2009-12-16

Demokratifabriken i juldvala


Julmarknad i Strasbourg

Den här veckan går Europaparlamentet på tomgång.

OK, man har röstat om en del saker. Man har till och med haft en och annan viktig votering, om budgetfrågor och så. Men det är egentligen inget som man inte hade kunnat klämma in på förra sessionen eller skjuta upp till nästa.

Nästan alla som man talar (privat) med undrar vad vi egentligen gör här, just den här veckan. Varför har tusentals människor tagit sig till Strasbourg, för att mest slå ihjäl tid?

Tja, dels står det ju i EU:s fördrag att vi skall vara här ett visst antal gånger per år. "För att det är så" med andra ord.

Sedan håller det svenska ordförandeskapet på att knyta ihop sin säck. Så deras cocktailparty i kväll får man inte missa...

Dessutom är det julmarknad i Strasbourg. Och det skall ju handlas figurer till julkrubban. Lökmarmelad till gåslevern. Fina juklgranskulor. Och sådana små kakor.

De som åker bil kan även titta förbi "dollarbutiken" för EU-anställda i Luxemburg. Där får de mer champagne och gåslever för sin fattiga lön.

Detta är löjligt.

Själva försöker vi ta tillfället i akt för att få folk att diskutera nätanvändares rättigheter. När vi kan få tag i ledamöter mellan julbjudningarna, vill säga...

6 kommentarer:

  1. Är det ingen EU-parlamentariker som skäms över detta?

    HAX - mitt politierkhat är på topp med några undantag. Det verkar som att politiker i EU tror att de är kungligheter.

    SvaraRadera
  2. Jodå, privat undrar många vad vi gör här den här veckan. Men i flock...

    Christian, Erik och jag bara suckar - och försöker ordna några arbetsmöten om nätfrågor med de ledamöter som är tillgängliga.

    SvaraRadera
  3. ja vill ochså bli politiker...

    SvaraRadera
  4. Det finns ingen anledning för Europaparlamentet att pendla mellan Bryssel och Strasbourg, men veckans resa är inte mer omotiverad än någon annan. Det råkar inte vara så att det är just piratpartiets ledamot och personal som åkt till Strasbourg för att gå på party och julmarknad, och som kommer att åka till Strasbourg om och om igen under de kommande åren utan att intressera sig för någon enda fråga på dagordningen?

    SvaraRadera
  5. Kära anonym 2,

    det verkar faktiskt som om vi har fler saker in utskotten, i arbetsgrupper och i plenum än godtycklig annan ledamot (som också fokuserar på på de sakfrågor som han/hon har ansvar för).

    Kvällens cocktailparty skall vi faktiskt gå på. För att markera att vi vann över ministerrådet vad gäller telekompaketet. ;-)

    Julmarknaden har jag varit på. I söndags eftermiddag. Det vill säga på min obetalda fritid. Det var väldigt gulligt. Men på tok för mycket folk.

    SvaraRadera
  6. Förr fanns det tydligen en dollarbutik även i Bryssel, men den har försvunnit på senare år - eller är åtminstone mer diskret.

    Alla europeer är jämställda, men några europeer är mer jämställda än andra. George Orwell skulle kunna skriva en utomordentlig bok om EU.

    Gå på coctailpartyt, var konstruktivt småelak och drick upp deras sprit. Lite skatteåterbäring är bättre än ingen skatteåterbäring!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.