2009-12-15

Lymmellagen, del 2

"Tänk att få gripa vem som helst bara på misstanken om att personen kan tänkas begå brott."
Aftonbladets Wolfgang Hansson om den så kallade lymmellagen, som infördes i Danmark lagom till klimattoppmötet.

22 kommentarer:

 1. Inte så oväntat att vissa sossar är varmt inställde till den typen utav fascist-lagar. Avskyr man demokrati och samtidigt är sosse så har man med andra ord gott sällskap.

  SvaraRadera
 2. Skönt att du blandar in Aftonbladet, då blir det seriösa resonemang. Jag har inte järnkoll på lagen, men skribenten vet ju inte ens att förberedelse till brott är straffbart i alla länder med "normalt rättsmedvetande".

  Att alla som är gripna är mammas små oskyldiga pojkar är också väldigt osannolikt med tanke på a) funna laster med gatstenar och molotowcocktails och b) hur vänsterslödder brukar bete sig vid dylika toppmöten (Göteborg någon?).

  Lite mer balans vore önskvärt

  SvaraRadera
 3. Mattias kan ju anstränga sig och själv ta reda på hur många av dom som fick sitta på gatan och bakbundna pissa på dig som sedemera greps på riktigt istället för att agera enmanlynchmobb.

  Jag minns inte den exakta siffran jag läste i morse men det handlade om ytterst få individer.

  SvaraRadera
 4. Europas måtto är ju "Freedom, Justice and Security". Låt mig ge exempel på vad dessa betyder i demonstrationssammanhang:

  Freedom
  Det mest praktiska är ju om man kan skicka demonstranterna till närmaste free speech zone i skogen utanför staden. Då får de ju utöva sin frihet så mycket de vill.

  Justice
  Annars får man ta till agent provocateurs, civilsnutar som startar bråket och rättfärdigar massgripandet av alla i demonstrationen. Dvs man måste ta till rättvisan.

  Security
  I värsta fall måste man benämna dem för domestic extremists (för inga sunda människor demonstrar, väl?), och skicka dom till tortyr i Uzbekistan med stöd av terrorlagar. Europas säkerhet står ju på spel!

  /Werner

  SvaraRadera
 5. @ Mattias "... Att alla som är gripna är mammas små oskyldiga pojkar är också väldigt osannolikt med tanke på a) funna laster med gatstenar och molotowcocktails och b) hur vänsterslödder brukar bete sig vid dylika toppmöten (Göteborg någon?)."

  Högerslödder är å sin sida mer våldsbenägna och skyr sällan några medel.

  SvaraRadera
 6. Och det var inte förberedelse till brott som skulle vara anledningen till arrest, utan misstanken om förberedelse till brott. Alltså kort och gott "Polisen ser folk, tror att de har möjlighet att begå brott i framtiden, de kan då arresteras".

  Gör sak samma om de bara stod i närheten (runt 100 meter), eller är medlemmar i den grupp eller parti som den mer uppenbart skyldige verkar vara med (som sagt, agent provocateur kan gälla). Oskyldiga har och kommer att arresteras, och det enda som det resulterar i är arga och förnedrade lagliga demonstranter, medan de som går på mötena slipper lyssna på de legitima argument som förs. (Detta gäller inte bara mot klimatdemonstranter, utan även folk som demonstrerar mot diktatorer som representeras eller gästar i lokalen).

  SvaraRadera
 7. Ser inget fel i att polisen ges såpass mycket spelutrymme att de kan upprätthålla lagen. Dialogpoliserna i Sverige kan lära sig ett och annat av sina danska kollegor.

  SvaraRadera
 8. Om polisen inte griper våldsverkarna så sätts rättssäkerheten ur spel totalt. Så vad är alternativet till att kompromissa med rättssäkerheten genom den här typen av lagar, för att polisen ska kunna upprätthålla lagen under sådana omständigheter? Ska vi ha lika många poliser som stenkastare? Det blir ett himla slöseri med dina och mina skattepengar. En vettigare lösning vore iofs att vänstern tog avstånd från sina våldsverkare, t ex genom att demonstrera på en annan plats. Hade det varit tidigt 1900-tal så hade vänsterprovokatörer fått stryk av sina meddemonstranter, vilket vore en ännu bättre lösning, men så går det ju inte riktigt till längre. Det är inte bara stenkastarnas fel att polisen tvingas kompromissa bort rättssäkerheten i såna här situationer, utan även alla fredliga demonstranter som håller våldsverkarna bakom ryggen istället för att läxa upp dem. Som man skördar får man så, tycker jag man kan sammanfatta problematiken här.

  SvaraRadera
 9. 1) Kravet på Danmark bör nu vara att avskaffa lagen den 1 januari. Den var enbart avsedd för att hantera en extrem situation. Eller hur?

  2) Fredliga demonstranter har ett ansvar för att hålla slöddret borta. Om jag gick i ett tåg och någon bredvid mig började kasta sten skulle jag omedelbart göra citizens arrest och överlämna personen till polisen. Om alla tänkte likadant skulle de maskerade anarkisterna bli helt isolerade och marginaliserade.

  3) Finns det ingen trovärdig bloggare som har rapporterat om exakt vad som hände?

  (Jag läste att ett 20-tal maskerade ligister efter avslutad stenkastning försvann in i demonstrationståget och tog av sig sina masker och därmed blev omöjliga att peka ut i folkmassan. Därför greps 1000 personer.)

  SvaraRadera
 10. Pga klimatförändringarna bor jultomten numera här på ön. Även han har haft sina duster med de två vänliga halvtidspoliserna.

  Se här bara vad han skriver:
  "Ærøskøbing på Ærø onsdag den 16. december

  Kære Rollinger

  Jeg havde en kedelig oplevelse i går, for da jeg kom ud fra mit værksted efter en lang dag, holdt der en politibil ved mine rensdyr.

  Det viste sig, at jeg havde parkeret på et sted hvor man ikke måtte parkere, så den strenge politibetjent stod allerede med sin blok og var ved at skrive mig op så jeg kunne få en bøde for at parkere forkert – men da jeg så sagde til ham, at hvis han gav mig en bøde så kunne jeg vist ikke komme forbi hans børn med julegaver, så blev han aldeles meget mere venlig – og så sagde han bare, at jeg skulle skynde mig at flytte mine rensdyr, så ville der ikke ske mere.

  Og det var jeg naturligvis meget glad for.

  Så jeg skyndte mig at køre hjem og var så glad for at jeg slap for en bøde, at jeg tog mig en KB nisseøl til at slappe af på.

  Har jeg i grunden fortalt om mine rensdyr? Nej det har jeg vist da glemt. Jeg har 4 rensdyr, og de er alle sammen nogen jeg selv har købt oppe i Lapland, helt oppe i toppen af Sverige. Måske Jeres far kan vise jer på kortet hvor Lapland er. Oppe i Lapland er der mange rensdyr, de går i store flokke, men engang imellem fanger lapperne (ja sådan hedder de mennesker, der bor der, og det er altså ikke fordi de har lapper på bukserne) engang imellem fanger de nogle af de bedste og de stærkeste rensdyr som kan bruges til at trække en slæde eller en kane og så kan man være så heldig og få lov til at købe dem.

  Og når man så har handlet med lappen bliver man inviteret indenfor i lappeteltet, for de bor i telte, også om vinteren, og så får man serveret skoldhed kaffe, som man så kommer ost i indtil det er smeltet – og det smager rigtig godt, når der er –30 grader udenfor. Jeg har også købt en rigtig fin dolk af en lap, den er lavet af en rensdyrtak og på takken er der nogle flotte tegninger.

  En rigtig fin hilsen fra lappejulemanden"
  __________

  * F.ö anser jag "lymmellagen" även bör gälla på internet. Min blogg ligger f.n utslagen. Hade skrivit ett inlägg om svenska miljöskurkar som någon tydligen inte tålde.

  SvaraRadera
 11. Leif vad är högerslödder för nånting, folk som försörjer sig själv? super-liberaler? damfrisörskor? folk med F-skattsedel? egenföretagare? libertarianer? egoister? piprökare..?

  SvaraRadera
 12. Är det samma finniga, illa klädda dårfinkar som arresteras nu som även protesterar mot eller vid världshandelstoppmötena runt om i världen med masker för ansiktena och stenar i händerna?

  Är det samma typer som blev bortkörda från Rosengård av Rosengårdsborna? Är det samma pack som förstörde Göteborg?

  Vad demonstrerar dessa upplysta mot nu? Mot Klimathysterin, eller vad? Mot alla hemska bilister eller SUV-ägare, eller vad?

  Det verkar vara sport att få polisens uppmärksamhet vid såna här tillfällen. Den lyckas bäst som får det att se ut som om polisen använder sitt monopolvåld och sen påstår att det är övervåld mot i princip gamla tanter i rullstol?

  Är det det, det är frågan om nu? Stackars små soldater? Har dom inte läst på om anfallsstragins grundprinciper om när man hamnar i trängda lägen, då retirerar man och omgrupperar, förslagsvis i det här fallet, hem till mamma.

  SvaraRadera
 13. Anonym @ 15 december, 2009 23:17

  Högerslödder? Det måste väl vara raka motsatsen till vänsterslödder?

  SvaraRadera
 14. Att cykla i DK kan även det innebära polisiära överraskningar.

  Se här bara

  Det märkliga var att kvinnliga cyklister inte stoppades. Kanske var polisen rädda för att få sig en rak höger pga ofredande när de i själva verket bara var trendiga och delade ut cykelhjälmar?

  En del danska kvinnor är nämligen hårdföra dock inte som AngelA i Luc Bessons film med samma namn (spelad av Rie Rasmussen).

  SvaraRadera
 15. Micke: Läs i den länkade artikeln så tror jag du förstår.

  SvaraRadera
 16. i samband med göteborgskravallerna vet jag en gravid kvinna som var utom alla samband med demonstranter som blev inringad på järntorget utan möjlighet till att gå därifrån.

  demokrati gäller bara vissa dagar, politikerna kunde väl ändå införa svarta dagar då demokratin upphör och man vet på förhand att om man går ut så är man en "lymmel"

  SvaraRadera
 17. jag tänker också på vad som hade hänt om poliserna, icke lyssnade och vildsinta tvingat henne att ligga ned på magen.

  det är bara en tidsfråga innan något får allvarliga konsekvenser förutom rättsröta.

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Micke: Läs i den länkade artikeln så tror jag du förstår.  Ursäkta.Jag läste artikeln dåligt och trodde du refererade till journalisten.

  Vidar Anderson är lika mycket borgare som han är sosse men han tjänar sina pengar med sosseidentitet.

  SvaraRadera
 20. Var är Lymmellagen, del 1?

  SvaraRadera
 21. Putte skrev
  "Jag läste att ett 20-tal maskerade ligister efter avslutad stenkastning försvann in i demonstrationståget och tog av sig sina masker och därmed blev omöjliga att peka ut i folkmassan."

  Det påminner om Hamas beteende i Gaza eller Hizbollas i Libanon.
  ks

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.