. Sen är för tydlighetens skull så att trots Tinos påstående att jag är rasbiolog så att det är Tino som argumenterar mot invandring genrellt därför att inavel existerar utanför landets gränser.

  Mitt användande av inavel i sammanhanget inskränktes till att jag anklagade den fascistiska rörelse av vilken Tino är en del för att sträva efter kulturell och nationell inavel i Sverige genom sitt motstånd mot all invandring och inflytande utifrån.


  Det är således inte frågan om rasbiologi.

  Det är ju faktiskt Tino själv som står för den. vilket står uppenbart för alla som kan läsa förutsatt att han inte ägnat sig åt kreativt länkande där hans egen roll inte tydliggörs.
  Något som jag inte ens kommer att kolla eftersom jag vet att jag har rätt i sak om hans inavels argumentation.

  SvaraRadera
 21. Oj vad du förnekar Micke! Det svider visst när folk tar del om din anti-svenska rasbiologi.

  “kulturell och nationell inavel”

  Nix. Du skrev inavel, inte ett enda ord om kultur. När jag pressade dig pratade du om “den utbredda inavel som var ett faktum i Sverige fram till 50 talet och inte var grundad i kusingifte utan i avstånd och hur den påverkat senare generationer”

  Ska vi på allvar tro att detta syftar till “kulturell” inavel?

  Vem försöker du lura?

  SvaraRadera
 22. Tino jag har inte argumenterat mot invandring med argumentet att inavel är ett problem utanför Sverige gränser.

  Det var ju du som gjorde det.Eller hur?


  Ägna dig nu åt att älska ...underklassen.... i kväll men var noga med att göra skillnad på dess etniska härkomst så att du älskar rätt underklass.

  Resten av högern har avskaffat klassbegreppet som retorisk spärrballong.

  Nån kanske kan informera dig om det.

  SvaraRadera
 23. Rasbiolog-Micke:

  Fösöker du byta ämne till igen? Få mig att prata om klass? Så lätt går det inte!

  Förklara för oss bara varför du aldrig skrev att du menade “kulturell” inavel?

  På vilket sätt är “den utbredda inavel som var ett faktum i Sverige fram till 50 talet och inte var grundad i kusingifte utan i avstånd och hur den påverkat senare generationer” en referens till “kulturell inavel”?

  Det är lätt att komma med ursäkter och bortförklaringar i efterhand Micke! Vi ser alla hur du svettas, desperat försöker byta ämne, undviker att svara på enkla frågor.

  Men folk är inte blinda. De ser att du inte har trovärdiga ursäkter för dina äventyr i anti-svensk amatör-rasbiologi.

  Dina rasbiologiska utlägg om svensk “inavel” kommer att för all framtid finnas svart på vitt för alla att läsa. Jag kommer att länka till de varje gång du försöker ljuga och slingra dig.

  Det är gåvan med internet Micke, lögnare som dig kan aldrig fly sin skam!

  SvaraRadera
 24. Detta kommer inte att fungera om det införs. Tyvärr.

  SvaraRadera
 25. Det var ingen bra ide Tino att argumentera mot invandring genom att använda existensen av inavel utanför landets gränser som argument.

  Förvisso är din fascistoida människosyn helt tydlig för mig sedan länge men där sprängde du fördämmningarna och ditt tjattrande om skam är i ljuset av det patetiskt.

  SvaraRadera
 26. Undviker frågan igen rasbiolog-Micke? Ingen fara alls, jag kommer inte att glömma! Här kommer det igen, tills du svarar:

  På vilket sätt är “den utbredda inavel som var ett faktum i Sverige fram till 50 talet och inte var grundad i kusingifte utan i avstånd och hur den påverkat senare generationer” en referens till “kulturell inavel”?

  Gissning: rasbiolog-Micke kommer inte att svara, för han har inga svar. Han kommer att undvika igen, och svettas lite till!

  SvaraRadera
 27. Du får sluta ditt jävla trollande nu Tino.

  Vi kommer inte ifrån att du argumentarade mot invandring med argumentet att inavel är ett problem utanför landets gränser.


  Alla har läst det 18 gånger nu.

  Du får helt enkelt börja från noll och bygga upp din trovärdighet.

  SvaraRadera
 28. Oj oj oj, blev det kinkig nu? överkänslig? Tårka rasbiolog-tårarna lille vän, och svara på frågan bara!

  Men det kan du inte, eller hur?

  SvaraRadera
 29. Jag har redan svarat på ditt svammel om hur och varför jag använde begreppet inavel två gånger och har du problem med läsförståelsen så kanske du ska göra nåt åt det.

  Dessutom förändrar det inte det i sammanhanget viktigaste nämligen att du argumenterade mot invandring genom att anföra existensen av inavel utanför landets gränser som argument.

  Det har alla nu läst alldeles för många gånger.

  Hur många gånger behöver vi berätta det tycker du?

  Knalla hem till underklassen och bjud på glass nu Tino.

  SvaraRadera
 30. Försöker desperat byta ämne till underklassen igen? Kommer inte att fungera den här gången heller!

  Om du EGENTLIGEN inte menade "inavel" hade du naturligtvis skrivit det. Men det gjorde du inte.

  stället skrev rasbiolog-Micke:
  "sverige som ju tog sig ur inavels problemtiken för 60 år sedan"

  samt

  "den utbredda inavel som var ett faktum i Sverige fram till 50 talet och inte var grundad i kusingifte utan i avstånd och hur den påverkat senare generationer"

  Uppenbara refrenser till anti-svensk (ras)biologi.

  Det är DINA ord rasbiolog-Micke. Du skrev de. Du kommer inte att lura någon med din uppfinning flera dagar senare att du inte avsåg biologi.

  Dina ord, som du nu får äta upp!

  SvaraRadera
 31. JAG HAR förklarat två gånger varför jag använde begreppet inavel men om du vill så säger jag gärna att Sverigedemokraternas politik syftar till bokstavlig inavel i exakt den bemärkelse som ordet ska användas.
  Det gör jag väldigt gärna om det glädjer dig jag har nämligen inte högre tankar om partiet än så.

  DU HAR argumenterat mot invandring med argumentet att inavel är ett problem utanför landets gränser.


  Ingen vill veta det en gång till.

  Nästa gång får du berätta det själv.

  SvaraRadera
 32. "bokstavlig inavel"

  bokstavlig inavel är biologisk. Erkänner du nu äntligen? Bra!

  (Eller så är rasbiolog-Micke för korkad för att veta skillnaden mellan bokstavlig och bildlig)

  "Ingen vill veta det en gång till."

  Jaha, det är "ingen" som inte vill veta? Där ser man! "ingen"! Det är inte DU som svettas som en gris och som vill slippa stå för dumheterna du har skrivit?

  SvaraRadera
 33. Tinbo är du säker på att du inte lider av Aspberger och borde söka hjälp?

  Du och inte jag har argumenterat mot invandring med argumentet att inavel existerar utanför landets gränser.

  Jag har karaktäriserat den politik som det fascistparti vilkets profet du är som syftande till inavel.

  SvaraRadera
 34. "den politik som det fascistparti vilkets profet du är som syftande till inavel."

  "Sverigedemokraternas politik syftar till bokstavlig inavel"

  När man pressar dig tillräckligt mycket börjar du erkänna! Du har mycket riktigt sagt att Sverige med "Sverigedemokraternas politik" (vilket betyder utan invandring) tvingas till "bokstavlig inavel".

  Bokstavlig inavel är enligt Svenska Akademins ordbok:
  'fortplantning gm parning av sinsemel¬lan närbesläktade individer'

  Du har vidare hänvisat till "den utbredda inavel som var ett faktum i Sverige". Utan tvekan syftar allt detta till (ras)biologisk inavel, hur desperat du nu vill förneka det.

  "Aspberger"

  Du kan förolämpa mig hur mycket du vill rasbiolog-Micke (det biter ju speciellt när det kommer från en outbildad senildement smurf), men du kommer inte undan dina egna ord!

  SvaraRadera
 35. Du är ganska blåst trots allt.

  Ett tag trodde jag inte det.Sannolikt var den din aggressivitet kombinerat med ditt sifferbladdrande som bländade.

  Nu vet jag att du är en nolla.

  SvaraRadera
 36. Säg inte så rasbiolog-Micke. Mitt hjärta brister!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.